UUSI OSOITE, SAMA JOVELA

01.04.2019

Tervetuloa Jovelan Talopäiväkirjan uuteen aikaan. Tuttu tarina jatkuu vanhaan tapaan, uusien tuulien siivittämänä täällä väärän vänkyrän talossa katuvalottoman tien varrella

Tervetuloa oikein lämpimästi meidän ihanat vanhat lukijat ja tietenkin myös uudet lukijat, ja kiitos kun olette olleet meidän tarinan matkassa niin uskollisesti ja pitkään Jovelan talopäiväkirja tosiaan jatkaa nyt vanhaan tapaan täällä uudessa osoitteessa. Tässä postauksessa kerron vaan näistä uusista tuulista ja ensi viikolla sitten jatkan tavalliseen tapaan perinteisten sunnuntaipostausten hengessä.

Tarinan alku

Olen kirjoittanut Jovelan talopäiväkirja -blogia vuodesta 2013 ja tarina vanhassa blogissa alkoi sitä edeltäneen erilaisesta elämästä haaveilevan (2011-2013) blogin jälkeen siitä, kun löysimme Jovelan. Alkoi remontointi ja jo kertaalleen hylätyn talon ja sen puutarhan elvyttäminen. Reilu vuosi siitä, keväällä 2014 pääsimme vihdoin muuttamaan tänne ja meillä, kahdella entisellä kaupunkilaisella alkoi uusi, erilainen elämä maalla. Tarkoituksena oli elää omatoimisempaa, omavaraisempaa ja yksinkertaisempaa elämää vanhassa, modernisoimattomassa talossa, ja kirjoittaa siitä blogia. Tuosta kaikesta on nyt kulunut yli 6 vuotta.

150-vuotias Jovela ennen meitä ja meidän aikana. Kuva vasemmalla on arviolta vuodelta 2008. Kuvassa etualalla pikkuhuvila Gerda ja taustalla päätalo, eli Jovela. Uusi kuva on viime kesältä (2018).


Vuosien aikana tarina on kehittynyt, elämä löytänyt uomansa ja kokemusta on kertynyt. Kertynyt on myös erilaisia vinkkejä, reseptejä ja kokemuspohjaisia juttuja, joiden löytäminen vanhasta blogista alkoi olla jo itsellekin haastavaa, eikä vanhan blogin päivittäminen uudeksi ole ihan yksinkertaista melkein 500 postauksen massallaan. Olen joskus haaveillut myös siitä, että tekisin meille oman kirjan kaikesta siitä, mitä koemme ja teemme, mutta kirjan ongelma on se, että sen jälkeen kun se on tehty, siihen ei voi lisätä mitään. Viime vuoden uupumusten jälkeen päätin toden teolla alkaa järkeistämään leipätyömäärääni keskittyäkseni enemmän tähän elämään, jota tulimme tänne elämään. Sen päätöksen myötä kypsyi ja vahvistui myös ajatus blogin yhdistämisestä yleishyödylliseksi paikaksi muille, jotka ovat kiinnostuneita samasta aihepiiristä: omavaraisempi, omatoimisempi ja yksinkertaisempi elämä.

Se on nyt tässä ja vaikka osoite onkin omavarainen.fi, ei täällä edelleenkään haeta mitään totaaliomavaraisuuden periaatetta, vaan todellakin, kuten aina ennenkin, omavaraisempaa ja omatoimisempaa elämää ja yksinkertaista arkea. Se olisi www-osoitteena hieman hankala, joten olkoon omavarainen.fi - keinoja olla omavaraisempi arjen eri osa-alueilla, vaikkei todellakaan kaikessa. On niin hurjan paljon omavaraisempaan, omatoimisempaan ja yksinkertaisempaan elämään liittyviä aihepiirejä, joihin olen halunnut uppoutua ja tutustua ihan kunnolla, tehdä taustatyötä, kysyä, selvittää, oppia, lukea, testata ja kirjoittaa niistä myös muille. Nyt voin ja aion sen tehdä tämän osoitteen alla.

Tarinan jatko

Jatkossa kerromme ihan samalla tavalla arkisista puuhistamme täällä sunnuntaipostausten merkeissä, mutta niiden rinnalla julkaisemme säännöllisesti aihepiirikoosteita jonkun tietyn yksittäisen aihepiirin tiimoilta. Blogin muuton myötä olen jo tehnyt uusia juttuja, joita voi lukea valitsemalla tuosta ylävalikosta KAIKKI AIHEET. Sieltä löytyy jo mm. itse tehdyn fetan ohje, kivat siemenpommit, melkoisen muhkea paketti yrteistä, oman sieniviljelmän perustaminen (saimme sen valmiiksi tällä viikolla) ja kooste tuholaistorjunnasta kukkien, yrttien ja puutarhasotureiden, eli torjujahyönteisten avulla, ja monta muutakin ihan uutta juttua. Siirsin tänne myös ihanat, meille kirjoitetut Hildurin kirjeet ja muutamia vanhan blogin tee se itse -ohjeita, (joita lisään tänne myöhemmin enemmänkin) sekä tein koosteen niistä "kakkapuheista", eli kokemuksista viemärittömästä vessasta ja omien jätösten kompostoinnista, sillä tuo aihealue on vuosien saatossa kerännyt yli 100 kysymystä lukijoilta, joista monet ovat samoja kuin jonkun toisen aiemmin kysymä asia.

On ollut aivan hurjan ihanaa istua alas ja tutustua eri aiheisiin ajan kanssa ja kirjoittaa niistä, oppia itsekin ja myös tavallaan palata omaan historiaan ja menneisiin vuosiin täällä! Olen tehnyt tulevaa varten pientä (kilometrin mittaista) julkaisulistaa kaikesta sellaisesta, josta olisin halunnut aiemmin tehdä koosteita, ja ideoita joita olen halunnut testata.. niitä on niin paljon. Niin todella paljon!

Helpompi löytyvyys

Noh, jotta jatkossa ei tarvitsisi googlettaa omia juttuja (tämä ei ole vitsi) jonkun ohjeen löytääkseen, olemme jakaneet jutut täällä neljään osaan: blogi, eli Jovelan talopäiväkirja jossa kerron kuulumisista ja arkisita puuhistamme sekä
"Kaikki aiheet" jonka alta löytyvät:
Koti ja puhteet, eli arkisia asioita, elämää vanhassa talossa, puuhia ja puhteita tee se itse -hengessä,
Keittiössä
, jonne tulee kaikki reseptit ja ruokavinkit sekä
Ihan pihalla
, jonka aihepiirinä on puutarha ja luonto. Näiden lisäksi ryhdyn kasaamaan kivoja
kursseja ja tapahtumia, joista olisi iloa mahdollisimman monelle näistä aihepiireistä kiinnostuneille.

Jatkossa myös isäntä tulee puuhailemaan tee se itse -juttujen parissa ja laittelemme kerran kuussa jonkun isännän ohjeen tuonne Koti ja puhteet -osastolle.
Eri osastojen ideana on se, että jutut löytyisivät helpommin ja selkeämmin kuin ennen. Kun ennen tein sunnuntaipostauksia, niiden sisältönä on aina ollut useita juttuja kuluneelta viikolta tai jopa viikoilta, jolloin yksittäisten vinkkien löytäminen jälkikäteen on ollut jo tosi hankalaa, vaikka miten tägäisi niitä. Jatkossa kerron puuhistamme tavalliseen tapaan blogissa, mutta itse reseptit, ohjeet ja yksittäisiin aiheisiin tutustumiset julkaisen erikseen noiden kolmen pääkategorian alle. Myöhemmin, kun sisältöä kertyy, voin myös helposti luoda sisältöön alaotsikoita, esimerkiksi tuonne keittiöön vaikkapa "säilöntä" tai "kuivatus" ja niin edelleen ja samoin isännän jutuista voi erotella omaksi ryppääkseen nikkaroinnit ja muut puuhat siten, että jo julkaistut jutut siirtyvät helposti omiksi aihealueikseen, joihin voi lisätä sitten uusia juttuja. Blogi on edelleenkin mainosvapaa. Jos jotain sanon hankkineemme, se on ihan yhtälailla kassan kautta hankittu kuin ennenkin. Tuolla infopuolella sitten saattaa joskus joku mainos tai tapahtumaesittely ollakin silloin, kun se liittyy aihepiiriin ja on oikeasti kiva vinkkinä myös muille, ja ne ilmoitetaan kyllä selkeästi.

Pieniä iloja, jaettuja iloja


Yritän myös laitella kuukauden kirjavinkkejä jakoon tästä aihepiiristämme. Niin monta kertaa on käynyt mielessä, kun olen maininnut jonkun kirjan ja moni muukin on siitä kiinnostunut, että voisin laittaa joitain meidän kirjoja kiertokirjoiksi muiden iloksi. Niin tullaan nyt tekemäänkin, varsinkin uusien kirjojen kohdalla. Annetaan kivojen kirjojen kiertää kun itselle ei enää ole niille vakituista käyttöä.

Neljä vuodenaikaa


Täällä blogissa tarinat kulkevat meidän elämänrytmin mukaan sen mukaan mitä tänne kuuluu ja mitä ollaan puuhailtu. Jutut ovat olleet ja ovat jatkossakin aikalailla vuodenaikaan sidottuja. Näin keväällä on eniten tietenkin kaikkea puutarhaan ja omavaraisempaan ruokatuotantoon liittyviä juttuja - niiden osalta meillä on vielä niin paljon opittavaakin. Kesälläkin taatusti on paljon puutarhaan liittyvää juttua, mutta me varmaan tullaan käymään mm. mielenkiitoisissa paikoissa ja puuhaillaan sellaisia kivoja juttuja, joista riittää kerrottavaa myös muillekin tämän aihepiirin tiimoilta. Kun kesä alkaa käydä kohti syksyä, pieneen sadonkorjuuseemme liittyvät jutut valtaavat tilaa: on säilöntää, kuivatusta ja kaikkea sellaista, mitä sillä itse kasvatetulla sitten voi tehdä. Saatan testailla joitain juttuja ja kertoa onko niistä mielestämme avuksi puuhiin. Syksyllä on syksyn puuhia ja silloin perinteisesti käyn erilaisilla kursseilla, joista taas riittää kerrottavaa ja jaettavaa teillekin. Olen hyvän ystävän kanssa käynyt mm. kehruukurssilla, mehiläisvahakurssilla, perinneleipä- ja kotijuustokurssilla ja makramee-kurssilla ja ensi syksynä varmasti taas kursseillaan! Syksyllä varaudutaan tietenkin talveen ja nautitaan hämärtyvistä illoista, ja niihin liittyvistä puuhista. Katsastellaan kotivaraa ja ruokakomeroa, lämmitellään uuneja ja puuhaillaan niihin liittyvien puhteiden parissa. Talvella on talviset puuhat ja vanhassa talossa asumisen arkea ja eiköhän tavalliseen tapaan heti vuodenvaihteen jälkeen ala taas puutarhakuume nostaa lämpöään. Talven pitkinä iltoina on myös aikaa tutustua uusiin juttuihin kirjojen ja muiden oppaiden kautta. Valmistellaan joulua ja tehdään pieniä puhteita. Tutustutaan perinteisiin. Ja remontit ja nikkaroinnithan ei täältä lopu meidän elinaikana, se on varmaa se - ja sitten on vielä se isännän oma pajakin, Jovelan perinnepaja! Isännän puuhista saisi vaikka ihan oman kirjansa! Näistä kaikista sitten syntyy neljä vuodenaikaa Jovelassa täynnä yksinkertaista, omavaraisempaa ja omatoimisempaa elämää.

Seuraavaksi aion julkaista nyt jo melkein valmiiksi nakutetun jutun kompostoinnista - tutustuin aiheeseen omien kokemusten lisäksi oikeen kunnolla useiden kirjojen ja oppaiden kautta. Tutustuin myös foodscapeen, joka on sanana vilahdellut vähän siellä ja täällä tuolla maailmalla, joten siitä on tulossa juttua (ja ensimmäinen kiertokirja) ja aika pian näytämme millaiset sitten tulikaan niistä seinäkasvihuoneista, joita varten haimme kierrätysikkunoita maaliskuussa ja isännältä on tulossa ensimmäinen pieni nikkarointivinkki, josta on iloa ympäri vuoden, ihan vaan muutaman jutun mainitakseni. Tästä se nyt sitten lähtee, Jovelan uusi aika!

Oi ihana kevät! Olen innoissani!


Toivottavasti pysytte kelkassamme jatkossakin - teemme tätä yhtälailla omaksi kuin muidenkin iloksi kaikille teille, joita kiinnostaa omavaraisempi, omatoimisempi ja yksinkertaisempi arki. Juttuaiheita sopii myös esittää! Olisin niistä kovin iloinen! Joku muuten kysyi ihan tässä lähiaikoina kun julkaisin halloumin ohjeen, että josko kokeilisin miten tofu onnistuu itse tehtynä. Meinaankin testata tässä kevään aikana kotitekoisen tofun valmistusta - sehän tehdään pitkälti samalla tekniikalla kuin juustoja. Lisään sitten tofun ohjeen (jos se onnistuu) tuonne halloumin ja fetan ohjeen kaveriksi.


Mitä lämpimimmin terveisin ja iloista pääsiäissunnuntaita toivotellen

Jovelan Johanna & Isäntä

Ps. ja kuunnelmavinkkejä laitan edelleenkin, todellakin! Tällä kertaa suosittelen Majuri Marras -tarinoita, joista ei puutu vauhtia, eksotiikkaa tai herrasmieshuumoria. Majuri Marrasta on sanottu Suomen James Bondiksi siihen vanhaan herrasmiestapaan, ja mainitun herran seikkailuja on tällä hetkellä kuunneltavissa kolmen kuunnelman verran: Majuri Marras purjehtii, Majuri Marras uskoutuu ja Majuri Marras: Vallankumous Ylä-Safanissa

Kuvat: ellei toisin merkitä: Pixbay

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

KOMMENTTEJA

Lähettäjä: Villamezzon Anu
Kommentti: Onnea uudelle blogille 🧡 Hyvältä näyttää ja mukana ollaan jatkossakin 😊
Vastaus:  Kiitos, Anu Ihanaa nähdä tuttu nimi heti ensimmäisenä!

Lähettäjä: Riitta
Kommentti: Teksti on liian vaalea. Ei näy kunnolla.
Vastaus: Voi ei! Tässä pohjassa on automaattisesti tämä musta kirjoitusvärinä. Itselläni se näkyy hyvin, mutta onpas se kyllä ikävää, jos kaikilla ei näy kunnolla. Olen pahoillani!

Lähettäjä: Anne
Kommentti: Eihän tässä pääse ulkotöihin kun jäin näitä lukemaan! Mahtava uusi alku Jovelan blogille 💝
Vastaus: Kiitos, Anne! Pääsiäisen kunniaksi enemmän luettavaa kerralla. En enää malttanut nakutella piilossa näitä ;)

Lähettäjä: Heli
Kommentti: Heippa! Mukavat uudet, selkeät sivut! Yksi toive olisi: saisikohan tänne vielä sellaisen toiminnon, millä voisi lukea juttuja perätysten ilman että pitää aina palata etusivun kautta hakemaan se seuraava/edellinen juttu... Vai enkö vain huomannut sellaista?
Vastaus: Tässä julkaisualustassa ei ole suoraan sellaista toimintoa, mutta jos valitsee "KAIKKI AIHEET" siellä on kaikki kirjoitukset aikajärjestyksessä huolimatta siitä, mihin osastoon juttu on julkaistu. Toivottavasti se helpottaa jatkumoluentaa. Lisään kaikkiin julkaisuihin jatkossa alas sellaisen "uusimmat jutut" kennoston, jossa on 6 uusinta ihan sivun alaosassa :)

Lähettäjä: Heli
Kommentti: Tykkään! 😊😊😊 Sunnuntaipostaukset on olleet kivoja, mutta tykkään paljon siitä kun nyt on omia aiheita erikseen. Ihanan lukupaketin olet tehnyt jo nyt. Kiitos Johanna ja Jovelan isäntä ja hyvää pääsiäistä!
Vastaus: Kiitos, Heli :) Hyvää pääsiäistä sinulle ja kiitos kommentista :)

Lähettäjä: SisustEllen
Kommentti: Kylläpä kuullostaa niin mielenkiintoiselta kaikki suunnitelmanne ja puuhanne eli täällä piipahdellaan entiseen tapaan :)
Vastaus: Ihanaa, kiitos :) Ihanaa kun vanhat tutut blogitutut jaksaa tulla tännekin :)

Lähettäjä: Katja/Päivänpesän elämää
Kommentti: Onnittelut uudesta osoitteesta. Lisätään seurantalistalle.

Vastaus: Lämmin kiitos, Katja :) Yritän kehitellä myös tänne jonkun keinon tehdä blogilistan, että saan teitä lisättyä kyytiin :)

Lähettäjä: Maritta
Kommentti: Onnea uudelle blogille! Kiva, että on edelleen sunnuntaisin lukutuokio mitä odottaa :-) Johtuukohan selaimesta vai mistä (tässä Chrome), kun mullakin teksti näkyy harmaana, ja valitettavasti vielä aika vaaleana harmaana
Vastaus: Kiitos! Yritän katsoa jos saan vaihdettua tämän automaattisen tekstin värin toiseen jatkossa. Huomasin, että ainakin ulkona mobiilissa teksti näkyy vaaleampana kuin on, jos on aurinkoista.

Lähettäjä: Keekis
Kommentti: Ihana uusi/uusvanha blogi, tervetuloa! Oivoi, otettuna, punaisin poskin ja hieman myös vesissä silmin luin vanhoja 'Hildureitani'.... Ei sitä tiedä, vaikka hän vielä joku päivä kerkiää istua alas preiviä kirjoittamaan. Riemukasta kevätaikaa teille molemmille, haliruttauksin Keekis
Vastaus: Mulla oli ihan pala kurkussa, kun koostin niitä sun Hildureita tänne. Niin hienoja ja kerrassaan ihania tarinoita Mukaan ne piti saada!

Lähettäjä: Kummitustalon Stella
Kommentti: Hei ja onnea uudelle blogille. Kivalta näyttää. Olisi vielä kivempaa jos kuvituskuvat erottuisivat selkeästi teidän omista kuvista. Aitous ja omasta elämästä lähtevät jutut on kuitenkin ollut blogin juttu ja olet taitava kuvaaja, nyt "kiiltokuvakuvat" vähän hämäävät.
Vastaus: Kiitos, Stella :) Ja voi ei! Oliko jossain jäänyt merkitsemättä mistä kuva on? Omissa kuvissa on aina oma tagi ja kaikissa niissä jutuissa tuolla infosivupuolella, joissa on kuvapankkikuvia, kuvapankkilähde on laitettu lähteisiin (ja sivun alaosan vakioinfoon). Vaikka kuvien ottaminen onkin tosi kivaa, tuolla infopuolella siihen ei aina ole mahdollisuuksia. Ötökkäkuvia sun muita olisi aika mahdotonta, ainakin itselläni, lähteä hankkimaan oma kamera kädessä, eikä meillä kasva 40 yrttiäkään pihalla, joten kuvituskuviin on turvauduttava.


Uusimmat kirjoitukset

Lilapalkoiset herneet ovat puutarhan superterveellisiä kaunottaria, joiden herneet ovat maukkaita ja palko täynnä antioksidantteja. Puutarhan helppo kasvatti ilahduttaa upeiden palkojensa lisäksi myös kauniilla kukillaan ja ravitsee maapohjankin satokautensa päätteeksi

Kevät on saapunut puutarhaan ja muuttolinnut pelloille kautta kulmakunnan. Sydämen valtaa sama voimaannuttava riemu, jonka jokainen pienikin kevään merkki sytyttää paloon. Omasta mielestäni yksi tunteikkaimmista elokuvakohtauksista löytyy Timo Koivusalon ohjaamasta elokuvasta Sibelius, jonka loppukohtauksessa jo ikääntynyt Sibelius yhdessä vaimonsa...

Tiesitkö, että ruokakaupan vihanneksista kylvetyt siemenet ja käytetyt trukkilavat tai lavakaulukset sisältävät uhkia kasvitaudeista ja -tuholaisista, jotka voivat aiheuttaa mittavia tuhoja puutarhoillemme, puillemme, maataloudellemme ja koko ekosysteemillemme? Jos et, et ole ainoa, mutta luettuasi ymmärrät mistä kenkä puristaa.

Tällä kertaa heittäydytään iloiseen nuukailuun mm. skräppipuutarhan, kierrätysmateriaalien ja penninvenytyksen merkeissä niin puutarhassa kuin kotona, ja vieläpä useamman omavaraistelevan bloggaajan toimesta! Tervetuloa siis nuukailemaan Tsajut- blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman poppoon tämän kuukauden kimppapostauksen pariin, jonka...

Itse tehdyt pullokasvihuoneet ovat olleet meillä monikäyttöisiä suojia sekä esikasvatuksessa että myöhemmin puutarhassa, kun alkusesongin lämpötilat ovat vielä epävakaita ja ensimmäiset tuholaiset saapuvat apajille nuorten taimien kimppuun.

Reseptejä ja kokemuksia Harvoin joku kodinkone on saanut tämän emännän niin hurmioon, kuin Philipsin airfryer, jonka hankimme pari kuukatta sitten. Moni mieltää airfryerit friteerauskeittimien korvikkeeksi, mutta ehei! Airfryer on monipuolinen ja sangen mainio ilmauuni, jolla olen nyt valmistanut vaikka mitä, jopa riisipuuroa!

Pesusienikurkku eli luffa, on aitoja luonnonmukaisia pesusieniä tuottava kurkkukasvi, jonka voit kasvattaa itse! Luffa on monelle tuttu tuotteena, mutta ei välttämättä tietona, että kyseessä on tosiaan kurkkukasvi, jonka hedelmän voi syödä kurkun ollessa pieni tai mikäli kurkun antaa kasvaa ja kuivaa, sen kuoren alta paljastuu tuo kempparihyllyistä...

- ja samalla säästöä lemmikkien ruoka- ja tarvikemenoihin! Kun puhutaan kotivarasta, ei rakkaita lemmikkejä tokikaan sovi unohtaa, eikä kannatakaan, sillä lemmikkien kotivara säästää myös rahaa. Meillä tuo säästö vuositasolla onkin ollut jo satoja euroja kahden kissan ja koiran taloudessa, mutta pohditaan ensin hieman sitä, miksi lemmikkien...

.. eli kokemuksia kaasukäyttöisestä infrapunalämmittimestä! Kantapään kauttahan se oli taas oppia otettava, kun pääosin puulämmitteisessä talossa samalle päivälle osui pitkä sähkökatkos, -27 C pakkanen ja selkäkipu lumimyrskyn jälkeisenä päivänä.