LANTTUPOSSUT Co

Jotain hieman erilaista Söpöt lanttupossut, jouluinen Juleslaw-salaatti ja ihanan pehmeä, perinteisten joululaatikoiden serkku juureslaatikko, eli porlankka maistuvat jo syksyllä, mutta erityisesti joulukuussa. Vaan aina ei reseptejä kirjatessaan kaikki mene nappiin, kuten tämä postaus tulee osoittamaan! Sellaista se on, jouluvalmistelut!

Tämä postaus kuuluu omavaraisuudesta kirjoittavien bloggaajien kimppapostuksiin. Omavaraisuus-postaussarjahan jatkuu taas ensi vuonna, mutta Korkeilan isäntä ehdotti kynnelle kykeneviä kirjoittamaan hieman omista jouluvalmisteluista ja josko rinkiläiset julkaisisivat jonkun oman jouluisen reseptin kaikkien iloksi. Kiva idea ja mukavaahan se on lukea muiden jouluvalmisteluista. Itse valitsin postaukseen kolme perinteisistä ihanista jouluruoista poikkeavaa herkkua, ihan vaan vaihtelun vuoksi. Aloitetaan tuolla Juleslaw-salaatilla!

Juleslaw

Pidän paljon perinteisestä grilliruokien salaatista coleslawsta, joka perusmuodossaan koostuu kaalista, porkkanaraasteesta ja kermaviili-majoneesikastikkeesta. Pohdin josko salaatista saisi kehiteltyä jouluisen version rosollin rinnalle ja aikani asiaa päässäni makusteluani, päädyin yhdistelmään, joka toimikin sitten aivan loistavasti! Voin lämpimästi suositella testaamaan tätä salaattia vaikkapa pikkujouluissa tai joulupyhinä, jos joulupöytä on jo ruokalajeja väärällään.

Salaatti: 1 punainen kiinankaali, 3 suurta porkkanaa karkeana raasteena, 1 punainen jouluomena, kourallinen pehmeän tahmeita, hyviä kuivattuja luumuja, kourallinen tai kaksi saksanpähkinää.

Kastike: 1,5 dl kermaviiliä, hieman vajaa 1dl majoneesia, 1 rkl sinappia, 1,5 rkl sitruunamehua, 1-2 tl sokeria, suolaa maun mukaan.

Ohje: Sekoita kastike. Silppua kiinankaali ja raasta porkkanat. Sekota kiinankaali, porkkanat ja kastike. Pilko omena tikuiksi. Silppua luumut noin rusinan kokoisiksi paloiksi. Sekota kaikki aineet keskenään ja lisää pähkinät. Koristele salaatti pähkinöillä.

Juleslaw sai nimen muinaiskandinavisesta Yule/Jule -sanasta, joka tarkoitti joulua. Salaatti on samaan aikaan ihanan rapea ja mehevän maukas - suosittelen!

Juureslaatikko eli Porlankka

Tämä laatikko on syntynyt täällä Jovelassa. Aikoinaan, ihan ensimmäisenä satovuotenamme saimme niin muhkean sadon sekä lanttua, porkkanaa että palsternakkaa, että niistä piti kehitellä oma ruoka. Syntyi porlankka (porkkana-lanttu-palsternakka) -laatikko, joka muistuttaa lanttu- ja porkkanalaatikkoa, mutta on silti ihan omanlaisensa ruoka. Nämä kolme juuresta solmivat yhdessä siirapin ja kanelin kanssa sellaisen samettisen pehmeän liiton, ettei mikään mauista lyö toisen yli ja yllättäen monet sellaiset, jotka eivät piittaa lanttulaatikosta lainkaan, ovat vallan ihastuneet porlankkaan.

Kuvassa porlankkaa vuoassa ennen paistoa ja puoliraakana. Pakastan vuoan puolikypsänä ja annan sen paistua loppuun vasta kun porlankka on tarkoitus syödä.

Porlankkaa varten tarvitaan:

1 kg lanttua, 500 g porkkanaa ja 500 g palsternakkaa.
2 dl kermaa, 1,5 dl korppujauhoja
3 rkl tummaa siirappia, 2 tl kanelia, suolaa maun mukaan
2 kananmunaa
voita

Kuori, pilko ja keitä juurekset kypsiksi. Soseuta juurekset.
Turvota korppujauhot kermassa ja lisää juuressoseeseen. Soseuta uudelleen.
Lisää siirappi, kaneli ja *suolaa (*0,5-1 tl, maun mukaan)
Lisää munat ja sekoita kaikki hyvin.
Voitele vuoka, kaada seos vuokaan, ripottele päälle korppujauhoja ja lisää lopuksi pinnalle juustohöylällä vuoltuja voilastuja.
Paista 200c n. 1-1,5 h, vuoan syvyydestä riippuen.

Lanttupossut

Lanttupossut ovat veikeitä pikkupasteijoita, jotka maistuvat parhaalta lämpiminä. Tyypit ovat oikein herkullisia välipaloja, pikkujoulupöydän naurattajia ja iltapalaherkkuja.

Valmistus on helppo ja yksinkertainen, mutta käytä näihin mahdollisimman ohueksi kaulittua voitaikinaa, jotta possut eivät pullistu máhdottomiksi.

Tarvitset: lanttulaatikkoa, johon lisätään 1 rkl siirappia ja 0,5 tl kanelia /400g (= eineslanttulaatikko), muutaman rusinan ja yhden kananmunan. Yhdestä eineslanttulaatikosta riittäisi "puolensataan" lanttupossuun, joten varaudu syömään loput laatikosta ihan sellaisenaan.

Kauli taikina ohueksi. Leikkaa muotilla taikinaympyröitä, kaksi ympyrää kutakin lanttupossua kohti. Tee lisäksi yksi ylimääräinen ympyrä kahta lanttupossua kohden (korvia varten). Leikkaa ylimääräiset ympyrät neljään osaan. Laita taikinakiekoille maustettua lanttulaatikkoa, 1 tl per lanttupossu.

Laita toinen taikinakiekko täytepohjan päälle, mutta älä vielä paina saumoja kiinni. Laita possun korvat kahden sauman väliin, sivele liitoskohdat veteen kastetulla sormella ja sulje saumat kauttaaltaan.

Käännä possun korvat eteen, lisää pienet rusinanpalat silmiksi, tee kärsä ylijäämätaikinasta (tässä muottina oli kardemummaputki) ja tökkää possulle suu, joka toimii höyryaukkona. Voitele lanttupossut ja paista 200c n. 10 min, kunnes possut ovat kypsiä.

Vaan miten kävi possuparoille tällä kertaa! Voi itku ja hammasten kiristys! Siinä oli tontun iltapalalautanenkin valmiina kuvaa varten ja sitten leipurille tapahtui kämmi ja niin jäi tonttu ja Jovelat vaille iltapalaa! Joskus voi näinkin käydä ja nyt en ehtinyt uusia enää tehdä, mutta päivitellään sitten myöhemmin tuohon ihan oikeakin kuva!

Possupiirakat voi tietenkin täyttää muullakin kuin lantulla, vaikkapa liha-riisi-munaseoksella, kinkku-juustoseoksella tai porlankkalaatikon ylijäämällä.

Joulu Jovelassa

Meillä täällä Jovelassa, katuvalottoman tien varrella ja vanhojen hirsien suojassa, vietetään rauhallista joulua. Joskus olemme kahden, joskus meille tulee ystäviä aattoa viettämään. Joulu on ihanaa aikaa, mutta myös hieman surullinenkin, sillä äitini nukkui pois tänä vuonna 5 joulua sitten ja hautajaiset olivat viikkoa ennen joulua. Sen muistaa joka joulu. Ennen vietimme joulua äitini luona koko perheen voimin, nykyään, kun meillä on 2 koiraa ja 2 kissaa, ei enää parinsadan kilometrin päähän lähdetä ajelemaan karvakuoroinemme. 

Kuvia jouluista täällä Jovelassa. Kissojen vuoksi kuusi laitetaan aina tupaan ja kivahan se siellä onkin, kun jouluruokia saa syödä punaisessa tuvassa kuusen kynttilöiden valossa.

Jouluna meillä syödään, ja syödään!

Meillä on entisistä jouluista jäljellä perinne, jota noudatimme äidin luona. Söimme jouluruoat kahdessa osassa saadaksemme nauttia kaikesta kunnolla. Yksi vatsa ei vedä kaikkea, vaikka miten tekisi mieli! Kun joulurauha on julistettu, katetaan joululounaspöytä, joka koostuu suurista herkuistamme, eli kaloista ja äyriäisistä ja niiden kumppaneista, kuten mädistä, smetanasta, sipulisilpusta, mätimoussesta, saaristolaisleivästä ja keitetyistä perunoista. Pitkän lounaan jälkeen on mukavaa olla vaan. Jos olemme kahden, saatamme mennä iltapäiväsaunaan, käydä ihastelemassa upean keskiaikaisen lähikirkkomme kirkkomaata ja sytyttää sinne kynttilät tai ottaa nokoset - mikä parhaalta tuntuu.

Vasta illalla, kun vatsa alkaa taas olla suotuisa lisäruokinnalle, katamme perinteiset laatikot, rosollin, kinkun, kalkkunan ja muut jouluruoat pöytään. Jälkiruoaksi syömme yleensä kepeän makeaa Pavlovaa oman sadon marjoilla kuorrutettuna.

Jouluvalmisteluita

Nyt kun joulukuu on alkanut, alkaa myös pienet jouluvalmistelut. Hyödynnetään omaa satoa, joululaatikot tehdään pakkaseen, hieman torttuja leivotaan ja joulukoristeita alkaa hiljalleen löytyä kaappien uumenista. Sellaista hetkittäistä pientä jouluun valmistautumista. Jouluksi myös arkiset leipätyöt jäävät pienelle tauolle. Joulutauko alkaa yleensä, hieman aaton asemasta kalenterissa riippuen, muutamia päiviä ennen joulua. Aattoa ennen tuvan matot kannetaan ulos ja lattia pestään mäntysuovalla. Muuten kotiin tehdään ihan tavallinen viikkosiivous, pölyt pyyhitään, vuodevaatteet vaihdetaan, imuroidaan ja sellaista, ei sen kummempaa. Tänne muutettuamme olemme ainakin pyrkineet siihen, ja ihan kivasti onnistuneetkin, ettei joulun odottelu olisi listoille merkittyjen puuhien yliviivailua ja suoritusta yksi homma toisensa perään. Onhan sitä kaikenlaista pientä puuhaa, mutta pilkotaan niitä osiin ja tehdään fiiliksen mukaan, niin joulu tulee hissukseen.

Yksi mieltä lämmittävimmistä jouluvalmisteluistamme nykyään on se, kun ostamme pieniä lahjoja tuntemattomille. Niitä paketteja isännän kanssa yhdessä paketteihin kääriessä tulee niin hyvä mieli. Joulua ennen ajelemme joululauluja kuunnellen apua tarvitsevan perheen luo viemään lapsille joululahjoja, perheelle jouluruokaa ja kaikille hyvää joulumieltä, myös itselle.

Aatonaattoiltana paistan yleensä pavlovan marenkipohjan ja katan joulupöydän valmiiksi. Aamulla keittelemme hissukseen riisipuuron puuhellalla ja kuuntelemme joulumusiikkia. Lintujen ruokintapaikalle on jo aiemmin laitettu joulukattaus herkkuja. Hieman fiinimpää tarjoilua tavallisten ruokien rinnalle joulun kunniaksi.

Meidän ja Pippa-kissan joulukattaukset 2015
Meidän ja Pippa-kissan joulukattaukset 2015

Siinä se joulu onkin sitten saapunut. Ehkä vieraitakin. Jäljelle jää nostaa ruoat pöytään, niin meille kuin karvanaamakavereillemmekin ja syödä. Illalla sitten, kahdesti koko kuvun täydeltä herkuteltuamme, on hyvä hetki vetäytyä lojumaan ja tuijottamaan digitaalista ruutua. Saatamme katsoa isännän kanssa kokolailla samoilla silmillä jonkun kivan sarjan koko tuotantojakson - toki riippuen jaksojen määrästä ja siitä, tuliko iltapäivällä otettua joulunokoset.

Joulu on ihanaa aikaa ja nyt kun ensimmäiset kalenteriluukutkin on avattu, joulu saa saapua pienin puuhin ja hitain askelin. Toivottavasti toisi tullessaan luntakin.

Jouluvalmisteluista kirjoittaa ja jouluvinkkejä tarjoilee tänään myös

Tsajut
Sarin puutarhat
Puutarhahetki
Trio Miumau ja Herra Nilsson
Metsäläisten elämää
Helecleaner
Korkeala
Oma tupa ja tontti

Suloista joulun odotusta kaikille
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Outi/Helecleaner
Viesti: Tuntuu aika lutuiselta tuo teidän joulu. Se on kyllä totta että pitää varata aikaa jouluherkutteluun. Jouluna on kerrankin aikaa istua rauhassa ja vain nauttia. Itse ajattelin kokeilla noita lanttupossuja. Tykkään siitä ideasta että hyödynnetään kotimaisia raaka-aineita. Possut ovat vieläpä erittäin söpöjä.
Vastaus: Meillä on täällä tänä vuonna taas aikuisten joulu ja silloin ruokailu on se joulun paras hetki, kun istutaan ystävien kanssa samaan pöytään ja nautitaan yhdessä kiireettä :) Nuo possut on hauskoja tyyppejä, mutta muista käyttää voitaikinaa ja kaulita se todella ohueksi, ettei possuista tule paistuessaan omituisia jengaotuksia ;)
Nimi: Satu - Tsajut
Viesti: Porlankka kuulostaa todella hyvältä, se menee kokeiluun. Kiitos ohjeesta.
Vastaus: Kokeile ihmeessä! Se on todella hyvää, vaikka itse sanonkin ;) Meillä oli eilen vieraita ja porkankka maistui taas silleen, että santsillakin käytiin ;)
Nimi: Tiiu/Puutarhahetki
Viesti: Ihania jouluherkkuja, kiitos resepteistä! Ainakin tuota juleslawta kokeilemme tänä jouluna. Tunnelmallista joulun odotusta!
Vastaus: Sitä samaa sinne, kiitos :) ja testaa ihmeessä tuota salaattia. Kaunein se on punaisesta kiinankaalista tehtynä, mutta maku on yhtä hyvä, vaikka kiinankaali olisi vihreää :)
Nimi: Taru
Viesti: Meillä on kanssa viime vuosina joulu keskittynyt ruokailuun ja sitten vielä vähän ruokailuun, kun lapsi on jo oikea aikuinen, eikä lahjaruljanssi ole enää pääasia.
Meillä ei luonnonkuusi pysy pystyssä, kun yksi kissoista on todellinen ADHD, mutta tänä vuonna olisi taas tarkoitus laittaa edes tekokuusi luomaan joulumieltä. Sekin kyllä rytisee, mutta on lattialle turvallisempi vedettömänä vaihtoehtona ;)
Vastaus: Ystäväni, jolla on 2 kissaa, laittaa kattoon ruuvikoukun ja sitoo tukinarun siitä kuusen latvaan. On kuusi pysynyt pystyssä ;) Koristeiden kanssa onkin sitten toinen juttu ;D
Nimi: Korkealan Isäntä
Viesti: Kiitos vinkistä yhdistellä laatikkoon muitakin juureksia. Miten sitä onkaan juurtunut niihin samoihin tuttuihin laatikoihin.
Vastaus: Näiden kolmen trio ainakin on sellainen samettinen upeus, joka saa kruununsa siirapista ja kanelista, että kehtaan suositella testaamaan. On meninaan hyvää! :)

RUOKAKOMEROLLA

08.12.2019

Ruokakomero vanhanajan tyyliin on samalla kotivara, jonka ansiosta arkikin on astetta helpompaa ja jolla voi säästää sievän summan rahaa! Meillä ruokakomero syntyi ajatuksesta, jossa yhdistyi mielikuva vanhanajan kyläkauppatyyppisestä ruokakomerosta, jonne voi kävellä sisälle ja ruokavarastosta, joka toimisi yhtälailla oman sadon säilöntäpaikkana...

Jotain hieman erilaista Söpöt lanttupossut, jouluinen Juleslaw-salaatti ja ihanan pehmeä, perinteisten joululaatikoiden serkku juureslaatikko, eli porlankka maistuvat jo syksyllä, mutta erityisesti joulukuussa. Vaan aina ei reseptejä kirjatessaan kaikki mene nappiin, kuten tämä postaus tulee osoittamaan! Sellaista se on, jouluvalmistelut!

Kolottaako lihaksia? Onko nuhaa tai röhää? Tee omaa, ihanan mausteista hoivavoidetta, joka helpottaa oloa. Mistään lääkevoiteesta ei tietenkään ole kyse, mutta eteeriset öljyt ja hoivaavat rasvat ainakin itselläni hellivät ihoa, helpottavat sekä niskajumia että selän kipeytyneitä lihaksia ja nuhan saapuessa voide toimii tehokkaana, mutta hellänä...

KOTIVARA 

17.11.2019

Kotivara on viranomaissuositus kotitalouden turvaksi poikkeustilanteissa, mutta kotivaralla voi myös säästää rahaa arjessa ja hädän hetkellä omalta osaltaan helpottaa yhteiskunnan kriisipaineita Kolme hyvää syytä kotivarailla! Yksinkertaisuudessaan kotivara on tervehenkistä varautumista, turva, jonka avulla selviää helpommalla esimerkiksi pitkän...

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin.

TALVI SAAPUU

04.11.2019

Sadot on korjattu, puutarha nukkuu ja talvi saapuu hiljalleen vanhaan taloon tuoden mukanaan pieniä puhteitaan. Omavaraistelijoilla on aika varautua talveen, kotoilla ja nauttia satokauden annista. Tämä postaus on osana omavaraisemmasta elämästä kirjottelevien blogien kerran kuussa julkaistavaa juttusarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on katsaus...