KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!

Tarjolla oli:

Curry-kurpitsakeittoa, smetanaa & makeaa chilikastiketta sekä kurpitsasämpyöitä
Raviolit kurpitsa-ricottatäytteellä, pinjansiemeniä & parmesaania sekä salvia-voikastiketta
Paahdettua kurpitsaa, pekaanipähkinöitä, fetaa & piparminttua
Mausteinen kurpitsakakku & vaniljakastiketta sekä kauden marjoja

Monen kurpitsareseptin pohjana on kurpitsasose, joten aloitetaan sillä!

Kurpitsasose ja sen pakastaminen

Halkaise kurpitsa, poista siemenet, huuhtele ja säästä ne! Kurpitsan keskiön poistaminen siemenineen onnistuu helposti lusikalla kaivertamalla. Kun kurpitsan keskiö on tyhjennetty, laita kurpitsan puolikas uunipellille leivinpaperin päälle kuori ylöspäin. Paista 200 C:ssa kunnes kurpitsa on kypsä. Kurpitsan koosta riippuen tähän menee 1-2 tuntia.

Kypsä kurpitsa on hieman vajonnut, sen kuori on kurttuinen ja malto pehmeä. Leivinpaperi auttaa pitämään kurpitsasta irtoavan nesteen pellillä ja tekee kurpitsan tyhjentämisestä vähemmän sotkuista puuhaa. Käännä kurpitsa. Pehmeä kurpitsamalto kaavitaan isolla lusikalla yleiskoneeseen ja soseutetaan. Kuivata siemenet leivinpaperilla n. 2 viikkoa jos haluat säästää ne seuraavia satoja varten tai paahda siemenet pannulla ja syö ne! Pakasta kurpitsasose sopivissa erissä erilaisia reseptejä varten.

Mausteinen curry-kurpitsakeitto

Samettisen pehmeästä kurpitsakeitosta on tarjolla lukuisia erilaisia reseptejä. Tämä hieman currylle maistuva ja pienen potkun jälkimakuna tarjoava kurpitsakeitto on oma suosikkini.

Tarvitset:

1 l kurpitsasosetta
2-3 porkkanaa pilkottuna
2 sipulia silputtuna
4 dl vettä
hieman voita tai öljyä
1,5 liha- tai kasvisliemikuutiota
3,3 dl (1 purkki) kuohukermaa
1 tl currya
Tabascoa ja makeaa chilikastiketta maun mukaan
1,2 dl (1 purkki) smetanaa (tarjoiluun)

Kuullota silputut sipulit rasvassa curryn kanssa. Lisää vesi, liemikuutiot ja porkkanaviipaleet. Anna porkkanoiden kypsyä pehmeiksi. Lisää kurpitsasose. Soseuta keitto ja kuumenna se. Lisää kerma, tabascoa ja makeaa chilikastiketta oman maun mukaan. Itse käytän tabascoa n. 10 tippaa ja chilikastiketta n. 2 rkl. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile smetanan ja makean chilikastikkeen kanssa.

Kurpitsaleipä tai kurpitsasämpylät

Hieman mausteisen kurpitsakeiton kanssa maistuu loistavasti nämä ihanan pehmeät, hieman makeat, mutta pinnaltaan suolaiset kurpitsasämpylät!

Tarvitset:
2 dl kurpitsasosetta

1 dl vettä
0,5 dl maitoa
pussi kuivahiivaa
0,5 dl sokeria
2 munaa
1 1/2 tl suolaa
85 g voisulaa
n. 10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito ja vesi kuivahiivapussin mukaisesti, kaada nesteet kulhoon ja lisää hiiva.

Sekoita kaikki aineet kulhossa, lisää jauhoja tuntuman mukaan. Jos taikina on liian kosteaa, eikä irtoa kulhon reunoista, lisää hieman jauhoja.

Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla alustalla. Tee taikinasta pallo, laita se kulhoon ja peitä kulho. Anna taikinan nousta lämpimässä vedottomassa paikassa n. tunnin. Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, nosta taikinapallo jauhotetulle alustalle ja jaa se 16 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita laita ne kohoamaan vielä tunniksi liinan alle. Paista kohonneet sämpylät joko peltileipänä tai sämpyöläinä 180 asteessa n. 20 minuuttia. Huom! leipää/sämpylöitä ei voidella ennen paistamista!

Glaseeraus

2 rkl voita
2 rkl hunajaa
merisuolarouhetta
Sulata voi, lisää hunaja. Sivele sämpylät glasuurilla heti kun olet ottanut sämpylät uunista. Ripottele sämpylöiden pinnalle hieman merisuolarouhetta.

Kurpitsaraviolit ja salvia-voikastike

4,5 dl durum-venhäjauhoja, tavallinenkin vehnäjauho välttää
4 munaa

Täyte
2 dl kurpitsasosetta
1 dl ricotta-juustoa
0,5 dl parmesaaniraastetta
hyppysellinen muskottia, suolaa ja mustapippuria

Kastike
4 rkl voita
2-3 salvian lehteä silputtuna
0,5 tl suolaa
runsaasti pinjansiemeniä

Kasaa jauhot vuoreksi ja tee vuoren keskelle syvennys, johon rikot munat varoen. Ala käännellä jauhoja sekaisin munien kanssa. Kääntele ja sekoittele kunnes munat ja jauhot muodostavat taikinan. Taikina saattaa tuntua alussa kuivalta, mutta notkeutuu kyllä, kun vaivaat taikinaa uutterasti työtasoa vasten. Laita taikina kelmulla suojattuna jääkaappiin ja valmista täyte. Kaulitse pastataikina ohueksi ja tee siitä noin näkkileivän levyisiä, pitkiä taikinasoiroja. Jos käytössäsi on raviolimuotti (kuten kuvassa) käytä sitä, mutta ilmankin toki pärjää. Pursota tai annostele lusikalla n. 1 tl täytettä tasaisin välein taikinalevyn päälle.

Kostuta täytteiden ympärille ruudukko ja paina toinen pastataikinalevy täyteen päälle. Leikkaa raviolit irti joko taikinapyörällä tai veitsellä. Anna raviolien kuivua jauhotetun leivinpaperin päällä 20-30 minuuttia ennen kun keität tai pakastat ne. Raviolit voi myös tehdä valmiiksi tähän saakka ja pakastaa. Raviolit keitetään kiehuvassa vedessä kunnes ne nousevat keitinveden pinnalle ja saavat vielä hetken kypsyä sen jälkeen, yhteensä raviolin koosta riippuen 5-7 min.

Salviavoi

Sulata voi pannulla, lisää salviasilppu. Anna voin tummentua, muttei palaa! Lisää suolaa ja kääntele raviolit salviavoissa. Tarjoile parmesaaniraasteen ja reilun kourallisen verran pinjansiemeniä kanssa.

Paahdetut kurpitsat

Tämä helppo resepti sopii erityisen hyvin liharuokien lisukkeeksi, mutta toimii yksinkin omana ruokalajinaan. Tarvitset

1,5 litraa sopiviksi paloiksi paloiteltua kurpitsaa
0,5 dl öljyä
0,5 dl tummaa siirappia
1 tl suolaa
1 tl kanelia
mustapippuria
pekaanipähkinöitä
fetaa
tuoretta minttua

Laita kurpitsaviipaleet pekaanipähkinöiden kanssa leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Sekoita öljy, siirappi, suola ja kaneli ja kaada seos kurpitsaviipaleiden päälle. Rouhi päälle mustapippuria. Paista 200 C uunissa kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Ota pelti uunista, nosta kurpitsat ja pekaanipähkinät tarjoiluvadille, valuta hieman kypsennyslientä tarjoiluvatiin, tarkista suolaisuus, lisää tarvittaessa hyvää yrttisuojaa. Koristele ruoka runsaalla fetalla ja viimeistele mittusilpulla.

Mausteinen kurpitsakakku

Tässä kakussa voi sanoa kaiken olevan kohdillaan. Kakku on huikean kostea, maukas, ilmava ja kuohkea!

Tarvitset:
2 dl kurpitsasosetta

2 dl sokeria
2/3 dl öljyä
5 rkl vettä
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl muskottia

Sekoita kurpitsasose, sokeri, vesi, öljy ja munat. Sekoita toisessa astiassa jauhot, ruokasooda, kaneli, muskotti ja suola. Yhdistä molemmat ja sekoita kunnolla. Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 1h, kunnes taikinaan painettuun hammastikkuun ei enää tartu taikinaa. Tarjoile lämpimänä tai kahvikakkuna, sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.

Syksy saapuu tuoden tullessaan tunnelmallisia hetkiä kurpitsajuhlista sadonkorjuujuhlaan, eli kekriin.

Nautitaan niistä ja oman puutarhan sadoista Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

TALVEN VARALLE

02.08.2024

Syyskesä on alkanut ja puutarha tarjoilee parastaan. Satokauden käynnistyttyä kunnolla, omavaraistelijoiden huusholleissa syödään ja säilötään satoa talven varalle kuin hamsterit konsanaan.

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!