KOTOILU & KOKKAILU

21.03.2024

Kaikkea ihanan hyödyllistä kokkailuun, kotoiluun, remontointiin ja DIY-kärpäsen puremiin unohtamatta vanhoihin taloihin ja ekokoteihin sopivia tuotteita, jotka tarjoavat ideoita yksinkertaiseen, omavaraistelevaan ja omatoimiseen elämäntapaan - myös taloissa,
joissa ei ole viemäröintejä!

Huomaathan, että esittelyiden suositukset eivät ole omiamme, vaan yritysten maksullisia suosituksia. Kuitenkin, mikäli meillä on kokemus kyseisestä yrityksestä, sen palvelusta tai tuotteista ja olemme olleet niihin tyytyväisiä, merkitsemme kyseisen yrityksen tähdellä Onko sinulla ehdottaa yritystä tai tuotetta suosituksiin? Ks. info ja ota yhteyttä!

Docendo

Kiehtova kirjakauppa!

Kirjat: Vanhassa talossa - kohti omavaraisempaa elämää
Hurmaava hyötypuutarha & vinkkejä omavaraisempaan arkeen - Palkittu Vuoden keittokirja 2023 -kunniakirjalla Helsingin Kirjamessuilla.
Jovelan Joulukirja - Suloinen juhla itse tehden (tulossa syyskuussa 2024)

Siirry Verkkokauppaan ja käytä
20% alennus koodilla JOVELA.

Hyvän mielen kirjoissa omavaraistellaan, tehdään makumatkoja hyötypuutarhaan ja kotoillaan 150-vuotiaassa talossa arjen pienistä askareista nauttien. Vanhassa talossa kertoo tarinan kahdesta kaupunkilaisesta, jotka jättivät entisen elämänsä ja muuttivat maalle, katuvalottoman kylätien varrella sijaitsevaan 150-vuotiaaseen taloon. Juoksevaa vettä ei ole ja viemäröintejä ei tule. Tavoitteena omavaraisempi elämä, perinteitä kunnioittaen. Hurmaavassa hyötypuutarhassa  eletään omavaraistellen Jovelan askeettisten mukavuuksien talossa monipuolisen hyötypuutarhan sadoista nauttien. Uuteen suosioon nousseiden perinnehyötykasvien lisäksi puutarhassa kasvaa monenlaisia erikoisiakin kasveja. Kirja tarjoaa vinkkejä ja ideoita oman hyötypuutarhan perustamiseen ja sen sadosta nauttimiseen sekä inspiraatioita omatoimisemmasta ja omavaraisemmasta elämästä haaveileville nykyajan ihmisille.

Ekolet Oy

100% kompostoivat kotimaiset kuivakäymälät sisälle ja ulos!

Osoite: Helsinki
Puhelinnumero: 010 200 6260
Siirry kotisivuille

Ekoletin nelilokeroiset käymälät ovat 100% kompostoivia, sillä myös jälkikompostointi tapahtuu laitteessa ja tyhjennät siitä valmista ravinnerikasta multaa. Käymälät eivät tarvitse kuiviketta käytön jälkeen, eivätkä nestekanistereiden tyhjentelyä. Suuri osa nesteestä haihtuu ja biologisesti puhdistunut loppuneste voidaan johtaa suoraan kasveille. Ekolet sisäkäymälällä voit korvata tavallisen vesivessan ja käyttää bidee suihkua. Edullinen, yksilokeroinen Ekolet SÄKKI käymälä vaatii jälkikompostoinnin, mutta se tapahtuu erittäin yksinkertaisesti käymälän sisällä olevan säkin avulla. Käymälän täytyttyä täysi säkki kipataan jälkikompostoitumaan ja käymälän käyttöä jatketaan uudella säkillä. Ekolet käymälät ovat täysin hajuttomia ja ovat keränneet tyytyväisiä käyttäjiä yli 25 vuoden ajalta.

Ekovekotin

Ekologisia ja vastuullisesti tuotettuja tuotteita omavaraiseen elämäntyyliin.

Postiosoite (ei käyntiä): Rydönkyläntie 83, 03850 Pusula
Puhelinnumero: 045 7836 9866
Siirry verkkokauppaan

Ekovekotin haluaa olla yksi niistä monista puroista, jotka ovat myötävaikuttamassa siihen, että maapallon asukkaiden kulutuskäyttäytyminen muuttuisi kestävämmäksi. Haluamme tarjota oleellisia ja tarpeellisia tuotteita keskittyen ihmisten perustarpeisiin ja elämän perustuotteisiin. Tuotteemme ovat korkealaatuisia, pitkäikäisiä - usein korjattavissa, ja ne on mahdollisuuksien mukaan tehty uusiutuvista, kierrätetyistä, kompostoitavista ja kierrätettävistä raaka-aineista. Valikoimamme tuotteet toimivat tilanteessa kuin tilanteessa ja ovat tämän vuoksi myös oivia apuvälineitä kriisitilanteiden varalle, sillä myymämme laitteet ja tuotteet ovat teknisesti hyvin yksinkertaisia, eivätkä ne pääasiassa kuluta sähköä tai muuta polttoainetta. Tuotevalikoimamme monipuolistuessa se tulee sisältämään myös eräitä talonpoikaisajan tuotteita, jotka hävisivät modernisoinnin myötä markkinoilta. Avaamme seuraavaksi toukokuun 2023 puolessa välissä mahdollisuuden seuraavien uutuustuotteiden ennakkotilaukseen tarjoushintaan: puurunkoinen kuivakäymälä teräksisellä sisäastialla, puinen pottatuoli emalipotalla ja perinteinen kokopuinen astiankuivausteline. Tervetuloa pistäytymään omavaraisen elämäntyylin pieneen verkkokauppaan!

Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy

Kartiohiilettimet ja biohiiltä tuottavat tulipaikat!

Osoite: Kauhavankuja 5, Järvenpää
Puhelinnumero: 040 572 4020
Siirry kotisivuille

Kaskinuotio on tulipaikka, joka säästää sekä luontoa että rahaa. Kaskinuotiota on testattu mm. Metsähallituksen nuotiopaikoilla ja testeissä on todettu Kaskinuotion säästävän puuta ja nuotion sisäosien ruostuvan tavallisia nuotioita vähemmän. Kaskinuotio on turvallinen, sen kuori ei kuumene ihoa polttavaksi ja kannen ansiosta nuotio on heti käyttövalmis. Suuri paistopintakapasiteetti, helppo käyttää myös muurinpohjalettupannua. Pientä tulen tarvetta varten tulipaikassa on risukeitin. Valmista ruokaa tai biohiiltä! Biohiili on loistavaa maanparannusainetta, joka tarjoaa maaperää muokkaaville mikrobeille mikrobihotellin ja toimii kosteuden tasaajan sekä ravinteiden säilyttäjänä. Kun laitat biohiiltä kompostiin tai suoraan maaperään, parannat maan laatua ja hiili sitoutuu pysyvästi maahan. Hiilettimellä voi myös hiilettää ulkovuorauslautoja niiden maalaamisen sijaan. Saat helposti 70 vuotta kestävän pinnan huomattavasti maalaamista halvemmalla. Tervetuloa tutustumaan tarkemmin kotisivuillamme!

Kasvikupla

Verkkokauppa viherkasvien ystäville!

Postiosoite: Verkkokauppa
Siirry verkkokauppaan

Kasvikupla haluaa tuoda iloa ja ideoita kaikille viherkasvien ystäville. Oletko kuullut kasvikamuista tai kasvimajoista? Käy kurkkaamassa verkkokaupassa mitä nämä ovat. Yksi suosikkituotteistani on viherkasvien lehtien näköiset tyynyt, joita verkkokaupassa onkin monta erilaista. On Kasvikuplassa ihan hyödyllisiäkin tuotteita myynnissä, esim. ruukkuja, hyllyjä, tukia, kastelupalloja, sumupulloja ja kastelukannuja. Niin, ja sitten löytyy vielä korviksia, pussukoita, kortteja, vihkoja ja magneettejakin! Kasvikupla on minun, Sarin suomalainen pienyritys, joka toimii Tampereella. Tervetuloa kuplivan iloiseen Kasvikuplan verkkokauppaan! Iloisin terveisin, Sari.

Lahtisen Vahavalimo

Hunajaisia tuotteita kotiin ja askarteluun jo kolmannessa sukupolvessa!

Osoite: Puujaanlenkki 420, 12100 Oitti
Puhelinnumero:
019 784 062 sekä 040 484 8080
Siirry kotisivuille

Vuodesta 1908 alkaen toiminut Lahtisen vahavalimo on tee se itse -ihmisten hunajainen verkkokauppa, josta hunajan lisäksi löytyy kattava valikoima mehiläisvahaa, kynttilä- ja saippuatarvikkeita, mehiläisvahakynttilälevyjä lukuisissa upeissa väreissä, mehiläisvaha-, soija- parafiini- ja steariinirakeita, sydänlankoja, muotteja ja kynttilävärejä, kotikosmetiikan raaka-aineita sekä Lahtisen perinnevahat, joilla voit tehdä vettä hylkivän pinnan niin nahalle, puulle kuin tekstiileillekin. Tarjoamme lisäksi mehiläishoitajille mahdollisuuden tuoda omaa mehiläisvahaa, puhdistettuna tai puhdistamattomana, ja vaihtaa ne halutun kokoisiin mehiläisvahalevyihin. Sovithan tällöin käynnistä etukäteen!

Limepop

DIY-kosmetiikan verkkokauppa

Osoite: Verkkokauppa
Puhelinnumero: 044 245 1761
Siirry kotisivuille

Limepop on luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistunut monipuolisen valikoiman verkkokauppa, mutta löydät meiltä tarvikkeet myös kynttilöiden valmistamiseen. Lisäksi verkkokaupasta löytyy runsaasti erilaisia reseptejä, ohjeita ja perustietoa luonnonkosmetiikan raaka-aineista. Kannustamme sinua toteuttamaan luovuuttasi ja kokeilemaan uusia asioita olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut tekijä. Tutustu valikoimaamme, lue reseptejämme ja anna mielikuvituksesi lentää vapaasti. Tervetuloa Limepopin maailmaan, jossa luovuuden rajana on vain taivas. Kohtaa luonnon kauneus ja hyvinvointi samassa paketissa.

Marjukka

Marjukka innostaa poimimaan metsien superfoodit talteen ja vaalimaan säilönnän perinteitä.

Puhelinnumero: 0600 550 738
Siirry kotisivuille

Marjukka-tuotteet on suunniteltu helpottamaan marjastusta, sienestystä ja säilöntää. Valikoimasta löytyy niin marjanpoimurit, sieniveitset kuin pakastukseen ja säilöntään liittyvät tuotteet, joilla saa helposti muutettua metsän saaliin maukkaaksi hilloksi tai mehuksi. Kehitämme tuotevalikoimaa jatkuvasti vastaamaan kuluttajien tarpeita, toiveita ja uusia ideoita. Toisaalta myös suositut ja perinteiset hyväksi havaitut tuotteet pysyvät vuodesta toiseen valikoimissa ja palvelevat kuluttajia satokauden aikana.

Mesila isä & poika

Hunajaisia tuotteita, koulutusta ja pesäkummitoimintaa!

Osoite: Rantalanpolku 5, 16350 Niinikoski (mehiläistarhat)kotoilu
Puhelinnumero: 040 730 3296
Siirry verkkokauppaan
Ks. myös muut jälleenmyyntipaikat

Mesila isä & poika, on pieni orimattilalainen kolmen polven mehiläistarhausyritys. Mehiläisemme palkitsevat meitä hyvästä hoidostaan paitsi hunajalla, myös muilla mehiläispesän aarteilla, joista jatkojalostamme sekä verkkokaupassamme että jälleenmyyjiemme kautta myytäviä ekologisia tuotteitamme, kuten mehiläisvahakääreitä, -pussukoita, -voiteita, -kynttilöitä ja hunajalaastareita pupunpuremille ja hirven hankaamille puutarhan puille itse hunajaa unohtamatta! Hunajatuotannon lisäksi palveluumme kuuluu tarhaajakoulutus, pölytyspalvelut, pesäkummitoiminta ja siitepölyn sekä propoliksen kerääminen.

Nature by Amppu

Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden verkkokauppa ja luonnonkosmetiikkakursseja rakkaudella!

Osoite: Pornaistentie 411, 04130 Sipoo
Puhelinnumero: 040 571 0744
Siirry kotisivuille

Tervetuloa mielenkiintoiseen uuteen harrastukseen ja elämäntapaan! DIY-kosmetiikan valmistaminen on hauskaa, hyödyllistä ja ekologista. Voit valita juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet ja raaka-aineet, ilman ylimääräisiä kemikaaleja. Nature by Ampun verkkokaupasta löydät raaka-aineita sekä muita luonnonkosmetiikan valmistukseen tarvittavia tarvikkeita. Järjestämme myös erilaisia luonnonkosmetiikkakursseja. Tule mukaan kosmetiikan verkkokurssille tai paikan päälle oppimaan uusia taitoja. Vinkki! Tutustu kotisivuillamme myös reseptipankkimme moninaisiin valmistusohjeisiin ja inspiroidu!

Ole Hyvä

Ole Hyvä itsellesi - Ole Hyvä luonnolle

Osoite: Verkkokauppa
Puhelinnumero: 050 303 3987
Siirry kotisivuille

KOODILLA OMA24 saat 10% alennuksen tilauksestasi! Ole Hyvä -pesuaineiden luonnolliset ainesosat puhdistavat sekä kotisi että kehosi hellästi ja tehokkaasti. Pesuaineiden korkealaatuiset raaka-aineet ovat 100 % kasviperäisiä, täysin biohajoavia, ympäristöystävällisiä ja vegaaneja. Niiden miellyttävät tuoksut – esimerkiksi piristävä sitrus, pihkainen mäntymetsä tai hemaiseva hilla – ovat peräisin aidoista eteerisistä öljyistä ja ovat mietoja, eivät päällekäyviä. Pesuaineissa on käytetty minimimäärä pelkistettyjä, puhtaita ja yksinkertaisia ainesosia, jotka sopivat myös monikemikaaliyliherkkyydestä kärsiville. Metsä ja Meri-sarja pullot ovat kierrätettyä muovia. Kaikki tuotteet ovat tarjolla myös täyttökoossa, ja helpottaa pullon uudelleen täytön. Niin pullo saa uuden elämän ja luonto säästyy jätekuormalta. Liity kanta-asiakkaaksi ja nauti eduista. 

Pikkuvihreä

Toimivimmat käymälät, kompostorit ja jäteveden puhdistajat asiantuntevalta perheyritykseltä.

Osoite: Vanha Ahteentaantie 1, 21140 Rymättylä
Puhelinnumero: 02 242 1089
Siirry kotisivuille

Pikkuvihreä on vuonna 1993 perustettu ekologisiin kuivakäymälöihin, harmaavesisuodattimiin sekä kompostointiin erikoistunut kotimainen perheyritys. Pikkuvihreä on oman alansa ehdottomia asiantuntijoita 30 vuoden kokemuksella. Pikkuvihreästä löydät toimivimmat kuivakäymälät ja wc-ratkaisut kaikkiin tarpeisiin kesämökille ja haja-asutusalueelle. Pikkuvihreän osaaminen ei rajoitu vain kotimaahan, sillä Pikkuvihreän Suomessa valmistamia Green Toilet kompostikäymälöitä löytyy maailman kaikilta mantereilta. Pikkuvihreän asiantunteva asiakaspalvelu neuvoo maksutta kaikkia käymäläasioissa. Ota rohkeasti yhteyttä!

Pirtin Kehräämö

Villat meille - Langat teille!

Osoite: Kehräämöntie 2, 51520 Hiirola (tehtaanmyymälä)
Puhelinnumero:
010 617 3030
Siirry kotisivuille

Pirtin Kehräämö on vuonna 1948 perustettu, erityisesti suomalaiseen lampaanvillaan ja siitä valmistettuihin materiaaleihin erikostunut yritys, jonka tuotanto on hiilineutraalia. Kaikki tuotteemme valmistetaan kotimaisesta villasta. Laajasta valikoimastamme löytyy niin karsta-, kampa-, matto- ja hahtuvalangat kuin huovutusvillat ja hahtuvakiekot sekä käsityötarvikkeita. Ostamme villaa lampureilta ja tarjoamme myös Omat villat kehruupalvelua. Tervetuloa tutustumaan rauhassa villatuotteisiin verkkokauppaamme tai tehtaanmyymäläämme ja inspiroitumaan kotisivujemme käsityöohjeista!

PuuhaMarin Putiikki

Meillä olisit jo maalissa!

Osoite: Rautatienpuistokatu 12 A, 28130 Pori
Puhelinnumero: 050 541 6919
Siirry kotisivuille

PuuhaMarin Putiikki on perustajansa tavoin täynnä iloa, väriä ja inspiraatiota! Meiltä löytyy mm. ulko- ja sisäkalusteiden tuunaajan ja kunnostajan kaipaamia huippukestäviä + UV-suojaa sisältäviä mineraalimaaleja, verkkosapluunoita, tavallisia sapluunoita, sekä siirtokuvia. Olemme myös Euroopan ainoa palatapetteja (USA) myyvä yritys, minkä lisäksi saamme jopa silloin tällöin pienehköjä eriä asiakkaiden rakastamia kalustesukkia Kanadasta. Tervetuloa ihmettelemään harvinaisuuksiamme joko verstasmyymälään Porissa (kaffepannu aina lämpimänä), tai verkkokauppaan!

Rajamäen

Rajamäen etikat valmistuvat 130 vuoden kokemuksella.

Siirry kotisivuille

Marinoi, mausta, säilö ja pikkelöi! Rajamäen valikoimassa on klassisten väkiviinaetikoiden ja viinietikoiden lisäksi balsamietikkaa. Monen tutun luottoherkun kuten vaikkapa marinoitujen kasvisten ja erilaisten säilykkeiden salaisuus on perinteinen luonnollisella käymismenetelmällä valmistettu väkiviinaetikka. Aromikkaat viinietikat ja balsamietikat sopivat moneen ruokalajiin jälkiruokia myöten. Tutustu maistuviin vaihtoehtoihin ja resepteihin ja laajenna rohkeasti keittiösi etikkavalikoimaa.

Puteli Oy

Kauniita pulloja ja purkkeja säilöntään ja säilytykseen!

Osoite: Lylykoskentie 11, 80130 Joensuu
Puhelinnumero: 0500 285 907 ja 0400 354 464
Siirry kotisivuille

Yhteistyömme lasitehtaiden ja tukkuliikkeiden kanssa tarjoaa sinulle laajan kattauksen erilaisia tuotteita purkitukseen. Verkkokauppamme valikoimasta löydät kauniita ja käytännöllisiä lasipurkkeja ja -ruukkuja 30 millilitrasta yli 3 litraan. Kaikki lasipurkkimme ovat elintarvikelasia ja niiden korkkeja ja kansia on tarjolla muutamalla värivaihtoehdolla. Valikoimamme kattaa myös maustepurkit, erilaiset lasipullot, kuten mehu-, viini-, öljy-, virvoitusjuoma- ja olutpullot sekä erilaiset erikoispullot - myös patenttikorkeilla, sekä vihannespainot, pakasteastiat, hanapakkaukset, viinipullojen kapsyylit, elintarvikepullot ja muovitölkit. Tervetuloa purkittajan paratiisiin!

Puutarhurin Maja

Kaikkea ihanaa kotiin ja puutarhaan! 

Osoite: Verkkokauppa
Siirry kotisivuille

Puutarhurin Maja on kodin ja puutarhan sisustuskauppa netissä. Verkkokaupastamme löydät kaikkea ihanaa kodin ja puutarhan sisustamiseen. Tyylinä on suloinen sekoitus englantilaisen maaseudun 'English countryside' -tunnelmaa. Tuotteiden aiheissa näkyykin paljon puutarhan ja metsän eläimiä sekä kukkia. Verkkokaupassamme vastaasi saattaa tulla vaikkapa kettuja, pupuja, mehiläisiä, kissoja, koiria, pöllöjä, siilejä ja oravia tai kieloja, saniaisia, ruusuja, pioneja ja perhosia. Kodinsisustusvalikoimastamme löydät esimerkiksi kauniit julisteet, torkkupeitot, sisustustyynyt, suositut talolyhdyt, naulakot ja Aalto-maljakkoon sopivat InVase-kukkatuet sekä kukkasiilit. Puutarhan sisustusosastolta löydät muun muassa puutarhakoristeet, pihapatsaat, kastelukannut, kauniit puutarhatyökalut ja paljon muuta mukavaa. Tervetuloa ostoksille verkkokauppaamme!

Rauman Kiulu- ja Tynnyritehdas

Perinteisten puuastioiden valmistaja. 

Osoite: Sorkantie 2, 26100 Rauma
Puhelinnumero: 050 595 2808
Siirry kotisivuille

Rauman Kiulu- ja Tynnyritehdas valmistaa puusaaveja, saunakiuluja, tynnyreitä ja löylykauhoja. Puusaavit soveltuvat sekä saunaan vesiastioiksi että leivontaan taikinasaaveiksi. Lisäksi valikoimastamme löytyy muiden valmistajien tekemiä erilaisia puutuotteita niin keittiöön, saunaan kuin sisustamiseen. Meiltä löytyy kattava valikoima ranskalaisia tammitynnyreitä sekä viinin valmistukseen että tarjoiluun. Valikoimassa on myös isoja käytettyjä tammitynnyreitä joita voi käyttää esim. sadevesiastioina ja pystypöytinä. Tuotteemme löytyvät myymälästämme Rauman Sorkantieltä ja verkkokaupasta.

Separett

Separett valmistaa vedettömiä kuivakäymälöitä, kuten polttavia, pakastavia ja erottelevia käymälöitä.

Osoite: Verkkokauppa
Puhelinnumero: 019 241 8230
Siirry kotisivuille

Separett on jo yli 40 vuoden ajan kehittänyt vedettömiä käymäläratkaisuja elämänlaadun parantamiseksi, jotka helpottavat jokapäiväistä elämää ja tarjoavat mukavuutta kaikille. Separett AB perustettiin vuonna 1976, ja nykyään tuotteitamme käytetään kaikkialla maailmassa. Nykyisin valikoimaamme kuuluu polttavia, pakastavia ja erottelevia käymälöitä sekä niiden tarvikkeita, kuten käymäläjätekompostereita ja virtsan kerääviä ejektoreita, joiden avulla ravinteikkaan virtsan voi hyödyntää siististi ja vaivattomasti puutarhalannoitteena. Tuotteet ovat suosittuja mökkikäytössä, mutta niitä käytetään yhä enenevissä määrin myös omakotitaloissa, minikodeissa, matkailuautoissa ja veneissä. Tuotteemme antavat mahdollisuuden säästää vettä jotakin arvokkaampaa kuin jätehuuhtelua varten.

Suomen Luonnonmaalit Oy

Aidosti ympäristöystävälliset pintakäsittelyaineet ilman viherpesua!

Osoite: Upokaskuja 6-8, 01450 Vantaa
Puhelinnumero: ‍09 851 2101
Siirry kotisivuille

Suomen Luonnonmaalit Oy on yli 30 vuotta vanha suomalainen maalialan yritys, jonka tuotteet ovat mahdollisimman ekologisia, ja tarkoin harkittuja vaihtoehtoja tavallisille pintakäsittelyaineille. Tarjoamme kuluttajille aidosti ympäristöystävällisiä pintakäsittelytuotteita ilman viherpesua. Ekologisilla ja perinteisillä tuoteratkaisuilla pyrimme pitämään luonnosta hyvää huolta tuotteidemme laadusta tai toimivuudesta tinkimättä. Haluamme tarjota turvallisia, korkealaatuisia tuotteita, tuotteita jotka auttavat asiakastamme ylläpitämään ja hoitamaan hänelle tärkeiden esineiden kuntoa ja pidentämään niiden käyttöikää. Valikoimamme kattaa mm. maalit ja pintakäsittelyaineet sisälle ja ulos, perinnetuotteet, kuten luonnonöljyt, tervat ja väripigmentit, venemaalit ja -kyllästysaineet, rakennusaineet makulatuuripapereista eristeisiin, erilaiset työvälineet sekä puhdistusaineita ja hyvinvointituotteita niin kotiin kuin puutarhaankin. Tervetuloa luonnonmaalien maailmaan!

Virtasen Maalitehdas

Virtasen Maalitehdas - Terveen Talon Paras Kaveri!

Osoite: Työkuja 5, Parainen
Tehtaanmyymälä: Tuotekatu 6, 21200 Raisio
Puhelinnumero: 010 32 31 600
Siirry kotisivuille
Katso jälleenmyyjät

Aimo Virtanen aloitti maalien tekemisen vuonna 1951 Paraisilla, Turunmaan saaristossa. Piti kuulemma tehdä itse, kun ei muualta kelvollista saanut. Aimon kehittämä pellavaöljypohjainen neljän luonnonöljyn maali loi Virtasen maaleille legendaarisen maineen laadukkuudellaan ja kestävyydellään. Virtasen monipuolinen maaliperhe on tänäänkin oikea valinta niin perinteisille puutaloille kuin moderneille hirsitaloille. Luonnonmukaiset, hengittävät maalit suojelevat niin perhettä kuin puun ydintä. Lisäksi ne ovat helppoja maalta, eivätkä ne valu. Vuosikymmenten kokemuksella uskallamme luvata, että Virtasen perinteitä kunnioittavat maalit toimivat takuuvarmasti, aivan kuten on luvattu. "Maali, joka kestää saariston karuissa ja kosteissa olosuhteissa, kestää missä vaan!" Ps. Tiesitkö että Virtasen 4 Öljyn Maalilla voi myös maalata pakkasella? Virtasen 4 Öljyn Maalilla voit maalata jopa -20° pakkasella kuten saaristossa perinteisesti venevajat jään päältä on maalattu. Maalaa talvella ja lomaile kesällä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.