SADOT KYPSYVÄT

04.07.2022

Heinäkuu saapui helteineen ja hyötypuutarhassa on melkein kaikki hyvin! Kuun ensimmäisenä maanantaina omavaraistelevat bloggaajat kokoontuvat jälleen Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaamana yhteisen aiheen äärelle, joka tällä kertaa on paras oma säilöntäohje sekä itseäni inspiroiva viihde, joka voi olla ohjelma, podcast, mitä tahansa! Lisäksi tietenkin kerromme kukin miten heinäkuu on käynnistynyt ja mitä on tapahtunut sitten viimeksi,
joten käydään suoraan asiaan!

Isännällä alkoi perjantaina loma, kuten itsellänikin jo hieman aikaisemmin, joten päätimme aloittaa loman kuten kunnon häärääjät tapaavat, eli aloittamalla remontin helteiden hierossa hipiöitä. Siksi tästä postauksesta tuleekin kuvakollaasi siitä mitä meillä tapahtuu. Kello lähenee puolta yötä tätä nakutellessa, eikä tässä nyt oikeen ehdi säilömään mitään uutta, mutta vanhoja suosikkejamme löytyy tuolta resepteistä, ken mielii niitä katsella. Suosittelen ainakin kurkkaamaan kuivurisäilöntäjutut, koska se aika alkaa taas lähestyä ja hyvien kuivureiden saatavuus on nyt hieman normaalia heikommalla tolalla.

Viihdepuolella suosittelen, jos et jostain kumman syystä ole katsonut tätä ohjelmaa, niin nyt olisi syytä, sillä 2 ensimmäistä kautta poistuu juuri tänään, siis Puutarhakausi, joka ei ole vain puutarhaa, vaan ihania ruokia, kivoja diy-vinkkejä ja niin paljon hyvää mieltä, että kaikkoaa maailman murheetkin mielestä.

Ja sitten se kierros puutarhan puolella!

Siellä ne satokauteni uudet ilot kypsyvät kilvan! Kuvassa on unkarilaista maatiaispaprikalajiketta Alma, joka tunnetaan myös muotonsa mukaisesti omenapaprikana.

Ja kurpitsakummulla on kova kilpailu menossa. Neljää eri kurpitsalajiketta kasvaa ja kaikilla on vihannesvauvat tulossa. Syksymmällä saamme taas herkutella kurpitsoilla!

Syötävä seinä on vihantana ja ensimmäiset marjat on herkuteltu. Odotan kovasti josko karpalo lähtee kukkimaan. Joko muuten lukaisit foodscapesta? Se on meidän tämän kesän juttu!

Luumupuussa on hyvä määrä hedelmää kypsymässä ja punamalto-omenoiden sadosta näyttää taas tulevan edellisvuotta runsaampi.

Pensasmustikat ja mesimarjat voivat hyvin siirron jälkeen. Molemmat tekevät jo marjaa. Siirsimme siis keväällä kaikki pensasmustikat ja mesimarjat toisaalle, sillä ne ovat kärsineet kesien jatkuvista paahteista niin pahasti, että viime kesänä pelkäsin koko mesimarja-alueen kuolleen, mutta sieltä ne nousivat taas keväällä uuteen kasvuun kuin Fenix-linnut konsanaan.

Tämä kesä on kyllä kurkkujen kesä. Kukinnat ovat aivan huikeita ja kurkkua pukkaa jatkuvasti. Tänä vuonna meillä on kasvihuonekurkkuna lajike, joka tekee lyhyitä kurkkuja. Pidän niistä monessa mielessä ja maku on hyvä. Lajikevalinta taitaa jäädä pysyväksi.

Vaikka meillä on tavalliseen tapaan ollut pahuksen kuumaa ja kuivaa kuin saharassa, eli sadettajaa on saanut laulattaa, taidamme saada ennätyssadon kaikkea tänä vuonna. Ihan joka paikka puskee yli äyräiden ja sekös meitä ilahduttaa.

Yrttipöydällä on niin ihania yrttejä, ettei ohi voi mennä napsaisematta jotain suuhunsa. Juuri nyt kauneimmin yrttipöydällä kukkii valkosipuliyrtti, Sen kukinto on monikukkainen ja suloisen malvan vaaleanpunainen.

Lempparini lilapalkoiset herneet aloittelevat kukintaansa ja kasvihuoneessa "ei näistä siemenistä varmaan enää mitään kasva" on kasvanut niin, ettei meinaa mahtua mihinkään. Pöydällä wasabi kasvaa kasvamistaan.

Vuorikaunokit ovat jälleen kukassa. Ne ovat jotenkin niin suloisia kukkia ja kun nyppii terälehtiä ruoan koristeeksi, ihastus on taattua!

Purppuraheisikin on käynyt kukkimaan. Ostin 2 risupensasta joskus alelaarista, hyvä etten ilmaiseksi, enkä tiennyt, että nuohan kukkivat noin kauniisti. 2 vuoden jälkeen ensimmäinen kukinta on ollut kaunis. Oikealla lumipalloheisi, joka ei ole koskaan kukkinut touko-kesäkuun vaihdetta pidemmälle. Tänä vuonna kukintaa kesti juhannukseen saakka.

Vähintään 70-vuotias lumipalloheisi jaksaa kukkia aina vaan, vuosi toisensa jälkeen. Ihana vanhus!

Karviaiset alkavat jo kypsyä kun karhunvadelmat vasta kukkivat suurine kauniine kukkineen. Herukoiden kanssa on vähän niin ja näin. Kyllä sieltä molempia on tulossa, mutta hieman on ollut ötökkähaasteita, kuten myös kirsikoiden ja mustaseljan kanssa.

Tänä vuonna huvimajan katto peittynee vihdoin kokonaan villiviiniin ja humalaan. Olen odottanut sitä näkyä 7 vuotta. Tällaista tämä meidän elämä on. Haaveita, odottelua, toteutuvia toiveita ja elämää  niiden välissä.

Enkä vaihtaisi pois päivääkään.

 Hyvää kesää kaikille siellä ja tapaamisiin instan puolella.

Seuraavat bloggaajat ilahduttavat teitä tarinoillaan ja kesän kuulumisillaan tänään, 4.7.2022,
klo. 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 2:
Sarin puutarhat .
Oma tupa, tontti ja lupa .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Harmaa torppa .
Pilkkeitä Pilpalasta .
Villa Varmo .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Puutarhahetki .
Kasvivyöhykkeellä 5:
Maatiaiskaupungin piha .
Kasvuvyöhykkeellä 7:
Korpitalo .

Hurmaavaa heinäkuuta itse kullekin Jovelan Johanna
Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?