ÄMPÄRIPERUNAT 

31.03.2024

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan herkutella itse kasvatetuilla perunoilla.

Julkaisu on toteutettu osana kaupallista yhteistyötä siemenperuna.fi kanssa.

Luonnolla on oikkunsa ja keväät eivät ole veljiä keskenään. Juhannusperunoiden onnistuminen ulkoviljelynä onkin melkoista arpapeliä kotipuutarhassa, mutta perunoita voi kasvattaa myös sisällä. Muutamalla siemenperunalla saa varmistettua omaan tarpeeseen juhannusperunat, ja samalla välttyy melko suolaisilta varhaisperunoiden hinnoilta ruokakaupassa.

Perunoiden kasvattaminen ämpärissä tai kasvatusastiassa

Perunoita voi kasvattaa sisällä monenlaisissa astioissa tai viljelypusseissa. 10 litran ämpäri on hieman nafti perunoiden kasvattamiseen, sillä ämpärit ovat usein noin 30 cm korkuisia, mutta koska juhannusperunat yleensä halutaan nauttia pieninä mukuloina, perusämpärikin riittää. Normaalistihan yksi sertifioitu siemenperuna tuottaa keskimääärin kilon täysikasvuista satoa, mutta koska juhannusperunat syödään pieninä, tämä kannattaa ottaa huomioon siemenperunoiden määrässä.

  • Valitse siemenperunapussista perunoita, joissa on jo ainakin pieniä itujen alkuja. Varaa ämpäriä kohti 3 perunaa ja laita ne eteläiselle ikkunalle idättymään. Voit myös esikasvattaa perunan multa-astiassa, esimerkiksi puolikkaassa maitopurkissa, jossa peruna saa levätä itämisvaiheeseen saakka mullan päällä. Itämistä voi nopeuttaa sumuttelemalla perunoita lämpimällä vedellä. Kun idut ovat noin sentin mittaisia, perunat ovat valmiita istutukseen.

  • Valitse perunoiden kasvatusastiaksi kangasruukku, ämpäri (mielellään tumma), perunaruukku tai iso ruukku, jonka pohjassa on reikiä. Valmistele kasvualusta laittamalla ämpärin pohjalle hieman soraa tai biohiiltä, joka torjuu liikakastelua yhdessä pohjan reikien kanssa. Laita kasvatusastian alle alusastia, johon ylimääräiset vedet voivat valua.  Jos astia on vaalea, sen ulkopinnat kannattaa peittää, jotta kasvavat perunat eivät altistu valolle.

  • Laita kasvatusastiaan noin 15-20 cm multaa ja 3 perunaa. Peitä perunat noin 10 cm multakerroksella. Kastele multa kosteaksi.

  • Peruna ei pidä alle 10 C lämpötiloista, jolloin kasvu hidastuu. Kun taimet nousevat mullasta, perunat tarvitsevat myös runsaasti valoa. Kun kevät sitten etenee, kasvatusastiat voi viedä päiväksi ulos, mutta yöksi perunat tulee ottaa sisälle niin kauan, kuin ennusteissa on hallanvaaraa. Myös päivisin on hyvä olla hieman varovainen, sillä sisällä kasvatetut perunat ovat herkkiä vioittumaan ulkona suorassa auringonvalossa.

  • Kun perunan varret ovat kasvaneet noin 7 cm mittaisiksi, lisää multaa kasvatusastiaan. Multaa voi lisätä niin paljon, että perunataimista näkyy ainoastaan latvat. Kun taimet ovat jälleen kasvaneet, lisää multaa kunnes astia on täynnä. Jos ämpärissä ei riitä korkeutta riittävään multaamiseen, tee napakasta pahvista kaulus ämpärin sisälle, jotta saat sille lisää korkeutta.

  • Huolehdi siitä, että perunat saavat riittävästi vettä, varsinkin varsien kasvuaikana. Multa saa olla kosteaa, muttei läpimärkää. Monet multaseokset ovat valmiiksi lannoitettuja, mutta ämpäriperunoille voi tarpeen mukaan antaa myös perunoille sopivaa lannoitetta, joka edesauttaa mukuloiden syntymistä.

Tiesitkö muuten, että kun sanomme syövämme uusia perunoita, juhannusperunat ovat itse asiassa varhaisperunoita ja uudet perunat ovat niitä perunoita, joiden sadonkorjuu on vasta elo-syyskuussa.

Mikä peruna juhannusperunoiden ämpärikasvatukseen?

Varhaisperunalajikkeiden kasvuaika on noin 60 vuorokautta. Ruokakaupan perunoita ei kannata yrittää kasvattaa juhannusperunoiksi, sillä keväisin ruokakaupassa myytävät perunat ovat vanhaa satoa ja myöhäisempää lajiketta. Paljon aikaisemmin aloitettu kasvatus taas vaatisi kasvivaloja ja sirkustemppuja, joten kannattaa suosiolla valita juhannusperunoiden ämpärikasvatukseen sertifioitujen siemenperunoiden varhaislajikkeita, kuten kotimaisen siemenperuna.fi:n tuottamaa helppo-ja runsassatoista Colombaa.

"Colomba on nopeakasvuinen ja erittäin viljelyvarma lajike, joka tekee huippusadon millaisella maalajilla tahansa. Tällä aivan erityisen satoisalla lajikkeella on poikkeuksellisen hyvät kestävyydet tavallisimpia perunatauteja vastaan (esim. perunarupi tai moptop). Colomba on suosittu lajike perunoiden luomutuotannossa, sillä nopeakasvuisena lajikkeena luomutuottajien ykkösvihollinen perunarutto ei ennätä pysäyttää kasvua liian aikaisin. "

"Ruuanlaitossa Colomba on monipuolinen lajike: sen tärkkelyspitoisuus on alhainen, jonka mukaan lajike on kiinteä (pysyy hyvin koossa keitettäessä). Colomballa on kuitenkin luonnostaan pehmeärakenteinen malto (eli sisus), joten se kuohkeutuu täydellisesti myös muusiksi! Colomba on siis yleisperuna, koska se soveltuu kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Tätä lajiketta voit myös varastoida talven varalle!"

Itse tehdyt perunaruukut

Markkinoilla on monia erilaisia perunaruukkuja, mutta perunaruukun voi valmistaa edullisesti itsekin. Perunaruukkujen ideahan on se, että ne mahdollistavat satotilanteen kurkkimisen ilman, että multaa tarvitsee kaivella. 

Kutakin perunaruukkua varten tarvitaan 2 ämpäriä.

Piirrä toiseen ämpäriin kolme aukkoa ämpärin eri puolille. Jätä kuitenkin ämpärin pohjalle muutama sentti tilaa ennen aukon pohjaa. Leikkaa aukot ja poraa ämpärin pohjaan muutamia reikiä.

Laita ehjän ämpärin pohjalle muutama pieni kivi, soraa tai hieman biohiiltä ja asettele aukollinen ämpäri ehjän ämpärin sisälle. Matalat kivet tai biohiili estävät sen, ettei sisemmässä ämpärissä kasvavat perunat seiso vedessä, jos multaa kastelee vahingossa liikaa. Tarkista kuitenkin ajoittain, ettei ehjän ämpärin pohjalla ole vettä. Soraa tai biohiiltä kannattaa laittaa hieman myös istutusämpärin pohjalle.

Täytä kasvatusämpäri aiemman ohjeen mukaan. Yritä sijoittaa perunat aukkojen suhteen siten, että voit myöhemmin tarkistaa aukoista onko sato valmis.

Jos käyttämäsi ämpärit ovat valkoisia tai vaaleita, pue ämpärille vanha paita tai peitä se tummemmalla paperilla tai kankaalla.

Sananen sertifioiduista siemenperunoista

Joissain ohjeissa mainitaan, että ämpäriperunoita voi kasvattaa myös ruokakaupan perunoista. Ruokakaupan perunoilla ämpäriperunoiden kasvattaminen on huomattavasti hitaampaa ja on hyvä tiedostaa sekin, että ruokakaupan perunoissa, myös kotimaisissa, on yleisesti kasvitauteja. Ne eivät ole ihmiselle haitallisia, mutta maaperään päästessään voivat aiheuttaa suuria harmeja kotipuutarhureille. Jos ämpäriperunoita on tarkoitus viedä välillä ulos, kasvitautien leviämisen riski on olemassa, jos esimerkiksi ämpäriperunoiden kasteluvettä pääsee maaperään. Itse käytän myös ämpäriperunoihin kotimaisia sertifioituja siemenperunoita, varmuuden vuoksi. Kun kerran saa puutarhaansa perunapöpön, ei sitä riesaa itselleen toiste halua.

Sertifioituja siemenperunoita on tarjolla puutarhamyymälöissä ja hyvin varustelluissa kauppaketjuissa ympäri maan.

Vinkki! siemenperuna.fi on omavaraistelevan kotipuutarhurin perunatietolaari ja tarkoitettu kaikille, jotka kasvattavat tai haluaisivat kasvattaa perunaa ruokapöytäänsä. Sivustolta löytyy paljon hyödyllistä tietoa kotimaisista siemenperunoista, niiden ominaisuuksista ja viljelystä. Kannattaa tutustua!

Kesämielellä Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.