BUZZY® -SIEMENSARJAT

10.04.2024

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Julkaisu on tehty osana kaupallista yhteistyötä Schetelig Oy / Puutarhasi elämää kanssa.

Puutarhasi elämää maahantuoman Buzzyn siemeniä on ollut meillä testissä jo viime satokaudella ja olen ollut niihin sangen tyytyväinen. Nyt kun ollaan puhuttu paljon *shrinkflaatiosta myös siementen osalta (*tuotteen sisältämä määrä vähenee, mutta hinta nousee), tämä "trendi" ei näytä olevan vallalla Buzzyn siemenpajalla. Olin aivan hämmentynyt, kun laittelin raidallisia Tigereitä ja vaaleanpunaisia Pink Thai Egg -erikoistomaatteja itämään. Siemenpusseissa oli siemeniä niin paljon, ettei niitä voinut edes laskea. Sinällään erikoislajikkeiden siemenmäärän vähyys on ymmärrettävää - niitä on vaikeampi tuottaa, mutta silti siemenpussien sisältökato on ollut silminnähtävää. Kun siemenillä on hyvä hinta-laatusuhde, valikoima on monipuolinen ja huolella ajateltu, kotipuutarhuri voi olla tyytyväinen. Tutustutaan siis yhdessä Buzzyn siemensarjoihin, joita on ollut tänä vuonna esillä muun muassa Kevätmessuilla ja tarjolla jo lukuisissa siemeniä myyvässä liikkeessä ja verkkokaupassa.

Teemana leikkokukat

Miten ihana idea! Yksi siemenpussi, jonka sisältö on suunniteltu värin tai käyttötarkoituksen perusteella. Colorful Bouquets -kukkakimppuseossarjaan kuuluu 12 erilaista kokoonpanoa. Sarjasta löytyy toinen toistaan herkullisempia kesäleikkokukkien siemenseoksia, rustiikkisia ja elegantteja kuivakukkaseoksia, vintagen punaisia, suloisen valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkaseoksia, unelman herkkä pastelliseos, "kuninkaallisen sinisistä" kukista koostuva seos, tuoksuherneseos ja seos, jossa on ruukussa kasvatettavien leikkoauringonkukkien siemeniä.

Näistä kukkaseoksista meillä testataan tänä vuonna kolmea eri seosta, joista ensimmäinen on Vintage red. Se sisältää mm. kesäruusuleinikin, puna- ja purppurarevonhännän, punakosmoksen, punapellavan ja silkki- sekä tulppaaniunikon siemeniä. Toisena testaamme Elegant dried flowers -kuivakukkaseosta, josta löytyy muun muassa kultahehkua, pyöröpallohäntää, jänönhäntää, italianpantaheinää, pioniunikkoa ja vehnää! Kolmantena testiin valikoitu Endless summer - ikuisen kesän seos, jossa kukkivat muun muassa kesäruusuleinikki, sinitähtönen, isoleijonankita, isosilkkikukka, punapellava, pioniunikko ja isotsinnia.

Ystävällisiä kukkia

Erilaiset kukkaniittyseokset ja -kankaat ovat olleet kotipuutarhureiden ja pörriäisten ilona jo muutaman vuoden ajan. Buzzyn Friendly Flowers -sarjassa kokonaisuudet on viety askelta edemmäs luoden siemenseoksiin selkeitä teemoja, joiden sisällöt vaihtelevat kohteensa mukaisesti. Tarjolla on 11 eri siemenkokonaisuutta, joista yksi houkuttelee pölyttäjiä ja toinen perhosia. Leppäkertuja ilahduttaville kukille on oma seoksensa kuten linnuille siemeniä tuottaville kukillekin. Lisäksi on siemenseoksia, joilla syntyy tuoksuvien kukkien niitty, perinteinen kukkaniitty tai tienvarsikukista koostuva niitty. Kukin siemenseos riittää 15 m2 -kokoiselle alalle.

Buzzyn Friendly Flowersilla voi luoda myös suuremman, 125 -neliöisen värikukkaniityn siemenseoksilla, joissa on vain punaisia ja vaaleanpunaisia kukkia, vain sinisiä kukkia tai vain valkoisia kukkia.

Me itse testaamme tänä kesänä sarjan kolmea eri sekoitusta. Pölyttäjien tarve on tietenkin suuri, jotta hyötypuutarhan sato olisi hyvä, joten tähän valitsimme mehiläisseoksen. Tänä vuonna meille tulee puutarhapoliiseiksi torjuntaeliöitä, muun muassa leppäkerttuja, joten heille on mukavaa laittaa houkuttimia, jotta he pysyvät alueella, ja koska linnut ovat meille tärkeitä, on hauskaa laitella myös heille oma kukkaniitty, jossa he saavat herkutella.

Leppäkertuille suunnitellussa seoksessa noin 20 erilaista yksi- ja monivuotista kukkaa, kuten tuoksuhernettä, eli tuoksunätkelmää, kehäkukkaa, maloppia, unikkoa ja sinilupiinia. Sinilupiinista mainittakoon erikseen, että kyseessä on yksivuotinen rehukasvi (Lupinus angustifolius), joka ei ole sama, kuin haitalliseksi vieraslajiksi määritelty komealupiini (Lupinus polyphyllus).
Kukinnan kesto: 4-5 kuukautta. Vaativuustaso: helppo.

Linnuille siemeniä tuottavassa siemenseoksessa on 15 eri kukkaa, joista osa on yksivuotisia ja osa monivuotisia. Seoksesta löytyy muun muassa unikkoa, ruiskukkaa eli ruiskaunokkia, rehuvirnaa ja punakosmosta. Kukinnan kesto: 4-5 kuukautta. Vaativuustaso: helppo.

Mehiläisten siemenseoksesta kasvaa sekä yksi- että monivuotisia kukkia. Noin 20 eri kukan joukosta löytyy muun muassa kaliforniantuliunikkoa, keskipäivänkukkaa, sarjasaippoa ja isoleijonankitaa. Kukinnan kesto: 4-5 kuukautta. Vaativuustaso: helppo.

Ihanat auringonkukat

Auringonkukkasarja Sunny Flowersiin kuuluu 12 erilaista auringonkukkaa vaniljaisen valkoisesta hehkuvan punaiseen ja perinteisestä keltaisesta monivärisiin kaunokaisiin. Osa auringonkukista on jättejä, osa soveltuu myös ruukku- tai jopa parvekelaatikkoistutukseen. Toiset kukista tuottavat siemeniä toisten ollessa leikkokukkia, joista osa tekee useita kukkia yhteen varteen.

Näistä kaunokaisista meillä kasvatetaan tänä vuonna kolmea lajiketta: upea ruosteenpunainen Evening Sun, herkkä valkoinen White Sun, joka tekee useita kukkia yhteen varteen ja perinteisempi keltainen Giant Giganteus, joka tuottaa siemeniä linnuille.

Koristeheinien siemenet!

Varmasti yksi mielenkiintoisimmista Buzzyn siemensarjauutuuksista on Buzzy Ornamental Grasses. Kyllä! Nyt voi kasvattaa myös upeita koristeheiniä itse. Valikoimaan kuuluu 6 erilaista koristeheinää: hentohöyhenheinä 'Ponytails', pronssisara 'Bronco', sininata 'Festina', elefanttiheinä 'New Hybrids' sekä koristesulkahirssi ja preeriaheinä. 

Näistä koristeheinistä itse testaamme nimensä mukaisesti ponin häntää muistuttavaa Ponytails hentohöyhenheinää (keskellä), höyhenmäistä elefanttiheinää (oikealla) sekä suloisen tupsukaista, lilahtavaa koristesulkahirssiä (vasemmalla).

Parrasvaloissa Basilika

Basilika on vuoden HeVi ja se näkyy Buzzyn siemenvalikoimissa basilikalle omistetussa omassa tuoteperheessä Buzzy Basilico. 12 eri lajikkeen valikoima tarjoaa herkullisen kattauksen basilikaa klassisista miedoista tai voimakkaammista basilikoista erikoisempiin makuihin, kuten vaniljainen Blue Spice, voimakkaasti sitruunalle maistuva Sitruunabasilika ja hieman anikselle tai lakritsalle maistuva Thaibasilika. Muodoista löytyy suippoa, pyöreä- ja kurttulehtistä basilikaa ja väreistä vihreän lisäksi tumman- ja purppuranpunaisia basilikalajikkeita.

Orgaanisesti pussia myöten!

Buzzy Organic on 12 yrtin ja vihanneksen luomutuotettu siemensarja, joiden siemenpussitkin ovat biopohjaisia. Sarjasta löytyy perinteisiä yrttejä, kesäporkkanaa ja -kurpitsaa, avomaankurkkua ja paria lehtivihannesta. Omakohtaisen aiemman kokemuksen vuoksi laittelemme suuremman ryytimaamme tänä vuonna jälleen Organic-siemenistä, joiden itävyys ja satoisuus yllätti viime vuonna iloisesti.

Sarjaan kuuluu seuraavat luomusiemenet: basilika, ruohosipuli, tilli, korianteri, timjami, *avomaankurkku (*kulttuuriperintölajike), persilja, retiisi, rukola, vihanneskrassi, kesäporkkana ja kesäkurpitsa.

Miniä patioille ja parvekkeille

Buzzyn Patio Vegetables, eli patiovihannessarjan 12 erilaista herkkua soveltuu kasvatettavaksi pienessä tilassa, kuten terassilla tai parvekkeella. Mini- ja snack -lajikkeiden joukosta löytyy muun muassa minimunakoisoa, minikesäkurpitsaa, snack kurkkua ja -paprikaa sekä pieniä porkkanapalleroita, joiden kasvatus ei vie paljon tilaa. Kasvatussäkki, parvekelaatikot, muutama ruukku - enempää tilaa ei tarvita!

Sarjasta löytyy seuraavia siemeniä: minimunakoiso, minikesäkurpitsa, snack-kurkku, snack-paprika, ruukkutomaatti, pystykasvuinen Cos-salaattisekoite, kesäkarottiporkkana (palloporkkana), pinaattikiinankaali Pak Choi, taittoydinherne, ruukkutilli, Hula Hoop -juurikassekoitus (punajuuri, valkojuuri keltajuuri ja raitajuuri) sekä Amazing kukkakaali, jota voi viljellä jopa ruukussa.

Tomaattien väri- ja makupaletti

Buzzy Pomodori on 12 eri tomaattilajikkeen valikoima, josta ei puutu värejä tai aromia. Perinteisten punaisten, oranssien ja keltaisten tomaattien lisäksi tarjolla on tummanliloja, vahvan punaviinin sävyisiä, kelta-punaraidallisia tiikeritomaatteja ja meillä tänä vuonna ensimmäistä kertaa testissä olevia pinkkejä Pink Thai Egg -tomaatteja.

Sarja kattaa tomaattiherkkusuun monenlaiset tarpeet sellaisenaan syötävistä tomaateista erilaisiin, erityisesti ruoanlaitossa käytettäviin lajikkeisiin. Eri lajikkeiden myötä tomaateille saa myös pitkäkestoisen satokauden, kun valitsee varhain ja myöhemmin satoa tuottavia lajikkeita.

Huhtikuussa ehtii vielä hyvin laittaa tomaatteja kasvamaan! Tomaatti kukkii noin 6 viikkoa siitä, kun siemen on itänyt ja sato on korjuukypsää noin 2 kuukautta sen jälkeen.

Aasialaisia lehtivihanneksia ja eksoottisia erikoisuuksia

Buzzy Xotican aasialaisia lehtivihanneksia oli meillä testissä viime vuonna (2023). Vihannekset ovat hyvin vähään tyytyviä, mutta huikean satoisia. Myös tässä sarjassa on 12 eri vaihtoehtoa, joiden kautta omaan puutarhaan ja lautaselle voi tuoda herkullisia aasialaisia vihanneksia ja eksoottisia erikoisuuksia. Oma vahva suositukseni ensikertalaiselle on esimerkiksi helppohoitoinen ja satoisa Wosun, eli parsasalaatti, jonka lehdet voi syödä salaattina tai pinaatin tapaan ja varret kuten tankoparsat.

Sarjaan kuuluu: punalehtinen intiansinappi Amsoi, vihreä lehtisinappi, kiinalainen pinaatti, sinappiarominen pinaattielämänlanka, parsasalaatti Wosun, punalehtinen tatsoikaali, pinkkimaltoinen kiinanretikka, Komatsuna vihannessinappi, sellerikaali, parsapapu, turkkilainen pinaatti ja salsakastikkeista tuttu tomaattisukuun kuuluva tomatillo.

Nyt myös huonekasveja siemenistä!

Buzzyn siemensarjoista löytyy myös huonekasvien siemeniä. Jos haluaisit kasvattaa itse vaikkapa mehikasveja, eukalyptusta tai kaktuksia, jopa palmun siemenistä alkaen, kannattaa tutustua Buzzy House Plants -sarjaan. Omavaraistelijana huomioni kiinnittyi tässä sarjassa aloeen, jonka geeli on sangen mainio ihon kosteuttaja ja helpottaa kesäkuumalla liikaa aurinkoa saanutta ihoa, sekä Arabiankahviin, joka on huonekasvi, mutta myös pieni pensas tai puu riippuen siitä, miten tämä helppohoitoinen kasvi kotosalla voi. Arabiankahvi on kahvipensas, joka suotuisissa olosuhteissa tuottaa noin viidessä vuodessa ensimmäistä satoa, ihan aitoa kahvia. Kukinnan jälkeen pensaaseen muodostuu hedelmiä, joiden sisällä on kahvipapuja. Pikakahvia tästä maailman yleisimmästä kahvipensaasta ei saa, sillä kahvipapujen kypsytyskin vie vielä lähemmäs vuoden, mutta olisihan se hienoa maistaa ihan itse kasvatettua kahviakin.

Sarjaan kuuluu: aloe sekoitus, unelma, koristepaprika, sirovuoripalmu, arabiankahvi, isokirjopeippi, sitruunaeukalyptus, punatulitorvi, presidentinpalmu, tuntomimosa, peikonkämmen ja kaktussekoitus.

Mistä näitä siemeniä saa?

Buzzyn siemensarjoja on myynnissä kautta Suomen puutarhamyymälöissä, rautakaupoissa marketeissa, tavarataloissa ja alan verkkokaupoissa. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Liikkeissä löydät siemenet usein niiden iloisista esittelyasemista.

Tutustu Buzzy-siemensarjoihin tarkemmin täällä.

Puutarhailoa ja iloista pörinää puutarhoihin toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Silmä silmästä, punkki punkista! Biologinen tuholaistorjunta esimerkiksi leppäkerttujen avulla, on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille ja herättää kiinnostusta myös kotipuutarhureiden joukossa. Aiemmin torjuntaeliöitä myytiin lähinnä kauppapuutarhoille, mutta onneksi nykyään kotipuutarhurikin voi tilata niin sanottuja...

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon.

Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?

Johan on ilmoja pidellyt! Kevääksi muuttunut puolen vuoden talvi teki loikan taaksepäin ja saimme kokea viikon sisällä sekä uuden hangen että käen kukunnan, joista ensimmäisen vierailu kesti onneksi vain vuorokauden. Sellaista se on tänä vuonna ollut, sahaavaa säätä ees ja taas, mutta nyt kevät on ottanut vallan, vaikka uutiset maalailevat vielä...

Toivejulkaisu! Ihanista ihaninta, kirjassamme Vanhassa talossa - Kohti omavaraisempaa elämää, ja sitä ennen, kauan sitten vanhassa blogissamme ollutta palashampoon ohjetta on kyselty useasti, joten julkaisen sen nyt uudelleen myös täällä omavarainen.fi:ssä.

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...