BAYA® MARISA -OMENA

12.09.2020

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa 2015, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme omenapuulajikkeet ja etsin niiden myyjää päätyen kotimaisen taimiston sivuille, jossa näin myös Baya® Marisa -omenoiden kuvan.

Kirjoitus sisältää *-merkityn affeliatelinkin.

Mikä ihme tuo täysin punainen omena on? Hetken tutkailtuani lajiketietoja aiemmat suunnitelmat saivat väistyä. Ostimme aiottujen omenapuiden sijaan 3 hiukan vitsamaista Baya® Marisan tainta ja istutimme ne puutarhaan.

4 vuotta myöhemmin saimme ensimmäisen kukinnan ja satoa.

Hidas lähtö

Meillä Baya Marisat kasvoivat melko hitaasti, sillä hankitut taimet olivat pieniä vitsoja. Ensimmäiset 2 vuotta näytti siltä, ettei vitsoista tule ikinä puita, mutta kolmantena vuotena puut lähtivät voimakkaaseen kasvuun. Hitaan alkukasvun syynä on saattanut olla tuolloin erittäin kuivat kesät tai sitten lajike vaan on hieman hidaskasvuisempi alussa.

Joka tapauksessa, kaikki pituutta ja kokoa venäyttäneet kolme puuta lähtivät meillä valtaisaan kukintaan neljäntenä vuotenaan. Puut peittyivät melkein kauttaaltaan kukkiin. Baya Marisa kukkii upean fuksian punaisilla kukilla ja aloittaa kukintansa aikaisin. Meillä kukinta ajoittui toukokuulle, mutta ensimmäiset kukkien alut näimme puiden oksilla jo huhtikuun puolella täällä Vakka-Suomessa, kasvuvyöhykkeellä 1b.

Ensin tulee huhtikuussa punaisia hiirenkorvia, sitten jo tummanpunaisia nuppuja ja pian puut ovat yhtä upeaa kukkamerta. Alla olevissa kuvissa ollaan jo toukokuussa ja puut ovat täynnä kukkia.

Kukinta loppui kesäkuun alkuun ja heinäkuussa puissa oli keltuaisen kokoisia omenoita. Ensimmäinen satomme oli alle 10 omenaa. Seuraavana vuonna jo kuutisenkymmentä, vaikka puut olivat edelleen pieniä.

Maku ja koko


Baumann's Reinetten kotisivuilla kerrotaan, että lajikkeen sadonkorjuu on syyskuussa ja omenat säilyvät viileässä säilytettynä jopa tammikuulle saakka. Meillä sadonkorjuu on osunut juurikin syyskuulle, mutta omenoiden säilyvyyttä emme ole päässeet vielä testaamaan, sillä kaikki omenat on syöty suoraan puusta tai omenat ovat pisimmillään olleet pari viikkoa kulhossa.

Omenat ovat olleet meillä keskisuuria. Niiden makua voisin kuvailla kirpeän raikas, maukas ja herkullinen Omenaliha, eli malto on joko kokonaan tai melkein kokonaan punainen ja kiinteä. Baya Marisan väri säilyy käsittelyssä niin leivonnaisissa, mehuissa ja hyytelöissä kuin kuivatuissa omenarenkaissakin (ks. kuva).

Kuvissa ensimmäisen satomme ensimmäisenä puusta otettu ja haukattu omena syyskuussa 2020. Omenan kuori on kauniin syvän punainen ja siinä on pieniä keltaisia pilkkuja.

Punainen väri omenoissa on antosyaaneja eli vesiliukoisia flavonoideja, joita löytyy mm. mustikoista, ja joita pidetään monella tapaa terveydelle edullisina. Baya® Marisassa punaväriä on kuoren lisäksi myös hedelmälihassa, joten omena on lajitovereitaan vieläkin terveellisempi herkkupala.

Omenalajiketta sanotaan myös ruvenkestäväksi. Meillä kirvat löysivät puut, mutta saimme vihulaiset häädettyä.

Eksotiikkaa Pohjolassa

Kotimaisen kasvattajan mukaan lajike viihtyy Suomessa aina kasvuvyöhykkeelle III-IV saakka. Baya® Marisa on heillä sietänyt erittäin kylmääkin talvea ja puut ovat selvinneet vaurioitta jopa 34 asteen pakkasista.

Kuva vasemmalla: kuvituskuva, oikealla oman puumme halkaistu Baya® Marisa -omena.

Allergiaystävällinen omenalajike

Baya® Marisan sanotaan olevan allergiaystävällinen omenalajike. Itselläni ei ole omena-allergiaa, enkä ole ehtinyt kääntämään tätä julkaisua aiheesta, ainostaan ylimalkaisesti lukenut sen, mutta lisään linkin tuohon asiasta kiinnostuneille. Tekstin voi melko helposti kääntää Googlenkin kääntäjällä. Omena-allergisten on kuitenkin hyvä noudattaa varovaisuutta ja keskustella lääkärin kanssa ennen kun syö allergiaystävälliseksi sanottua omenaa.

Upea omenalajike kerrassaan - suosittelen!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

Nimi: Kippo
Viesti: Hei, Meillä ei näy vielä lainkaan silmuja, taimet tilattiin viime syksynä Kodin Kukat/ puutarha. com-sivustolta. Näyttivät silloin syksyllä jo melko kuivuneilta, mutta oletin, että se on normaalia. Luuletko, että näistä voisi enää tulla mitään? Varmaan vaikea sanoa, mutta harmittaahan tämä aika paljon ja siksi kyselen. Varsinais-Suomeen siis istutettu nämä piiskataimet viime syksynä. Myöskään yksi marjapensas ei oikein näytä menestyneen, mikä samasta liikkeestä on tilattu. Se näytti tosin syksyllä vielä voivan hyvin.
Vastaus: Taimien myyjä olisi varmasti paras vastaamaan tähän kysymykseen, mutta sanottakoon, että meillä kesti useampi vuosi ennen kun piiskataimet kukkivat ja pari ensimmäistä vuotta piiskat olivat muutenkin kovin reppanoita, mutteivat kuitenkaan kuivuneita. Viime kesä oli todella kuuma ja kuiva täällä Varsinais-Suomessa ja maa oli syksylläkin kovin kuiva. Kastelithan taimia kunnolla ennen kun sadetta taas saatiin? :) Talvikin oli täällä sangen erikoinen. Meilläkin paikoittain parinkymmenen sentin paksuinen jääkerros maassa, joten vaurioita on syntynyt omituisen talven myötä :( Toivottavasti piiskat elpyvät, mutta ehkäpä kysäisin vielä myyjältä olisiko heillä antaa joitain eritysvinkkejä elvytykseen, mikäli taimet vaan ovat vielä elossa :)

Nimi: Hannele
Viesti: Hei! Kasvaako puusta kuinka leveä? Mietittiin tuota tilantarvetta, kun vaatii sen toisen lajikkeen kaveriksi. Millaiset istutusvälit laitoitte?
Vastaus: Meidän puut (3 kpl) istutettiin +4 metrin välein suunnilleen, mutta puut ovat vielä nuoria, joten täyskasvuisuuskokoa en osaa sanoa. Googlettelin hieman, ja näyttäisi siltä, että puun kooksi kasvattajien taholta sanotaan 3 m korkeus, 3 m leveys. Meillä on vain yksi toinen omenapuu koko pihalla. Baya Marisa ei ilmeisesti tarvitse välttämättä toista lajiketta kaverikseen, mutta hyötyy niistä :)

Nimi: Kristina H.
Viesti: Hei, kiitos herkullisista hienon omenan jutuista ja kuvista! Onkohan taimi jänisten ja peurojen suurta herkkua, miten olette pienet "vitsataimet" suojanneet?
Vastaus: Kiitos itsellesi kun kävit lukemassa :) Voisin uskoa, että nämä, kuten muutkin omppupuut ovat molemmille mieleen. Meillä on sillä tavalla hyvä tilanne, että jänikset eivät ole puutarhaan koskaan uskaltaneet tulla, sillä meillä on 2 rottaterrieriä, jotka ovat tehneet selväksi kenen reviiriä piha on, ja koska koko piha on aidattu, myös kauniit peurat käyskentelevät vain tuolla pelloilla meitä ilahduttamassa. Jos vitsataimia olisi aikoinaan ollut tarpeen suojata, olisimme varmaan tehneet niille reilun sylinterin kanaverkosta :)

Nimi: Aila Å.
Viesti: Uskaltaako tätä lajiketta kokeilla V-alueella?
Vastaus: Savonlinnan taimiston mukaan suositus on III-IV ja heillä lajike on kyllä kestänyt koviakin pakkasia, mutta koska itse asumme kasvuvyöhykkeellä 1b, suosittelisin kysymään tuosta talvenkestävyydestä heiltä tai puutarha.comista, jotka myös myyvät tätä lajiketta :)

Nimi: Petra
Viesti: Voi miten iiihana omena!!! Ihan kuin jostain Lumikin sadusta 💞 💞
Vastaus: Eikö! Kaikkea sitä luonto osaa!

Nimi: Heta
Viesti: Moi! Saisitko vanhasta blogistasi jotain juttuja tänne, kun se oli niiiiiin ihana? Lisäksi tätäkin olisi kivempi lukea, jos nää jutut olisi ikäänkuin perä perää pötköön kunnon vanhaan blogityyliin :)
Vastaus: Moi Heta :) Jos sulla on jokin tietty juttu mielessä, niin kerro pois :) Joitain juttuja olenkin tänne siirtänyt, mutta vanha blogista on siirrytty tänne jo lähemmäs 2 vuotta sitten ja vanhan blogin kuvatkaan eivät oikeen toimi tällä alustalla. Tässä sivustossa on hieman erilainen tuo alusta, joten jutut eivät tosiaan julkaistu kuten vanhassa blogissa. Jutut tulevat kyllä aikajärjestykseen. Vanhan blogin isona ongelmana oli se, etten enää itsekään löytänyt sieltä tarvitsemiani asioita (esimerkiksi reseptejä tai ohjeita), joten täällä aihealueet ovat jaoteltu selkeästi siten, että jutut löytää ;) Jos haluat lukea ihan vaan kuulumisia ja kuukausikoosteita, niin lukaise tuota osastoa Jovelan talopäiväkirja jossa jutut etenevät aikajanana. Muut aiheet ovat sitten aihealueittain, nekin  aikajärjestyksessä :)

Nimi: Ruusa
Viesti: Vau millainen omena! Sinä tunnut aina löytävän uusia lajikkeita tai vanhoja mutta unohtuneita. Kiitos tästä vinkistä <3 <3 Ensi vuonna meillekkin..
Vastaus: Kiitos, Ruusa :) Erilaisiin lajikkeisiin tutustuminen on niin kiinnostavaa. Yleensä ihastun eniten vanhoihin perinnekasveihin, mutta tämä Baya Marisa on verrattain uusi lajike. Se on vaan niin upea, että suosittelen sitä lämpimästi :)

Nimi: Satu - Tsajut
Viesti: Meillä on sama omena kääpiörungolla Savonlinnan taimistolta. Vielä emme ole saaneet satoa, joten oli kiva lukea teidän satokuulumisianne :)
Vastaus:  Voi kun saisitte jo ensi vuonna ensimmäisen sadon. Täällä on jo popsittu kaikki ensimmäisen sadon aarteet ahnaasti :D Ensi vuotta odotellessa..

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...