DIY SOIJAKYNTTILÄT

Ihanat soijavahakynttilät ovat myrkyttömiä, eivät savuta, puhdistavat ilmaa, eivätkä sisällä allergeenejä. Lisäksi niitä on todella mukavaa ja helppoa valmistaa. Kuvitettu ohje kertoo miten!

Näitä soijavahakynttilöitä varten hankittiin kauniin kuparin sävyisiä kynttiläastioita, joiden vetoisuus on 2 dl. Myrkytön soijavaha on helppo pudistaa, mikä on tietenkin mukavaa myös purkin kannalta. Purkkia voi käyttää uudelleen, myös muuhun tarkoitukseen.

Näissä soijavahakynttilöissä on käytetty myös eteerisiä öljyjä luomaan tuoksua. Käytetyt tuoksut ovat eukalyptus, sekoitus, jossa on inkivääriä, neilikkaa ja kanelinlehteä sekä kolmanteen kynttiläerään sypressiä, joka tuoksuu katajalle. Kaikki tuoksut ovat aitoja eteerisiä öljyjä. Koska eteeriset öljyt eivät pidä kuumennuksesta, vaan vapauttavat ihanat eteeriset tuoksunsa lämmön myötä, tipauttelin öljyt suoraan purkin pohjalle. Ne sekoittuvat kyllä vahaan kun sitä kaadetaan purkkiin. Näihin kynttilöihin käytin n. 25-30 öljytippaa per purkki.

Tee se itse soijakynttilät

Kynttilöiden valmistaminen alkaa valmiiden (tuikkukynttilöistä tuttujen) ankkurilaatallisten sydänlankojen kiinnittämisellä kynttiläpurkin pohjaan. Käytin kuumaliimapyssyä, sillä vahakiinnitykset ovat muissa kynttilöissä tupanneet menemään pieleen, sydänlanka irronnut pohjasta lämpimän vahan kuumentamana, jonka jälkeen synttilälankaa on haastavaa saada paikoilleen. Kuumaliimaa ei missään mielessä voi sanoa ekologikseksi tuotteeksi, muttei se ihan pahimmastakaan päästä sentään ole, ja sen VOC-yhdistemäärät ovat alhaisia.

Sydänlangan koko näissä kynttilöissä oli 12.

Sula soijavaha on kellertävää, mutta kynttilöistä tulee valkosia vahan jäähtyessä ja kiinteytyessä uudelleen. Soijavaha, kuten kynttilävahat yleesäkin sulatetaan usein vesihauteessa, mutta itse sulatin vahan suoraan kattilassa puuhellallamme. Niksi on siinä, että sulatus keskeytetään hellalla hyvään aikaan ja loppuvahan annetaan sulaa jo sulaneessa vahassa. Silloin sulatus ei haihduta liikaa vahaa ja sula vaha on myös sopivaa lämpötilaltaan eteerisille öljyille. Kannattaa muuten, jos mahdollista, valita tällainen kaatourallinen/nokallinen kattila, jolla sulan vahan saa kaadettua siististi kynttiläastioihin.

Kuvassa 100% puhtaista soijapavuista ja kasvisöljyistä valmistettua biohajoavaa ekosoijavaharyyniä.

Täytin purkit kynttilävahalla purkin uraan saakka, jotta purkin kaunis sisus näkyisi hieman kynttilää poltettaessa. Nuo valmiit ankkuroitavat sydänlangat ovat mukavan tanakoita ja pysyvät kivasti pystyssä, mutta tuin silti varmuuden vuoksi sydämet suoriksi syömäpuikkojen avulla. Purkit nostettiin kuistille jäähtymään ja nopeasti ne kiinteytyivätkin.

Jos käytät kannellisia purkkeja, älä sulje kantta ennen kun vaha on täysin jähmettynyt ja kylmä. Muuten saat herkästi kynttilääsi kuopan sydänlangan juurelle.

Menekki ja hinta

Kilosta soijavaharouhetta tuli viisi kynttiläastiaan (a' 2dl) valettua kynttilää ja vähän jäi vielä sulaa soijaa yli, joten menekistä voisi tälle nimenomaiselle rouheelle sanoa, että 100g soijavaharouhetta on sulana n. 1 dl soijakynttilävahaa ja siten yhden tällaisen, tähän purkkiin valetun soijakynttilän hinnaksi tulee 3,79 € (soijavaha 1,76, valmis kynttiläsydän 0,33 kpl, 2 dl kokoinen kannellinen kynttiläastia 1,70) + eteeriset öljytipat mikäli niitä käyttää. Kaikki ohjeessa mainitut raaka-aineet ja kynttiläpurkit ostettiin Limepopista.

Jos kynttilän valaa johonkin ylijäämä- tai kirppislasiin tai kuppiin, yhden 30-40h palavan kynttilän hinta on vain n. 2 euroa. Kaupan hintoihin verrattuna hinta on siis sangen huokea. Soijakynttilät ovat luksustuotteita, ja suunnilleen vastaavan kokoiset, lasiin tai purkkiin valetut soijakynttilät maksavat brändistä riippuen helposti mitä tahansa 15 ja 35 euron väliltä.

Pari sanaa yleisesti soijavahasta


Soijavahakynttilöiden valmistus on miellyttävää - Ilma ei haise kitkerälle ja sulatusastia on helppo puhdistaa käytön jälkeen pyyhkäisemällä kattilan puhtaaksi (ja käytetyn paperin voi käyttää sen jälkeen sytykkeenä). Myöhemmin kynttiläastiakin on tosiaan kovin helppo puhdistaa, sillä soijavaha on pehmeää.


Soijavahakynttilät luokitellaan WWF:n taholta hiilivapaiksi, sillä sekä soija- että mehiläisvahakynttilät tuottavat palaessaan saman määrän hiilidioksidia, jonka vaha on sitouttanut valmitusvaiheessaan. Soijakynttilät, kuten mehiläisvahakynttilätkin ovatkin kynttilävaihtoehdoista ekologisimpia ja niiden paloaika on parafiini- ja steariinikynttilöitä pidempi, jopa 30% - 50% pidempi, väittävät asiaan perehtyneet valmistajat, enkä ole tästä asiasta lainkaan eri mieltä. Noin 9 tunnin paloajan jälkeen purkissa ollut vaha ei vähentynyt merkittävästi.

Soijakynttilöiden valmistus on mitä parhainta alkusyksyn puuhaa ja kauniit kynttilät kerrassaan kelpoja lahjoja


Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna


Alkuperäinen kuvitettu ohje on julkaistu Jovelan vanhassa Talopäiväkirjassa 28. lokakuuta 2018.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

KOMMENTTEJA

Nimi: Ida
Viesti: Hei!
Tein ensimmäisen soja tuoksukynttilän. Kaikki sujui aluksi oikein hyvin mutta hetken käytön jälkeen huomasin ett' sydänlanka palaa liian nopeasti. Yritin kahta eri lankaa, ja molempien kanssa sama ongelma. Mitä lankaa sinä käytit? :)
Vastaus: Hei! Noin on käynyt joskus itsellenikin ja syynä on ollut joko se, että sydänlanka on ollut liian paksu suhteessa kynttilän paksuuteen tai sitten ihan vaan klassisesti veto on aiheuttanut liian nopeaa palamista. Näissä kuvan kynttilöissä käytin sydänlankakokoa 12 ja ne olin ostanut täältä :) https://www.limepop.fi/epages/Limepop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014113007/Products/3102
 

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!

Metsät ja puutarhat ovat antaneet parhaitaan marjasadon merkeissä - on aika tehdä kotitekoisia likööreitä, jotka eivät kalpene kaupallisten kavereidensa rinnalla tippaakaan! Reseptejä on kaksi. Toinen on yksinkertainen ja kursailematon, toinen likimain 200 vuotta vanha resepti, jolla syntyy upeita liköörejä suuremmitta vaivoitta.