HUS, HYTTYSET!

17.05.2019

Kesä tulee - ja hyttyset. Tässä olisi tarjolla kolme luonnonmukaista ja yksinkertaista DIY-keinoa torjua inhottavat inisijät kotitekoisilla hyttyskarkotteilla, jotka tuoksuvat hyvälle ja kestävät katseita.

Luonnonmukaiset hyttyskarkotteet


Oma ihoni ja nenäni ei siedä kaupallisia hyttyskarkotteita, joten teen ne itse. Toistaiseksi kaikki testaamani hyttyskarkotteet aiheuttavat ihon kutinaa ja kuivumista, eikä hyttyskarkotteiden hajukaan yleensä aiheuta iloa. On toki olemassa hajuttomiakin hyttyskarkotteita, mutta nekin aiheuttavat kutinaa. Poltettavat hyttyskiekurat, eli hyttyssavut taas haisevat mielestäni karmealle. Hajun maistaa suussakin. Myös hyttyskynttilöissä on mielestäni ilkeä haju - makuasia ilman muuta, mutta näistä syistä ja ylipäätään koska teen ja testailen mielelläni itse tehtäviä vaihtoehtoja kaupallisille tuotteille, olen tehnyt tälle kesälle kolmea erilaista luonnonmukaista hyttyskarkotetta. Suihkeiden ja kynttilöiden raaka-aineet sekä pienet suihkepullot hankin tavalliseen tapaan Limepopista, muut tarvittavat ovat omasta puutarhasta.

Luonnonmukainen hyttyssuihke


Tutkijat ovat sietä mieltä, että hyttyset valitsevat uhrinsa mm. tämän ihon hiilidioksidierityksen, lämmön ja kosteuden perusteella. Tästä syystä tässä hyttyskarkotteessa on perusaineena herkälle iholle sopiva, alkoholiton ja ihoa rauhoittava taikapähkinävesi, joka supistaa ihohuokosia. Hyttyset ja mäkäräiset eivät voi sietää sitronellaa, laventelia, rosmariinia tai piparminttua, jotka esiintyvät karkotteessa eteeristen öljyjen muodossa.

Tarvitset (raaka-aineet ostettu Limepopista)

o,5 dl taikapähkinävettä
20 tippaa sitronellaa (eteerinen öljy)
20 tippaa laventelia (eteerinen öljy)
20 tippaa rosmariinia (eteerinen öljy)
20 tippaa piparminttua (eteerinen öljy)

Täytä pieni suihkepullo taikapähkinävedellä, mutta jätä tilaa eteerisille öljyille. Ravistele pulloa lisättyäsi öljyt. Säilytä hyttyskarkotetta jääkaapissa silloin kun et käytä sitä, ja ravistele pulloa hieman ennen käyttöä. Annoin yhden testipullon ystävälleni, joka tuumasi, että tätä voisi käyttää ihan hajusteenakin.

Hyttyssuitsukkeet

Nämä suitsukepötköt ovat nenäystävällisempiä vaihtoehtoja tyypillisille vihreille hyttyskiehkuroille, eli hyttyssavuille, joita poltetaan hyttysten karkottamiseksi.  Maailmanhistoria on tuntenut erilaiset suitsukkeet aikojen alusta alkaen osana erilaisia uskonnollisia ja elämänkatsomuksiin liittyviä toimituksia, mutta suitsukkeilla on myös hyttysiä karkottavia ominaisuuksia silloin, kun niissä käytetään hyttysille epämieluisia yrttejä ja raaka-aineita, kuten salviaa, rosmariinia, laventelia ja havupuiden oksia. Poltettavaksi hyttyskarkotteeksi kelpaa yhtälailla muutama rosmariinin oksa, jotka laitetaan grilliin loppuhiilloksen päälle. Niin tehokkaita kun rosmariinivihdat hiilloksella ovatkin, ne myös palavat kovin nopeasti.

Käytin hyttyssuitsukkeisiin mäntyä, kuivattua salviaa ja tuoreita rosmariinin oksia. Kasasin ensin tasaisen nipun mäntyä siten, että neulasia on molempiin suuntiin. Seuraavaksi lisäsin kuivaa salviaa myöskin molempiin suuntiin käännellen, jotta pötkö pysyy tasaisena. Lopuksi muutamia rosmariinin oksia ja suitsuke sidotaan kiinni myrkyttömällä narulla - tässä naru on paperinarua.

Männyn oksat ovat pihallemme kaadetusta puusta.

Hyttyssuitsukkeen käyttö

Kun suitsuke sytytetään, siihen kannattaa puhaltaa muutaman kerran, jotta palo pääsee alkuun. Tämän jälkeen suitsuke jätetään kytemään. Polta suitsuketta aina valvotusti ja palamattomalla alustalla.  Näissä kuvissa suitsuke palaa saviruukun alusella, jonka päällä on pieniä kiviä, jotta suitsuke on alustallaan ilmavasti, palaa hitaasti ja tasaisesti kauttaaltaan kuin tuhkakuppiin nojaava sikari.

Suitsukkeen teho perustuu savuun ja suitsukkeesta hitaassa palamisessa vapautuviin yrttien eteerisiin tuoksuihin, jotka ovat hyttysille erittäin epämieluisia.

Hyttyskynttilät

Näissä hyttyskynttilöissä on käytetty soijavahaa, joka on luonnonmukainen ja steariinia hitaammin palava kynttilöiden raaka-aine. Soijavahakynttilöistä ja niiden valamisesta löytyy aiempi juttu kuvitetulla ohjeella, jonka voi katsoa täältä.

Tähän ruukkumalliseen hyttyskynttilään meni noin 5 desiä soijavaharyynejä ja 15 tippaa kutakin aitoa eteeristä öljyä: laventeli, rosmariini, piparminttu ja sitronella (eli citronella). Koska kynttilää poltetaan ulkona, eteerisiä öljyjä kannattaa käyttää runsaasti kynttilän tehon varmistamiseksi. Meillä ei ole näkynyt kuistilla ainuttakaan hyttystä sen jälkeen kun kynttilä laitettiin sinne jähmettymään. Kynttilää ei ole vielä edes poltettu, kun se jo toimi karkottajana.

Nyt kun ilmat taas lämpenevät, inisijät ovat palanneet. Johan tuossa muutama viikko sitten jalat ehtivätkin näyttää siltä, kun niihin olisi ammuttu suolapyssyllä. Jospa näillä kolmella kotikutoisella karkottajalla välttyisimme kutinalta luonnonmukaisin keinoin tänä kesänä - ainakaan yhtään paukamaa ei ole sittemmin nahkaan tullut ja iho on pitänyt taikapähkinävedestä kovasti!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...