SUNNUNTAIPOSTAUS 3

19.05.2019

Ensimmäinen seinäkasvihuone on valmistunut ja kasvatuslaatikkopuutarhaan tehtiin DIY-kastelujärjestelmä, joka kaikkineen tuli maksamaan alle 30 Euroa. Tällaisia kuulumisia tällä kertaa Jovelasta!

Seinäkasvihuone


Kohtalokkaan halpakasvihuoneen tilalle on nyt saatu nikkaroitua kunnon kasvihuone seinäkasvihuonemallina, jossa on kierrätysikkunoita ja kierrätyspuuta. Kyllä tätäkin voisi halpiskasvihuoneeksi sanoa, sillä hintaa kasvihuoneelle tuli 120 euroa ja se koostuu pääasiassa ruuveista, saranoista, tukirakenteen puumateriaalista ja maalista. Siellä tuo uusi kasvihuone nyt on, ja tänään sinne muuttaa asukkaita, pääasiassa tomaattia. Vielä pientä fiilausta on edessä, ikkunat pitää putsata ja niihin sutia hieman maalia, mutta nyt kuitenkin taimet pääsevät jo uuteen kasvihuoneeseen.

Kierrätystä tämäkin! Nämä lukitsijat, kokonainen laatikollinen niitä, löytyi aikoinaan täältä talosta, muistaakseni ullakolta. Olemme kovasti odottaneet jotain käyttöä näille, ja nyt se sitten löytyi. Ovat sen verran napakkaa tekoa, että pitävät varmasti ovet kiinni silloin kun ovien on kiinni oltava.

Koska kierrätysikkunat ovat 1,5 metriä korkeita ja kasvihuoneessa pitää saada seisoa ruoto suorana, yläosaan tehtiin omista kierrätyslaudoista korotusosa. Sopivia ikkunoita sinne ei löytynyt, mutta toisaalta tuo meidän puutarhan puoli on niin valtavan paahteinen, että ylä- ja pieni laitavarjostus on ihan tarpeenkin. Lisäksi saan tuohon yläosaan parrun naruineen tukemaan tomaatteja (vielä irrallaan tuolla pohjalla) ja myös koukkuja, ehkä kattohyllynkin, johon voin laittaa tarpeellisia tavaroita narusta lannoitepurkkiin. Sinne mahtuu myös sadonkorjuukori, yrttisakset ja kaikkea sellaista pientä, mitä nyt kasvihuoneella tarvitaan.

Kasvihuone seisoo sorapohjalla ja sen katto on irrotettava - tehty meiltä löytyneistä ylijäämälistoista ja sen kohtalokkaan kasvihuoneen ehjimmistä kevytkennolevyistä tuplana.

Toinen vastaava kasvihuone pitäisi saada tehtyä vielä tässä toukokuun aikana, miten isäntä nyt kaikilta puuhiltamme joutaa.

DIY-kastelujärjestelmä

Kuumina kesinä ja muutenkin meillä piisaa kasteltavaa pitkin pihaa. Ihan kivaa puuhaa sekin on, mutta vie aikaa, eikä aina jaksaisi siirrellä sadetinta tai seisoa suihkuttelemassa vettä tuntitolkulla kasvateilleen. Kastelujärjestelmät ovat käteviä, mutta myös hintavia - varsinkin jos kastelualue ei ole parin metrin mittainen. Meillä tuo kasvatuslaatikkoalue on 18 metrinen (kolmessa rivissä yhteensä) ja siihen käytävävälit päälle, joten kastelujärjestelmän pitää olla yli 20 metriä pitkä, joka rahassa tarkoittaa muutamaa sataa euroa.

Lidlissä oli tarjouksessa sekä letkujen jakorasia (5,95 €) että 20 metrin puutarhaletkut (11,95 €), joten kävimme tuumasta toimeen.

Meidän kasvatuslaatikkopuutarha on 3-osainen, kussakin rivissä on 6 metriä n. metrin levyisiä kasvatuslaatikoita 60 cm korkeudella. Letkujakorasia kiinnitettiin keskimmäisen laatikkorivin päätyyn. Jakorasiassa on säätimet, joilla voi määritellä mihin letkuista tulee vettä ja mihin ei. Ajatuksena on, että kaikki kolme letkua suihkuttavat vettä samaan aikaan. Porakaivosta tuleva letku kiinnitetään jakorasian päätyyn. Tuo elementti on pysyvästi keskimmäisen rivin päätylaatikossa, mutta kaikki muut letkut, paitsi keskimmäinen, ovat irrotettavia, koska letkut menevät laatikoiden käytävien yli oikealle ja vasemmalle.

Kasteluletkut kulkevat laatikkorivien keskellä ja letkuihin porataan pienet reiät, joista vesi suihkuaa laatikoihin, kunkin laatikon molempia laitoja kohti. Vesi kastelee kunkin laatikon kasvatit tasaisesti.

Letkut on kiinnitetty laatikkorivien päihin kuparisilla pidikkeillä, koska meillä oli niitä melkein riittävästi valmiina ja loput isäntä teki itse kuparilevystä, jota meillä oli kaapissa ylijäämänä. Laatikkorivin ääripäässä letku on taitettu kahtia kiinnikkeen alle. Tämä estää veden poispääsyn letkusta laatikkorivin päädyssä.

Siellä ne kulkevat valmiina kastelemaan kasvatuslaatikkopuutarhan kasvatteja. Mikään silmänilo tuo ei tällä hetkellä tietenkään ole, mutta kunhan laatikoissa kaikki kasvaa taas kukoistukseensa, letkut jäävät kyllä piiloon kasvustoon.

Alle 30 euron kastelujärjestelmä kelpaa meille ja tuo helpotusta kasteluhommiin, kun veden saa juuri sinne missä sitä tarvitaan suuremmmin vaivaa asian suhteen näkemättä.

Puutarhan toukokuu

Kaikkialla kukkii, tyhjentävästi kahdella sanalla tämän viikon puutarhauutiset meiltä!

Omenapuuvanhus kukkii.

Tuoksuköynnöskuusama melkein kukkii -  pieni särkynytsydän kukkii

Karviaiset kukkii niin, että puskat vaan tärisee, kun mehiläiset ja kimalaiset pörräävät niissä, ja tuomi kukkii ympäröiden meidän tontin laitamat valkoisella hunnulla ja huumaavalla tuoksulla.

Mansikkakin kukkii ja ne juhannusperunat, jotka laitoimme ämpärikasvatukseen 24.3.2019 kukkivat nyt kasvihuoneessa. Kun siirsin juhannusperunat ämpäristä parempikuntoiseen vanhaan kasvihuoneeseen, sieltä multapaakusta pyörähti yksi peruna kädelle, joten perunaa siellä jo on. Saadaan juhannusperunat taas omasta maasta

Laitan tähän loppuun vielä kuvan eilisistä puuhista, eli luonnonmukaisia hyttyskarkotteita. Tein niistä jutun eilen ohjeineen ja se löytyy täältä. Kuvassa on siis luonnonmukaista, ihoa hellivää hyttyssuihketta, hyttyskynttilä ja hyttyssuitsukkeita. Annoin yhden testipullon tuota hyttyssuihketta ystävälleni, joka tuumasi heti, että se tuoksuu niin raikkaan mukavalle, että sitä voisi käyttää ihan hajusteenakin, ja eilen samainen ystävä laitteli viestiä, että hyttyssuihke tuntuu toimivan toivotulla tavalla.

Vallan kivoja pikkupuuhia nuokin, joten nappaa vinkit itsellesi vaan, jos kaipaat iho- ja nenähellempiä hyttyskarkotteita. Ensi viikolla on luvassa taas pieniä puhteita, sillä viime sunnuntaina tervatut narut ovat nyt kuivuneet ja pääsen tekemään muutaman pikkujutun niistä. Narujen tervaamisesta ja tervanarun käytöstä siis luvassa juttua ensi viikolla.

Ihanaa sunnuntaita kaikille suuntiinne!

Keväisin terveisin Jovelan Johanna

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

TALVEN VARALLE

02.08.2024

Syyskesä on alkanut ja puutarha tarjoilee parastaan. Satokauden käynnistyttyä kunnolla, omavaraistelijoiden huusholleissa syödään ja säilötään satoa talven varalle kuin hamsterit konsanaan.

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!