FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa ja osuvaa suomenkielistä sanavastiketta, mutta kutsutaan sitä tässä kirjoituksessa vaikkapa ruokamaisemoinniksi, sillä sitähän se tarkoittaa. Nyt luodaan maisemaa ruoalla!

Sain tänä keväänä suunnitella kolme puutarhaideaa kaupallisessa yhteistyössä Viherpeukalot-puutarhamyymälän kanssa. Ensimmäinen Syötävä seinä on jo julkaistu, toisena ideana esittelen tämän oman etupihamme paraatipaikalle luodun foodscape-istutuksen, jonka ispiraationa on toiminut kaksi pari vuotta sitten ostamaani kirjaa: The Foodscape Revolution (Brie Arthur) ja Foodscaping (Charlie Nardozzi).

Foodscape ei ole sinällään mikään uusi idea, mutta trendaava se on. Nyt halutaan kasvattaa itse ruokaa ja tilaa hyödynnetään monipuolisemmin. Foodscapen ensimmäinen tuleminen nähtiin ehkäpä II maailmansodan aikana, kun kaikki mahdollinen tila otettiin käyttöön ruoan kasvattamiseksi ja tuolloin moni perennapenkkikin sai väistyä ruokakasvien tieltä. Tänään haluamme leikitellä erilaisilla kasveilla ja rikkoa tuota jyrkähköä rajaa silmän- ja suunruoan välillä puutarhoissa.

Foodscapen kantavana ideana on siis luoda puutarhaan perinteisiä kukkaistutuksia imitoivia alueita, jotka ovat kirjaimellisesti samaan aikaan silmän- ja suunruokaa. Foodscaping yhdistää satoa tuottavat ruokakasvit pölyttäjiä houkutteleviin ja ruokakasveja suojeleviin kukkiviin hyötykasveihin. Lopputuloksena on puutarhurinsa näköinen, kasveilla luotu suloinen mummon tilkkutäkki tai melkein matemaattisen tarkka asettelu ruoka- ja hyötykasveja.

Oma foodscape-kokonaisuutemme on malliltaan pyöreä. Istutusaleueen keskellä on päärynäpuu, jota pitkin ohjataan kasvamaan kaunis pölyttäjiä houkutteleva kuusama (American beauty). Reunuksilla kasvaa pensasmustikoita, keskiössä kaunopunahattua ja vaarinlaukkaa, joita ympäröi renkaana erilaisia ruokasipuleita ja siemennauhana kylvettyä persiljaaa.

Taimet saapuivat Viherpeukaloiden puutarhalta huolellisesti pakattuina.

Kuvassa kaunopunahattu Magnusta ja vaarinlaukka, joka on ruohosipulin kaltainen, mutta sitä suurempi monivuotinen perinnekasvi. Vaarinlaukan pölyttäjiä houkuttelevat, syötävät kukat muistuttavat suuria ruohosipulin kukkia. Vaarinlaukkaa käytetään ruohosipulin tapaan.

Vasemmalla jo saapuessaan kukkiva pensasmustikka. Istutuksessamme on neljä pensasmustikkaa (Sierra ja Blue Crop), joille kaivettiin rodomullalla täytetty kuoppa, sillä pensasmustikat viihtyvät muita happamammassa mullassa. Oikealla istutuksen keskellä oleva Tsaarittaren päärynä, joka on hyvin talvenkestävä vanha lajike, jota tiedetään viljellyn jo 1600-luvulla. Lajike tuottaa aikaisia päärynöitä, jopa muutamia viikkoja ennen muita.

Foodscape-istutuksissa siemenet kylvetään ja taimet istutetaan usein normaalia tiiviimmin. Näin tehdään meilläkin, mutta tässä vaiheessa istutusalue saa olla vielä hieman ilmavampi, jotta ensimmäisenä istutetut kasvit saavat vallata tarvitsemansa tilan. Taimien sijoitteluharjoituksen jälkeen kasveille kaivettiin kuopat tai urat, jotka täytettiin lannoitetulla mullalla. Koska etupihamme on paahteinen, mullan sekaan lisättiin vermikuliittia ylläpitämään riittävää kosteutta.

Sipulit punasipuli Red Baron, ruokasipuli Stur BC ja salottisipuli Red Sun laitettiin multaisaan rinkiin istutusalueen ympärille. Osa sipuleista saa kukkia tuottaen seuraavien satojen siemeniä. Kukkivat sipulit ovat myös visuaalisesti hyvin kauniita suurine valkoisine kukkapalloineen.

Aivan istutusalueen laitamalle laitettiin vielä kylvönauhalla persiljaa (Moss curled 2). Kylvönauhojen avulla on helppoa luoda muotoja istutuksiin. Maa kastellaan huolellisesti, sen jälkeen istutusnauha kostutetaaan ja taputellaan märkään maahan, jolloin nauha ei lähde jokaisen pienen tuulenvireen matkaan. Lopuksi siemennauha peitetään ohuelti mullalla ja kastellaan kunnolla. Kylvöstä on hyvä kastella säännöllisesti, jotta siemenet itävät hyvin.

Lopuksi istutusalue rajattiin metallisilla reunuslistoilla ja alue peitettiin rikkakasvien hillitsemikseksi kuorikatteella. Kesän aikana foodscape-renkaaseen lisätään vielä omista siemenistä kasvatettuja kasveja. En malta odottaa, että kesä tekee tehtävänsä ja foodscape-istutuksemme pääsee oikeuksiinsa kasvien kasvaessa ja kukkien kukkiessa. Jovelan foodscape-istutusta voit halutessasi seurata instassa #ruokamaisemointi.

Kaupallinen yhteistyö: kaikki taimet ja siemenet sekä siemensipulit suunnitelmani perusteella meille lahjoitti: Viherpeukalot - puutarhamyymäläsi netissä.

Suositellut kirjat (saatavilla Adlibris-verkkokirjakaupassa):
The Foodscape Revolution, Brie Arthur
Foodscaping, Charlie Nardozzi

Lämpimin terveisin   Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...