SUNNUNTAIPOSTAUS 8 

Kesä on kukkeimmillaan ja käristyskupoli vilahtelee lööpeissä, mutta Jovelassapa suunnitellaan omia pieniä joulumarkkinoita vanhojen perinteiden lumossa! Kerrotaan nyt sitten tässä postauksessa moisia ajatuksiamme ja suunnitelmiamme, kun kerran sellaisia ollaan ajateltu Kylähulluiksi varmaan pääsee vähemmälläkin, mutta siitä nyt viis!

Päivitys: valitettavasti sairastumisen ja toipumisen vuoksi tänä vuonna ei tätä saada toteutettua, mutta katsellaan sitten keväämmällä jospa joutaisimme järkkäämään samassa hengessä puutarhakuumeisten pienet kinkerit

Näinä kesän kuumina päivinähän isännän pajalla ei tapahdu mitään ja muutenkin pajalla on muiden puuhien vuoksi ollut hiljaista, mutta kunhan kesä kääntyy kohti syksyä, ilmat viilenevät ja on aika siirtyä syyspuuhiin, myös isännän perinnepajan ahjo kuumenee jälleen, ja Jovelassa taotaan perinnetekniikalla perinteisiä pajatuotteita.

Jovelan (perinne)joulumarkkinat ovat olleet haaveajatuksena ennenkin ja nyt kun loma on tuulettanut niin sielua kuin mieltäkin, ja olemme muutenkin pohtineet syntyjä syviä ja elämämme kulkua, päätimme, että tänä vuonna sellaiset pienet joulumarkkinat sitten pidetään. Meillä on ollut blogipäivät aikaisemminkin ja silloin täällä kävi ihania ihmisiä sangoin joukoin. Miten ihanaa olisi järjestää vastaavat joulumarkkinahengessä!

Ajatuksena olisi, näin alustavasti, että pienimuotoisten perinnejoulumarkkinoidemme aikana olisi mahdollisuus tutustua perinteiseen taontaan perinteisin pajatyövälinen, kuten ennen kyläsepät pajoillaan takoivat, ja halutessaan jopa kokeilla isännän avustamana itsekin taontaa Jovelan perinnepajalla. Päätalon tuvassa taas voisi olla ehkäpä kierrätyshenkinen joulukorttipaja, jossa voisi viettää tovin kortteja askarrellen ja glögiä nauttien tuvan rauhassa, ja pihalla, jos sää sallii, valmistettaisiin perinteisiä joulupähkinöitä tai manteleita, ehkäpä jopa karamelliomenoita.

Kesähuone Gerda, eli pieni pihahuvilammekin avaisi ovensa ja sen tupa muutettaisiin perinnepajapuodiksi, joka on avoinna joulumarkkinoiden ajan. Pajapuodissa olisi tarjolla perinteisiä pajatuotteita, kuten kahvoja ja vetimiä, hakasia, S-koukkuja, pata-alustoja eli kolmijalkoja, grillivartaita, tarjoilualustoja, kynttilänjalkoja, kattilatelineitä, kuivatustelineitä, taottuja nauloja ja koukkuja, lyhty- ja amppelikoukkuja, työkaluja, emännän ja isännän veitsiä ja kaikenlaisia pieniä ja suurempia perinteisiä pajatuotteita, joita isäntä pajallaan syksyn saapuessa taas takoo.
Tässä muutamia tunnelma- ja tuotekuvia isännän perinnepajalta, joka siis tunnetaan nimellä Jovelan Perinnepaja. Perinnepaja on tehty perinteisen kyläsepän pajan malliin ja siellä taotaan vanhoilla ja itse valmistetuilla työkaluilla vanhaan tapaan. Paja imitoi 1800-luvun pajaa. Siellä ei ole sähkövaloja tai sähkötyökaluja. Ainoastaan isännän itse valmistamaa ahjoa käytetään välillä sähköllä toimivin palkein, mutta ahjossa on myös käsikampituuletin.

Perinteisten pajatuotteiden lisäksi pajapuotiin tulisi myös perinteisiä isännän valmistamia puutöitä, kuten esimerkiksi taikinakaukaloita, keittiövälineita, jauhokauhoja, eli kaukalokauhoja, katajaveitsiä, istutusnokkia ja koristeellisia joululusikoita.

Monta muutakin juttua on mielessä pajapuodille ja nämä parhaillaan tuvassa kuivivat horsmatkin niihin liittyvät. Meillä on tänä vuonna niin runsas yrttivuosi, että joulumarkkinoille taitaa tulla myös kovasti kehuttua yrttisuolaamme. Ja mitä olisi joulu ilman kynttilöitä? No ei mitään, joten enköhän saa aikaiseksi tehdä soijakynttilöitä ja joulukynttilöitäkin kävijöitä ilahduttamaan.

Tällä viikolla aloitimme biohiilen valmistuksen täällä Jovelassa, lähinnä omaan käyttöön tietenkin, mutta biohiiletettävää kaatopuujätettä, siis oksia on niin valtavasti, että arvelen myös biohiiltä olevan joulumarkkinoilla kaupan. Ja varmaan muitakin puutarha-aiheisia juttuja pukinkonttiin kääräistäväksi.

Meillä on ollut oikein hauskaa pieniä perinnejoulumarkkinoitamme suunnitellessa, ja sinne on varmaan tulossa paljon muutakin kivaa mitä en nyt vielä tässä mainitse, mutta tämän verran nyt kuitenkin täällä sunnuntaipostauksen hengessä paljastamme. Meidän haaveena on mukava päivä joulumielellä, perinteiden hengessä, ihanien ihmisten kanssa. Sellainen rauhallinen ja kotoisa, kiireetön ja tunnelmallinen, tuoksuva, maistuva ja antoisa päivä. Olisi ihanaa jutella muiden kanssa joulusta, jouluperinteistä, perinteisistä puuhista ja millaista on elää nykyajan mittapuulla hieman erilaista elämää maaseudun rauhassa.

Alustavasti olemme ajatelleet ajankohdaksi marraskuun ensimmäistä viikonloppua. Silloin ehtii hyvin kääräistä pakettiin joululahjoja tai ostaa miehelle isänpäivälahjaksi vaikkapa isännän veitsen, lähettää joulukortteja ja muutenkin kaikessa rauhassa fiilistellä lähestyvää joulua. Jos käynti täällä meillä Varsinais-Suomessa, Uudenkaupungin lähellä kiinnostaa, laitapa kalenteriin pieni merkki, vaikka marraskuulle on vielä aikaa, ihana kesä kesken ja syksy vasta tulossa. Ja jos oikeen olet kultainen, niin kommentoi meille kiinnostaisiko tällainen tapaaminen. Tähän postaukseen lähetettyjä kommentteja emme poikkeuksellisesti julkaise, joten voit vapaasti laittaa meille terveisiä ja toiveitakin päivän suhteen, jos haluat. Arvostaisimme sitä kovasti!

Mutta nyt nautitaan juuri tästä ajasta, ja iloitaan tulevista

Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Lokakuu. Lähestyvä talvi viilentää maailman ikkunoiden ulkopuolella. Aamuhämärä saapuu myöhemmin ja iltahämärä aikaisemmin. Lämmityskausi on alkanut, palavan puun äänet tulevat osaksi arkea. Sadonkorjuuta on enää vähän. Luonto riisuu vaatteitaan, me lisäämme niitä. On aika kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, nauttia hiljaisuudesta ja elää...

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!