HILDURIN AIKAAN

09.04.2019

Hildurin aikaan on kunnianosoitus menneiden aikojen kodin hengettärille, kokoelma vuonna 1933 julkaistuja kotitalousvinkkejä amerikkalaisilta kotirouvilta ja taloudenhoitajilta. Vanhassa vara parempi, sanotaan. Vieläköhän koosteeseen valitut vinkit toimisivat nykyajan kodeissa?

Melkein 20 vuotta sitten tanskalaisella kirpputorilla käsiini osui tämä kaunis, elämää nähnyt kangaskantinen kirja, jonka kulmaa oli jokin kirjatoukkakin ehtinyt vuosien aikana nakertamaan - ehkä kirja uusi omistaja ei ollut ottanut kirjan vinkkejä haltuunsa?! Herttainen kirja siihen maailman aikaan ei maksanut edes 20 senttiä, mutta se on hinnastaan huolimatta oikea aarre. Olen lukenut kirjan monen monta kertaa hymy huulilla, ja nyt jaan sen kustakin viidestä pääosastosta muutamia parhaita ja hauskimpia kotitalousvinkkejä, joilla isoäidin aikaan kotitalouksissa pärjättiin nokkeluudella ja sukupolvelta toiselle siirtyneillä kokemuspohjaisilla vinkeillä.

HUOMAUTUS! En suinkaan ole testannut kaikkia näitä vinkkejä itse, joten kukin testatkoon omalla vastuullaan. Jotkut vinkeistä ovat kyllä käytössä edelleenkin.

Talousvinkkejä keittiöön

Laita useita marmorikuulia kattilaan, kun keität chilikastiketta, säilöttäviä tomaatteja, omenasosetta tai mitä tahansa sellaista, joka vaatii jatkuvaa sekoittamista. Keitoksen kiehuessa marmorikuulat liikkuvat jatkuvasti kattilan pohjalla, ja estävät keitoksen palamasta pohjaan.

Poista pohjaan palanut ruoka hankaamalla lämmintä astiaa suolalla. Laita astiaan tämän jälkeen lämmintä vettä, jossa on ruokasoodaa. Liota, pese ja kuivaa, ja kattilasi on jälleen puhdas!

Säilytä juuston loppupala tiiviissä lasipurkissa, ja juusto säilyy pitkään!

Säilytä myös leivänkannikat tiiviisti suljetussa lasipurkissa kunnes sinulla on riittävästi leipää tehdäksesi korppujauhoa. Kuivata leivät, laita ne kankaan sisälle ja kaulitse leivät korppujauhoksi.

Laita pala leipää keitinveden päälle keittäessäsi kukkakaalia tai kaalia, ja keittiösi ei tuoksu kaalille. Älä käytä kantta!

Laita grillihiilen pala jääkaappiin, ja voit huoleti laittaa jääkaappiisi sekä voimakkaasti tuoksuvia että helposti hajuja imeviä ruokia. Grillihiili neutralisoi ja poistaa hajuja.

Kun uppopaistat munkkeja tai donitseja, laita muutama kokonainen mausteneilikka öljyyn ja leivoksesi maistuu entistä paremmalta.

Munkit ja donitsit saa sokeroitua siististi laittamalla sokeria paperipussiin ja tipauttamalla munkit pussiin yksi kerrallaan. Ravista pussia ja ota munkki on sokeroitunut kauttaaltaan.

Kovaksi vatkattua kanananmunan valkuaista, johon lisätään soseutettua banaania, voi käyttää kermavaahdon sijaan. 1 banaani yhtä kananmunan valkuaista kohti.

Lisäämällä muutaman tipan sitruunamehua kermaan kermavaahtoa vatkatessasi, kermavaahto syntyy puolet lyhyemmässä ajassa.

Tee viilto perunan ympäri perunan keskeltä ennen kun keität perunoita kuorineen. Kuoret irtoavat tämän jälkeen keitetyistä perunoista helposti kahdessa osassa.

Halkaistessasi keitettyjä kananmunia, kasta veitsi kuumaan veteen aina ennen halkaisua. Näin veitseen ei tartu keltuaista.

Uuniperunat kypsyvät puolta nopeammin, kun keität niitä ensin 5 minuuttia. Myös maku on parempi!

Lämmitä rusinoita ennen kun lisäät ne kakkutaikinaan, ja rusinat eivät painu kakkutaikinan pohjalle.

Pese persilja aina lämpimällä vedellä. Kylmä vesi laimentaa persiljan makua.

Vinkkejä pyykkitupaan

Lisää neule- ja villavaatteiden huuhteluveteen 1-2 ruokalusikallista glyseriiniä, ja vaatteet ovat pehmeitä, eivätkä kutita.

Jos silitysraudastasi jää jälki kankaaseen, kostuta puhtaan rätin (kankaisen) kulma etikkaan ja hiero jälkea kunnes se katoaa.

Rasvatahran saa pois silkistä hieromalla kangasta tahran nurjalta puolelta vedestä ja maissitärkkelyksestä tehdyllä tahnalla. Anna tahnan kuivua ja harjaa se pois.

Huulipunan saa poistettua kankaalta liottamalla tahrakohtaa puoli tuntia kylmässä maidossa. Tämän jälkeen tahrakohta pestään saippualla kuumassa vedessä.

Vinkkejä vaatekomeroon

Hiero liukaspohjaisten kenkien pohjia hiekkapaperilla, ja ne eivät enää ole yhtä liukkaita!

Estääksesi mekon, liukkaasta kankaasta tehdyn tai avokaulaisen vaatteen liukumisen henkarista, kiepauta henkarin molempiin päihin kuminauhaa.

Talvi- ja kesäsäilöön laitettavien vaatteiden ja kangastuotteiden päälle voi rouhia mustaa pippuria. Kääri säilöön laitettava kangas sanomalehtipaperiin ja koit eivät koske siihen.

Säilytä kausikenkiä vanhoissa sukkahousuissa. Leikkaa sukkahousuista sopiva pala ja aseta kenkä sukkaan, jolloin kengät eivät pölyynny tai naarmuunnu. Toimii myös matkustaessa.

Ompeluvinkkejä

Ompelukoneen neulan saa teroitettua ompelemalla hetken hienoa hiekkapaperia.

Paksujen saumojen ompelu helpottuu, kun hierot saumoihin kovaa saippuua. Neula uppoaa saumaan heti helpommin!

Jos ompelet hämärässä, laita valkoinen paperi pöydälle ompeluksesi alle. Lampun valo heijastuu valkoisesta paperista ja näet paremmin!

Kun löydät irronneen napin, laita se hakaneulaan ennen kun keksit mistä se uupuu ja ehdit ommella napin kiinni.

Käytä hakaneuloja nuppineulojen sijaan kun sovitat ommeltavaa vaatetta päälle. Hakaneulat eivät pääse irtoamaan sovituksessa!

Kiinnitä magneettinappi nauhaan ja pidä sitä lähelläsi kun ompelet. Jos neula tippuu lattialle kesken ompelun, saat sen helposti ylös magneetin avulla paikaltasi nousematta.

Tee vanhan neulepuseron hihoista lapasia. Laita käsi vuorotellen hihojen päälle siten, että hihan resori on ranteesi kohdalla. Piirrä kätesi muoto, leikkaa pala irti ja ompele reunat umpeen. Lapaset ovat valmiit. Samaan tapaan voit ommella säärilämmittimiä tai käsi-/rannelämmittimiä, jotka jättävät puolet sormista paljaiksi.

Kotitalousvinkkejä

Lasipullon saa puhdistettua nopeasti ilman pulloharjaa laittamalla teelusikallisen suolaa ja vähän vettä pulloon, jota ravistellaan voimakkaasti. Pullo on hetkessä puhdas!

Lasisen säilöntäpurkin saa merkittyä kätevästi kirjoittamalla purkin pintaan vahaliidulla purkin ollessa kuuma. Vahaliitukirjoitus pysyy kylmenneessä purkissa, mutta irtoaa jälleen kun purkki kuumennetaan seuraavan kerran.

Takan nokiset tiilet saa puhtaaksi hieromalla tiiliä etikkaan kastetulla rätillä. Toista tarvittaessa kunnes tiilet ovat puhtaita.

Leikkaa vanhasta huovasta huonekalujen jalkoihin sopivia paloja ja liimaa ne huonekalujen jalkojen pohjiin. Huopa estää lattian naarmuuntumisen ja huonekaluja on helpompi siirrellä.

Kun puhdistat messinkiä suolalla ja etikalla, messinkiesineestä tulee kuin uusi!

Purukumin saa pois hiuksista kananmunan valkuaisella.

Ruostetahrat saa pois posliinista hankaamalla tahraa sitruunalla ja peittämällä tahran suolalla. Astia laitetaan aurinkoon kunnes suola ja sitruuna ovat tehneet tehtävänsä.

Kun jotain tarvitsee sitoa tiukasti siten, ettei sidos taatusti aukea, kastele naru ennen käyttöä.

Pese ovet aina alhaalta ylös. Vältyt likavesiraidoilta.

Huonekalun jalan jättämä painauma matossa katoaa lopullisesti, kun laitat painauman päälle kostean säämiskän yön yli.

Sokeri saa ruusun aukeamaan vaasissa, lisää veteen sokeria!

Maalin hajun vastamaalatussa huoneessa saa pois grillihiilillä. Laita avattu pussi hiiliä keskelle huonetta ja haju hälvenee.

Kirjan erikoisin vinkki!

Vie joulukuusi joulun jälkeen ulos ja pystytä se pihalle lintujen ruokintapaikaksi. Kuorruta oksat talilla ja siemenillä!

Tämän pienen kirjan myötä haluamme esittää kiitoksemme niille tuhansille kotirouville, jotka armollisesti lahjoittivat kulinaarisia ja yleisiä taloudenpitohuomioitaan kotitalousvinkkeihimme. Ainoa toiveemme on, että käsikirjaa käyttävien lukijoiden kotiaskareet tulisivat kirjan myötä miellyttäviksi ja todellakin helpommiksi. - Päätoimittaja, Chicago Daily News: Women's pages 1933.


Ja samaa toivon minäkin! Yksinkertaisen arjen ja sukupolvilta toiselle siirtyvien perinnetietojen puolesta, kunnioituksesta menneille, nykyisille ja tuleville kotien hengettärille, olivat he sitten mitä sukupuolta tahansa


Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna

Ps. Ja kirjan edellinen omistaja olisi välttynyt kirjakoin tuhoilta käyttämällä laventeliöljyä!

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...