KITKE JA RAVITSE

13.05.2024

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon.

Tässä julkaisussa tutustutaan valtavan kätevään pyöräharaan, joka osoittautui testissä todella käteväksi, ergonomiseksi ja aikaa säästäväksi rikkakasvien poistajaksi, sekä erilaisiin, jo 80 vuotta täyttäneen kotimaisen lannoitevalmistaja Nekon lannoitteisiin.

Julkaisu on osa kaupallista yhteistyötä kotimaisen lannoitevalmistaja Nekon kanssa.

Tänä vuonna meillä täällä Jovelassa on luotu uusia hyötyviljelyalueita, mutta kuten aina, myös vanhat viljelyalueet kaipaavat huoltoa rikkakasvien poistamisen merkeissä. Tällainen selkä- ja nivelvaurioinen kotipuutarhuri etsii alati keinoja hoitaa puutarhaa siten, että mukava päivä puutarhassa aiheuttaisi mahdollisimman vähän jälkikipuja, joita erityisesti rikkakasvien kaivelu ja kitkeminen niin helposti aiheuttaa. Suurella ilolla ja toiveikkuudella lähdimme testaamaan Nekon pyöräharaa, emmekä pettyneet.

Nekon pyörähara on valmistettu koivusta ja kestävästä jousiteräksestä. Sen muotokieli tuo tuulahduksen perinteisestä puutarhanhoidosta. Työväline on yksinkertainen, kevyt, ergonominen ja toimiva - ei mitään liikaa, ei mitään turhaa, vain silkkaa toimivuutta.

Tällä viime vuonna tehdyn kakkosraparperilan alueella maassa oli sangen sitkeää nurmipaakkua, voikukkaa ja nokkosjuuristoa. Rikkojen poistaminen pyöräharalla oli yksinkertaista, eikä vaatinut erityistä voimaa - rikkaruohorauta tekee työn kitkijän puolesta. Huomasin itselleni yksinkertaisimmaksi työskentelytavaksi nitkutella pyöräharaa edestakaisin lyhyitä matkoja. Näin työstämistä ei tarvitse tehdä voimalla. Oikein kunnon ruohonjuuripaakut kaipasivat kyllä hieman voimaakin, mutta itselle sopiva tekniikka löytyi nopeasti.

Pyöräharan rikkaruohorauta uppoaa maahan tarvittaessa noin 5 senttimetrin syvyyteen. Rauta kiskoo ja leikkaa giljotiinimaisesti rikkaruohot ja juuristot maan alta. Rikkaruohotupsujen poistaminen on helppoa - ne voi nostaa sellaisenaan ylös tai haravoida keoksi ja nostaa kaikki kerralla pois.

Valmista tuli hetkessä! Tuon pyöräharan etuihin kuuluu sekin, että se kääntää pintamultaa samalla, kun tuhoaa rikkakasveja. Samalla vaivalla hoituu kaksi asiaa selkää ja polvia säästäen. Mainittakoon vielä, että itselläni on krooninen olkavaiva, joten toistuvat työntöliikkeet aiheuttavat usein kipua. Totesin itse melko nopeasti, että omissa käsissäni sitkeimpien rikkojen poistaminen sujuikin kaikista helpoiten vetämällä pyöräharaa itseeni päin, jolloin sain vetoon myös enemmän voimaa silloin, kun sille oli tarvetta. Olen kovin iloinen tästä pyöräharasta, joka nopeuttaa ja helpottaa valtavasti sekä uusien viljelyalueiden luomista että vanhojen kasvimaiden hoitoa ja sora-alueiden siistimistä - Suosittelen!

Kystä kyllä kaikille kasveille

Kevään saavuttua on aika lannoittaa niin esikasvatustaimia kuin puutarhan kasvatteja. Kaikki kasvit tarvitsevat valoa, vettä ja ravinteita, sehän on itsensään selvää. Kasvimaiden, monivuotisten kasvien ja kasvihuoneiden kasvattien maan ravinteikkuutta voi lisätä monella tapaa kompostista alkaen, mutta monesti on hyvä käyttää myös ammattilaisten tuottamia oikeansuhtaisia lannoitteita. 

Oikean lannoitteen valinta helpottuu, kun ymmärtää mitä mikin kasvatti kaipaa voidakseen hyvin. Kasvien pääravinteet ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K), puhutaan siis NPK-lannoitteista. Lyhyesti näiden kolmen vaikutuksia voisi kuvailla siten, että typpi saa kasvit kasvamaan ja tuottamaan lehtimassaa, mutta on myös hyötykasveja, kuten kuten kurkut, melonit ja palkokasvit, jotka eivät pidä liian typpipitoisesta lannoitteesta. Liika typpi saa esimerkiksi kurkun maistumaan kitkerältä. Typpi on kuitenkin elintärkeä ravinne kaikille kasveille, yksi kolmesta. Fosfori taas edistää satoisuutta ja sen laatua sekä kasvien siementuotantoa ja lisää kukkivien kasvien kukintaa. Kalium ylläpitää kasvien hyvinvointia ja vahvistaa niiden sietokykyä. Kalium myös edistää kasvin kykyä kuljettaa vettä ja ravinteita itsessään. Ilman kaliumia kasvit kärsivät ja voivat huonosti.

Seuraavien lannoitteiden nimien yhteydessä on lannoitteen N-P-K-arvot suluissa.

Neko Luomulannoite (NPK 9-3-4)

Hyvä yleislannoite, joka parantaa kasvualustan ravinteikkuutta ja kuohkeutta, edistää kasvua ja kasvuston hyvinvointia sekä lisää maaperän hyödyllisten mikrobien toimintaa.

+ vihanneksille, yrteille, juureksille ja kesäkukille sekä perennoille, puille ja pensaille
+ pitkävaikutteinen ja orgaaninen yleislannoite
+ kertalannoitus
kasvukauden alussa kasvualustaan tai pintamultaan sekoittaen riittää
+ luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuva kierrätyslannoite
+ sisältää mm. typpeä, fosforia, kaliumia ja magnesiumia

Neko Luonnonkali (NK 2-7)

Luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuva luomulannoite. 100% orgaaninen: maan mikrobit vapauttavat hitaasti lannoitteen kaliumin ja tuottavat lisää humuskerrosta, joka taas edesauttaa kasvuston hyvinvointia sekä parantaa maan ravinteiden pidästykykyä ja vähentää ravinteiden huuhtoutumista.

+ vihanneksille, juureksille, marjapensaille, hedelmäpuille, sipuli- ja mukulakasveille, kuten perunalle sekä nurmelle
peruslannoitus keväällä maanmuokkauksen ja istutuksen yhteydessä. Tarvittaessa kaliumlisäys myöhemmin kasvukaudella satoa tuottaville kasveille (minimiannos). Syyslannoitteena elokuussa talviaroille kasveille (minimiannos) ja nurmikolle.
+ vähätyppinen kalium-lannoite
+ luomutuote
+ vahvistaa kasvua ja edistää hedelmien, juuri- ja mukulakasvien kokoa ja sadon määrää
+ ei pölyä tai tuoksu voimakkaasti

Neko Puutarhalannoite (NPK 8-2-7 +Mg2)

Pitkävaikutteinen yleislannoite, joka sisältää orgaanista, kasviperäistä lannoitetta sekä nopeasti vaikuttavaa kivennäislannoitetta. Ideaalinen typpikoostumus tasaisen ja jatkuvan typen saannille.

+ kukille, vihanneksille, marjapensaille, hedelmäpuille sekä pensaille ja puille, nurmikolle
+ kertalannoitus kasvukauden alussa tai istutuksen yhteydessä kasvualustaan tai pintamultaan sekoittaen riittää
+ sisältää mm. typpeä, magnesiumia, fosforia ja kaliumia
+ nopea, mutta hallittu lannoittaja

Neko Rodo- ja havulannoite (NPK 13-5-15)

Erikoislannoite hapanta kasvualustaa suosiville kasveille.

+ mm. havuille, rodoille eli alppiruusuille, hortensioille, pensasmustikoille, mahonialle ja mesimarjalle
+ 2 lannoituskertaa (ensimmäinen keväällä ja toinen kukinnan aikaan)
kasvukauden aikana tasaisesti juuristoalueelle levittäen.
+ sisältää typpeä, fosforia, kaliumia, booria, mangaania, sinkkiä, magnesiumia

Ravitse ja kastele

Lannoitteita lisätään kasvien kasvualustaan, mullan pinnalle tai lannoitteesta riippuen kasteluveteen, mutta kaikissa tapauksissa kasvien kastelu on tärkeä asia. Jos kasvi kärsii kuivuudesta, se ei kykene nauttimaan ravinteita, ja lannoitus menee hukkaan. Myös kasteluveteen sekoitettavien lannoitteiden yhteydessä riittävä ja tasainen kastelu on tärkeää. Jos maa-aines on rutikuiva, kasteluvesi ravinteineen hulahtaa maakerroksen läpi kasvin juurten saavuttamattomiin, eikä maa-ainekseenkaan sekoitetut lannoitteet saa mahdollisuutta ravita kasvia kunnolla. Muistetaan siis riittävä ja oikeanlainen kastelu lannoituksen lisäksi!

Nekoillaan!

Pitkän taipaleen on korkealaatuisista lannoitteistaan tunnettu, yli 80 vuotta toiminut kotimainen perheyritys taivaltanut siitä, kun yrityksen myyntiartikkeleihin kuuluivat muun muassa tanssilattianliukasjauhe, hyttyskarkoite ja etikka.  Neko on valmistanut lannoitteita 1960-luvulta alkaen, siis yli 60 vuotta, ja valmisteillaan varmistellut meille kotipuutarhureille kauniita kukintoja ja parempia satoja. Vaikka tanssilattialiukasteet eivät enää yrityksen valikoimaan kuulu, ainakin tämä kotipuutarhuri tanssahtelee tänä kesänä puutarhassaan kepein askelin, kiitos julkaisussa esitellyn pyöräharan.

Lannoitteita ja pyöräharoja on saatavilla puutarhamyymälöissä, kukkakaupoissa ja hyvin varustelluissa merketeissa kautta Suomen. Tutustu Nekon puutarhavalikoimaan täällä.

Puutarhapuuhastelun iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Silmä silmästä, punkki punkista! Biologinen tuholaistorjunta esimerkiksi leppäkerttujen avulla, on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille ja herättää kiinnostusta myös kotipuutarhureiden joukossa. Aiemmin torjuntaeliöitä myytiin lähinnä kauppapuutarhoille, mutta onneksi nykyään kotipuutarhurikin voi tilata niin sanottuja...

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon.

Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?

Johan on ilmoja pidellyt! Kevääksi muuttunut puolen vuoden talvi teki loikan taaksepäin ja saimme kokea viikon sisällä sekä uuden hangen että käen kukunnan, joista ensimmäisen vierailu kesti onneksi vain vuorokauden. Sellaista se on tänä vuonna ollut, sahaavaa säätä ees ja taas, mutta nyt kevät on ottanut vallan, vaikka uutiset maalailevat vielä...

Toivejulkaisu! Ihanista ihaninta, kirjassamme Vanhassa talossa - Kohti omavaraisempaa elämää, ja sitä ennen, kauan sitten vanhassa blogissamme ollutta palashampoon ohjetta on kyselty useasti, joten julkaisen sen nyt uudelleen myös täällä omavarainen.fi:ssä.

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...