DIY JOULUKALENTERI

01.11.2019

Kun kerran kaupoista ei löydy siemenjoulukalentereita, niin tehdään sellainen itse! Tässä meidän siemenjoulukalenterissamme ideana on se, että kalenteri on saajalleen myös arvoituksellinen (kerron myöhemmin jutussa miten) ja eritoten, että joulukalenterin tarvikkeille on käyttöä tulevinakin vuosina, eikä mikään mene hukkaan. Esimerkiksi nuo sievät luonnonkorkilliset lasipullot on helppo irrottaa narusta ja käyttää
tulevina vuosina vaikkapa omien siementen säilytykseen.

Tuolla suuremmassa maailmassa on toki tarjolla ainakin muutama erilainen siemenjoulukalenteri, mutta ei meillä Suomessa, ja sellaisen hieman hinnakkaankin, enemmänkin kertakäyttöluontoisen kalenterin tilaminen maailmalta kaikkine kuluineen nousisi n. 50 euroon, joten päädyin tekemään kalenterin itse. Tämä kuvien kalenteri ei jää meille, vaan on jo matkalla kutkuttavaksi lahjaksi puutarhailusta, omavaraisemmasta elämästä ja kotoilusta pitävälle ystävälleni.

Tarpeet

Kalenterin pullot ovat pieniä 2,2 x 5 cm kokoisia ja 12 ml vetoisia lasipulloja luonnonkorkeilla. Pullot tilasin tavalliseen tapaan Pakkaustukusta. Lisäksi tilasin samasta paikasta tuollaisia pieniä numerotarroja.

Pullojen roikutusta varten tarvitaan pieniä silmukkaruuveja, jotka taisivat maksaa rapian euron per 10 kpl, sekä narua, jollaista meillä oli ylijäämänä kotosalla. Lisäksi tarvitaan tietenkin siemeniä, omia tai ostettuja. Syksyllä ja vielä marraskuussakin on erittäin hyvä hetki katsastaa puutarhamyymälöiden, taloustavaratalojen ja -myymälöiden sekä siemenverkkokauppojen valikoimaa, sillä monessa kaupassa puutarhatarvikkeet täytyy saada  pois tieltä talveksi ja se tietää sitä, että siemeniä löytää todella edullisesti. Tässä meidän kalenterissamme on joitain omia siemeniä, pari spesiaalia (kalliimpaa) siementä ja loput ovat maksaneet 0,20€-1€ per pussi ja yksi pussi kutakin siementä pääsääntöisesti riittää kyllä kahteenkin kalenteriin.

Vaiheet


Kalenterin kasaaminen kannattaa aloittaa siitä, että tekee tarkan listan 1-24 sisällöistä, eli mitä siementä mihinkin pulloon laitetaan.

Sen jälkeen kiinnitetään pienet numerotarrat pulloihin. Koska pullon pinta on lasia ja kaartuva, tarroja kannattaa painella muutamankin kerran, jotta ne varmasti tarttuvat kunnolla, eivätkä hetken kuluttua irtaudu liepeiltään.

Sen jälkeen ruuvataan pienet silmukkaruuvit korkkeihin ja vaikka miten sormet syyhyäisivät, älä täytä pulloja vielä siemenillä! Kiinnitä ensin pullojen korkit nauhaan n. 5 cm välein. Jos maltat odottaa pullojen täyttöä, kiität itseäsi myöhemmin. Pullojen kiinnittäminen korkkinauhaan on paljon helpompaa kuin täysien pullojen kiinnittäminen pelkkään nauhaan. Kiinnitä siis korkit ensin - Nim. kokemuksen syvä rintaääni.

Kun korkit ovat kiinni nauhassa, päästään täyttämään pulloja! Nyt se ensimmäisenä tehty 1-24 sisältölista on tarpeellinen, jotta oikeat siemenet menevät oikeaan pulloon.

Paina korkit kunnolla kiinni, mutta ei kuitenkaan niin syvälle ja tiukasti, ettet saa myöhemmin pulloja käännettyä siten, että numerot saadaan sievästi oikeaan suuntaan. Se tapahtuu pitämällä korkista kiinni ja kääntämällä pulloa. Nauha kannattaa nostaa johonkin hetkeksi, jotta pullojen asento hahmottuu. Kun pullo ja sen numero ovat kohdillaan, korkit voi painaa syvemmälle lopulliseen asentoonsa.

Pullonauhan voi myös somistaa jos haluaa! Kaveriksi voi laittaa vaikkapa ohutta mistelinoksa- tai havuköynnössomistetta. Tässä kuvassa nauha on sellaisenaan, ilman ylimääräisiä somistuksia. Omavaraistelevan puutarhahipin joulukuusikin näyttäisi varmaan sievältä, jos siinä roikkuisi sievä siemenpullonauha, tuli mieleen.

Se arvoituksellisuus!

Kun kalenterin tekee lahjaksi, saajahan ei välttämättä tunnista mitä siemeniä pullossa on ja vaikka tunnistaisikin siemenen, lajike olisi hyvä saada tietää. Tähän on varmasti monta toteutustapaa. Pullon sisälle voi laittaa vaikkapa pienen paperirullan, joka paljastaa siemenen ja sen lajikenimen, mutta itse päädyin hieman toisenlaiseen ratkaisuun. Laitan ystävälleni päivittäin viestin, joka sisältää kunkin "luukun" arvoituksen, esimerkiksi:

Kutsuivat minua ensin Perun omenaksi ja luulivat myrkylliseksi, mutta kunhan puraisivat punaista hedelmälihaani, ei yksikään kokki enää nyrpistellyt minulle!

Ystäväni vastaa sitten kuhunkin viestiin kertoen minkä siemen olisi kyseessä ja meni se oikein tain väärin, laitan hänelle vastausviestinä oikean vastauksen ja lajikenimen. Tämä on siis myös intersosiaalisaktiivinen joulukalenteri!

Valmista!

Noin, siinä se sitten onkin, siemenjoulukalenteri Jovela style. Hintaa yhdelle kalenterille tuli n. 25 euroa, joka on n. puolet edullisempi kuin maailmalta tilattu kaimansa, jossa siemenet ovat vain kauniissa pikkukuorissaan. Nämä lasipullot ovat kestäviä ja niitä voi hyödyntää myöhemminkin, kuten kaikkia muitakin tarvikkeita ja toden totta, 24 eri siemenlajia ja lajiketta on jo koko pihapuutarhurin kesäkeidas tulevana suvena, joten kalenteri maksaa kyllä itsensä takaisin.

Tähän loppuun vielä sellainen murheellinen ilmoitus (päivitin sen aiemmin jo tuonne aiheen omaan juttuun), että meidänhän piti pitää pienet perinnejoulumarkkinat tänä vuonna täällä Jovelassa. Valitettavasti sairastuin tuossa syyskuun lopussa ja olin sairaana kolmisen viikkoa, eikä toipuminen ole vieläkään täysin ohi. Muutamia tutkimuksiakin vielä on edessä, juurikin marraskuussa ja saattaa jopa pieni leikkaus olla edessä, joten murheellisin sydämin jouduimme luopumaan joulumarkkinoista tämän vuoden osalta, mutta isäntä ehdotti, että pidetään samassa hengessä sellaiset sitten keväällä, ei tietenkään jouluhengessä, vaan pienet iloiset puutarhapäivät, jolloin tarjolla olisi koti- ja puutarhatarvikkeita ja ehkäpä voisi ajatella jotain siemenvaihtoakin! Katsotaan mitä keksitään!

Iso kiitos kaikille meille viestiä laittaneille, jotka olitte valmiita tänne saapumaan vierailulle. Ette usko, miten meidän mieliämme on lämmittänyt kaikki ihanat viestinne. Todella, vilpittömästi iso kiitos Olisi ollut ihanaa tavata teitä ja tämän pikkuhaaveemme siirtyminen on tuntunut murheelliselta, mutta nyt on ollut pakko laittaa terveys edelle ja antaa periksi sille, ettei vointi ja voimat vaan riitä.

Mutta, nyt toivottelemme kaikille mukavaa viikonloppua ja lämmintä joulun odotusta. Maanantaina on muuten taas omavaraistelevien bloggaajien #suuntanaomavaraisuus kimppapostauspäivä, joten luvassa on taas lukuisia mielenkiintoisia kirjoituksia ja ajatuksia sekä tietenkin kokemuksia aiheesta "miten tänä vuonna meni niin kuin omasta mielestä" omavaraistelevien huusholleissa, eli jälkikatsaus satokauteen niin menestyksissä kuin epäonnistumisissakin ja varmaan monella myös ajatuksia siitä, mitä tuleman pitää jatkossa.

Lämpimin terveisin  Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.