Satoa saa hieman odotella
Useimmat sienilajit saavuttavat satokypsyyden vasta 9 kuukauden jälkeen, mutta sen jälkeen satoa saa todennäköisesti keskeytyksettä useita vuosia, aina niin kauan kun rungosta riittää ravintoa sienille.
Runkoja ei pääsääntöisesti tarvitse kastella, mutta varsinkin ensimmäisen sadon jälkeen on hyvä tarkistaa rungon paino, ja mikäli runko tuntuu alkuolosuhteeseen verrattuna huomattavasti kevyemmältä, kannattaa runkoa kastella kunnolla, tai mikäli runko ei ole liian painava tai suuri, liottaa runkoa yön yli vesihauteessa.
Jovelan sieniviljelmä est. 04/2019
Jovelassa ollaan haaveiltu omasta sieniviljelmästä vuosia, mutta kuluttajille suunnatut kasvualustat ovat tuntuneet kovin mitättömiltä ja hinta-satosuhde kalliilta. Toki sekin on ollut tiedossa, että sieniä voi kasvattaa muullakin tavalla, mutta tietoa saati taitoa asian suhteen ei ole tullut hankituksi, kunnes löysin Mustasaaressa sijaitsevan Näckrosgårdenin sienitilan kotisivut.
Kotisivuilla olevat sieniviljelyohjeet tuntuivat yksinkertaisilta ja 100 kappaleen rihmastotappierä + suojavahapurkki edullisilta (20+6€). Sain puhelimessa ja sähköpostitse lisää vinkkejä ja vastauksia itseäni askarruttaneisiin kysymyksiin, jonka jälkeen tilasimme mainitut tarvikkeet meille. Osa juuri kaadetusta myrskyvaurioituneesta koivusta sai uuden elämän sieniviljelmänä.
Rihmastotappivalikoimasta valitsimme meille kasvatettavaksi komean kuningasvinokkaan, joka on osterivinokkaan vinojalkainen, jättikokoinen serkku. Sangen sopivaa! Täällä väärän vänkyrän talossa toki sieniviljelmän sienienkin tulee olla hieman vänkyröitä!
Kuningasvinokas (Pleurotus eryngii)
on
nimensä mukaisesti suuri, jopa 300 gramman painoiseksi kasvava
kiinteämaltoinen, pehmeän ja miedon makuinen ruokasieni, jonka
terveysvaikutuksiksi on mainittu mm. kolesterolin aleneminen ja
elimistön vastustuskykyä vahvistavat vaikutukset. Makua kuvaillaan
kantarellin ja herkkusienen välimaastoon asettuvaksi ja
herkkutattimaiseksi. Ja komea tuo kuvan sieni onkin!