PUULÄMMITYKSEN ABC

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys on Suomessa puhtaan polton edelläkävijä 40 vuoden kokemuksella.

Meiltä puulämmittäjiä on paljon - onneksi, joten ajattelimme koostaa iltakurssin annin myös muiden iloksi.

Muutama tutkittu sana puulämmityksestä

Puulämmitystä on hieman parjattu viime aikoina - turhaan, sillä puun poltto ei esimerkiksi lisää ilmaston hiilidioksidia, toisin kuin fossiiliset polttoaineet. Puu on osa ekosysteemiä ja hiilineutraali tapa tuottaa lämpöä. Puu sitoo saman määrän hiilidioksidia minkä luovuttaakin, ja puu joka tapauksessa "palaa" aina tavalla tai toisella, ennemmin tai hyöhemmin puun lahotessa luontaisesti. Pesässä tai pihalla, lopputulema on hiilidioksidimielessä sama.

Puulämmitys säästää sähköä

Luken (Luonnonvarakeskus) mukaan Suomessa palaa vuosittain lämmityspuuta kansalaisia kohti n. 4.8 m3. Mikäli puuta ei poltettaisi, sähköä kuluisi lämmitykseen 41% enemmän (Taloustutkimus 6.2.2019, Pasi Holm). Vuosittain poltetun puun energiasisältö on n. 15 TWh. Silmiä avaava vertailukohde on vaikkapa Olkiluodon ydinvoimala, joka tuottaa vuosittain energiaa 13,4 TWh. Vuonna 2018 kotimaista energiaa tuotettiin yhteensä 67 TWh. Vuotuinen energian kokonaiskulutus on 87 TWh (Tilastokeskus). (TWh = Terawattitunti = tuotetun energian, sähkön ja lämmön määrän yksikkö).

Puulämmityksen päästöt

Puun palaminen synnyttää 40% pienihiukkasia, 80% PAH-yhdisteitä, 20% hiilimonoksidia ja 55% mustaa hiiltä. Oikeanlainen poltto voi kuitenkin vähentää päästöistä jopa 50% Oikeanlainen puulämmittäminen säästää hiilinielua ja vähentää muuta lämmitystarvetta ja nimenomaan näihin ei-toivottuihin päästöihin voi kukin puuta polttava vaikuttaa pienillä teoilla merkittävästi - ja siinä samalla säästää puutakin!

Yleiset puulämmityksen virheet

Puu ei ole kuivaa. 10 kg:ssä kuivaakin puuta on n. 2 litraa vettä. Kostea puu aiheuttaa turhia päästöjä ja synnyttää nokipaloriskin.

Puut sytytetään alta, jolloin kaikki puupinnat palavat samaan aikaan. Roihu voi olla komea, mutta lämpö ei nouse, eikä ehdi siirtyä uunin rakenteisiin, vaan menee hormin kautta harakoille. Alisytytyksessä kosteus nousee, hormiin syntyy vesihöyryä, joka synnyttää palamatonta puukaasua, eli mustaa savua, joka taas sisältää paljon palokaasuja ja haitallisia päästöjä. Esimerkiksi häkäpitoisuus on maksimissaan altapoltossa. Alipoltto hukkaa lämpöä ja lämmitys on tehotonta.

Poltetaan liian täysiä pesällisiä, joka nostaa liikaa lämpöä väärään paikkaan ja rasittaa uunin rakenteita. Lämpötila nousee ja laskee nopeasti. Tulipesässä tulee aina olla vähintään 1/3 ilmatilaa.

Kuvassa vasemmalla väärä tapa (nuotiokeko) polttaa puuta. Oikealla oikeanlainen sytytyspesällinen ja oikea puiden ladontamalli.

Oikea tapa polttaa puuta

Puhdista pesä tuhkasta ja polta kuivaa puuta.

Ensin tehdään sytytyspesällinen, joka on pientä puuta. Sopiva puumäärä on alle ½ pesällistä. Puut asetellaan ilmavasti vaakatasoon siten, että pienimmät puut ovat päällä ja suuremmat alla.

Puut sytytetään päältä. Sytytyspesällinen nostaa lämpötilan korkeaksi nopeasti, joka vähentää päästöjä.

Kun sytytyspesällinen on palanut, lisää lisäyspesällinen. Lisäyspesällisen puut asetellaan tiiviisti vaakatasoon. Pesässä tulee aina olla vähintään 1/3 ilmatilaa, älä siis täytä pesää umpitäyteen! Puut lisätään aina hiilille, ei paloon!

Kuvassa päältä sytytetty sytytyspesällinen ja n. 10 minuuttia palanut sytytyspesällinen.

Sytykkeet

Yksi kurssilla esitetty kysymys koski steariinipitoisten sytykkeiden, kuten sytykeruusujen tai -sipsien käyttöä. Huhupuheina on liikkunut väitteitä, ettei steariinipitoisia sytykkeitä tulisi käyttää, sillä ne saattaisivat jotenkin vaurioittaa uuneja. Väite ei pidä paikkaansa. Kurssin vetäjän firma on jopa testannut sytykeruusujen palo-ominaisuuksia, eivätkä ne aiheuta edes mainittavasti päästöjäkään. Sytykkeiden käyttö ei myöskään vahingoita tulipesää. Sen sijaan erilaisten grillisytykepalojen käyttöä ei niinkään suositella - ne haisevat pahalle.

Kuvassa steariiniin dipattuja sytykekäpyjä ja sytyketikkuja, joiden päissä on suikale mehiläisvahaa.

Suuret erot

Warma uuneilla on 40 vuoden kokemus puulämmityksestä ja he ovat testanneet oikean ja väärän puunpolton eroja sekä omassa laboratoriossaan, että VTT:llä ja Itä-Suomen yliopistolla. Testien perusteella on nähtävissä selkeä ero oikean ja väärän polton välillä. Samassa tulisijassa, samalla puumäärällä ja samalla puulaadulla tehdyissä testauksissa on käynyt selväksi, että puiden oikealla asettelulla, sytytyksellä ja lisäyksellä on merkittävä vaikutus sekä lämmöntuottoon että päästöihin. Oikea polttaminen vähentää puun tarvetta ja päästöjä jopa 30-50%.

Pari sanaa puusta

Lämmitysteholtaan paras polttopuu on koivu (1010 kWh/m3). Mänty (810 kWh/m3), kuusi (790 kWh/m3) ja haapa (790 kWh/m3) ovat lähellä toisiaan lämmitysteholtaan.

Testien mukaan (Joensuun yliopisto) puhtaimmin palaa kuusipuu.

Puun säilytys

Kevät on parasta kuivatusaikaa. Puu kaadetaan ennen lumen sulamista ja klapipino peitetään vain päältä. Ilman tulee päästä kiertämään myös puiden alta.

Asuinrakennuksessa saa säilyttää kerralla ainoastaan puoli kuutiota (m3) klapeja.

Muutaman tunnin iltakurssi oli mielestämme todella hyvä ja antoisa. Kurssin järjestäjänä oli kansalaisopisto ja toteuttajana mainittu Warma-Uunit. Kurssi oli myös maksuton. Toivottavasti tästä kurssimuistiinpanojen pohjalta tehdystä jutustamme on iloa myös muille puulla lämmittäville. Vinkit eivät mene hukkaan vaikka lämmitettävänä olisi vain puusauna. Musta savu piipusta kertoo, että lämpöä menee hukkaan ja lämmitys aiheuttaa päästöjä, jotka eivät ole suotavia. Oikeanlainen puun polttaminen säästää puuta, vaivaa ja luontoa - kerrankin kaikki voittavat!

Lämpimiä ja turvallisia tulia toivotellen
Jovelan Johanna

Lähteet: Warma-Uunit, Puunsäästäjän polttokurssi: Vesa Salminen, Halkoliiteri, Tilastokeskus

Asiaa meille? Laita viestiä alla olevan lomakkeen kautta 
Löydät meidät myös
instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Elina
Viesti: Hei Johanna, näitä kirjoituksia on mukava lukea, kun ne on hyvin perusteltuja ja sujuvasti kirjoitettuja.
Vastaus: Kiitos, Elina :) Ihanaa kuulla, että meidän jutuista on muillekin iloa :)

Nimi: Taru
Viesti: Kiitos hyvistä ohjeista! Ollaan testattu ja nämä todellakin toimivat! Lämmitä talvea sinne Jovelaan!
Vastaus: Kiitos itsellesi, Taru! Meillä on huomattu ihan sama juttu, joten kannatti käydä kuulemassa asiantuntevia vinkkejä :)

Nimi: Kaisa
Viesti: Jännä juttu, miten tämä päältäsytyttäminen on nyt vasta viime aikoina levinnyt tietoon laajemmin. En minäkään, ikäni puuhellaa ja muita tulipesiä käyttänyt sitä tiennyt, enkä uskonut. Mutta kun kokeilin niin VOT. Hella on heti kuuma ja puita kuluu kopallinen viikossa. Aiemmin kului kopallinen parissa päivässä. Jopa isossa leivinuunissani konsti on hyvä. Uuni ei kuumene ollenkaan niin kuumaksi pohjasta, vaikka muuten kuumenee aivan hyvin. Minulla on uudet kesällä laitetut arinatiilet ja niillä on uuttuuttaan paha tapa polttaa leivät, jouduin keksimään vaikka mitä konsteja. Nyt päältäsytyttäessä ei pala leivät alta.
Vastaus: Sanos muuta! Nuotiomalli on niin iskostettu tunnelmakuvina päihin, että ei sitä kokeilematta usko, mikä vaikutus sillä nykyään tehokkaimmaksi tavaksi polttaa puuta on. Meilläkin on huomattu ihan merkittävä ero puun kulutuksessa kun ollaan lämmitetty taloa tuon kurssin opeilla. Ihanaa, että kurssin anti ratkaisi sielläkin leipähaasteen :)

Nimi: Urban Farming
Viesti: Olipas hieno kirjoitus. Noista sytykepaloista on varmaan joillakin negatiivisia kokemuksia sen vuoksi, että jotkut tekevät niistä takkaruusuista liian paksupintaisia. Ehtii steariinia valua yllin kyllin, eikä syttyminen ole optimaalista. Sain nimittäin itse kerran tällaisia tuliaisiksi. Onneksi sittemmin tutustuin vähemmällä steariinilla kuorrutettuihin ja rohkaistuin tekemään niitä itsekin sen jälkeen omaan käyttöön ja tuliaisiksi annettavaksi.
Vastaus:  Tuolla kurssilla puhuttiin urbaanilegendasta, jonka mukaan steariini jotenkin vaurioittaisi itse uunia. Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Steariini sulaa ja haihtuu nopeasti, mutta juuri kuten sanoit, ei sillä steariinilla tarvitse polttopuita sentään kuorruttaa, tulee vaan nopea roihu :D

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!

Metsät ja puutarhat ovat antaneet parhaitaan marjasadon merkeissä - on aika tehdä kotitekoisia likööreitä, jotka eivät kalpene kaupallisten kavereidensa rinnalla tippaakaan! Reseptejä on kaksi. Toinen on yksinkertainen ja kursailematon, toinen likimain 200 vuotta vanha resepti, jolla syntyy upeita liköörejä suuremmitta vaivoitta.