DIY SOIJAKYNTTILÄT

Ihanat soijavahakynttilät ovat myrkyttömiä, eivät savuta, puhdistavat ilmaa, eivätkä sisällä allergeenejä. Lisäksi niitä on todella mukavaa ja helppoa valmistaa. Kuvitettu ohje kertoo miten!

Näitä soijavahakynttilöitä varten hankittiin kauniin kuparin sävyisiä kynttiläastioita, joiden vetoisuus on 2 dl. Myrkytön soijavaha on helppo pudistaa, mikä on tietenkin mukavaa myös purkin kannalta. Purkkia voi käyttää uudelleen, myös muuhun tarkoitukseen.

Näissä soijavahakynttilöissä on käytetty myös eteerisiä öljyjä luomaan tuoksua. Käytetyt tuoksut ovat eukalyptus, sekoitus, jossa on inkivääriä, neilikkaa ja kanelinlehteä sekä kolmanteen kynttiläerään sypressiä, joka tuoksuu katajalle. Kaikki tuoksut ovat aitoja eteerisiä öljyjä. Koska eteeriset öljyt eivät pidä kuumennuksesta, vaan vapauttavat ihanat eteeriset tuoksunsa lämmön myötä, tipauttelin öljyt suoraan purkin pohjalle. Ne sekoittuvat kyllä vahaan kun sitä kaadetaan purkkiin. Näihin kynttilöihin käytin n. 25-30 öljytippaa per purkki.

Tee se itse soijakynttilät

Kynttilöiden valmistaminen alkaa valmiiden (tuikkukynttilöistä tuttujen) ankkurilaatallisten sydänlankojen kiinnittämisellä kynttiläpurkin pohjaan. Käytin kuumaliimapyssyä, sillä vahakiinnitykset ovat muissa kynttilöissä tupanneet menemään pieleen, sydänlanka irronnut pohjasta lämpimän vahan kuumentamana, jonka jälkeen synttilälankaa on haastavaa saada paikoilleen. Kuumaliimaa ei missään mielessä voi sanoa ekologikseksi tuotteeksi, muttei se ihan pahimmastakaan päästä sentään ole, ja sen VOC-yhdistemäärät ovat alhaisia.

Sydänlangan koko näissä kynttilöissä oli 12.

Sula soijavaha on kellertävää, mutta kynttilöistä tulee valkosia vahan jäähtyessä ja kiinteytyessä uudelleen. Soijavaha, kuten kynttilävahat yleesäkin sulatetaan usein vesihauteessa, mutta itse sulatin vahan suoraan kattilassa puuhellallamme. Niksi on siinä, että sulatus keskeytetään hellalla hyvään aikaan ja loppuvahan annetaan sulaa jo sulaneessa vahassa. Silloin sulatus ei haihduta liikaa vahaa ja sula vaha on myös sopivaa lämpötilaltaan eteerisille öljyille. Kannattaa muuten, jos mahdollista, valita tällainen kaatourallinen/nokallinen kattila, jolla sulan vahan saa kaadettua siististi kynttiläastioihin.

Kuvassa 100% puhtaista soijapavuista ja kasvisöljyistä valmistettua biohajoavaa ekosoijavaharyyniä.

Täytin purkit kynttilävahalla purkin uraan saakka, jotta purkin kaunis sisus näkyisi hieman kynttilää poltettaessa. Nuo valmiit ankkuroitavat sydänlangat ovat mukavan tanakoita ja pysyvät kivasti pystyssä, mutta tuin silti varmuuden vuoksi sydämet suoriksi syömäpuikkojen avulla. Purkit nostettiin kuistille jäähtymään ja nopeasti ne kiinteytyivätkin.

Jos käytät kannellisia purkkeja, älä sulje kantta ennen kun vaha on täysin jähmettynyt ja kylmä. Muuten saat herkästi kynttilääsi kuopan sydänlangan juurelle.

Menekki ja hinta

Kilosta soijavaharouhetta tuli viisi kynttiläastiaan (a' 2dl) valettua kynttilää ja vähän jäi vielä sulaa soijaa yli, joten menekistä voisi tälle nimenomaiselle rouheelle sanoa, että 100g soijavaharouhetta on sulana n. 1 dl soijakynttilävahaa ja siten yhden tällaisen, tähän purkkiin valetun soijakynttilän hinnaksi tulee 3,79 € (soijavaha 1,76, valmis kynttiläsydän 0,33 kpl, 2 dl kokoinen kannellinen kynttiläastia 1,70) + eteeriset öljytipat mikäli niitä käyttää. Kaikki ohjeessa mainitut raaka-aineet ja kynttiläpurkit ostettiin Limepopista.

Jos kynttilän valaa johonkin ylijäämä- tai kirppislasiin tai kuppiin, yhden 30-40h palavan kynttilän hinta on vain n. 2 euroa. Kaupan hintoihin verrattuna hinta on siis sangen huokea. Soijakynttilät ovat luksustuotteita, ja suunnilleen vastaavan kokoiset, lasiin tai purkkiin valetut soijakynttilät maksavat brändistä riippuen helposti mitä tahansa 15 ja 35 euron väliltä.

Pari sanaa yleisesti soijavahasta


Soijavahakynttilöiden valmistus on miellyttävää - Ilma ei haise kitkerälle ja sulatusastia on helppo puhdistaa käytön jälkeen pyyhkäisemällä kattilan puhtaaksi (ja käytetyn paperin voi käyttää sen jälkeen sytykkeenä). Myöhemmin kynttiläastiakin on tosiaan kovin helppo puhdistaa, sillä soijavaha on pehmeää.


Soijavahakynttilät luokitellaan WWF:n taholta hiilivapaiksi, sillä sekä soija- että mehiläisvahakynttilät tuottavat palaessaan saman määrän hiilidioksidia, jonka vaha on sitouttanut valmitusvaiheessaan. Soijakynttilät, kuten mehiläisvahakynttilätkin ovatkin kynttilävaihtoehdoista ekologisimpia ja niiden paloaika on parafiini- ja steariinikynttilöitä pidempi, jopa 30% - 50% pidempi, väittävät asiaan perehtyneet valmistajat, enkä ole tästä asiasta lainkaan eri mieltä. Noin 9 tunnin paloajan jälkeen purkissa ollut vaha ei vähentynyt merkittävästi.

Soijakynttilöiden valmistus on mitä parhainta alkusyksyn puuhaa ja kauniit kynttilät kerrassaan kelpoja lahjoja


Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna


Alkuperäinen kuvitettu ohje on julkaistu Jovelan vanhassa Talopäiväkirjassa 28. lokakuuta 2018.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

KOMMENTTEJA

Nimi: Ida
Viesti: Hei!
Tein ensimmäisen soja tuoksukynttilän. Kaikki sujui aluksi oikein hyvin mutta hetken käytön jälkeen huomasin ett' sydänlanka palaa liian nopeasti. Yritin kahta eri lankaa, ja molempien kanssa sama ongelma. Mitä lankaa sinä käytit? :)
Vastaus: Hei! Noin on käynyt joskus itsellenikin ja syynä on ollut joko se, että sydänlanka on ollut liian paksu suhteessa kynttilän paksuuteen tai sitten ihan vaan klassisesti veto on aiheuttanut liian nopeaa palamista. Näissä kuvan kynttilöissä käytin sydänlankakokoa 12 ja ne olin ostanut täältä :) https://www.limepop.fi/epages/Limepop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014113007/Products/3102
 

Touko- ja kesäkuun kuivuus ja kuumuus ovat vaihtuneet alati valuvaan sateeseen. Jos kesäkuussa maa ei pystynyt pitämään vettä kuivuuden vuoksi, nyt se ei jaksa imeä kaikkea taivaalta valuvaa vettä, ja pihamaalla kierrellään lätäköitä. Voisi olla hieman tasaisemmin molempia, käy mielessä, mutta niin tai näin, nyt on kesä!

Ripaus kaunista sokeria kruunaa monen herkun niin maullaan kuin ulkonäölläänkin. Ruususokeri onkin monelle tuttu herkku, ja ihanaa se onkin, mutta sokeria voi maustaa monella muullakin tavalla yrteistä marjoihin ja hedelmiin.

Käkien kukkuessa ja tuomien kukkiessa Jovelan vanhasta pikkuaitasta tuunailtiin ja nikkaroitiin nollabudjetilla kesähuone, joka sai nimekseen Kesämaja Käenpesä.

Pohjolan mytologian, talonpojan apteekiksikin kutsuttu viikinkien tuliainen mustaselja tunnettiin jo antiikin Kreikassa. Suomessa serkkuaan terttuseljaa harvinaisemman mustaseljan kukista ja marjoista tehdään yleensä juomia, joista seljankukkatuotteet ovat jo meilläkin saavuttaneet trendiruoan statuksen. Trendikäs tai perinteikäs, kummin vaan -...

Näyttävä, herkullinen, nopeasti kasvava ja vähään tyytyvä tarhamaltsa on yksi vanhimmista hyötyviljelykasveistamme, ja se tunnettiin jo muinaisessa Kreikassa. Tarhamaltsan historia pystytään arkealogisten kaivausten perusteella jäljittämään aina 1100-luvulle saakka Pohjolassakin, kertoo Lena Israelsson kirjassa Keittiöpuutarhuri. Itse tutustuin...

Västäräkki on jo keikistellyt pihalla lupaillen vähäsen ja pääskynenkin ollut sitä mieltä, ettei ole päivääkään, kun kesä on taas täällä, mutta sääherra se vaan arpoo antejaan tarjoillen vuorotellen raekuuroja, sadetta ja porottavaa aurinkoa. Saisi jo antaa periksi, sillä Jovelassa alkaa jälleen olla se tavanomainen loppukevään sisäviidakko, jonka...