Tässä kerätään samettikukan kuivahtaneita siementupsuja seuraavan vuoden kukkia varten.
Meillä on juurikassato vasta tulossa, siis punajuuria, porkkanaa, lanttua ja palsternakkaa, joita säilötään eri tavoilla mm. esikeitettynä pakastettuna, kuivattuna tai soseena (pakasteessa) ja punajuuria myös tietenkin etikkaaliemeen säilöttynä. Yrttejä tulee paljon, ne kuivataan sellaisenaan erilaisia käyttötarkoituksia varten tai lisätään yrttisuolaan. Piparjuurta pakastetaan, kuivataan ja jauhetaan, omenoista tehdään tänä vuonna siideriä, perunat ja muut puutarhan kasvatit pyritään syömään loppuun ennen talvea. Siinäpä se sitten alkaakin olla meidän satomme syötynä ja säilöttynä.
Hävikin ennaltaehkäisy
Omat parhaat neuvoni ovat vain itsestäänselvyyksiä, siis että kannattaa kasvattaa sitä mitä tulee oikeasti syötyä, oman talouden tarpeisiin sopivan määrän edestä ja sitten syödä se säilötty sato. Hieman ekstraa kannattaa toki kasvattaa, koska sato ei aina onnistu, mutta oman kantapään kautta koettuna ämpärillinen edellisen vuoden sadon tomaatteja pakkasessa vielä maaliskuussakin ei oikeen toimi toivotulla tavalla. Sekin kannattaa huomioida, että sadolle löytyy tilaa olla säilössä oikeanlaisissa olosuhteissa, jotta sato ei mene pilalle.
Meillä satoa syödään suoraan, pakastetaan, kuivataan (myös juureksia), hillotaan, tehdään pikkelssejä, likööriä, yrttisuolaa ja omia mausteseoksia. Meille on kokemuksen kautta kehittynyt ihan hyvä käsitys siitä mitä, miten paljon ja millä tavalla kannattaa satoa kasvattaa ja säilöä, että sato tulee syötyä ja siltikin tulee joskus ylilyöntejä - kuten ämpärillinen tomaatteja pakkasessa vielä maaliskuussa (toistan tätä hekotellen itsellemme) ja pirullinen rivi raparperihilloa, joka tuli lopulta korvista.
Meidän keittiön sydän ja sadon turvasatama on
ruokakomero, jonne voi kävellä sisälle ja sen lattiasta kattoon
yltäville hyllyille mahtuu paljon tavaraa. Tilaa ei kuitenkaan ole
tarpeeksi ja haaveissa on joskus saada vielä pieni maakellarikin tänne
tai ainakin jokin lisäkaappi - ehkä vain hilloille, survoksille,
pikkelsseille ja muille sokeri- ja etikkasäilötyille herkuille.
Korona-aika on vahvistanut kotivara-ajatuksiamme ja tehnyt selväksi,
että meidän mittavanakin nähtävä kotivaramme hupenee nopeasti jos jokin
vakava
poikkeustila kestää pari kuukautta. Pitäisi olla lisätilaa
monimuotoisuudelle, kuten juuresten säilönnälle tuoreina ja myös ns.
bulkkivaihdolle, jossa 2 kuukauden tarpeet kiertäisivät siten, että
kaikkea on aina 2 kk:n tarpeen mukaisesti saatavilla koskemattomana kun
edellistä 2 kk:n erää vasta otetaan käyttöön..