KYNTTILÄT MEHILÄISVAHASTA

14.04.2019

Mehiläisvahakynttilöiden rullailu on oikeaa hyvän mielen puuhaa. Tee itse kuvitetun ohjeen avulla suloiselta tuoksuvia kynttilöitä, joiden paloaikakin on steariinikynttilöitä pidempi.

Paljon on lähivuosina puhuttu kynttilöiden vaikutuksesta sisäilmaan ja terveyteen. Halpatuontikynttilöiden polttamista verrataan sisätupakointiiin tai dieselin polttamiseen sisätilossa, sillä niissä sydänlanka, värit ja itse kynttilämassa sisältävät usein raskasmetalleja. Myrkyttäjien ja puhtaiden väliin mahtuu kuitenkin koko kirjo kelpoja kynttilöitä, usein kotimaisilla kynttilätehtailla ja -pajoilla valmistettuna. WWF:n mukaan maapallon ja sisäilmankin kannalta ihan parhaat kynttilät ovat mehiläisvahasta tai soijasta valmistettuja, sillä kumpikaan ei savua, ei sisällä karsinogeenejä, myrkyllisiä aineita tai allergeeneja ja molemmat ovat lisäksi Maailman luonnonsäätiön (WWF) määritelmän mukaan hiilivapaita.

Ovatpa Ruotsin (Lundin) yliopiston valkotakkiset tutkijat jopa todenneet, että hyvien kynttilöiden polttaminen voi vahvistaa sydäntä. Lisäksi mehiläisvahasta valmistettujen kynttilöiden sanotaan neutraloivan ilman epäpuhtauksia ja siten puhdistavan palaessaan ilmaa.

Tee itse mehiläisvahakynttilöitä

Mehiläisvaha on Maailman vanhin tunnettu luonnonvaha ja se on ominaisuksiltaan antibakteerinen. Mehiläisvahakynttilät valmistetaan mehiläisvahasta valamalla tai -levystä rullaamalla.

Mehiläisvahalevyjä myydään yleensä kiloittain valmiiksi leikattuina levyinä. Yhdestä kilosta mehiläisvahaa tulee 12 levyä ja yhdestä levystä 2 kruunukynttilää, eli kilosta levyä saa tehtyä 24 kruunukynttilää.

Kynttilöitä tehdessä mehiläisvahalevyjen tulee olla vähintään huoneenlämpöisiä, muuten ne murtuvat. Itse olen pitänyt kutakin rullattavaa levyä pienen hetken puuhellan yllä kädessäni ennen rullaamista. Kun levy alkoi taipua käsissäni, se oli valmis rullattavaksi. Sopivan lämpimän levyn huomaa myös sen väristä. Yllä olevassa kuvassa vasemmalla on kuulaampi (rullausparas) lämmin levy ja oikealla sameampi huoneenlämmössä ollut levy. Liikaa ei kuitenkaan kannata levyä lämmitellä, muuten levy sulaa.

Oiva keino lämmittää levyä on myös monen käyttämä fööni, jolla saa puhallettua lämmintä ilmaa levylle ennen rullaamista tai tarvittaessa sen aikana tai vaikkapa taimilämmitysmatto, jonka päälle levyjä voi laittaa odottamaan vuoroaan. Niin tai näin, varsinkin paksumpia levyjä kannattaa hieman lämmitellä tavalla tai toisella. Lämpimästä levystä rullattu kynttilä rullautuu tiiviisti ja helposti, ja sen sauma menee melkein itsestään kiinni.

Tee näin

Yhden kynttilän valmistukseen kuluu vain pari minuttia aikaa. Moni leikkaa mehiläisvahalevyn haluttuun muotoon saksilla. Itse koin sen turhaksi, sillä lämmittämättömän levyn voi helposti taittaa kahtia samaan tapaan kuin avaisi uututtaan natisevan kirjan aukeaman.

Seuraavaksi tehdään valmiiksi pieni noste levyn toiseen päähän. Tämä auttaa sydänlangan kiinnittämisessä.

Sopivan mittainen sydänlanka (sydänlanka: SU3x10) painetaan vahalevyn reunan nosteen sisälle ja painetaan hyvin kiinni. Itse tein tämän siten, että painelin sydänlankaa ensin levyn loppupäähän noin 1/3 matkan verran, sen jälkeen kiristin sydänlankaa ja kiinnitin langan toiseen päähän. Loppulanka asettui melkein itsestään painettavaksi peukalolla käänteeseen.

Muutaman ensimmäisen kierroksen rullausta joutuu tekemään sormin avustamalla alkusaumaa tiiviiksi painellen, mutta viimeistään rullauksen puolivälin tienoilla otetaan pullalettiasento käsillä, ja hieman voimaa käyttäen rullataan loppu vahalevy tiiviiksi kynttiläksi kämmenet alustaa vasten pyörittäen.

Klikkaa kuvia suuremmiksi

Lopuksi kynttilän sauma hivellään umpeen sormin. Jos se ei tunnu onnistuvan, anna kynttilälle hieman lämpöä ja saat siveltyä sauman umpeen. Muutaman kynttilän jälkeen kädet jo oppivat oikeat voimasuhteet, ja huomaat milloin levy on sopivan lämpöinen rullautuakseen vaivatta siten, että saumankin saa samalla rullauksella umpeen. Valmistus tosiaan muistuttaa pullaletin rullaamista käsin.

Jos kynttilä ei ensimmäisten kohdalla tunnu rullautuvan tiiviisti, avaa rulla, anna lämpöä ja rullaa uudelleen! Mehiläisvahakynttilöiden kanssa on hauskaa puuhata. Jos ei heti opi parasta tekniikkaa, voi avata rullan ja tehdä sen uudelleen! Tekniikan oppii hyvin nopeasti ja sen jälkeen kynttilät syntyvät vauhdikkaasti.

Kun oma kynttiläni oli valmis, nipsaisin pohjasta ylimääräisen sydänlangan pois ja painoin kynttilän napakasti työalustana käyttämääni puista leikkuulautaa vasten, jotta kynttilän pohja olisi aivan tasainen. Samalla voi tarvittaessa hieman rutistella kynttilää jos siltä tuntuu, mutta jos levy ei ole riittävän lämmin, se vaan rutisee, eikä tiivisty enää.

Ihan viimeiseksi kannattaa sulattaa hieman mehiläisvahaa kattilassa ja dipata kunkin kynttilän sydänlanka sulaan vahaan. Näin tekemällä kynttilät syttyvät helposti ja palavat kauniisti.

Mehiläisvahakynttilöiden kanssa puuhastelu on hauskaa puuhaa. Meillä kynttilöitäkuluu paljon ja vuosittain niitä tuleekin tehtyä parisataa kappaletta. Mehiläisvahakynttilöitä rullatessa saa muuten sivutuotteena vielä pehmoiset kädetkin.

Mehiläisvahalevyt, joita onkin tarjolla lukuisissa ihanissa sävyissä, sekä kynttilöiden sydänlangat tapaan tilata Lahtisen Vahavalimosta, jota suosittelen lämpimästi!

Alkuperäinen kuvitettu ohje on julkaistu Jovelan vanhassa talopäiväkirjassa 17. syyskuuta 2017. 

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...