TEHDÄÄN LIKÖÖRIÄ!

26.08.2020

Metsät ja puutarhat ovat antaneet parhaitaan marjasadon merkeissä - on aika tehdä kotitekoisia likööreitä, jotka eivät kalpene kaupallisten kavereidensa rinnalla tippaakaan! Reseptejä on kaksi. Toinen on yksinkertainen ja kursailematon, toinen likimain 200 vuotta vanha resepti, jolla syntyy upeita liköörejä suuremmitta vaivoitta.

Helppo marjalikööri

1 kg marjoja
700g sokeria
7 dl kirkasta alkoholia, jonka vahvuus on 40%

Laita marjat tiiviisti suljettavaan lasipurkkiin, kaada sokeri marjojen päälle ja hölskyttele. Jos marjat ovat kovin kovakuorisia, kuten karpalot, puolukat ja tyrnit, niitä kannattaa hieman survoa. Kaada alkoholi marjojen päälle ja sulje purkki. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä muutaman päivän, jonka aikana purkkia kannattaa käännellä. Jos sokeri paakkuuntuu purkin pohjalle, sekoita se liikkeelle lusikalla. Anna liköörin tekeytyä rauhassa, valolta suojattuna 3 kuukautta, jonka jälkeen likööri siivilöidään pulloon.


Kuvassa 2 viikkoa tekeytynyttä vadelmalikööriä, jossa sokeri on jo imeytynyt nesteeseen.

Fiinimpi kotilikööri

Tämä likimain 200 vuotta vanha resepti on hieman työläämpi, muttei kuitenkaan työläs. Likööristä tulee erittäin hienoa ja sen maku ja väri säilyy vuosia. Teen itse mustaherukkaliköörin aina tällä reseptillä, jonka sain aikoinaan tanskalaisesta kartanosta.

Kuvan lasissa on mustaherukkalikööriä vuodelta 2017.

1 kg puhdistettuja marjoja
1 litra kuivaa valkoviiniä
700 g sokeria viinimehulitraa kohti
1 dl maustamatonta alkoholia (HUOM! vahvuus 60%) yhtä  0,75 l pulloa kohti.

Survo marjat suureen astiaan ja laita se peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi. 
Vuorokauden kuluttua lisää astiaan viini ja laita astia jälleen jääkaappiin vuorokaudeksi.

Vuorokauden kuluttua kaada seos kattilaan ja lämmitä seosta. Seos ei saa kuumentua liikaa, vain hieman kättä lämpöisemmäksi, muuten viinin alkoholit haihtuvat. Valuta viiniseos harsokankaan läpi puhtaaseen astiaan ja mittaa viinimehun määrä. Lisää sokeria viinimehumäärän mukaisesti 700 g per mittaamasi mehulitra. Käytä seos uudelleen hellalla mikäli sokeri ei tunnu sulavan, mutta ole tarkkana lämmön kanssa! Seos ei saa kuumentua liikaa!

Pese viinipullot (0,75 l) hyvin ja kuumenna ne 60-asteisessa uunissa. Anna pullojen jäähtyä. Lisää jokaiseen 0,75 l kokoiseen pulloon 1 dl kirkasta alkoholia ja täytä pullot viinimehulla.

Anna liköörin tekeytyä 3 kuukautta.

Jos marjat ovat jo joutaneet pakkaseen, ei hätää! Molemmat liköörit voi vallan mainiosti tehdä myös pakastetuista marjoista. Elo-syyskuu on muutenkin mainiota aikaa tehdä likööriä, sillä ne ehtivät hyvin niin joulun jälkiruokapöytään kuin pukinkonttiinkin!

Pullotetaan kesä ja nostetaan sille maljoja talven kynnyksellä
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Pirjo-Riitta 
Viesti: Miksi purkki pidetään pimeässä? Ystävällisesti Pirjo-Riitta
Vastaus: Auringonvalo ja UV-säteily ovat haitallisia likööreille, sillä ne ovat sokerinsa ja mehunsa vuoksi alttiita hapettumiselle. Valo vaikuttaa negatiivisesti myös juoman makuun ja väriin, joka laimentuu valon vaikutuksesta. Liköörejä noin ylipäätään olisi hyvä aina säilyttää valolta suojattuna :)

FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa...

Kesäkuu Juuri nyt koko maailma on niin ihanan vihreä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi kuin parhaillaan sesongissaan oleva metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä? Tuo kuusenkerkkien lempinimi on siinä mielessä osuva, että kuusenkerkkä toden totta on hintavaa herkkua. Esimerkiksi kuivattuna kuusenkerkkä...

KOTIVARA 

01.06.2022

Kotivara on viranomaissuositus kotitalouden turvaksi poikkeustilanteissa, mutta kotivaralla voi myös säästää rahaa arjessa ja hädän hetkellä omalta osaltaan helpottaa yhteiskunnan kriisipaineita Kolme hyvää syytä kotivarailla! Yksinkertaisuudessaan kotivara on tervehenkistä varautumista, turva, jonka avulla selviää helpommalla esimerkiksi pitkän...

Tänä keväänä sormeni ovat syyhynneet päivä päivältä enemmän Viherpeukaloiden taimitoimitusta odotellessa. Sain näet ilon tehdä heidän kanssaan kaupallista yhteistyötä muutaman idean varran, joista ensimmäinen on tämän julkaisun syötävä seinä.

Toukokuu Ihana, ihana toukokuu on täynnä kasvun voimaa ja lupauksia kesästä. Tänä vuonna talven kynnet pitivät meitä jäisessä otteessaan tavanomaista pidempään, mutta nyt kevät on vihdoin päässyt kunnolla käyntiin. Linnut laulavat, aurinko kutittelee varpaita jos niille uskaltaa jo valoa näyttää ja mullasta nousee voimalla vihreää elinvoimaa....

Ongelmia puutarhassa? Ehkäise ja käy vastahyökkäykseen hyönteisten, kukkien ja yrttien avulla, jotka auttavat karkottamaan tuhohyönteisiä ja houkuttelevat tilalle sadon kannalta hyödyllisiä torjuntahyönteisiä ja pölyttäjiä. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.04.2019.