KERKKÄHERKKUJA
Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?
Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa kokeilla myös muita yrttejä, esimerkiksi basilikaa tai tilliä, joita voi käyttää ruokaöljynä ja ruokien maustajana vaikkapa salaattikastikkeessa.
Kerää yrtit aamulla. Jotta yrtit ovat mahdollisimman antoisia aromeiltaan, ne kannattaa juottaa, siis kastella edellisenä iltana, mikäli teet öljyä oman maan yrteistä.
Silppua ja murskaa tuoreet yrtit ja laita ne puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä yrttimurska valitsemallasi kasvipohjaisella öljyllä siten, että kaikki yrtit varmasti ovat öljyn peitossa. Öljyksi käy mikä tahansa kasvisöljy, mutta jos haluat käyttää uutettua yrttiöljyä kotikosmetiikkaan, suosittelen kokeilemaan arganöljyä, jolla on luontaisesti korkea E-vitamiinipitoisuus.
Sekoita purkin sisältöä, sulje purkin kansi ja anna öljyn uuttua pimeässä neljän viikon ajan. Kääntele purkkia päivittäin. Siivilöi öljy kuukauden kuluttua. Purista viimeiset aromit talteen puristelemalla yrttimäskiä käsin.
Mikäli säilytät öljyä pidempään, lisää siihen hieman E-vitamiinia, joka
estää rasvahappojen härskiintymistä. Pullota öljy puhtaaseen
astiaan ja säilytä valolta suojattuna.
Mainittuja arganöljyä ja E-vitamiinia löytyy mm. luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistuneesta Limepop-verkkokaupasta.
Kesäterveisin ♥ Jovelan Johanna
Haluatko kommentoida? Löydät meidät Instagramista ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi
Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?
Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.
Mitä kaikkea, muutakin kuin havukasveja, alppiruusuja ja hortensioita, voi kasvattaa happamassa maassa? Tässä teemajulkaisussa tehdään sekä silmän että makuhermojen iloa tuottava pieni ikivihreä satokeidas omaan puutarhaan.
Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...
Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.
Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.