FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa ja osuvaa suomenkielistä sanavastiketta, mutta kutsutaan sitä tässä kirjoituksessa vaikkapa ruokamaisemoinniksi, sillä sitähän se tarkoittaa. Nyt luodaan maisemaa ruoalla!

Sain tänä keväänä suunnitella kolme puutarhaideaa kaupallisessa yhteistyössä Viherpeukalot-puutarhamyymälän kanssa. Ensimmäinen Syötävä seinä on jo julkaistu, toisena ideana esittelen tämän oman etupihamme paraatipaikalle luodun foodscape-istutuksen, jonka ispiraationa on toiminut kaksi pari vuotta sitten ostamaani kirjaa: The Foodscape Revolution (Brie Arthur) ja Foodscaping (Charlie Nardozzi).

Foodscape ei ole sinällään mikään uusi idea, mutta trendaava se on. Nyt halutaan kasvattaa itse ruokaa ja tilaa hyödynnetään monipuolisemmin. Foodscapen ensimmäinen tuleminen nähtiin ehkäpä II maailmansodan aikana, kun kaikki mahdollinen tila otettiin käyttöön ruoan kasvattamiseksi ja tuolloin moni perennapenkkikin sai väistyä ruokakasvien tieltä. Tänään haluamme leikitellä erilaisilla kasveilla ja rikkoa tuota jyrkähköä rajaa silmän- ja suunruoan välillä puutarhoissa.

Foodscapen kantavana ideana on siis luoda puutarhaan perinteisiä kukkaistutuksia imitoivia alueita, jotka ovat kirjaimellisesti samaan aikaan silmän- ja suunruokaa. Foodscaping yhdistää satoa tuottavat ruokakasvit pölyttäjiä houkutteleviin ja ruokakasveja suojeleviin kukkiviin hyötykasveihin. Lopputuloksena on puutarhurinsa näköinen, kasveilla luotu suloinen mummon tilkkutäkki tai melkein matemaattisen tarkka asettelu ruoka- ja hyötykasveja.

Oma foodscape-kokonaisuutemme on malliltaan pyöreä. Istutusaleueen keskellä on päärynäpuu, jota pitkin ohjataan kasvamaan kaunis pölyttäjiä houkutteleva kuusama (American beauty). Reunuksilla kasvaa pensasmustikoita, keskiössä kaunopunahattua ja vaarinlaukkaa, joita ympäröi renkaana erilaisia ruokasipuleita ja siemennauhana kylvettyä persiljaaa.

Taimet saapuivat Viherpeukaloiden puutarhalta huolellisesti pakattuina.

Kuvassa kaunopunahattu Magnusta ja vaarinlaukka, joka on ruohosipulin kaltainen, mutta sitä suurempi monivuotinen perinnekasvi. Vaarinlaukan pölyttäjiä houkuttelevat, syötävät kukat muistuttavat suuria ruohosipulin kukkia. Vaarinlaukkaa käytetään ruohosipulin tapaan.

Vasemmalla jo saapuessaan kukkiva pensasmustikka. Istutuksessamme on neljä pensasmustikkaa (Sierra ja Blue Crop), joille kaivettiin rodomullalla täytetty kuoppa, sillä pensasmustikat viihtyvät muita happamammassa mullassa. Oikealla istutuksen keskellä oleva Tsaarittaren päärynä, joka on hyvin talvenkestävä vanha lajike, jota tiedetään viljellyn jo 1600-luvulla. Lajike tuottaa aikaisia päärynöitä, jopa muutamia viikkoja ennen muita.

Foodscape-istutuksissa siemenet kylvetään ja taimet istutetaan usein normaalia tiiviimmin. Näin tehdään meilläkin, mutta tässä vaiheessa istutusalue saa olla vielä hieman ilmavampi, jotta ensimmäisenä istutetut kasvit saavat vallata tarvitsemansa tilan. Taimien sijoitteluharjoituksen jälkeen kasveille kaivettiin kuopat tai urat, jotka täytettiin lannoitetulla mullalla. Koska etupihamme on paahteinen, mullan sekaan lisättiin vermikuliittia ylläpitämään riittävää kosteutta.

Sipulit punasipuli Red Baron, ruokasipuli Stur BC ja salottisipuli Red Sun laitettiin multaisaan rinkiin istutusalueen ympärille. Osa sipuleista saa kukkia tuottaen seuraavien satojen siemeniä. Kukkivat sipulit ovat myös visuaalisesti hyvin kauniita suurine valkoisine kukkapalloineen.

Aivan istutusalueen laitamalle laitettiin vielä kylvönauhalla persiljaa (Moss curled 2). Kylvönauhojen avulla on helppoa luoda muotoja istutuksiin. Maa kastellaan huolellisesti, sen jälkeen istutusnauha kostutetaaan ja taputellaan märkään maahan, jolloin nauha ei lähde jokaisen pienen tuulenvireen matkaan. Lopuksi siemennauha peitetään ohuelti mullalla ja kastellaan kunnolla. Kylvöstä on hyvä kastella säännöllisesti, jotta siemenet itävät hyvin.

Lopuksi istutusalue rajattiin metallisilla reunuslistoilla ja alue peitettiin rikkakasvien hillitsemikseksi kuorikatteella. Kesän aikana foodscape-renkaaseen lisätään vielä omista siemenistä kasvatettuja kasveja. En malta odottaa, että kesä tekee tehtävänsä ja foodscape-istutuksemme pääsee oikeuksiinsa kasvien kasvaessa ja kukkien kukkiessa. Jovelan foodscape-istutusta voit halutessasi seurata instassa #ruokamaisemointi.

Kaupallinen yhteistyö: kaikki taimet ja siemenet sekä siemensipulit suunnitelmani perusteella meille lahjoitti: Viherpeukalot - puutarhamyymäläsi netissä.

Suositellut kirjat (saatavilla Adlibris-verkkokirjakaupassa):
The Foodscape Revolution, Brie Arthur
Foodscaping, Charlie Nardozzi

Lämpimin terveisin  Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta tai alla olevalla lomakkeella ❤ 

Uusimmat kirjoitukset

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...