FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa ja osuvaa suomenkielistä sanavastiketta, mutta kutsutaan sitä tässä kirjoituksessa vaikkapa ruokamaisemoinniksi, sillä sitähän se tarkoittaa. Nyt luodaan maisemaa ruoalla!

Sain tänä keväänä suunnitella kolme puutarhaideaa kaupallisessa yhteistyössä Viherpeukalot-puutarhamyymälän kanssa. Ensimmäinen Syötävä seinä on jo julkaistu, toisena ideana esittelen tämän oman etupihamme paraatipaikalle luodun foodscape-istutuksen, jonka ispiraationa on toiminut kaksi pari vuotta sitten ostamaani kirjaa: The Foodscape Revolution (Brie Arthur) ja Foodscaping (Charlie Nardozzi).

Foodscape ei ole sinällään mikään uusi idea, mutta trendaava se on. Nyt halutaan kasvattaa itse ruokaa ja tilaa hyödynnetään monipuolisemmin. Foodscapen ensimmäinen tuleminen nähtiin ehkäpä II maailmansodan aikana, kun kaikki mahdollinen tila otettiin käyttöön ruoan kasvattamiseksi ja tuolloin moni perennapenkkikin sai väistyä ruokakasvien tieltä. Tänään haluamme leikitellä erilaisilla kasveilla ja rikkoa tuota jyrkähköä rajaa silmän- ja suunruoan välillä puutarhoissa.

Foodscapen kantavana ideana on siis luoda puutarhaan perinteisiä kukkaistutuksia imitoivia alueita, jotka ovat kirjaimellisesti samaan aikaan silmän- ja suunruokaa. Foodscaping yhdistää satoa tuottavat ruokakasvit pölyttäjiä houkutteleviin ja ruokakasveja suojeleviin kukkiviin hyötykasveihin. Lopputuloksena on puutarhurinsa näköinen, kasveilla luotu suloinen mummon tilkkutäkki tai melkein matemaattisen tarkka asettelu ruoka- ja hyötykasveja.

Oma foodscape-kokonaisuutemme on malliltaan pyöreä. Istutusaleueen keskellä on päärynäpuu, jota pitkin ohjataan kasvamaan kaunis pölyttäjiä houkutteleva kuusama (American beauty). Reunuksilla kasvaa pensasmustikoita, keskiössä kaunopunahattua ja vaarinlaukkaa, joita ympäröi renkaana erilaisia ruokasipuleita ja siemennauhana kylvettyä persiljaaa.

Taimet saapuivat Viherpeukaloiden puutarhalta huolellisesti pakattuina.

Kuvassa kaunopunahattu Magnusta ja vaarinlaukka, joka on ruohosipulin kaltainen, mutta sitä suurempi monivuotinen perinnekasvi. Vaarinlaukan pölyttäjiä houkuttelevat, syötävät kukat muistuttavat suuria ruohosipulin kukkia. Vaarinlaukkaa käytetään ruohosipulin tapaan.

Vasemmalla jo saapuessaan kukkiva pensasmustikka. Istutuksessamme on neljä pensasmustikkaa (Sierra ja Blue Crop), joille kaivettiin rodomullalla täytetty kuoppa, sillä pensasmustikat viihtyvät muita happamammassa mullassa. Oikealla istutuksen keskellä oleva Tsaarittaren päärynä, joka on hyvin talvenkestävä vanha lajike, jota tiedetään viljellyn jo 1600-luvulla. Lajike tuottaa aikaisia päärynöitä, jopa muutamia viikkoja ennen muita.

Foodscape-istutuksissa siemenet kylvetään ja taimet istutetaan usein normaalia tiiviimmin. Näin tehdään meilläkin, mutta tässä vaiheessa istutusalue saa olla vielä hieman ilmavampi, jotta ensimmäisenä istutetut kasvit saavat vallata tarvitsemansa tilan. Taimien sijoitteluharjoituksen jälkeen kasveille kaivettiin kuopat tai urat, jotka täytettiin lannoitetulla mullalla. Koska etupihamme on paahteinen, mullan sekaan lisättiin vermikuliittia ylläpitämään riittävää kosteutta.

Sipulit punasipuli Red Baron, ruokasipuli Stur BC ja salottisipuli Red Sun laitettiin multaisaan rinkiin istutusalueen ympärille. Osa sipuleista saa kukkia tuottaen seuraavien satojen siemeniä. Kukkivat sipulit ovat myös visuaalisesti hyvin kauniita suurine valkoisine kukkapalloineen.

Aivan istutusalueen laitamalle laitettiin vielä kylvönauhalla persiljaa (Moss curled 2). Kylvönauhojen avulla on helppoa luoda muotoja istutuksiin. Maa kastellaan huolellisesti, sen jälkeen istutusnauha kostutetaaan ja taputellaan märkään maahan, jolloin nauha ei lähde jokaisen pienen tuulenvireen matkaan. Lopuksi siemennauha peitetään ohuelti mullalla ja kastellaan kunnolla. Kylvöstä on hyvä kastella säännöllisesti, jotta siemenet itävät hyvin.

Lopuksi istutusalue rajattiin metallisilla reunuslistoilla ja alue peitettiin rikkakasvien hillitsemikseksi kuorikatteella. Kesän aikana foodscape-renkaaseen lisätään vielä omista siemenistä kasvatettuja kasveja. En malta odottaa, että kesä tekee tehtävänsä ja foodscape-istutuksemme pääsee oikeuksiinsa kasvien kasvaessa ja kukkien kukkiessa. Jovelan foodscape-istutusta voit halutessasi seurata instassa #ruokamaisemointi.

Kaupallinen yhteistyö: kaikki taimet ja siemenet sekä siemensipulit suunnitelmani perusteella meille lahjoitti: Viherpeukalot - puutarhamyymäläsi netissä.

Suositellut kirjat (saatavilla Adlibris-verkkokirjakaupassa):
The Foodscape Revolution, Brie Arthur
Foodscaping, Charlie Nardozzi

Lämpimin terveisin   Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Basilika on Vuoden vihannes, eli HeVi 2024, mutta tiedätkö, mikä on tulsi, eli pyhäbasilika? Jos lajike ei ole tuttu tai haluat tutustua basilikan erilaisiin lajikkeisiin, käy peremmälle! Tässä julkaisussa puhutaan basilikoista, niiden kasvattamisesta, eri lajikkeista ja tuosta mystisestä pyhäbasilikasta, joka tiedetään erityisen terveelliseksi...

Hyvää päivää puutarhakärpäsen pureman saaneet, ja tervetuloa altistumaan puutarhakuumeelle! Täältä löydät sekä vuoden 2024 puutarhatapahtumia että omia suosikkejani taimien ja siementen hankintaan!

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Garlandin lämmittävässä juurrutusjärjestelmässä taimien esikasvatus on astetta käytännöllisempää. Kun esikasvatukseen yhdistää vielä juuriston kasvua edistävät Air-Pot viljelyruukkukut, taimista ja niiden juurista tulee vahvoja ja satoisia.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Kireä pakkanen on paukkunut puissa ja nurkissa, mutta ei aikaakaan, kun ollaan taas keväässä, ja sehän tietää sitä, että uusi satokausi alkaa! Miten ihanan kutkuttavaa!