JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Kuvien marmeladi on tehty erityisen hienoista, sisältä punaisista Baya Marisa -omenoistamme, mutta älä lainkaan lannistu jos sinulla ei satu kasvamaan samaa lajiketta. Aivan yhtä hyvää marmeladia tulee muistakin omenoista. Suosittelen kuitenkin käyttämään kirpeähköjä omenoita, jotta marmeladista ei tule liian makeaa. Makeutta voi vähentää myös vaihtamalla tummat rusinat keltaisiin, jotka eivät ole yhtä makeita kuin perinteisemmät rusinat.

Tarvitset

7,5 dl kirpeää omenamehua
500 g hillosokeria
300 g omenaraastetta
2 dl rusinoita (voi jättää pois jos et pidä rusinoista)
1 tl kanelia

Pese ja raasta omenat kuorineen. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele seosta hiljalleen 10-15 minuuttia. Laita valmis marmeladi puhtaisiin purkkeihin.  Anna marmeladin jäähtyä kansi auki.

Säilytä marmeladipurkit avattuna viileässä. Hillosokerin vuoksi marmeladia voi säilyttää avaamattomana myös huoneenlämmössä, valolta suojattuna.

Marmeladi maistuu ihanalta kevyesti paahdetun leivän ja tuore- tai kermajuuston kanssa. Voin kuvitella, että se maistuisi myös piparin ja juustojen kumppanina sekä kääretortun tai täytekakun täytteenä vaniljaisen kermavaahdon kanssa. Itse aion kokeilla marmeladia myös joulutorttuihin tänä vuonna.

Tuoksuvin terveisinJovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Niin se aika vain hurahti, suorastaan loikkasi keväästä keskikesään, mutta jouten emme mekään ole olleet. Kantovesi-kuivavessataloudessamme on tehty arkisia toimia helpottavia parannuksia ja tuotu kukkivaa puutarhaa myös sisustukseen.

SULOINEN SUOPA

30.06.2025

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?

SUOJELE SATOJA

06.05.2025

Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.

Mitä kaikkea, muutakin kuin havukasveja, alppiruusuja ja hortensioita, voi kasvattaa happamassa maassa? Tässä teemajulkaisussa tehdään sekä silmän että makuhermojen iloa tuottava pieni ikivihreä satokeidas omaan puutarhaan.