SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Juhannuspolkka eli piparminttu-raparperisima

Tässä raikkaanmakeassa kesäsimassa on hieman polkkakarkkia muistuttavaa makua, jonka mukaan annoin juomalle nimen.

4-5 raparperinvartta
15 oksaa piparminttua
1 sitruuna
600 g sokeria
5 litraa vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

  • Huuhtele ja pilko raparperit ja piparmintut. Kuori sitruunat pelkälle hedelmälihalle ja viipaloi ne.
  • Laita raparperit ja mintut sekä sitruunaviipaleet suureen astiaan, lisää sokerit. Kiehauta vesi ja kaada se astiaan. Peitä astia ja anna raaka-aineiden hautua siinä.
  • Kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää tuorehiiva. Peitä astia uudelleen ja anna juoman tekeytyä yön yli.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Suvisima eli mustaseljankukkasima

Seljankukka maustaa juoman kauniisti ja sitruunahappo, jota löytyy ruokakauppojen lisäksi apteekeista, tuo juomaan mukavaa kirpeyttä. Sitruunahapon voi toki jättää poiskin, mutta meillä tähän omaan kesäjuomaan se kuuluu olennaisena osana.

15-20 mustaseljan kukkaa
1 sitruuna
400 g sokeria
200 g fariinisokeria
5 litraa vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
2 tl sitruunahappoa

  • Anna kukkien olla hetken kylmässä vedessä, jotta mahdolliset ötökät poistuvat. Kuori sitruuna pelkälle hedelmälihalle ja viipaloi se.
  • Laita kukat ja sitruunaviipaleet suureen astiaan, lisää sokerit. Kiehauta vesi ja kaada se astiaan. Peitä astia ja anna kukkien ja sitruunoiden hautua siinä.
  • Kun vesi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää tuorehiiva. Peitä astia uudelleen ja anna juoman tekeytyä yön yli.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Mustaherukkasima eli Louhisaaren juoma

1/2 ämpärillistä tuoreita mustaherukan lehtiä
1 sitruuna
0,5 kg sokeria
5 l vettä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

  • Huuhtele lehdet ja laita ne ämpärin pohjalle. 
  • Raasta tai leikkaa sitruunan kuori irti, mutta varo raastamasta mukaan kuoren alla olevaa valkoista osaa. 
  • Lisää kulhoon sokeri. 
  • Kiehauta vesi ja kaada se ämpäriin lehtien ja sokerin päälle. Purista sekaan sitruunan mehu.
  • Anna veden jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää tuorehiiva. Sekoita hyvin.
  • Anna juoman tekeytyä huoneenlämmössä yön yli liinalla peitettynä.
  • Siivilöi juoma ja pullota se, mutta älä aivan piripintaan, sillä juoma käy edelleen. Siirrä juomat viileään. Juoma on valmista muutamassa päivässä.

Louhisaaren kartanolinna oli Marsalkka Mannerheimin lapsuudenkoti ja se sijaitsee pienen ajomatkan päässä Jovelasta, joten paikka ja myös sen kulinaarinen historia ovat lähellä sydäntäni.

Mustaherukkasiman reseptin kehittäjä oli Marsalkka Mannerheimin äiti, Hélène Mannerheim. Juoma tunnetaan yleisesti myös nimellä Louhisaaren juoma ja siitä on lukuisia eri versioita. Tämä kirjaamani resepti on juoman alkuperäinen ohje. Äitinsä reseptin on aikoinaan kirjannut ylös Marsalkka Mannerheimin sisko Eva Mannerheim-Sparre. Hän halusi varmistaa, että jälkipolvetkin tuntevat tuon ihanan juoman, joka hänen mukaansa kimaltelee kuin samppanja ja tuoksuu kesältä.

Suloista suvea toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.