KÄTEVÄT KASTELURUUKUT 

08.05.2023

& aasialainen vihannespuutarha! Alati kuivemmiksi käyvät kesämme saavat pohtimaan monenlaisia keinoja, joilla voi parantaa kasvien tasaista vedensaantia,
mutta myös keinoja säästää vettä. 

Sanonta 'vanhassa vara parempi' sopiikin mainiosti kasteluruukkuihin, sillä ne ovat ikivanha keksintö - keino kastella viljelyksiä vettä säästävällä ja kasveja hyödyttävällä tavalla. Kasteluruukkujen historia yltää tiettävästi ainakin 4000 vuoden taakse. Vanhimmat kasteluruukut, joita maailmalla kutsutaan Olla-ruukuiksi, on löydetty arkeologisilta kaivauksilta Pohjois-Afrikasta, eritoten Egyptistä sekä Kiinasta. Kasteluruukut on mainittu myös maailman vanhimmassa maataloustieteen oppikirjassa, 'Fan Shengzhi shu' joka kirjoitettiin yli 2000 vuotta sitten, joten mistään uudesta vouhotuksesta ei suinkaan ole kyse!

Tämä julkaisu, sekä Ost-Oya kasteluruukkujen että puutarhamme aasialaisen teemaviljelmän osalta on tehty yhteistyönä Schetelig Oy /Puutarhasi elämään kanssa.

Säästä vettä ja vaivaa

Kuuman kuivina kesinä puutarhan kasvien kastelussa on omat haasteensa, sillä kuiva ja kuuma maa ei pidä vettä ja osa vedestä haihtuu ilmaan jo maan pinnalta. Tämä aiheuttaa sen, että kasveja tulee kastella runsaasti, neliötä kohden 20-30 litraa, sillä vajaalla kastelulla kasvien juuret kääntyvät maan pintaa kohti altistaen juuriston entistä enemmän kuivuuden haitoille. Tämä taas aiheuttaa sen, etteivät kasvit voi hyvin, niiden kehitys hidastuu tai estyy ja hyötykasvien sadot jäävät pieniksi.

Ost-Oya kasteluruukut on valmistettu huokoisesta ja läpäisevästä savesta, joka vapauttaa kastelualueellaan vettä kasvien juuristoon. Vesi vapautuu kasvien käyttöön tasaisesti, pitää maan kosteana ja vahvistaa samalla kasvien juuristoa, sillä vesi on saatavilla silloin, kun kasvi tarvitsee sitä. Kasteluruukkuja voi käyttää avoviljelmillä, viljelylaatikoissa ja ruukkuistutuksissa. Ruukut soveltuvat kaikille pintakasveille, kuten kukille ja vihanneksille, mutta ei juureksille, jotka vaativat kasvutilaa maan pinnan alla.

Käyttö

Kasteluruukkujen käyttö on helppoa. Ruukku kaivetaan multaan niin, että sen suu jää maan pinnalle. Pullomainen ruukku täytetään vedellä ja suljetaan korkilla. Taimet istutetaan tai kylvetään kasteluruukun kastelusäteen alueelle, jolloin kasvit alkavat automaattisesti kasvattaa juuristoaan ruukkua kohti.

kuva: Schetelig Oy
kuva: Schetelig Oy

Pieni kasteluruukku on 9,5 cm leveä ja 14 cm korkea ja siihen mahtuu 0,5 litraa vettä. Sen kastelusäde on 30 cm ruukusta. Pienet kasteluruukut soveltuvat erityisesti parvekelaatikoilhin tai suurempiin ruukkuihin.

Viljelylaatikoihin ja kukkapenkkeihin soveltuvaan suurempaan kasteluruukkuun mahtuu 2,5 litraa vettä, joka riittää 45 cm säteelle kasteluruukusta. Suuremman ruukun leveys on 18 cm ja korkeus 27 cm.

Ost-Oya -kasteluruukut säästävät pintakasteluun verrattuna 70% vettä. Myös kastelukerrat vähenevät, sillä kasvit saavat vettä tarpeensa mukaan tasaisesti, eivätkä joudu kilpailemaan vedestä kertakastelun myötä.

Kasteluruukut täytetään maan pinnalle jäävästä, korkilla suojatusta suuaukosta. Täyttöväli on muutamia päiviä. Alussa ruukkua kannattaa täyttää hieman useammin ja kasveja kastella myös muutenkin, jotta kasvien juuret löytävät ruukun kastelualueelle. Tämän jälkeen pelkkä ruukun täyttö riittää kasveille kastelusäteen alueella.

Talveksi ylös!

Syksyn saapuessa kasteluruukut nostetaan ylös ennen yöpakkasia, sillä routa haurastuttaa ruukkuja ja ne saattavat rikkoutua. Samalla kasteluruukut huolletaan harjaamalla pehmeällä harjalla ruukun pinta kasvien juurista ja mullasta. Huuhtele ruukku huolella - myös sisäosiltaan. Käytä sisäosien huuhteluun seosta, jossa on 1 osa etikkaa ja 10 osaa vettä.  Anna ruukkujen kuivua ja säilytä ne kuivassa paikassa talven yli.

Ost-Oya -kasteluruukkuja myydään puutarhamyymälöissä, tavarataloissa ja rautakaupoissa
sekä niiden verkkokaupoissa.

Pikku-Aasia eli pieni aasialainen vihannespuutarha

Omassa puutarhassamme käytetään kasteluruukkuja muun muassa mansikkamaalla, joka on tehty viljelylaatikoihin, muutamassa suuremmassa yrttikokoelmassa sekä uudessa teemavihannesviljelmässä, jonka olemme nimenneet Pikku-Aasiaksi, sillä viljelmän vihannekset ovat aasialaisia. Viljelmän vihannekset on kylvetty Buzzy Xotica -valikoiman siemenillä.

Valitsimme Xotican 12 vihanneksen tarjonnasta itsellemme 5 erilaista kasvatettavaa. Osa vihanneksista on nopeakasvuisia, osa hitaampia, osa matalampia ja toiset taas korkeampia. Värejäkin löytyy vihreän ja punaisen eri ydistelminä. Satokausi on pitkä, jopa ensimmäisiin yöpakkasiin saakka, ja osan vihanneksista voi kylvää satokauden aikana kahdestikin. Eri tekstuurien, värisävyjen ja makujen yhdistelmällä haetaan näyttävän näköistä foodscape-teemaista ruokamaisemointiviljelmää, joka sekä näyttää että maistuu runsaalta. Tämä on mielestäni teemaviljelmien suuri ilo - voi suunnitella viljelyalueen vaikkapa makukokonaisuutena tai tietyn maanosan mukaisesti.

Viljelmästämme löytyvät vihannekset

Kiinalainen parsasalaatti, Wosun, on erityisesti Sichuanin aluella suosittu wokeissa käytettävä salaattikasvi, joka sisältää paljon C-vitamiinia. Sen makua kuvaillaan pähkinäiseksi ja parsamaiseksi, jälkimaussa on aavistus savuisuutta. Lehtiä syödään myös tuoreena salaateissa. Parsamainen varsiosa kannattaa kuoria ja sen voi nauttia wokkivihanneksena tai esimerkiksi höyryttämällä varsi parsojen tapaan. Esikasvatus maalis-huhtikuussa tai suorakylvö ulos touko-kesäkuussa. Siementä ei peitetä mullalla, sillä se itää valossa. Suosii puolivarjoista kasvatuspaikkaa.

Intiansinapiksi tai lehtisinapiksi kutsuttu punalehtinen Amsoi on värikäs ja aromikas, sinappisen makuinen lehtivihannes, jota käytetään usein salaateissa ja wokkivihanneksena. Esikasvatus huhtikuussa, suorakylvö kesällä. Lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Pitää puolivarjoisesta kasvupaikasta.

Komatsuna, eli japanilainen lehtisinappi on runsaasti kaliumia sisältävä lehtivihannes, jota käytetään usein wokeissa, keitoissa, pinaatin tapaan tai salaateissa. Komatsunaa voi myös pikkelöidä. Maku on nimensä mukaisesti sinappinen. Kylvetään suoraan kasvupaikalle touko-heinäkuussa. Suosii varjoisaa tai puolivarjoisaa ja kosteaa kasvupaikkaa. Kestää hyvin viileää ja satokausi jatkuukin usein pitkälle syksyyn.

Tatsoi on pinaattikiinankaali pak choin, eli paksoin rapea alalajike, jota käytetään tuoreena ja kypsennettynä, niin salaateissa, wokeissa, keitoissa kuin paistoksissa. Mausta löytyy aavistus valkosipulia ja sinappia. Esikasvatus huhti-toukokuussa, suorakylvö touko-heinäkuussa. Pitää auringosta, sietää kylmää hyvin, joten satokausi on pitkä.

Kiinanretikka, joka tunnetaan myös nimellä vesimeloniretiisi, on erityisen kaunis, sisältä pinkki, makeahko ja mieto retiisilajike, joka soveltuu salaattien lisäksi myös pikkelöintiin. Kylvetään harvakseen touko-kesäkuussa riittävin kasvuvaroin, sillä retiisit ovat melko kookkaita, halkaisijaltaan jopa 9 cm kokoisia.

Aasialainen vihannesviljelmä lannoitettiin ennen kylvöä Solabiolin luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvalla verijauheella joka rikastuttaa erityisesti lehtivihannesviljelmiä, sillä se edistää lehtien kasvua. Yksi pakkaus riittää noin 10 m2 kokoiselle alueelle. Verijauhoa voi käyttää myös kastelulannoitteena liottamalla 2 rkl rakeita litraan vettä. Kastelulannoite on erityisen tehokas lehtivihannesten elvyttäjä silloin, jos taimien kasvu on jostain syystä hidastunut.

Siinäpä kaikki tällä kertaa! Aasialaisteemaviljelmän kehittymistä voi seurata Instakanavallamme (linkki julkaisun lopussa) ja tässä julkaisussa kerrottuihin tuotteisiin voi tutustua alla olevan linkkilistan ohjaamana.

Lämmin kiitos @puutarhasi_elamaan yhteistyöstä

Puutarhapuuhien iloja toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?