JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Kuvien marmeladi on tehty erityisen hienoista, sisältä punaisista Baya Marisa -omenoistamme, mutta älä lainkaan lannistu jos sinulla ei satu kasvamaan samaa lajiketta. Aivan yhtä hyvää marmeladia tulee muistakin omenoista. Suosittelen kuitenkin käyttämään kirpeähköjä omenoita, jotta marmeladista ei tule liian makeaa. Makeutta voi vähentää myös vaihtamalla tummat rusinat keltaisiin, jotka eivät ole yhtä makeita kuin perinteisemmät rusinat.

Tarvitset

7,5 dl kirpeää omenamehua
500 g hillosokeria
300 g omenaraastetta
2 dl rusinoita (voi jättää pois jos et pidä rusinoista)
1 tl kanelia

Pese ja raasta omenat kuorineen. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele seosta hiljalleen 10-15 minuuttia. Laita valmis marmeladi puhtaisiin purkkeihin.  Anna marmeladin jäähtyä kansi auki.

Säilytä marmeladipurkit avattuna viileässä. Hillosokerin vuoksi marmeladia voi säilyttää avaamattomana myös huoneenlämmössä, valolta suojattuna.

Marmeladi maistuu ihanalta kevyesti paahdetun leivän ja tuore- tai kermajuuston kanssa. Voin kuvitella, että se maistuisi myös piparin ja juustojen kumppanina sekä kääretortun tai täytekakun täytteenä vaniljaisen kermavaahdon kanssa. Itse aion kokeilla marmeladia myös joulutorttuihin tänä vuonna.

Tuoksuvin terveisinJovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?

SUOJELE SATOJA

06.05.2025

Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.

Mitä kaikkea, muutakin kuin havukasveja, alppiruusuja ja hortensioita, voi kasvattaa happamassa maassa? Tässä teemajulkaisussa tehdään sekä silmän että makuhermojen iloa tuottava pieni ikivihreä satokeidas omaan puutarhaan.

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.