SIKURIA!

17.07.2020

Tokihan me suomalaiset sikurin tunnemme, sehän on sitä kahvin korviketta sota-ajalta, mutta mitä sikuri oikeastaan on ja miksi sitä, todellakin, kannattaisi edelleenkin kasvattaa puutarhoissa?

Tässä loman aikana on aikaa uppoutua toisiin maailmoihin, kuten vaikkapa sota-ajan Kotiliesi-lehtiin, ja kun isännän veli vielä tuossa maanantaina ihan muita jutellessamme nosti esille sikurin, jäin miettimään sitä. Sikuri on suomalaisille tuttu sota-ajan kahvin korvikkeena, mutta sen enempää siitä ei taida monikaan nykyaikana tietää. Sikuri on sellainen tarinoissa ja elokuvissa esiintyvä itsestäänselvä sana, ettei sitä ole tullut sen kummemmin pohdittua.  Tutustuminen kannatti!

Lyhyesti sanottuna, ensinnäkin sikuri on helppo kasvina, hyvin vaatimaton. Sillä on valtavan kaunis kukinta ja sikurin palsternakkamaisella juurella tiedetään nykypäivänä olevan monia terveydelle edullisia vaikutuksia.

Miltä sikuri maistuu?

Tämä meitä kahvinjuojakansalaisia varmaan eniten kiinnostaa, itseänikin. En muista olenko koskaan maistanut sikuria, joten tilasin sikurijuurijauhetta verkkokaupasta (linkki julkaisun lopussa), ja rehellisesti sanottuna pelkäsin hieman, että se olisi pahaa - olin jo niin ehtinyt ihastua sikuriin kasvina. Sikurijuomaa vertaa automaattisesti kahviin sen historian vuoksi, mutta se on ihan oma juomansa, joka ei tarvitsisi mitään vertailukohdetta, eikä se ole korvike vaan hienon makuinen ihan omana itsenään!

*Affeliate-linkki sikurijauheelle löytyy julkaisun lopusta!

Heti ensimmäisellä hörppäyksellä oli kuitenkin helppo ymmärtää miksi juuri sikuri oli niin suosittu korvike kahville sota-aikana. Sikurissa on kahvin tuntu, muttei sen kitkeryyttä. Maku on lempeä, täyteläinen ja pehmeä, jälkimausta omassa suussa tulee mieleen paahdetut pähkinät tai paahdettu nougat, lempeä makeus. Sikurijuomassa on hämäävä kahvin tuntu, se on ja samaan aikaan ei ole kuin kahvia. Mietin, ellen olisi tiennyt juovani sikuria, olisinko tiennyt ettei se ole kahvia, vai ajatellut, että kyseessä on jokin erityisen lempeäpaahtoinen erikoiskahvi, ja luulen, että jälkimmäinen olisi ollut todennäköisempää.

Itse en juo kahvia mustana, vaan makeutettuna ja maidon kanssa. Yhdellä sanalla sanottuna sikurijuoma on hyvää. Siinä on sellainen rauhallisuuden ja lohdullisuuden olemus, jos oikeen saa fiilistellä. Lisäksi, koska kahvi välillä aiheuttaa itselleni myös hieman mahanpuruja, vaihto sikuriin on selvä juttu. Sikurilla on myös lukuisia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, joita on erityisesti tutkittu haitallisen kolesterolin alentamisen ja diabeteksen sekä sen ennaltaehkäisyn saralla. Hellii makunystyröitä ja elimistöä, ei ihme, että sikurin suosio on nousussa uusien sukupolvien ihastuessa sen makuun.

Taivaansiniset, heinä-syyskuussa kukkivat sikurin kukat ovat suloisia (kuvituskuva). Kasvin aluslehdet ovat suuria ja voikukkaa muistuttavia (katso kuva myöhemmin alla). Sikuri kukkii vasta 2. vuotena.

Sikurin kasvattaminen

Monivuotinen sikuri kelpaa puutarhaan jo kauniin kukintonsa vuoksi. Lehdet, jotka sisältävät mm. C- ja K-vitamiinia sekä inuliinia, ja sievät taivaansiniset kukat ovat syötäviä nekin, mutta varsinainen sato löytyy mullan alta. Sikuri tekee porkkanaa tai palsternakkaa muistuttavia valkoisia juuria, jotka kerätään myöhään syksyllä ennen pakkasöitä, lehtiä syödään voikukan tapaan salaateissa.

Kylvö

Sikurin voi kylvää jo syksyllä ennen pakkasia, jota ainakin sota-aikana tunnuttiin suosivan kovasti, sillä siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn, joka syyskylvönä hoituu luonnostaan. Syyskylvetyt sikurit valmistuvat satoon keväällä (toukokuussa) kylvettyjä aikaisemmin ja juurista tulee muhkeampia, väittivät aikalaiset.  Sikurin suuret alalehdet muistuttavat voikukan lehtiä, joten älä nypi niitä pois rikkaruohoksi luullen!

Päivityskuva: Ystävä löysi syykuussa 2020 lähitorilta sikurin taimia. Taimet muistuttavat hämmästyttävästi voikukkaa ennen kun kasvi kukkii, joka tapahtuu vasta 2. kasvuvuotena.

.. ja tässä kasvaa 2020 syyskylvetyt sikurit kesällä 2021. Viereisessä kuvassa samana kesänä 2021 kukkii edellisenä syksynä saadut sikurin taimet. Kasvit ovat yli puolitoistametrisiä kukkavarsineen!

Sikuri pitää auringosta ja multavasta maasta, mutta on vähään tyytyvä kasvatettava. Sikuria kasvatetaan kuten porkkanaa tai palsternakkaa. Silloin kun sikuria kasvatetaan juurten vuoksi, taimien välisuositus on siemenpussin mukaan 10 cm, sota-ajan lehdissä suositus oli 15 cm.

Kukinta-aika on pitkä ja alkaa heinäkuussa, päättyy vasta syksyllä. Tuulentuneet siemenet kerätään ja säästetään seuraavan vuoden satoa varten.

Kun sato on loppusyksyllä valmis, juuret nostetaan maasta, pestään ja puhdistetaan hyvin, viipaloidaan ohuiksi paloiksi tai pieniksi kuutioiksi ja kuivataan. Kuivatut juuret säilytetään ilmavasti, esimerkiksi paperipussissa. Käyttöä varten kuivatut juuripalat paahdetaan pannulla ja jauhetaan käyttötarpeen mukaan kahvimyllyssä kuten kahvipavutkin.

Sikurin paahtaminen

Sikurin paahtaminen tapahtuu laittamalla kuivattua sikuria kuivalle pannulle, jossa sitä käännellään rauhallisesti keskilämmöllä kunnes palaset ovat paahtuneet kauniisti. Kirjassa Auringonkukasta viiniköynnökseen: ravintokasvit (Arne Rousi, WSOY), kerrotaan, että sikurin kahvia muistuttava aromi muodostuu sikurijuuren inuliinista paahdettaessa syntyvistä tummista yhdisteistä yhdessä sikurin kitkeröaineiden kanssa.

Paahdetut palat ja jauhettu sikuri kannattaa säilöä ilmatiiviisti aromin säilyttämiseksi, aivan kuten kahvikin.

1933 kirjoitetussa Kodin puutarhakirjassa opastetaan kuutioimaan sikurijuuri senttikanttisiin kuutioihin, jotka kuivataan uunissa uunipellillä voipaperin päällä. Sopiva lämpö lienee 50 C paikkeilla. Oikealla kuvassa (kuvituskuva) sikurin juuria ja aluslehtiä, jotka muistuttavat suuresti voikukan lehtiä.

Juurisikurin siemeniä myy Hyötykasviyhdistys, josta mekin tilasimme nyt pari pussia siemeniä testiin. Toinen pusseista kylvetään tänä syksynä ja toinen toukokuussa ensi vuonna. Siemenet ovat todella pikkuruisia, yhdessä annospussissa (1 g) niitä on n. 500!

Hieman historiaa

Koska tykkään tonkia asioita, loikataan vielä hetkeksi historian siiville. Sikuri on ikiaikainen hyötykasvi, joka tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä ja Rooman valtakunnassa, jossa sitä tiedetään viljellyn sekä ruokia että terveyttä varten. 1700-luvulla hollantilaiset sekoittivat sikuria uutuusjuomana tuotuun kahviin, sillä he pitivät sikurin mausta. Suomessa sikuria tiedetään viljellyn n. 300 vuotta ja sitä on viljelty teollisestikin jo 1800-luvulla. Sota- ja pula-aikana sikurin merkitys korostui kahvin (ja sokerin) oltua ensimmäisenä säännöstelty elintarvike. Säännöstely alkoi vuonna 1939 ja kahvi loppui maasta kokonaan 1941, jonka jälkeen myytiin ensin korvikekahvia, jossa pääosa kahvista korvattiin esimerkiksi sikurilla ja viljalla. Vuonna 1943 korvikekahvikin loppui ja käyttöön otettiin kahvivastikkeet, joissa oli pelkästään viljaa, sikuria ja/tai sokerijuurikasta. Kahvi vapautui säännöstelystä vasta 1954, 10 vuotta sodan päättymisen jälkeen.

Sikuria on viime aikoina testattu Suomessa myös rehutuotannon puolella kuivuudesta kärsivillä tuotantoalueilla - hyvin lopputuloksin, mikäli oikein ymmärsin.

Sota-ajan lehdissä, kuten Kotiliesissä sikuri näkyi usein myös kysymyspalstoilla, joilla kyseltiin sikurin viljelystä, hoidosta ja käytöstä sekä säilönnästä.

Sota- ja pula-aikana korvikekahveissa käytettyä viljaa tarvittiin leipiin, joten kotirintamalla korvike- ja vastikekahviin käytettiin kaikkea mahdollista voikukan juurista herneisiin ja porkkanasta palsternakkaan, jopa tammenterhoja, mutta koska niistäkin sai ruokaa pöytään, sikurista tuli suosittu korvikeaine. 

SA-kuvat: Korviketta Kauko-Karjalan kanttiinissa 1941. Luostarin sotilaskodin Lotta on tuonut heinämiehille korviketta. Valamo 1942.

Monen ennen käytetyn kasvin terveysvaikutukset ovat ymmärretty tieteellisellä tasolla vasta viime vuosina ja niitä on alettu tutkia laajemminkin. Sota-ajan lehtiin uppoutuessa onkin ollut hauskaa huomata miten moni nyt terveysruokana pidetty, hiemaan ruokahifistelynkin maineessa oleva tuote on itse asiassa sota- ja pula-ajan elintarvikkeita, kuten tämä sikuri, mutta myös esimerkiksi kauramaito ja pakurikääpä! Silloin niitä käytettiin paremman puutteeseen, koska ihmiset olivat keskeliäitä. Nyt ne taas edustavat terveyttä, yksinkertaisia asioita, omaa ruokavaliota tai vaan uusia makuja tämän kaiken yltäkylläisyytemme keskellä.

Itse olen nyt niin vallan hurmaantunut sikurin makuun, että yhdyn tuohon 1933 kirjoitetun puutarhaoppaan lausahdukseen siitä, että sikurin viljely sietäisi tulla kotipuutarhoissa yleisemmäksi!

Jos suu kaipaa jotain uutta makua, haluat alentaa kolesterolia, nauttia muista sikurin hyödyistä tai sikuri kiinnostaa muuten vaan, suosittelen ensimmäistä omaa satoa odotellessa kokeilemaan valmista sikurijuurijauhetta, joka toimii pikakahvin lailla. Tiedä vaikka tykästyisit sinäkin! Valmista paahdettua sikurijauhetta myy mm. *Hyvinvoinnin.fi -verkkokauppa tuotenimellä Chikko Not Coffee ja kuvissa esiintyvä ZenBro sikurijuurijauhe, joita mekin käytämme nykyään, omaa satoa odotellessamme. Kahvia en ole juonut enää sitten kesäkuun 2020.

Historiallisten puutarhaherkkujen lumoissa, jälleen kerran

Jovelan Johanna

Kirjoitus sisältää *-merkityn affeliatelinkin.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

Nimi: Tiina V.
Viesti: Voi mikä ihana sikurin ylistyskirjoitus 😍. Niin samaa mieltä. Itse lopetin kahvinjuonnin jo parikymmentä vuotta sitten, kun vatsa rupesi oireilemaam ja siirryin teehen ja yrttisekoituksiin. Muutama vuosi sitten, kahvinsuurkuluttaja- puolisoni hermoperäiset kutinat, todettiin aiheutuvan liiasta kahvista ja liian vähästä vedestä. Kahvia hän saa juoda nykyään enää kupin päivässä, jos haluaa pitää kutinan poissa. Siihen aikaan löysin artikkelin sikurista ja ehdotin puolisoani kokeilemaan. Ja samalla maistoin sitä myös itse ja se oli menoa ensimaistamalla 😍. Ja nyt kun luin sun tekstin, niin tajusin, että mehän voidaan kasvattaa (tai ainakin kokeilla) itse sikuria meidän uudessa kesäpaikassa. Meillä on vanha kasvimaa tuolla pihalla, jonka ovat vallanneet voikukat ja muut rikkaruohot. Saiskohan sen vielä tänä syksynä siihen kuntoon, että voisi sikurin siemenet istuttaa 🤔. Mietin, että jos rikkaruohot valtaa sen taas keväällä, niin miten erotan sieltä sikurin alut 🤔. Mutta suurkiitos kirjoituksesta ja inspiraatiosta 😍.

Vastaus:
Kiitos, Tiina! Ylistys tuosta jutusta tuli, kun hullaannuin sikurin makuun ihan totaalisesti. Ei ole kahvia sittemmin tullut juotua! Sain juuri ystävältä muutaman sikurin taimen. Ne ovat niin erehdyttävästi voikukan näköisiä, että siemenkylvö vaatii taas erotustoimia. Kurkkaapa näitä kuvia https://www.instagram.com/p/B-1oBaFgXXb/
  Olen jo vuosia käyttänyt tätä menetelmään erotellakseni rikkaruohot ja toivotut taimet. Jos teet hylsyistä korkeammat, esimerkiksi vain kahdeksi palaksi leikattuna kokonaisesta ja täytät sen mullalla, renkaan sisälle ei ehdi kasvaa voikukkaa ennen kun sikuri ehtii nousta ;)

Nimi: Laura
Viesti: Hei! Rakastuin jo nuorena tyttönä sikurikahviin jota sisareni joi joskus-70 alussa ja myöhemmin muutin pois Suomesta ja Sikurikahvi jäi mutta nyt kun olen muuttanut takaisin Suomeen niin haluaisin ryhtyä kasvattamaan Sikuria ja tekisin oman kahvini. Kaikki tiedot kasvatuksesta jne olisi todella tervetullutta.  Syksyisin terveisin. Laura E.
Vastaus: Itsellä on kahvi jäänyt kokonaan pois sen jälkeen kun löysin sikurijuoman. On se vaan niin hyvää! Täällä odotellaan sitä, että lämpötilat putoaisivat kunnolla, jotta saadaan ensimmäiset siemenet maahan noiden muutamien ystävän löytämien taimien lisäksi :)

FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa...

Kesäkuu Juuri nyt koko maailma on niin ihanan vihreä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi kuin parhaillaan sesongissaan oleva metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä? Tuo kuusenkerkkien lempinimi on siinä mielessä osuva, että kuusenkerkkä toden totta on hintavaa herkkua. Esimerkiksi kuivattuna kuusenkerkkä...

KOTIVARA 

01.06.2022

Kotivara on viranomaissuositus kotitalouden turvaksi poikkeustilanteissa, mutta kotivaralla voi myös säästää rahaa arjessa ja hädän hetkellä omalta osaltaan helpottaa yhteiskunnan kriisipaineita Kolme hyvää syytä kotivarailla! Yksinkertaisuudessaan kotivara on tervehenkistä varautumista, turva, jonka avulla selviää helpommalla esimerkiksi pitkän...

Tänä keväänä sormeni ovat syyhynneet päivä päivältä enemmän Viherpeukaloiden taimitoimitusta odotellessa. Sain näet ilon tehdä heidän kanssaan kaupallista yhteistyötä muutaman idean varran, joista ensimmäinen on tämän julkaisun syötävä seinä.

Toukokuu Ihana, ihana toukokuu on täynnä kasvun voimaa ja lupauksia kesästä. Tänä vuonna talven kynnet pitivät meitä jäisessä otteessaan tavanomaista pidempään, mutta nyt kevät on vihdoin päässyt kunnolla käyntiin. Linnut laulavat, aurinko kutittelee varpaita jos niille uskaltaa jo valoa näyttää ja mullasta nousee voimalla vihreää elinvoimaa....

Ongelmia puutarhassa? Ehkäise ja käy vastahyökkäykseen hyönteisten, kukkien ja yrttien avulla, jotka auttavat karkottamaan tuhohyönteisiä ja houkuttelevat tilalle sadon kannalta hyödyllisiä torjuntahyönteisiä ja pölyttäjiä. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.04.2019.