TUHKAT UUNISTA!

13.04.2019

Pinttyneen uunilasin, emalipintojen ja -kattiloiden, keraamisen lieden ja takan lasiluukkujen puhdistaja, puutarhan torjunta-aine, joka ravitsee maan ja tuo keväänkin aavistuksen aikaisemmin - tätä kaikkea on ihmeaine tuhka!

Palamisessa, yleensä lämmityksen sivutuotteena syntyvää puutuhkaa kannattaa vaalia kuin aarretta ja ottaa se hyötykäyttöön. Tuhka kannattaa kerätä lämpöä kestävään astiaan ja käyttää vasta sitten, kun se varmuudella on täysin jäähtynyttä. Puutarhassa koivutuhka on parasta. Puulämmittäjillä ja puulämmitteisen saunan omistajilla on koko pitkä talvi aikaa kerätä tuhkaa hyötykäyttöön, vaikka toki tuhkalla on käyttöä myös talvellakin. Tuhkasta on moneksi!

Tuhka tehokkaana puhdistusaineena

Tuhkaa on perinteisesti käytetty mm. saippuan valmistuksessa keittämällä puutuhkasta lipeää, mutta tuhka on myös mitä mainioin puhdistusaine. Tuhkalla puhdistaessa kannattaa muistaa, että tuhka myös värjää sen minkä kanssa joutuu kosketuksiin, jos tuhka pääsee imeytymään kosketuspintaansa. Käytäthän suojakäsineitä käsitellessäsi tuhkaa, sillä tuhka on voimakkaan emäksistä ainesta.

Kun käytät tuhkaa puhdistusaineena, se kannattaa siivilöidä suurempien paakkujen poistamiseksi. Tähän käy mikä tahansa tiivis siivilä, vaikkapa teesiivilä. Ilmavan kevyen tuhkan käyttö sellaisenaan voi tuntua hankalalta, mutta voit hyvin tehdä tuhkasta ja vedestä paksua tahnaa, jota hangataan puhdistettavalle pinnalle.

Käyttökohteita


Likainen lasi sähköuunissa?
Keittiössä uunin lasinen luukku saattaa joskus saada hankalasti puhdistettavia tahroja ja valumia, joihin tuhka on suorastaan ihmeaine! Kostuta talouspaperia, paina se tuhkaan ja hankaa tuhkaisella talouspapeilla lasia. Ei aikaakaan, kun se on puhdas! Pyyhi lasi vielä kostealla liinalla tai talouspaperilla ja kuivaa lopuksi.

Nokiset lasiset takka-, kamina-, kaakeliuuni- ja pönttöuuniluukut puhdistetaan kuten keittiön uunin lasikin.


Myös saunan lasiovi puhdistuu pinttyneimmistäkin kalkkitahroistaan kuten uunienkin luukut. Muista, että tuhka värjää pintoja, joihin se voi imeytyä, joten ole varovainen lähellä olevien puulistojen ja kaakelisaumojen kanssa.

Tuliko puupöydän pinnalle lasista ikävä rengas? Kokeile sekottaa tuhkaa ja majoneesia heti renkaan synnyttyä ja rengas saattaa olla poistettavissa. Tähän niksiin vanhaan aikaan ehdotettiin sikarin tai tupakan tuhkaa, mutta puutuhka saattaa olla kokeilun arvoinen. Tuskinpa siitä haittaakaan on. Käsittelemättömälle puulle tätä ei kuitenkaan tule tehdä.

Likaa puulieden emalipinnalla? Puhdista kuten keittiöuunin lasi. Jovelassa puhdistetaan tällä tavalla valkoisen emalipintaisen uunin pinta ja niksi toimii loistavasti pinttyneisiinkin tahroihin. Siksi meillä onkin tuvassa pieni lasipurkillinen sihdattua tuhkaa vuoden ympäri.

Keraamisen lieden lasi? Kyllä, tuhkalla voi puhdistaa samalla tavalla myös keraamisen lieden lasin.


Paloiko emalikattilassasi jokin pohjaan? Sekoita puutuhkaa ja vettä ja keitä seosta kattilassa, kunnes pohja on jälleen puhdas.

Hopeaa voi kiillottaa tuhkalla - hiero kostealla kankaalla tuhkaa hopeaesineeseen. Läkkipeltiset astiat puhdistettiin ennen aikaan hieromalla niitä tuhka-vesitahnalla.
Öljylamput, nokeentuneet lyhdyt, harmaantuneet auton valojen lasit, kaikki puhdistuvat tuhkan avulla. Hiero ensin kuivalla tuhkalla ja pyyhi kuivalla paperilla, tarvittaessa käytä tuhkaan kastettua kostutettua rättiä.

Tuhka torjujana puutarhassa


Tuhka.infon
mukaan Suomessa on tutkittu jo 1970-luvulla Maatalouden tutkimuskeskuksen toimesta tuhkan käyttöä kasvinsuojeluaineena. Tutkimuksessa kävi ilmi, että tuhka suojeli kasveja tuholaisilta yhtä hyvin kuin kasvinsuojeluaineetkin. Tuhka estää tuholaisia syömästä kasvia. Etuna onkin se, että tuhka ei tapa hyönteistä, joka vaikka onkin puutarhurin harmina, todennäköisesti on jonkin toisen hyönteisen tai eläimen ravintoa.


Puutarhan vihulaiset kuten satoja rouskivat kirpat ja porkkanakärpäset tai viinimarjojen luteet ja kirvat eivät voi sietää tuhkaa. Tuhka soveltuu esimerkiksi kaalien, nauriiden, porkkanoiden, sipulien ja retiisien tuholaisten torjuntaan. Ota (mielellään lehtipuun) tuhkaa ja teesiivilä, ja sirottele tuhkaa taimille ja kasveille.

Tuhkakäsittely tulee uusia aina sateen jälkeen tai mikäli kasteluvesi on huuhtonut tuhkan pois.

Tuhka lannoitteena


Tuhka on mitä arvokkain ravinne puutarhassa, sillä tuhka sisältää mm. booria, fosforia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja rikkiä, jotka kaikki ovat tärkeitä kasvien hyvinvoinnin kannalta. Tuhka vieläpä sisältää näitä kasvien tarvitsemia ravintoaineita juuri oikeassa suhteessa! Paras tuhka on lehtipuun, erityisesti koivun tuhkaa, sillä havipuiden tuhkassa saattaa olla raskasmetalleja.


Emäksisyytensä vuoksi tuhkaa käytetään myös maan kalkitsemiseen ja tuhka onkin parempi kalkitsija kuin esimerkiksi kaupallinen louhoskalkki. Tuhkakalkituksesta hyötyvät erityisesti tomaatit, sipulit, pavut, kaalit ja sipuleista kasvatettavat kukat. Kukkasipuleita voi myös säilyttää tuhkassa. Kun sipuleiden istutusaika on käsillä, sipulit ovat saaneet nautiskella tuhkan sisältämästä kalsiumista.

Annostelu: hyötypuutarhassa 2 kourallista / m2, hedelmäpuut ja pensaat 4 kourallista, nurmi ja koristekasvit 1 kourallinen / m2.

Tuhka ei sovi kaikille


Siinä missä hyötypuutarhan kasvatit yleensä viihtyvät 6-7 pH:n maa-aineksessa, kaikille tuhka ei sovi. Happamasta maasta pitävät mm. alppiruusu, hortensiat, pensasmustikat, havupuut, mesimarjat ja kanervakasvit, joten ne eivät pidä tuhkasta. Sammaleillekaan ei kannata tuhkaa levitellä, ellei sitten halua tuhota sammalaluettaan. Perunamaa ja tuhka on hieman kaksipiippuinen juttu, sillä vaikka peruna hyötyykin tuhkan ravinteista, pH:n kohoaminen altistaa perunat perunaruvelle, joka tuhoaa koko sadon.

Tuhkaa kompostiin, kyllä vai ei?

Tähän en löytänyt aivan yksiselitteistä näkemystä. Yleisohje Martoista kompostien valmistajiin tuntuu olevan, että tuhkaa ei suositella kompostiin. Myös kirjassa Komposti (Ken Thompson, s. 37) tuhka listataan niihin jota ei tule laittaa kompostiin, kuten myös kirjassa Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta (hortonimi, puutarhaopettaja Kirsi Tuominen, s. 16) jossa sanotaan, ettei tuhkaa tulisi laittaa kompostiin, sillä tuhkan vaikutuksesta kompostoitavan massan pH nousee, mikä vaikeuttaa pieneliöiden toimintaa kompostissa. Toisaalta esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen sivuilla maltillista tuhkamäärää (alle 10% kokonaismassasta, ohuelti siroteltuna 20cm välein) ei nähdä haitallisena ruokakompostissa, vaan nimenomaan kompostimassan lahoamista edistävänä lisänä.

Muita tuhkan käyttökohteita

Koivutuhkaseosta (turpeen tai hiekan kanssa) käytetään kanojen omatoimisiin kuivakylpyihin ulkoloisten torjumiseksi.

Paloturvalliseen astiaan laitettua lämmintä tuhkaa voi käyttää kasvihuoneessa alkukevään lämmittäjänä. Paloturvallisella kannella peitetty tuhka-astia tulee luonnollisesti laittaa myös paloturvalliselle alustalle, kuten tiilten tai kivilaatan päälle.

Varaslähtö kevääseen

Monet viljelijät käyttävät tuhkaa kevään jouduttamiseen levittämällä tuhkaa lumen pinnalle. Tumma tuhka imee itseensä aurinkoa, joka sulattaa lumet, ja samalla tuhka imeytyy maahan sen sijaan, että se lentelisi tuulen mukana pois. Parhaimmillaan lumet voivat hävitä puolisentoista viikkoa aikaisemmin kuin tuhkattomalta alueelta, ja joskus tuokin aika on merkittävä. Myös kotipihan nurmikko hyötyy tästä ravinteikkaasta lähdöstä kevääseen.


Liukas piha

Jos pihalla on hankalassa paikassa erityisen liukas kohta - on vaikkapa ollut ensin tihuttelevaa sadetta ja loskaa ja sen jälkeen iskeekin pakkanen, joka tekee polusta postilaatikolle jääradan, levitä polulle heti aamulla uunista otettua lämmintä tuhkaa, joka sulattaa jäätä. Sen jälkeen voitkin levittää päälle soraa. Ole kuitenkin varovainen. Jos on vähääkään tuulinen ilma, ei lämmintä, saati kuumaa tuhkaa tietenkään sovi levitellä, jottei palokuntaa tarvita paikalle.

Noin! Tässäpä vinkkejä hyödyllisen tuhkan käyttöön kotona ja puutarhassa. Todettava se on, että tuhkat todellakin kannattaa viedä pesästä ja laittaa ne kiertoon!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Lähteitä: Suomen luonto, Kuningaskuluttaja 18.05.2011, Sotavuosien konsteja ja korvikkeita: Jouni Kallioniemi, Hyötykasviyhdistys, Martat, Suomen Kanayhdistys ry, Household hints: The Chicago Daily News 1933, tuhka.info, Komposti: Ken Thompson, Kaikki kompostoinnista ja maanparannuksesta: Kirsi Tuominen, kuvat: Pixbay

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.