NEKON BIOHIILI 

02.04.2025

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Mainosartikkeli on tuotettu yhteistyössä Nekon kanssa.

Kuivuuden taltuttaja ja kasvien ruokkija

Erityisesti kuumina kesinä kotipuutarhurin haasteena on usein se, että  kasvien multa kuivuu ja kuumenee. Kuuman kuivasta maasta vesi hulahtaa läpi. Vettä kuluu enemmän ja kastelukertoja joutuu lisäämään, jotta kasvit saisivat riittävästi vettä. Jos mikään ei pidätä vettä mullassa ja kasteluvesi pääsee hulahtamaan kasvien juurten saavuttamattomiin tai haihtuu jo mullan pintakerroksissa,  kasvit alkavat suunnata juuriaan kohti maan pintaa. Se altistaa kasvit entistä enemmän kuivuudelle.

Biohiili tuo helpotusta kasveille ja kotipuutarhureille, sillä sekykenee varastoimaan vettä ja ravinteita ja vapauttaa niitä kasveille tasaisesti.

Biohiili pitää kasvien mullan tasaisen kosteana - ei liikaa, eikä liian vähän. Toki kasveja täytyy kastella, mutta biohiilen myötä vettä ei kulu niin paljon ja kastelukertoja voi olla vähemmän, sillä kasvit kykenevät hyödyntämään saamansa veden paremmin. 

Biohiili on mainio apu myös niille kasveille, joiden kastelu on muuten hieman hankalaa, kuten amppelit ja muut korkealla sijaitsevat istutukset, Erityisesti amppeleista ravinteet karkaavat helposti kasteluveden mukana maahan, mutta biohiilen avulla nekin saa pysymään ruukun sisällä.

Biohiilen hyödyt

  1. Huokoinen rakenne kuohkeuttaa kasvualustaa, jolloin maa-aines on ilmavaa. Tämä on eduksi kasvien juurille.
  2. Sitoo vettä ja ravinteita ja vapauttaa niitä tasaisesti kasvien käyttöön.
  3. Toimii kasvualustana maaperän hyödyllisille mikrobeille.
  4. Hajoamaton. Säilyy siten maaperässä, eikä biohiiltä tarvitse lisätä jatkuvasti.
  5. Nekon biohiili on puuhakkeesta (kuusipuu) hiiltämällä valmistettu kotimainen luonnontuote.

Tänä vuonna teimme viljelylaatikoihin kunnon keväthuollon myös kasvualustojen osalta. Maa-ainesta rikastettiin sekä biohiilellä että Nekon luomulannoitteella, joka on nyt meillä käytössä vakiolannoitteena.

Käyttö

Jotta biohiili toimii oikein, se tulee "ladata" eli biohiileen imeytetään vettä ja ravinteita. Jos imeytystä ei tee vedellä, biohiili imee olemassa olevan kosteuden maasta ja kasvualustasta tulee entistä kuivempi. Hyvä muistisääntö on siis se, että juottaakseen kasveja, biohiili juo ensin itse.

Biohiilen imeyttäminen astiassa

Lisää 5 litraan vettä 10 litraa biohiiltä ja anna niiden seistä vedessä noin vuorokauden ajan. Veden sekaan voi ja kannattaakin lisätä myös lannoitetta lannoitepakkauksen ohjeen mukaan. Kun biohiilet ovat lionneet vedessä tarvittavan ajan, ne voi sekoittaa multaan käyttökohteessaan.

Biohiilen imeyttäminen maassa

Itse käytämme tätä käyttöönottotapaa. Biohiili ja lannoitteet sekoitetaan suoraan kasvualustaan. Yhtä viljelylaatikkoa tai kasvimaan yhtä neliötä (1 m2) kohti sekoitetaan 10 litraa (ämpärillinen) biohiiltä ja pakkauksen ohjeen mukainen määrä lannoitetta.  Seos myllätään kasvualustaan noin 10-20 cm paksuiseksi kerrokseksi, jota kastellaan runsaasti. Seos saa levätä maassa vuorokauden ja sen jälkeen tehdään toinen runsas kastelu. Tämän jälkeen kasvualusta on valmis käyttöön.

Jos mahdollista, kurkkaa sääennustetta ja lisää biohiilet ohjeen mukaisesti maahan ennen sadetta, niin luonto hoitaa imeytysvedet biohiilelle!

Riittoisuus

10 litraa imeytettyä biohiiltä 100 litralle istutusmultaa tai 1 m2:lle kasvimaalla tai yhteen 80 x 120 cm  kokoiseen viljelylaatikkoon.

Pensaille ja puille suositus 10-20 litraa imeytettyä biohiiltä istutuskuoppaan maa-aineksen sekaan.

Nekon biohiiiltä on saatavilla 10 l, 25 l, 50 l ja 2000 l säkeissä. Pienet pussit riittävät hyvin ruukku- ja parvekeistutuksiin, suuremmista pusseista riittää kasvihuoneeseen ja kasvimaallekin.

Biohiiltä myös huussiin ja kompostiin!

Kosteutta sitova biohiili on mainio lisuke myös kompostiin. Se vähentää hajuja ja nopeuttaa kompostoitumista, ja koska biohiili ei hajoa, kompostimullan mukana puutarhan kasvualustoihin siirtyy samalla biohiiltä. Hajua vähentävänä, kosteutta sitovana ja käymäläjätteen kompostoitumista vauhdittavana materiaalina biohiili soveltuu mainiosti myös käymälöiden kuivikkeeksi.

Komposteissa sopiva käyttömäärä on 0,5-1 l per 10 litraa biojätettä ja ulkokäymälöissä 2 dl biohiiltä kiinteää jätöstä kohti.

Ei korttakaan ilman biohilltä

Meillä täällä Jovelassa biohiili kuuluu puutarhamme perustarpeisiin. Teemme sitä välillä itse, mutta koska sopivaa oksahaketta on saatavilla satunnaisesti, hankimme biohiiltä myös ostotuotteena. 

Olen saanut todeta, kuinka biohiili on tuonut merkittävää helpotusta kuumien ja vähäsateisten kesien aiheuttamaan kuivuuteen. Toisaalta biohiili helpottaa myös silloin, jos keväällä tai syksyllä sataa liikaakin ja kylvöt ovat vaarassa epäonnistua tai nuoret taimet tukehtua liian märkään maahan.

Suosittelen lämpimästi biohiilen käyttöä kotipuutarhoissa. Kasvit rakastavat biohiiltä ja kotipuutarhuri saa helpotusta kastelupuuhiin säästäen samalla vettä. Se on, kuten tavataan sanoa, win-win!

Nekon biohiiltä on saatavilla hyvin varustelluista puutarhaliikkeistä, rautakaupoista,
kauppaketjuista ja verkkokaupoista.

ψ ψ ψ

Puutarhaterveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...