MAALAA KESÄT TALVET

18.10.2023

Tiesitkö, että Virtasen 4 öljyn öljymaalilla voi maalata taloa vaikka talvipakkasilla, mutta Virtasen maalivalikoimasta löytyy monia muitakin mahtavia maaleja sisälle ja ulos? Me kutsumme näitä maaleja luottomaaleiksi!

Tämä artikkeli esittelee, miten 150-vuotias, kertaalleen jo purkutuomion saanut talo on saanut värinsä takaisin niin sisällä, ulkopinnoillaan kuin puutarhassakin Virtasen laadukkaiden, vanhalle talolle sopivien maalien avulla. 

Artikkeli on julkaistu osana kaupallista yhteistyötä Virtasen maalitehtaan kanssa.

Vaikka tämä artikkeli on tehty vuonna 2023 osana kaupallista yhteistyötä Virtasen maalitehtaan kanssa, voimme käsi sydämellä todeta, etteivät nämä maalit ole sen vuoksi saaneet meiltä luottomaaliluokitusta. Meidän kokemuksemme Virtasen maaleista alkoi jo vuonna 2013 ja maalit on ostettu tavallisten ihmisten tapaan kassalla ostokset maksaen, tosin Virtasen tehtaanmyymälässä Raisiossa, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päästä Jovelasta.

Rytökärpän pesästä Suomi-filmien romantiikkaan

Meidän taipaleemme Jovelassa alkoi 2013, kun ostimme tyhjänä seisoneen talon ja sen umpeen kasvaneen tontin kodiksemme. Vanha tilan päätalo on jaksanut kannatella ryhtiään kunnioitettavaan 150 vuoden ikään, vaikka tämä 1868 rakennettu talo on kertaalleen tuomittu purettavaksikin. Talon elvyttämisen myötä sen ja muiden piharakennusten alkuperäiset värit haluttiin palauttaa. Silloin areenalle astuivat Virtasen maalitehtaan perinteikkäät maalit.

Oheisessa kuvasarjassa näkyy talon taival yksinäisestä rytökärpän pesäksi kutsutusta talosta kodiksi, jonka muutoksen Virtasen 4 öljyn öljymaali kruunasi.

Virtasen 4 öljyn öljymaali valikoitui meille aikoinaan lehdessä olleen mainoksen vuoksi, jonka leikkasin irti ja laitoin muistiin kaupunkikotimme jääkaapin oveen. Kuvasarjaa katsomalla voinette ymmärtää miksi mainoksen teksti "kaiken se kestää" vetosi meihin. Olimme myös ehtineet elämämme aikana maalata niin sisällä kuin ulkona, maalilla jos toisella, mutta Jovelaan halusimme maalin, joka kestää ja kunnioittaa ikivanhoja hirsiä ja taloa, jota ei oltu modernisoitu. Mainoksen myötä haimme testimaalin, testasimme ja totesimme, että tämä maali on talollemme se yksi ja ainoa, se oikea. Tuota päätöstä emme ole katuneet.

"Virtasen 4 Öljyn öljymaali on 100% muoviton ja luonnollisesti hengittävä aito Suomessa valmistettu öljymaali niin moderneille hirsitaloille kuin perinteisille puurakenteille. Pellavaöljypohjainen maali sekä hengittää että suojelee puun ydintä. Luonnonöljy ei valu ja maalaaminen on todella helppoa."

Maalaa vaikka talvella!

Vaikkakin meidän talomme maalattiin aikoinaan kesällä, tässä 4 öljyn öljymaalissa on upea ominaisuus, jota voisi kutsua perinteeksikin, sillä tällä maalilla voi maalata myös talvella, kunhan pakkasasteet eivät painu -20 asteeseen. Niin tehtiin ennenkin saaristossa, jonka olosuhteisiin tämä maali on kehitelty. Venevajoja maalattiin talvella jäiden päällä seisten sen sijaan, että olisi keikuttu kesäaalloilla veneen päällä maalia sutien. Talvisin oli myös enemmän aikaa maalailla niin torppia kuin ulkorakennuksiakin. Koska öljymaali kuivuu hitaasti, siis useita päiviä, kesäaikaan maaliin voi sekoittaa halutessaan hieman maalikuiviketta, joka on suunniteltu nopeuttamaan maalin kuivumista. Hidas kuivuminen on kuitenkin etu. Maali imeytyy kunnolla puuhun, eikä jää vain sen pinnalle pinnoitteeksi, joka on alttiimpi säiden kuluttavalle vaikutukselle.

Näissä alla olevissa vanhoissa kuvissa on päätaloon juuri tehty säästävää remonttia, jossa talon alaosan haperoituneet profiililaudat on poistettu ja tilalle on laitettu tervettä puuta. 4 öljyn maali tarttuu ja imeytyy erinomaisesti vanhaan puuhun, mutta toimii myös uudella puupinnalla moitteettomasti. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa tehdään suojamaalausta pihamme pikkuhuvilaan Gerdaan. Laadukas maali suojaa rakennusta ja tuo sen vuosien saatossa himmenneen ilmeen takaisin.

Jonain päivänä tarkoituksenamme on maalata Gerdan katto Virtasen peltikattomaalilla, jolla olemme jo tehneet pienen testin Gerdan kuistin katolle (ks. kuva alla). Maali toimi testissä loistavasti peittäen ruostejäljet alleen. Testistä on tällä hetkellä kulunut jo kolmatta vuotta, joten voinemme todeta maalin toimivan hyvin.

Virtaselta löytyy myös perinteistä punamultamaalia, mutta me halusimme rakennuksiimme erityistä suojaa ja kestävyyttä, jonka hengittävä 4 öljyn öljymaali antaa. Päätalon sävy on Italian punainen ja Gerdan okra. Molemmat hehkuvat kauniisti eri vuodenaikoina ja eri valoissa. Eritoten talviaikaan, kun lumi tai kuura peittää maan, talon punainen hehku ja pieni keltainen huvila, kuin ikuinen aurinko pihalla, ovat sävyiltään kutsuvia ja lämpimiä - puhumattakaan niistä syksyn koleista päivistä, jolloin luonto on karu ja paljas kaiken värinsä menettäneenä.

Kuluneiden 10 vuoden aikana meillä on maalattu lähes kaikki ulkorakennukset ja ulkoelementit Virtasen 4 öljyn öljymaalilla aitoja, portteja ja linnunpönttöjä myöten. Sanottakoon sekin vielä tästä kestävästä, mutta luonnonöljypohjaisesta maalista, että sen maalaaminen on sangen miellyttävää. Maali on koostumukseltaan paksua, mutta levittyy hyvin. Se koettiin erityisen mukavaksi aikoinaan, kun seinän koristeleikkauksia maalattiin. Maali pysyi pinnassaan heti hyvin, eikä valumia syntynyt.

Maalailuja sisätiloissa

Kun talon ulkopinnat on maalattu hengittävällä maalilla, on ollut tärkeää jatkaa samaa linjaa myös talon sisällä. Virtasen maalitehtaan valikoimista löytyykin kattava valikoima erilaisia, myös vanhoihin taloihin soveltuvia laatumaaleja, kuten pellavapohjaista sisustusmaalia, kalustemaalia, muovitonta ja hengittävää seinämaalia, paneelimaalia, Klasi ovi- ja ikkunamaalia ja Porstua puulattiamaalia,  katto- ja peltikattomaalia sekä tiilikatto- ja sokkelimaalia.

Meillä on kaikki talon puusisäpinnat maalattu Virtasen maaleilla, voisi sanoa katosta lattiaan, myös tuvan alkuperäinen isännänkaappi. Hajusteherkkänä arvostan myös maalien miellyttävää tuoksua. Ne eivät ärsytä, vaikka tuore maali toki tuoksuu ilmassa, mutta esimerkiksi paneelien maalaukseen käytetty pellavaöljypohjainen paneelimaali oli miellyttävä maalattava ja sen tuoksu oli luonnollisen ärsyttämätön.

Kasvihuoneen malaaminen

Vajaa 3 vuotta sitten omin käsin vanhoista ikkunoista rakennettu kasvihuoneemme sai luonnollisesti pintaansa Virtasta. Kasvihuoneen erityisolosuhteiden, eli ajoittaisen kosteuden huomioimiseksi valitsimme maaliksi Virtasen uusimpiin maaleihin kuuluvan pintaa syvemmältä suojaavan Aimo-nimisen maalin, joka on 5 öljyn "hengittävä ja muoviton, peittävä suoja puupinnoille." Maali oli sakeaa, kerralla peittävää, helposti maalattavaa, kuivui rivakasti ja tarttuu maalattavaan pintaan hyvin, on se lämpökäsiteltyä tai raakaa puuta.

Väriksi valitsimme Virtasen saaristovärikartasta sävyn Ruissalo. Virtasen maaleja voi sävyttää kaikkien yleisten värikarttojen mukaan, mutta heillä on myös oma värikarttamallisto, jossa toistuvat saariston sävyt. Tuo valitsemamme Ruissalo soveltui omaan puutarhaamme mainiosti. Harmaana päivänä se on kuin saven ja pistaasin pehmeä liitto, aurinkoisena päivänä taas iloinen, hieman salviainen sävy.

Ilmainen virtasnäyte!

4 öljyn maalista, Aimo 5 öljyn peittosuojasta tai 3 öljyn kuullotteesta voi tilata ilmaisen Virtasen 4,5-5 dl kokoisen näytepurkin, joka tilataan maalitehtaalta (täältä) ja noudetaan myöhemmin itseä lähimmältä Virtasen maalien jälleenmyyjältä tai Raision tehtaanmyymälästä. Virtasella on myös kätevä värimallien tilauspalvelu, jonka kautta voi tilata postituskulujen hinnalla maalitehtaan värikarttoja ja A4-kokoisia värimalleja!

Tervaa ja tervapetsiä

Mainittakoon vielä Virtasten tuoteperheestä mainio perinteinen 100% aito terva, joka suojaa viljelylaatikoitamme sekä tervapetsi, jolla olemme käsitelleet vankkurisaunamme. Tervapetsiä saa sävytettynä - me valitsimme mustan, sillä vankkurisaunamme on niin sisältä kuin ulkoa musta. Saunan terassin olemme käsitelleet Virtasen terassiöljyllä, jonka senkin sai mustaksi sävytettynä.

Suosittelemme!

Siinä se on, Jovelan päätalo lähemmäs 10 vuotta sen jälkeen, kun talo sai pintaansa Virtasen 4 öljyn öljymaalin. Kuluneet vuodet eivät näy maalin pinnassa, joten voimme nyt todeta, että aikoinaan jääkaappimme oveen kiinnitetty mainos, joka lupaili "kaiken se kestää," on pitänyt sanansa! 

Suosittelemme lämpimästi Virtasen maalitehtaan maaleja niin ulos kuin sisällekin. Luottomaali on luottomaali ja kun sillä maalaa kerran, ei tarvitse jälkikäteen huokailla valintansa vuoksi kuin helpotuksesta.

Virtasen maalitehtaan maaleihin voi tutustua osoitteessa virtasenmaalitehdas.fi. Kannattaa myös tutustua Virtasen maalauskouluun, josta löytyy paljon vinkkejä millä, kuinka ja koska mitäkin kannattaa maalata!

Mukavia maalaushetkiä toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida, kysyä jotain? Lähetä meille viestiä instan kautta

UUSIMPIA JULKAISUJA

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.

Silmä silmästä, punkki punkista! Biologinen tuholaistorjunta esimerkiksi leppäkerttujen avulla, on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille ja herättää kiinnostusta myös kotipuutarhureiden joukossa. Aiemmin torjuntaeliöitä myytiin lähinnä kauppapuutarhoille, mutta onneksi nykyään kotipuutarhurikin voi tilata niin sanottuja...

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon, kun säätkin suosivat kotipuutarhureita