NUUKA PUUTARHURI

01.03.2021

Tällä kertaa heittäydytään iloiseen nuukailuun mm. skräppipuutarhan, kierrätysmateriaalien ja penninvenytyksen merkeissä niin puutarhassa kuin kotona, ja vieläpä useamman omavaraistelevan bloggaajan toimesta!  Tervetuloa siis nuukailemaan Tsajut- blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman poppoon tämän kuukauden kimppapostauksen pariin, jonka teemana on säästövinkit!

Kirjoitus sisältää * -merkittyjä affiliatelinkkejä.

Terve nuukailu on mukavaa puuhaa ja konstit ovat monet. Pohditaan hankintoja, ostetaan järkevästi, käytetään loppuun, lainataan kun ei tarvita usein, korjataan rikkoutunut, tehdään itse ja kasvatetaan itse. Omavaraistelevilla onkin yleensä omaa ruokatuotantoa puutarhoissaan, mutta puutarhan hoito ei tietenkään ole ilmaista iloa. Paljon on kuitenkin sellaista missä voi säästää ja loppupeleissä puutarhan perustamiskustannukset ovat ne, joissa rahaa kuluu eniten. Usein puutarhassa hääräilyssä on kyse myös harrastuksesta, mutta kuluistaan huolimatta se on kuitenkin yksi niistä harrastuksista, jotka myös tuottavat, kuten esimerkiksi kalastus, metsästys tai sienimetsässä ja marjamättäillä samoilu sekä villivihannesten keräily. Nuukaillen, vertaillen, kierrättäen ja itse tehden puutarhakulujen ja hyödyn balanssi pysyy mielekkäänä ja onhan se aina mukavaa säästää siinä missä voi, niin puutarhassa kuin kotonakin.

Säästä kätevällä vertailulla

Ihan alkuun heitän ilmoille fiksun palvelun, jota käytän itse melkein kaikissa uusissa kotitaloutemme hankinnoissa. Kun jotain pitää hankkia, googletteluun saa kulumaan melkoisesti aikaa ja Googlen algoritmit tarjoilevat mitä tarjoilevat. Hintaopas on siitä kiva ilmainen palvelu, että se on riippumaton ja vertailee lukuisten Suomessa toimivien verkkokauppojen hintoja ilman pakollisia sitoumuksia sen enempää käyttäjään kuin listaamiinsa kohteisiin. Riittää kun syöttää hintaoppaaseen hakusanan, esimerkiksi oksasilppuri tai Apple iPhone, mitä nyt onkaan vailla, ja palvelu listaa hintoja vertailuun. Kannattaa siis tallentaa tuo *Hintaopas.fi linkki kirjanmerkkeihisi ennen kun unohdat koko asian lukiessasi edelleen. Tuosta vertailusivustosta voi olla paljon hyötyä tulevaisuuden hankinnoissasi, oli ne sitten puutarhassa, kotona tai vapaa-ajalla.

Ja sitten mennäänkin näihin meidän pieniin tee-se-itse -säästövinkkeihin!

Skräppipuutarha (rääpepuutarha, tähdepuutarha)

Olen tässä puutarhakaipuisena kevättä odotellessa huomannut skräppi- eli rääpepuutarhojen kuvien yleistyvän isossa maailmassa ja itsekin niistä kiinnostuin. Kun sitten sain kirjan Kasvikset uuteen kasvuun, olihan se kokeiltava omaksi iloksi ja pieneksi säästöksi moista puuhaa ihan ajatuksen kanssa, ja kivaa puuhaa tämä onkin, samalla tietenkin pientä säästöäkin.

Valkosipuliruohoa meillä on kasvanut aina talvisin ja ostosalaatitkin laitan veteen uusia lehtiä saadaksemme, mutta tällaista tarkoituksellista laajempaa rääpepuutarhailua en ole kokeillut. Mainitussa Kasvikset uuteen kasvuun -kirjassa annetaan kaikenlaisia vinkkejä eri kasvisten uuteen satoon, miten tietyistä ruokakasveista saa uutta syötävää laittamalla yleensä kompostiin tai roskiin päätyvän vihannespalan veteen tai multaan ja miten kasviksia voi hyödyntää tässä mielessä. Palataan vielä tuohon kirjaan, mutta sitä ennen näytän muutaman kuvan tuosta meidän skräppipuutarhastamme, joka tuo vihreydellään paljon iloa tähän talven ja kevään murrosaikaan.

Meidän skräppipuutarhamme on keittiössä suunnilleen 40x30 cm kokoisessa matalassa muovilaatikossa (taimilaatikko), jossa on hieman multaa, jotta voin hyödyntää samaa alustaa myös versoille. Rääpepuutarha on näissä kuvissa vasta alkuvaiheessa, mutta sieltä pilkistelee jo uusia alkuja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa. Itse olisin laittanut sipulin "hattu" ylöspäin kasvamaan, mutta se tosiaan laitetaan jatkokasvatukseen leikkauspinta ylöspäin, jolloin sipuli tekee useita uusia alkuja yhdestä sipulista.

Fenkoli puskee jo uutta, samoin salaatti, joka tekee uusia lehtiä aiemmin käytetyn salaatin keskiöstä. Osa porkkanan paloista uinuu vielä, osa tekee jo tupsujaan. Porkkanan naateista, eli lehdistä voi tehdä vaikkapa ihanaa porkkanapestoa, kunhan tuosta kaikki palaset saavat kunnon tupsut tehtyä. Porkkanatupsut maistuvat myös salaatissa tai tillin tapaan kalan kanssa.

Ajatus tähteiden hyödyntämisestä ei tietenkään ole uusi asia. Varsinkin sota-aikana ja muutenkin vanhaan aikaan raaka-aineet käytettiin tarkasti. Skräppipuutarhat ovat tätä aikaa ja ilmeisen nosteisia ihmisten tarttuessa hanakasti erilaisiin kotoilupuuhiin näinä aikoina. Tällainen fiilistelypuutarhurointi ennen kevättä tekee hyvää puutarhakuumeellekin, kun ulos ei vielä pääse hääräilemään.

Kerron tuosta skräppipuutarhamme innoittamasta kirjasta enemmän kirjoituksen lopussa ja lisään siitä kiinnostuneille linkin verkkokirjakauppaan, jossa kirja on juuri tarjouksessa.

Istutusruukut vessapaperirullista

Viime vuonna kansa hamstrasi vessapaperia ja jos, kuten me, vessapaperirullien hylsyjä tulee säästettyä pitkin vuotta, niistä saa kevään lähestyessä tehtyä käteviä kylvörenkaita ja esikasvatuspurkkeja taimille. Puutarhanuukailun puolestapuhuja, brittiläinen puutarhuri Huw Richards, jolta löytyy myös kiva YouTube-kanava, mainitsee yhdessä videossaan myös, että vessapaperirullista tehdyt esikasvatuspurkit vähentävät taimen kokemaa siirtostressiä siinä vaiheessa, kun taimi istutetaan ulos, sillä taimen voi istuttaa sellaisenaan, purkkeineen päivineen maahan. Toki purkin pohja avataan, mutta se onkin helppoa näissä purkeissa.

Huw Richards on kirjoittanut myös monia puutarhakirjoja, joista uusin on juurikin nuukailua puutarhassa: Grow Food for Free. Aivan ihana ja idearikas kirja, jota myy mm. *Adlibris -verkkokirjakauppa.

Täällä on tehty esikasvatusruukkuja ja kylvetty niihin siemeniä. Kuvassa yksi munakoisoista kuvun alla.

Esikasvatuspurkkien tekeminen on yksinkertaista. Litistä vessapaperihylsy ja tee siihen muutaman sentin poikkiviiva, jotta kaikista purkeista tulee samaa kokoa. Taita hylsy vielä kahtia ja silitä saumat napakoiksi. Avaa hylsy, joka on nyt neliön muotoinen, leikkaa kulmat auki viivaan saakka ja taittele liepeet ristiin. Jos olet tehnyt pohjasta liian syvän, eikä ristiasettelu onnistu, ei hätää! Taittele liepeet pohjaksi toistensa päälle ja dippaa ruukkujen pohjat nopeasti veteen kun olet tehnyt kaikki purkit valmiiksi. Laita sen jälkeen kaikki purkit tarjottimelle tai jollekin kosteutta kestävälle alustalle pohjat alaspäin, ja aseta jokin kirja, ei liian painava, purkkien päälle. Märkä pohja tiivistyy kuivuessaan yhteen. Itse kastan myös ristipohjaiset purkit veteen. Purkkien pohjista tulee tasaisia ja napakoita.

Kun täytät purkit mullalla, jätä hieman kasteluvaraa ja muista jättää purkkien väliin ilmaa, jotta ne eivät homehdu. Kun on aika istuttaa taimet ulos, avaa pohjan liepeet ja istuta koko purkki taimineen päivineen maahan sellaisenaan. Helppoa, siistiä ja kätevää!

Pakkauspaperit & -pahvit kiertoon!

Olen melkoinen paperiharakka ja säästän aina kaikki tilausten mukana tulevat hyvät pakkausmateriaalit. Osasta teen sytykkeitä, osa säästetään pakkausmateriaaliksi itselle ja osa käytetään esikasvatuspuuhiin tai muihin sottaisin puuhiin pöydän suojana.

Monet yritykset pakkaavat tuotteensa kiitettävän hyvin suojaten tuotteet kuljetuksen kolhuilta ja paperimateriaalit ovat yleensä laadukkaita ja ekologisia. Tammikuussa saapuneet termoruukut oli suojattu ihanalla ekopaperilla. Helmikuussa samat paperit toimivat esikasvatuspuuhissa ruokapöydän suojana ja sen jälkeen paperit revittiin sytykkeiksi.

Paahdesuoja & kylvösuoja

Joskus tuotteiden suojana tulee tällaista hauskaa kävynsuomupaperia. Se toimii mainiosti taimien paahdesuojana! Meillä tuota paperia laitetaan kasvatuslaatikon pleksin päälle parin lankkupalasen alle, jotta paperi pysyy paikoillaan tuulessakin tai teipillä sen alle jos on parin päivän sateita luvassa, mutta tuota paperia voi viritellä myös pystysuojaksi parin kepin avulla. Valoa pääsee läpi, mutta valonarka taimi ei pihalle päästyään nuupahda valoshokkiin. Toiset siemenet taas ovat todella tarkkoja siitä, että kylvös pysyy kunnolla kosteana, tai ei kunnian kukko laula. Meillä kävi viime vuonna niin, että palsternakat, jotka tuntuvat olevan erityisen tarkkoja riittävän kosteuden suhteen, piti kylvää kahteen kertaan, sillä multa pääsi itämisvaiheessa kuivumaan liikaa, eivätkä siemenet itäneet kuivuuden vuoksi. Aiemmin mainittu puutarhuri Huw Richards antaa kirjassaan siementen kosteuden ylläpitämiseen vinkin: laita kostean kylvön päälle soiro pahvia, joka pitää kosteutta yllä kriittisenä aikana! Pahvin alle kurkataan muutaman päivän jälkeen päivittäin ja kun siemenet ovat itäneet, pahvi nostetaan pois. Miten yksinkertaista!

Hyvät, pahat siemenet

Säästä hermojasi, säästä ekosysteemiämme! Vastoin parempaa tietoa olen minäkin joskus alkuvaiheessa täällä langennut ruokakaupan vihanneksen siementen käyttöön, myönnetään. Enää en ole niin tehnyt, sillä tieto lisäsi tuskaa, kuten sanotaan. Kaupan vihannekset, oli ne sitten tuontia tai kotimaisia, mutta eritoten tuontia, kantavat mukanaan riskin kasvitaudista tai tuholaisista, jotka voivat tehdä mittavaa tuhoa niin omassa puutarhassa kuin ylipäätään ekosysteemillemmekin, eritoten jos jokin tänne kuulumaton tauti tai tuholainen pääsee valloilleen. Me ihmiset olemme nyt saaneet kokea pandemian ja mitä se tuo tullessaan. Samaa ei kaivata vielä luontoonkin. Kun haluaa säästää siemenissä, säilö omia, vaihda ylimääräisiä toisen kanssa ja bongaa tarjouksia sertifioiduista siemenistä. Myös kimppatilaus säästää hieman rahaa, kun jokaisen ei tarvitse maksaa erikseen toimituskuluja. On hyvä muistaa myös se, että ruokakaupan vihannesten siemenet eivät välttämättä tuota uutta satoa, sillä monet kaupan vihannekset ovat hybridilajikkeita. Säästä siis myös hermoja ja käytä turvallisia siemeniä, omia tai ostettuja.

Omat siemenet säästävät rahaa ja tuovat paljon iloa, mutta omista siemenistä saattaa myös kasvaa siemeniä tuottaneesta emokasvista poikkeavia vihanneksia jos lajikkeet pääsevät risteytymään. Näin voi käydä esimerkiksi kurpitsoille, jos samalla tai naapuruston kasvimaalla kasvaa useampaa lajiketta.

Niin kauniita kun siniset ja pinkit perunoiden uutuuslajikkeet kaupan hyllyissä ovatkin, älä käytä kaupan perunoita siemenperunoina. Niihinkin sisältyy riskejä ja perunataudit voivat saatustuttaa - ei vain sen vuoden satosi, vaan myös tulevat satosi, sillä esimerkiksi yleinen perunatauti perunarutto on viheliäinen saada katoamaan, kun se pääsee perunamaalle. Irlannissahan suuri nälänhätä, jonka johdosta menehtyi noin miljoona ihmistä, johtui perunarutosta. Perunan tautien kitkemisen haasteista esimerkkinä mainittakoon myös vaikkapa perunasyöpä, jota meillä Suomessa ei onneksi ole ollut vuosikymmeniin, mutta sen kitkemiseen meni maassamme 80 vuotta. Kahdeksankymmentä! Eihän siis oteta säästämisen tai innostuksen vuoksi turhia riskejä, vaan käytetään tarkastettuja, sertifioituja siemenperunoita, myös peruslajikkeissa.

Kylvörenkaat & siemenrenkaat

Siemenistä kylvöihin, jotka jo lähestyvät kovaa vauhtia täällä meidän kasvuvyöhykkeellä 1b! Tämä ei ole mikään uusi idea, olen maininnut näistä kylvörenkaista aiemminkin, mutta koska kyseessä on säästöteemainen kirjoitus, mainitsen ne vielä kertaalleen. Kylvörenkaat säästävät hermoja, vaivaa ja satoa. Ryhdyin kylvämään siemeniä kasvatuslaatikoihin vessapaperirullan hylsyistä leikattuihin renkaisiin, koska alussa perkasin vahingossa puolet porkkanoiden taimista pois erehtyen luulemaan niitä rikkaruohoiksi. Porkkanan pikkuisia alkuja muistuttavat rikkaruohot jäivät, porkkanat lähtivät. Sen jälkeen olen aina kylvänyt hyötykasvien siemenet renkaisiin, edelleenkin, vuosien jälkeen ja pääasiassa siksi, että se helpottaa ylipäätään rikkaruohojen poistossa. Se mikä kasvaa renkaan ulkopuolella, on varmuudella rikkaruoho.

Kuvassa isäntä laittelee porkkanaa kylvörenkaisiin. Keskelle on kylvetty vapaalla kädellä samettikukkaa, joka houkuttelee pölyttäjiä ja auttaa tuholaisten torjunnassa hyötypuutarhassa.

Pullokasvihuoneet

Lasiset taimikuvut ovat ihania, mutta samalla myös hieman hintavia ja rikkoutuvat herkästi. Saman asian ajaa itse tehdyt pullokasvihuoneet. Olen tässä helmikuussa ottanut itseäni niskasta kiinni ja tehnyt ison ryppään keskeneräisiksi jääneitä ja toivepostauksia valmiiksi. Tein myös pullokasvihuoneille ohjeineen oman postauksensa, sillä moni tekee pullokasvihuoneita vain poistamalla pullosta pohjan. Mikä ettei! Kyllä sekin toimii, mutta jos pullokasvihuoneen pohjaan tekee pienen muokkauksen, pullot ovat vakaampia, eivätkä kaadu jokaisesta pienestä tölväisystä. Jutusta löytyy myös vinkkejä miten pullokasvihuoneita voi hyödyntää monipuolisesti, ei vain esikasvatuksessa.

Pullokasvihuoneita sisällä, pullokasvihuoneita ulkona! Pullokasvihuoneista on paljon iloa ja hyötyä sekä sisällä että ulkona. Lämpöä, kosteutta ja pitkää kieltä tuholaisille! Meillä pullot suojaavat taimia myös kissoiltamme, jotka mielellään tutustuisivat taimiin niiden esikasvatusvaiheessa..

Kallisarvoinen vesi

Sadeveden hyödyntäminen puutarhassa kannattaa. Puutarhaan saa uppoamaan uskomattomia määriä vettä varsinkin viikkoja kestävien hellekausien aikana. Kirjoitin 2 kevättä sitten jutun Janoinen maa puutarhan kastelusta ja veden määrästä sekä kauanko esimerkiksi sadettimella tulee tohottaa, jotta viljelys kastuu juuriin saakka. Kaikki se vesi, jolla saa kasteltua puutarhaansa muuten kuin ostovetenä, oli se sitten sade- tai kaivovettä, on säästöä.

Kasvikset uuteen kasvuun

Sain tosiaan tämän puutarhanhoitoon erikoistuneen journalistin ja Plantura Gardenin omistajien kirjoittaman kirjan, joka kannustaa lukijoitaan kasvattamaan vihannesjätteistä uutta satoa. Kirja on omistettu skräppipuutarhoille ja tarjoilee perushoito-ohjeita eri kasveille sekä spesifioituja ohjeita tiettyjen kasvien jatkokasvatukseen "ikkunalaudalla".

Jatkokasvatusohjeita on yhteensä 21 yrteistä salaatteihin ja sipuleista juureksiin. Yllättäen kirjassa ei ollut mukana porkkanaa, jonka naatit ovat melkoisen herkullisia esimerkiksi pestossa. Kirjassa on myös hedelmiä, kuten ananas, avokado ja mango, joista kirjoittajat mainitsevatkin, että niiden kohdalla on kyseessä lähinnä huonekasvi, eikä varsinaista satoa kannata odottaa, sillä jatkokasvatettuna ne todennäköisesti eivät jaksa tehdä satoa.

Kirjan ohjeet ovat selkeitä ja kuvitettu siten, että jälkikasvatus onnistuisi mahdollisimman hyvin. Kirja tarjoilee myös lajikohtaisissa esipuheissaan tietoa mm. kasvin ravintoarvosta ja historiasta, ja lajikohtaisissa loppusanoissa vielä miten jatkokasvatettua kasvia voi hyödyntää.

Kirjan näkökulma on ekologinen ja itse tuotettujen vihannesten kasvatukseen kannustava.  Kirjassa puhutaan kaupan vihannesten elämän jatkamisesta ikkunalaudalla, mutta kirjassa sanotaan myös, että esimerkiksi kaupasta ostetun bataatin tai piparjuuren voi myöhemmin säiden salliessa viedä kasvamaan omaan puutarhaan. Koska kirjan käännös on varmaan tehty suoraan, mitään kirjaan lisäämättä, on kuitenkin lukijana mainittava, että ruokavirasto, joka Suomessa edistää ja valvoo myös ekosysteemimme vakautta mm. kasvitautien ja -tuholaisten osalta (kasvinterveys.fi), ei missään tapauksessa suosittele käyttämään ruokakaupasta ostettujen kasvisten kuten bataatin (tai minkään muunkaan) vientiä puutarhaan tai kasvihuoneeseen, kuten ei myöskään ruokakaupasta ostettujen kasvisten siementen käyttöä puutarhassa. Kaikkiin mainittuihin liittyy huomattavia riskejä sekä omalle puutarhalle että maataloudellemme sekä ylipäätään ekosysteemillemme. Se mikä elintarvikkeesta jatkokasvatetaan sisällä, pidettäköön sisällä!

Skäppipuutarhan perustaminen on hauskaa puuhaa ja kirja on kiva kannustin paneutua asiaan kunnolla. Jos jokin ei sitten mene ihan toivotulla tavalla, kirjan Mikä meni pieleen? -osio tarjoaa vinkkejä siihenkin, miten seuraavalla kerralla onnistuu paremmin.

Voisin kuvitella, että lapsiperheissä skräppipuutarha voisi tarjoilla mukavaa puuhaa myös lapsille ja samalla lapset saisivat kokemuksia ruokatähteiden hyödyntämisestä ja ylipäätään ruoan kasvattamisesta, joka lisää arvostusta raaka-aineita kohtaan. Ei hassumpi yhdistelmä ollenkaan, ja on tämä ihan hauskaa näin aikuisellekin!

Kasvikset uuteen kasvuun - Käsikirja jokaiselle joka haluaa vähentää ruokahävikkiä ja säästää selvää rahaa: Melissa Raupach & Felix Lill, Minerva Kustannus Oy 2020
Saatavilla *Adlibris -kirjaverkkokauppa.

Säästövinkkejä kotiin

Säästää voi monella tavalla, kierrättämällä, tekemällä itse, käyttämällä loppuun, korjaamalla, ostamalla järkevästi ja hyödyntämällä sitä mitä on, mutta on myös tärkeää säästää rahaa konkreettisesti niiden palveluiden ja tarpeiden osalta, jotka kuuluvat arkeen. Sieltä se säästö myös tulee. Laitan tähän omakohtaisen top 3 suoran rahan säästövinkkiä, joita olemme käyttäneet viimeisen vuoden aikana - ja säästäneet siten paljon rahaa (puhutaan sadoista euroista).

Kilpailuta sähkö - se kannattaa tehdä kerran vuodessa! Me kilpailutimme juuri ja se kannatti taas! Saimme edullisempaa sähköä ja vielä ekosähköä, joka aina lämmittää mieltä. Pidän tuosta *Sähkömittari.fi -kilpailutuspalvelusta. Eivät huudelleet perään tai turvottaneet meililaatikkoa kun jätin vertailun kesken, kuten on ennen käynyt kun on yrittänyt kilpailuttaa sähköä toisessa palvelussa. Muutenkin tuo oli hyvä palvelu, kilpailutusvaihtoehdot sai näkyville heti onlinessä, meniköhän minuutti (ei meilituuppimista), ja mukana oli kaikki mahdolliset sähköyhtiöt, ja kun sitten vaihdoin sopimuksen, kaikki hoitui todella nopeasti ja helposti.

Vertaile hankinnat! Googlettelu on tosiaan jokseenkin aikaa kuluttavaa ja kuukkeli tarjoilee algoritmisesti mitä parhaaksi katsoo tai kuka eniten siitä maksaa. Olemme jo pidemmän aikaa, ennen jonkin hankintaa, oli se puurokattila, aggregaatti tai kasvihuone, esitarkastelleet tarjontaa *Hintaopas.fi:n kautta, jotta saa sitoutumatonta käsitystä hintahaitareista. Googlettelen kyllä myös sen verran, että vertailen mitä hintaopas tarjoilee ja mitä Google, mutta hintaopas tuntuu löytävän paljon myös sellaisia myyjiä, joita ei itse tulisi katsottua tai kuukkeli tarjoile. Säästää aikaa, säästää rahaa! Kannattaa tallettaa linkki muistiin!

Mittavasti säästöä lemmikkien tarpeisiin! No kyllä! Meillä 2 kissan ja 2 seniorikoiran taloudessa hankintojen keskittäminen *Zooplussalle on tuonut vuositasolla yli 500 euron säästön. Voin sanoa, että kyllä kannatti ja lisäiloa tuo se, että painavat hankinnat tulee kaupantekijäisinä (yli 49€ tilauksiin) kotiovelle kannettuna! Kirjoitin tässä helmikuussa jutun lemmikkien kotivarasta, jossa kerroin muistakin eduista ja tietenkin itse lemmikkien kotivarasta, joka on tärkeä juttu kerrassaan.

Rasvanuukailua

Leikkauksen jälkeen itselläni on ollut hieman ruoansulatushaasteita ja tarvitsin vähärasvaisempaa ruokaa. Hankimme tuossa marraskuussa airfryerin, johon olen ihastunut valtavasti. Laitetta on käytetty melkein päivittäin ja kokemukset siitä vaan paranevat. Airfryerin innoittamana sain vihdoin kokkailtua kasaan myös 14 airfryer-reseptiä paahdetuista juureksista riisipuuroon ja donitseista lihapulliin, joten jos rasvaa säästävä ruoka, joka sähköuuniin verrattuna säästää myös aikaa ja sähköä kiinnostaa, jutun voi lukea täältä.

Kuten alussa sanoin, terve nuukailu on mukavaa puuhaa. Joskus nuukailu on ainoa vaihtoehto, ja sen ovat monet joutuneet viimeisen vuoden aikana kokemaan, mutta tervehenkisestä nuukailusta tulee helposti myös tapa, jonka myötä arjen menot pysyvät kurissa ja ehkäpä sinne sukanvarteenkin jää jotain helpottamaan niitä aikoja, jolloin nuukailu ei ole valinta, vaan pakko. Mitähän nuo muut omavaraistelevat bloggaajat aiheesta ovat omalla kohdallaan tuumailleet? Se selviää kun käyt alla olevan linkkilistan kimppuun!

Tänään penniä venyttelevät myös omavaraistelevat:

1.3.2021 klo 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 1:
Apilankukka .
Kakskulma .
Iso-Orvokkiniitty .
Multavarpaan maailma .
Sateenkaaria ja serpentiiniä .
Kasvuvyöhykkeellä 2:

Sarin puutarhat .
Oma tupa ja tontti .
Urban Farming .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Rakkautta ja maanantimia .
Majalevon pientila .
Mikä itä .
Caramellia .
Mummon kirja .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Puutarhahetki .
Korkeala .
Kasvuvyöhykkeellä 5:
Korpikuusen tila .
Puutteela .
Kasvuvyöhykkeellä 7:
Korpitalo .

Nuukaillen muiden muassa

Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Satu - Tsajut
Viesti: Näin kauan meni, että sain täysin vapaan hetken blogisi parissa. Ja odotus kannatti, taas kerran. Nyt päässä vilisee ajatuksia, suunnitelmia ja haaveita. Jäin miettimään pahvien ja vessapaperirullien käyttöä, niitähän käytetään laajasti mm. permakulttuuriprojekteissa, niin miten niiden liimojen ja muiden laita on? Miten ne vaikuttavat vai vaikuttavatko maaperään ja muuhun?
Vastaus: Voi kiitos :) Tämä aika vuodesta on yhtä haavetta ja suunnittelua, ihanaa aikaa! Tuohon miettimääsi joudun vastaamaan mututuntumalla. Käsittääkseni kotimaisissa vessapaperirullien hylsyissä ei käytetä liimaa, vaan hylsy valmistetaan muotoon puristamalla. Kostea sellumassahan muovautuu puristuksessa muotoonsa, eikä tarvitse liimaa. En ole huomannut, että hylsyissä olisi liimaa, nehän avautuvat kierteiltään aika helposti ja puhtaasti, joka joskus hieman haittaakin tuota kylvöastioiden valmistusta. Tämä siis mutua! Noin muuten, kun hylsyt valmistetaan sellumassasta, joka on biohajoavaa puuraaka-ainetta, en keksi miten se vaikuttaisi ainakaan negatiivisesti maaperässä, sinnehän se maantuu ja vessapaperihylsyjä käytetään myös monen pienlemmikin virikkeinä, joten myrkkyjä niissä ei liene muutenkaan. Tämä taitaa olla taas yksi niistä asioista, josta voisi ihan kysäistä valmistajalta!

Nimi: Kaarina
Viesti: Tässä ajattelin inkivääriä kasvattaa ja kaupastahan sen juurakon ostaa. Mitenkähän on sen kasviturvallisuuden laita? Jos sitä seuraavana vuonna lisää omasta juurakosta luulisi olevan turvallista. Ei ainakaan tuholaisia luulisi olevan, mutta taudit (virus, bakteeri) voisivat siirtyä uusiinkin juurakoihin. Liperissä on Suomen ainut kaupallinen inkiväärinkasvattaja ja he tilaavat juurakot Kiinasta.
Vastaus: Kyllä se niin on, että kannattaa kasvattaa kaupasta ostettua inkivääriä vain sisätiloissa, ja niin se onnistuukin kivasti, koska inkivääri on kovin perso lämmölle. Jos haluat kurkata, täältäkin löytyy juttu inkivääristä ja muutama kuva omasta inkiväärikasvatuslaatikostamme :)

Nimi: Korkealan Isäntä
Viesti: Rääpepuutarha on minulle uusi termi mutta loistava. Kun tuntuu, että joka puolella on nyt laitettu sitä tätä ja tota kasvamaan kaupan kasviksista. Suuremmassa mittakaavassa jotenkin hiukan vierastan mutta näin todella hyvä juttu.
Vastaus: Taitaa tuo rääpepuutarha olla omia sanailujani, jotta olisi selkokielisesti suomalainen vastine scrap gardenille :D Tällainen ruokajätteeksi luokitellun hyödyntäminen on sellaista fiilistelypuutarhuroinnin puolta, kivaa pientä puuhaa vainen, mutta muuten olisi tosiaan hyvä pitää ne kaupasta ostetut kasvikset ihan vaan siinä lautasella, eikä ainakaan viedä niistä mitään ulos kasvamaan, ettei vahingossa tule tuhonneeksi jonkun elinkeinoa kasvitaudin päästessä karkuun.

Nimi: Nora/Kakskulma
Viesti: Mahtavia vinkkejä, pitää kokeilla tota vessapaperihylsyhommaa, tosin nyt ei ehdi enää saada hirveän montaa kasaan...ensi keväälle sitten! Ja taas oppii uutta, enpä ollut skräppikasvattelustakaan kuullut mutta upealta näyttää ja kuulostaa.
Vastaus: Voistko kysäistä läheisiltä jos saisivat kasaan jonkinlaisen hylsykeräämön yhdessä ;) Ei siinä kovin iso porukka tarvitse olla, kun rullia tulee jo paljon :)

Nimi: Kirsti Kaija
Viesti: Onpa sinulla selkeä blogi. Tässä kattavassa postauksessa oli monta käyttökelpoista vinkkiä minullekin, joka kuvittelin olevani nuukailun konkari. Seuraavat ostokset meillä tsekataan hintaoppaan kautta.
Vastaus: Kiitos :) Nuukailu on siitä mukavaa, että aina löytyy uusia ideoita ja nyt kun olimme kaikki saman aiheen äärellä, ihania ideoita suorastaan tulvii napattavaksi!

Nimi: Maija
Viesti: Ilahduttavaa, miten olet huomioinut Ruokaviraston ohjeita Olin sen edeltäjässä Evirassa töissä.. Koloradokuoriainen oli pelätty perunantuhoaja. Airfryerista oli iso apu kun jouduin ruokkimaan kahta hiihtolomalaisia naapurin mökillä. Varsinkin ranskalaiset ja sipulirenkaat maistuivat.
Vastaus: Löysin muistitikulta juttutyngän, joka piti julkaista jo viime vuonna kun oli kasvinterveysvuosi, mutta kone hajosi ja unohdin koko jutun muistitikulle. Sain jutun nyt julkaistua, mutta halusin tähän säästöjuttuunkin mainita sieltä muutaman aiheeseen sopivan osa-alueen, sillä moni käyttää kaupan vihannesten siemeniä ja perunoitakin puutarhaan päätyvässä kasvatuksessa säästömielessä tietämättä niihin liittyviä riskejä. Airia kannattaa rohkeasti käyttää monipuolisesti, vaikka nuorison makuun rapsakat frityyrit varmaan ovatkin erityisesti mieleen :)

Nimi: Marketta
Viesti: Hyviä nuukailuvinkkejä postaus väärällään! Itse olen myös noita jämäkasviksia kasvatellut, mutta tuo sipulin kasvatus "väärinpäin" oli uutta minulle. Minä kasvatan aina sitä naattia. Aina oppii jotain uutta! Mukavaa keväänalkua Jovelaan! Teillä on siellä jo paljon keväisempää, kuin meillä täällä Leppämäessä!
Vastaus: Ei tullut tuo sipulijuttu itsellekään mieleen, enkä ole vielä ihan vakuuttunut sen toimivuudesta, sillä tänään katselin, että kierteet näyttävät hieman kuivilta, mutta kääntöpuolella on kyllä juuret kasvaneet. Jatkan siis ihmettelyä toistaiseksi, etten mene sössimään malttamattomuuttani koko hommaa ;) Täällä tosiaan talvi katoaa silmissä, mutta kyllä tuonne sääennusteisiin on plussien rinnalle saatu muutama miinuskin asteisiin piirrettyä (yök).

Nimi: Puutteela
Viesti: Tuo kylvörengasidea tulee meillä käyttöön ensi kesänä. Meillä on vielä pitkään hanget korkeat nietokset, mutta haaveilla jo voi täälläkin.
Vastaus: Tämä aika on yhtä haaveilua täälläkin. Lumet meillä katoavat silmissä ja rännit lorisevat vettä, mutta sääkartalle on myös ennusteltu pikkupakkasten paluuta. Hyvää aikaa siis haaveilun lomassa näperrellä kaikenlaista kevättä varten :)

Nimi: Helka/Apilankukka
Viesti: Kiitos taimipottiohjeesta! Tein niitä heti kaksi tusinaa ja lisääkin aion taiteilla. Vain yksi vessapaperirulla meni viime talvena roskikseen. En ymmärrä, miksi ihmeessä. Joskus tulee heikkoja hetkiä.
Vastaus: Ohhoh! Sinähän ryhdyit tuumasta toimeen! Vaan nopeitahan nuo on tehdä, kun on hylsyjä saatavilla. Me säästelemme niitä pitkin talvea odottamaan tätä aikaa, kun hylsyille alkaa olla käyttöä ;)

Nimi: Mikä itä / Turuska
Viesti: Siis minä aivan hullaannuin tästä vessapaperihylsyvinkistä ja ilimotin koko perheelle että nyt alettiin näitäKIN säästämään! Kiitos :)
Vastaus: Hyvä idea! Kun useampi säästää, ne kertyvät nopeasti. Vinkkaa perheelle, että säästävät teille kuitenkin vaan niitä kunnon hylsyjä ja talouspaperirullat käyvät tietenkin myös, mutta ne vessanpönttöön heitettäväksi tarkoitetut hajoavat eivät käy. Ne eivät kestä kasassa :)

Nimi: Tiiu/Puutarhahetki
Viesti: Minulla on tuo sama kirja ja sen inspiroimana meilläkin ikkunalaudalla vihertävät uudelleen kasvuun lähteneet jämäkasvikset. Ihana saada vihreyttä ja vähän satoakin, vaikka pihalla ei vielä hetkeen pääse mitään kasvattamaankaan. Aurinkoisia maaliskuun päiviä!
Vastaus: Sanos muuta! ja bongasinkin tässä aamulla postauksestasi kivat skräppipuutarhasi ruukuissa. Tuli niin kiva tunne, kun poppoosta toisellakin on samat puuhat menossa. Kevät on alkanut, nautitaan siitä :)

Nimi: Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä
Viesti: Olipa kiva lukea näin kattava postaus pennin venytyksestä. Paljon hyviä vinkkejä. Mä melkein odotan jo seuraavaa kevättä, että pääsen taiteilemaan esikasvatusruukkuja uudelle kuistilleni. Myös toi skräppipuutarha-asia oli erityisen kiinnostava. Sitä en ole vielä kokeillut lainkaan. Aurinkoisia päiviä sinne, Laura
Vastaus: Tuosta skräppäilystä on tullut itselleni innostavaa puuhaa. Tuossa juuri katselin miten paljon tässä postauksessa olevien kuvien kasvit ovat jo viikossa kasvaneet uutta (kuvat otin viime viikonloppuna). Ihanaa alkanutta kevättä sinne, Laura :)

Nimi: Urban Farming
Viesti: Menneen vuoden aikana on maailma muuttunut niin paljon, että toivottavasti kenellekään ei tule enää mieleen näiden kasvitautimuistutusten olevan hätävarjelun liioittelua. Airfryer-kokemuksiasi seuranneena juuri viikonloppuna pohdin ihan ääneen, että olisikohan se meille sittenkin hyvä juttu, vaikka onkin 4 henkinen perhe. Walesissa törmäsin tuollaiseen kasviksista kasvatus-oppaaseen kaksi vuotta sitten, en ollut huomannut, että siitä on nyt suomenkielinen painos myös. Hyvä tietää!
Vastaus: Sitä ei tule ajatelleeksi näitä kasvitauti- ja tuholaisasioita ruokakaupan tarjonnan kohdalla, kun ovathan nekin tarkastuksia käyneet läpi, mutta uhka on silti todellinen ja usein siellä vihanneksessa uinuva. Uskon, että 4-henkiselle kunnon airi toimisi kivasti. Koriin saa paljonkin ruokaa, kun tekee parissa osassa melkein valmiiksi ja lopulta yhdistää kypsennettyjen kutistuttua ja kun airi on nopea muutenkin, hyvässä ajassa saa kumminkin paljonkin tehtyä ruokaa. Iloista kevättä sinne!

Nimi: Susa
Viesti: Ei voi varmaan tarpeeksi montaa kertaa kehua miten kaunis blogisi yleisilme on. Toimii sekä koneella että puhelimella. Pinterestissä skräppipuutarhoista on valtavasti kuvia ja olen sieltä niitä ihaillut. Isäntä vain suhtautuu melko nuivasti "pöydälle räjähtäneeseen kompostiin". Toisekseen meillä näyttäisi olevan jonkin asteinen pysyvä populaatio härsösääksiä, joten ei kannata säilöä ainakaan multaa sisältäviä kasviksia sisätiloissa. Tämän kevään ennätysmäisen kotipuutarhurointibuumin ollessa edessä päin olisi hyvä kaikkien muistutella uusia viljelijöitä kasvitautien leviämisestä siementen välityksellä. Katselin itsekin itsekin Lidlissä huokaillen todella upean värisiä tomaatteja, joiden lajike oli minulle ihan vieras. Olisi kiva kokeilla niiden kasvattamista, mutta ei uskalla kun takaraivossa omatunto nalkuttaa kasvitaudeista.
Vastaus: Voi kiitos, tosin mobiilissa kuvat pienenee oudosti, mutta se on tämän alustan vakio-ominaisuus, johon en voi vaikuttaa :) Vai on teillä ötökkäpopulaatio riesana. Täytyykin seurailla tuota omaa skräppilää, ettei sinne pesiydy ylimääräisiä asukkaita. Aika nopea kierto tuossa tuntuu olevan, joten määräänsä pidempään ei samoja kasveja siellä asuteta. Nuo kasvitaudit ja -tuholaiset ovat todella huolestuttava juttu, eikä niitä tällä saralla tule ajatelleeksi, kun puhutaan ravinnoksi tarkistetuista hevi-osaston tuotteista, mutta huoli on todellinen - puhumattakaan monesta muusta raaka-materiaalista, jota käytetään puutarhoissa arvaamatta, että niiden mukana voi tulla pahakin harmi. Itselläni on ollut, noloa myöntää, juttu keskeneräisenä "tuontituliaisista" jo viime vuoden puolelta, jolloin oli kasviterveyden teemavuosi. Tarkoituksena olisi saattaa se juttu loppuun tämän viikon aikana. Ajankohta on nyt niin oleellinen :) Aurinkoista kevättä sinne :)

Nimi: Emma/Caramellia
Viesti: Heti meni Hintaopas talteen :) Enpäs ole hoksannut taitella vessapaperihylsyjen pohjia. Tätä täytyy nyt kokeilla! Ja nuo kylvörenkaat pitää ehkä ottaa myös käyttöön. Pysyy ehkä vähän paremmin kärryillä että mikä oli kylvetty hoidokki ja mikä on yllätyskasvi :D
Vastaus: Molemmat hylsyt helpottavat hommaa kummasti! Pohjan taittelemalla esikasvatus ei ole niin sottaista ja renkailla tosiaan myös rikkaruohot saa hoidettua turvallisesti pois ennen kun niistä tulee haastavaa. Iloista kevättä sinne!

Nimi: Anna
Viesti: Sinulla on silmät jotka näkevät mahdollisuuksia sielläkin missä muut näkevät roskaa. Hienoa kierrätystä ja kauniita toteutuksia. Kiitos taas vinkeistäsi ja hyvää kevättä toivottelee Anna Kajaaninmailta.
Vastaus: Miten kauniisti sanottu, kiitos! Niinhän se on, että yhdelle roska on toiselle aarre. Hyvää alkavaa kevättä myös sinne pohjoisen suuntaan täältä meiltä katsottuna :)

Uusimmat julkaisut

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...