UPEA OMENALAJIKE

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme omenapuulajikkeet ja etsin niiden myyjää päätyen Savonlinnan taimiston sivuille, jossa näin myös Baya® Marisa -omenoiden kuvan. Mikä ihme tuo täysin punainen omena on? Hetken tutkailtuani lajiketietoja aiemmat suunnitelmat saivat väistyä. Ostimme aiottujen omenapuiden sijaan 3 hiukan vitsaa suurempaa Baya® Marisan tainta ja istutimme ne puutarhaan. 4 vuotta myöhemmin saimme ensimmäisen kukinnan ja satoa.

Savonlinnan Taimiston mukaan lajike viihtyy Suomessa aina kasvuvyöhykkeelle III-IV saakka ja Baya® Marisa on heillä sietänyt erittäin kylmääkin talvea. Heillä puut ovat selvinneet vaurioitta jopa 34 asteen pakkasista. Omenalajiketta sanotaan myös ruvenkestäväksi. Meillä kirvat löysivät puut, mutta saimme vihulaiset häädettyä.

Baya® Marisa  kukkii upean fuksian punaisilla kukilla ja aloittaa kukintansa aikaisin, meillä se ajoittui toukokuulle, mutta ensimmäiset alut näimme oksilla jo huhtikuun puolella täällä Vakka-Suomessa, jossa asumme.

Tässä ollaan jo toukokuussa ja puut ovat täynnä kukkia.

Kukinta loppui kesäkuun alkuun ja heinäkuussa puissa oli keltuaisen kokoisia omenoita.

Baumann's Reinetten kotisivuilla kerrotaan, että lajikkeen sadonkorjuu on syyskuussa ja omenat säilyvät viileässä säilytettynä jopa tammikuulle saakka. Omenat ovat meillä keskisuuria. Niiden makua voisin kuvailla kirpeän raikas, maukas ja herkullinen, malto on joko kokonaan tai melkein kokonaan punainen ja kiinteä. Omenan väri säilyy käsittelyssä niin leivonnaisissa, mehuissa ja hyytelöissä kuin kuivatuissa omenarenkaissa.

Kuvissa ensimmäisen satomme ensimmäisenä puusta otettu ja haukattu omena syyskuussa 2020. Omenan kuori on kauniin syvän punainen ja siinä on pieniä keltaisia pilkkuja.

Punainen väri omenoissa on antosyaaneja eli vesiliukoisia flavonoideja, joita löytyy mm. mustikoista ja joita pidetään monella tapaa terveydelle edullisina. Baya® Marisassa punaväriä on kuoren lisäksi myös hedelmälihassa, joten omena on lajitovereitaan vieläkin terveellisempi herkkupala.

Allergiaystävällinen omenalajike

Baya® Marisan sanotaan olevan allergiaystävällinen omenalajike. Itselläni ei ole omena-allergiaa, enkä ole ehtinyt kääntämään tätä julkaisua aiheesta, ainostaan ylimalkaisesti lukenut sen, mutta lisään linkin tuohon asiasta kiinnostuneille. Tekstin voi melko helposti kääntää Googlenkin kääntäjällä. Omena-allergisten on kuitenkin hyvä noudattaa varovaisuutta ja keskustella lääkärin kanssa ennen kun syö allergiaystävälliseksi sanottua omenaa.

Kuva vasemmalla: kuvituskuva, oikealla oman puumme halkaistu Baya® Marisa -omena.

Ihana, ihana omena!

4 vuotta odotimme ensimmäistä omenasatoa, joka on pieni, mutta sitäkin arvostetumpi. Nyt tässä vaiheessa kun puut jo tekevät satoa, ne ovat olleet kaiken odottelun arvoisia. Nämä omenapuut palkitsevat odottajansa ruhtinaallisesti upean maukkailla omenillaan.

Koska ostamamme taimet olivat kovin pieniä, vitsoja vainen, kaksi ensimmäistä vuotta tuntui siltä, ettei vitsoista kasva puita ollenkaan. Osansa kasvun hitaudessa saattoi olla erittäin kuivilla kesilläkin. Viime kesänä puut alkoivat kasvaa selkeästi ja nyt 4. vuotena ne ovat hujahtaneet jo pienen puun kokoon ollen yli kaksimetrisiä. Tänä vuonna kaikki 3 puuta puhkesivat kauttaaltaan upeaan kukintaan. Myöhemmin huomasimme ensimmäiset omenat oksilla ja nyt olemme päässeet maistelemaan kauan odotettuja omenoita kiitellen sitä tuuria, että tuli löydettyä tämä lajike ja muutettua jo valmiit suunnitelmat toiseksi.

Upea omenalajike kerrassaan - suosittelen!

Lämpimin terveisin

Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

Nimi: Heta
Viesti: Moi! Saisitko vanhasta blogistasi jotain juttuja tänne, kun se oli niiiiiin ihana? Lisäksi tätäkin olisi kivempi lukea, jos nää jutut olisi ikäänkuin perä perää pötköön kunnon vanhaan blogityyliin :)
Vastaus: Moi Heta :) Jos sulla on jokin tietty juttu mielessä, niin kerro pois :) Joitain juttuja olenkin tänne siirtänyt, mutta vanha blogista on siirrytty tänne jo lähemmäs 2 vuotta sitten ja vanhan blogin kuvatkaan eivät oikeen toimi tällä alustalla. Tässä sivustossa on hieman erilainen tuo alusta, joten jutut eivät tosiaan julkaistu kuten vanhassa blogissa. Jutut tulevat kyllä aikajärjestykseen. Vanhan blogin isona ongelmana oli se, etten enää itsekään löytänyt sieltä tarvitsemiani asioita (esimerkiksi reseptejä tai ohjeita), joten täällä aihealueet ovat jaoteltu selkeästi siten, että jutut löytää ;) Jos haluat lukea ihan vaan kuulumisia ja kuukausikoosteita, niin lukaise tuota osastoa Jovelan talopäiväkirja jossa jutut etenevät aikajanana. Muut aiheet ovat sitten aihealueittain, nekin  aikajärjestyksessä :)

Nimi: Ruusa
Viesti: Vau millainen omena! Sinä tunnut aina löytävän uusia lajikkeita tai vanhoja mutta unohtuneita. Kiitos tästä vinkistä <3 <3 Ensi vuonna meillekkin..
Vastaus: Kiitos, Ruusa :) Erilaisiin lajikkeisiin tutustuminen on niin kiinnostavaa. Yleensä ihastun eniten vanhoihin perinnekasveihin, mutta tämä Baya Marisa on verrattain uusi lajike. Se on vaan niin upea, että suosittelen sitä lämpimästi :)

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!

Metsät ja puutarhat ovat antaneet parhaitaan marjasadon merkeissä - on aika tehdä kotitekoisia likööreitä, jotka eivät kalpene kaupallisten kavereidensa rinnalla tippaakaan! Reseptejä on kaksi. Toinen on yksinkertainen ja kursailematon, toinen likimain 200 vuotta vanha resepti, jolla syntyy upeita liköörejä suuremmitta vaivoitta.