PULLOKASVIHUONE

23.03.2024

Itse tehdyt pullokasvihuoneet ovat olleet meillä monikäyttöisiä suojia sekä esikasvatuksessa että myöhemmin puutarhassa, kun alkusesongin lämpötilat ovat vielä epävakaita ja ensimmäiset tuholaiset saapuvat
apajille nuorten taimien kimppuun.

Pullokasvihuoneita on helppo tehdä itse, mutta siinäkin on omat niksinsä, jotta niistä tulee tukevia ja tasapainoisia - sellaisia jotka eivät keinahda nurin pienimmästäkin tönäisystä ja joista on iloa myöhemminkin!

Meillä on käytetty erilaisia omatekoisia pullokasvihuoneita ihan alusta alkaen. Ensin, koska emme asuneet vielä talossa ja huoletti jättää taimet oman onnensa nojaan mahdollisen viilenevän yön tai taimijanon varalta. Pullokasvihuoneet kun ylläpitävät myös kosteutta. Nykyään, kun meillä kasvatetaan paljon erilaisia hyötykasveja, pullokasvihuoneet luovat optimaalisempia kasvatusolosuhteita jo esikasvatuvaiheessa hieman haastavimmillekin kasvateille, kuten pesusienikurkulle, ananas- ja mustikkakoisolle tai ihan tavallisille tasaisesta lämmöstä pitäville kasveille kuten paprikalle tai munakoisolle.

Tukevat pullokasvihuoneet

Pullokasvihuone on helppo tehdä. Pohja vain pois pullosta ja se on siinä, mutta ilman pientä käsittelyä pohjastaan vapautetusta pullosta tulee myös lörppö ja epävakaa. Hieman jos pöytää tönäisee, pullot keinuvat ja kaatuvat kuin keilat ja siinä tohinassa saattaa jo herkkä taimikin mennä poikki.

Pullojen pohjaan kannattakin tehdä lieve, joka tasapainottaa pullon ja saa sen seisomaan vakaammin. Nämä pullot toimivat myös ulkona paremmin, sillä liepeinen pohja hörppää maasta hieman multaa ja ankkuroituu siihen paremmin.

Tukilieve

Leikkaa pullon pohja pois ja kuumenna paistinpannu. Suojaa pannu foliolla. Paina pulloa kevyesti (ei tulikuuman) pannun pintaan kunnes pullon muovi pehmenee. Muovia ei ole tarkoitus käryttää, ainoastaan lämmittää siten, että sitä voi muovata. Tämän jälkeen pullo painetaan kuperaa astiaa vasten, jolloin pohjalieve saadaan syntymään.

Vasemmalla kuvassa lämmöllä muovattu pohjalieve. Jos pullossa on uritettu pohja, sitä ei kannata heittää pois. Pohjapala on mitä mainioin siementen lajittelu- ja käyttöäastia! Sormi osuu mukavasti pullonpohjan syvennyksiin ja yksittäisten siementen noukkiminen on helppoa. Käytän itse näitä silloin, kun teen kylvöjä esikasvatusruukkuihin. Vaikka siemen putoaisi sormiotteesta, se yleensä tipahtaa takaisin pohjan syvennykseen sen sijaan että siemen kimpoilee ties minne.

Palatakseni pullokasvihuoneisiin, se on nyt valmis! Pohja pois, lieve lämmöllä ja valmista on, ellei sitten halua hieman hifistellä..

Pullon kaulan voi tietenkin jättää sellaiseksi kuin on, mutta tänä vuonna halusin meille muutamaa astetta sievemmän pullokasvihuoneen, joten limupullon keulat leikattiin kierreosastaan poikki. Pullorivin viimeisenä on pullo, jonka suuhun on laitettu ihan tavallista haavaharsoa ja kuminauha. Näin teen siinä vaiheessa kun pullot siirtyvät ulos sinne istutettujen taimien suojaksi. Ei pääse puutarhan vihulaiset herkkien taimien kimppuun, mutta ilma kulkee ja kastella voi. Harsohuppu kannattaa kiinnittää löyhästi siten, että kangas painuu pullon suuaukon sisälle. Se helpottaa kastelua.

Pullokavihuoneissa on mukavasti tilaa ja korkeutta taimien kasvaa. Tarvittaessa lisäkorkeutta voi tehdä katkaisemalla pullon ja teippaamalla toisen pullon keskiön alkuperäisen pullon keskelle, jolloin pullosta tulee tuplapitkä. Olen joskus tehnyt niin köynnöstävien pesusienikurkkujen suojaksi. Ne kun tuppaavat kasvattamaan varttaan nopeasti vauhtiin päästyään ja talouden kaksi kissaa ovat turhan kiinnostuneita taimista.

Pullot mahtuvat mukavasti säädettävän valaisimen alle, johon vaihdettiin kasvilamppu tavallisen lampun tilalle.

Isot kasvatuspullot

Olen jo muutaman vuoden ajan hyödyntänyt suurempia, 5 ja 10 litran vesipulloja esikasvatuksessa. Niihin on kätevää kylvää siemenet suoraan. Kastelu ja hoito tapahtuu auki leikatun kannen kautta, kätevästi kahvasta avaten. Kun on aika istuttaa taimet kasvihuoneeseen, leikkaan pullon pohjan varoen mattopuukolla auki. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo kylvövaiheessa ja kylvää siemenet hieman keskemmälle jättäen pullon laidat vapaaksi. Ei tule sitten vahingossa hutaistua taimea poikki pohjaa leikatessa. Kun pohja on leikattu ohuelti irti, muu osa pullosta nostetaan ylös ja taimet saa liu'utettua pois pohjalevyltään hellästi, yhtenä mattona kuin räiskäleen pannulta. Jäljelle jäänyt pullo-osa siirtyy ulos avomaan taimien suojaksi. Teen myös näihin suurempiin pulloihin pohjaliepeet sen jälkeen kun taimet on istutettu ulos.

Näissä kuvissa näkyy tavallisia pullokasvihuoneita taimien suojana hyötypuutarhassa kesällä 2020. Pullot olivat jo olleet suojina viileiden öiden varalta ja sen jälkeen mm. ruusukaalien suojina tuholaisia vastaan. Ulkona pullot ovat hyviä suojia, mutta suoralta paahteelta on syytä kasvattejaan suojata, ettei lämpötila pullon sisällä kohoa liian korkeaksi, ja myös kosteutta on hyvä seurata, etteivät kasvit homehdu pulloihinsa. Ilmaaminen auttaa, pulloa hieman kallelleen, jotta ilma pääsee pulloon myös alhaalta yleensä riittää.!

Lämpimänä kesäpäivänä pullot ovat tovin sangen sademetsämäisiä puutarhan sadetuksen jälkeen.

Aiemmin suorakylvökasvihuoneina toimineet suuremmat pullot ovat mainioita suojia esimerkiksi kukkakaalille tai muille laakeammille kasvateille, joita ötökät kiusaavat. Istutan yleensä ruokakasvien taimien väleihin samettikukkaa, jotka avustavat tuholaisten torjunnassa. Kun on aika luopua pulloista kasvimaalla, ne huuhtaistaan, kuivataan ja pinotaan yhdeksi putkeksi säilöön seuraavaa vuotta varten. Näitä kyllä valmistaa niin nopeasti, että lisääkin saa tehtyä hetkessä jos tarve kasvaa. Ei kun uusia satoja ja kevättä kohti!

Vinkki - sieviä pieniä esikasvatusruukkuja!

- sisältää * merkityn affiliate-linkin

Mikäli haluaa hieman fiinimmän esikasvatuskokonaisuuden, pullokasvihuoneiden sisälle voi laittaa pieniä ruukkuja. Näissä peruslimonadipulloissa pullon halkaisija on jotakuinkin 9 cm, mutta pulloissa on myös kavennuksia. Oikealta tuntuvien ruukkujen löytäminen ei ole ihan helppoa, koska olisi hyvä, että ruukku mahtuu kokonaan pullon sisälle, jolloin se ei keinahtele esimerkiksi kissan pukkauksesta. * Adlibriksen verkkokaupassa on myytävänä 6,5 x 7 cm edullisia terrakottaruukkuja 24 ruukun pakkauksena. Ruukut ovat hieman suurempia kuin alla olevan kuvan itse tehdyt esikasvatuspurkit. 

Esikasvatuksen iloja toivotellen  Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...