SÄÄSTETÄÄN SÄHKÖÄ

Kirjoitus sisältää aiheeseen oleellisesti liittyviä, *-merkittyjä affiliatelinkkejä, joiden tuotteet perustuvat omiin käyttökokemuksiimme. Kirjoitus on alun perin julkaistu 28.8.2022.
Astetta alemmas
Kansalaisia neuvova ja kannustava energiaansäästökampanja on julistettu. Jo sitä ennen mediat ovat valmistellelleet kansalaisia tulevaan, jotta asiat eivät tulisi yllätyksinä. Hölmökin ymmärtää nyt, että sähkö on kallista ja sitä pitää säästää, ettei sähköä jouduta säännöstelemään.
Klikkilööppien lisäksi on julkaistu paljon hyvää materiaalia, joissa kerrotaan kotitalouksien energiankulutuksesta ja niiden vaikutuksista monin esimerkein. Esimerkiksi Helsingin Sanomien talousuutisissa julkaistiin artikkeli, jossa kerrottiin Energiaviraston keräämiin tilastoihin perustuen kotitalouksien eniten sähköä käyttävistä laitteista. Sähköä kuluu eniten:
- kodin lämmitykseen
- lämpimän veden käyttöön
- sähkösaunan lämmitykseen
- kodin koneelliseen ilmanvaihtoon
- kodin viihdelaitteiden käyttöön
Nyt julkaistu kansallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa kansalaisia alentamaan asuinhuoneidensa lämpöä asteella, jolla on yhteisenä toimena suuri vaikutus maan kokonaiskulutukseen. Autoilijoita pyydetään ajamaan hieman hillitymmin ja toki on hyvä pohtia ajojensa määrää, onko niissä pelivaraa turhien ajojen karsimiseksi? Otetaan hieman nopeampia suihkuja, ei vietetä sähkösaunassa määräänsä pidempää aikaa ja karsitaan hieman energian viihdekäyttöäkin. Nyt jos koskaan pienillä teoilla on suuri yhteisvaikutus.
Meillä Jovelassa ei ole lämminvesivaraajaa tai sähkösaunaa, ei koneellista ilmanvaihtoa, eikä viihdelaitteitakaan tule käytettyä, ellei sellaiseksi lasketa läppäriä, joka on samaan aikaan sekä työväline, että äänikirjojen ja sarjojen mahdollistaja, mutta salimme kakluunin ollessa edelleen korjaamatta (huokaus), salin lämmitys ei onnistu kuten muuten puulämmitteisessä talossamme onnistuu. Palataan saliin ja sen ratkaisuihin kuitenkin vasta tuonnempana tässä jutussa, ja mennään tuohon puulämmitykseen ensin.
Puulämmitys kumppaneineen
Yht'äkkiä turhaankin parjattu puulämmitys onkin pelastava enkeli. Tosin oli se sitä ennen tätä kriisiäkin. Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtajana
toiminut valtiotieteen tohtori ja taloustieteilijä Pasi Holm julkaisi jo helmikuussa 2019 taloustutkimuksen, jonka perusteella selvisi, että mikäli Suomessa ei lämmitettäisi myös puulla, maassamme tarvittaisiin 41% enemmän tuotettua energiaa. Jos meitä puulämmittäjiä ei olisi, yhteiskunta ei tästä tilanteesta taitaisi selvitä nyt kovin helposti.
Puukauppa käy kuumana
Nyt kun energian hinta pomppasi pilviin, eikä nousulle näy vielä loppua, polttopuiden myyjien laarien pohjat alkoivat näkyä jo pahimpien helteiden aikaan, vaikka tuleva talvi ei normaalisti olisi monenkaan mielessä ollut. Samalla tietenkin polttopuun hinnat ovat nousseet melkoisesti. Puhutaan jo pahimmillaan 90 euron koivukuutiohinnoista. Korkeista hinnoista huolimatta polttopuun saatavuuden haasteista on raportoitu laajasti. Myös brikettien saatavuus on heikentynyt, sillä suuri osa Suomessa myytävistä briketeistä ovat venäläistä tai ukrainalaista alkuperää. Meillä täällä Jovelassakin käytetään erittäin hyvätehoisia HOT-brikettejä tukilämmitysmuotona, sillä brikettien paloaika on pidempi ja niiden lämmöntuottoteho on puuta korkeampi. Valitettavasti ainakaan tällä hetkellä näitä meidän parhaiksi kokemia brikettejä ei ole saatavilla, sillä ne valmistetaan Ukrainassa, joten en turhaan linkitä niiden kotimaista jälleenmyyjää.

Laadukkaiden brikettien jälkeen lämmitysteholtaan paras polttopuu on koivu (1010 kWh/m3). Mänty (810 kWh/m3), kuusi (790 kWh/m3) ja haapa (790 kWh/m3) ovat lähellä toisiaan lämmitysteholtaan. Lämmitystehoon ja puun menekkiin vaikuttaa suuresti myös se, miten puuta poltetaan. Puita ei kannata sytyttää alta tai laittaa uuniin pystyyn. Hävikki on tällöin valtava! Puunsäästäjän tutkitusti tehokkaita vinkkejä voit lukea täältä.
Jos koet haasteita saadaksesi polttopuuta lisää, saattaa kannattaa laittaa lappunen lähikaupan ilmotustaululle. Moni puukauppias myy puuta vain paikallisesti, muttei mainosta sitä erityisesti ja tällöin puun hinta saattaa vääristyäkin isojen toimijoiden puskiessa hintoja ylös. Kysele paikallisilta, uunien valmistajilta. Kyllä polttopuuta vielä metsämaastamme löytyy, vaikka lööppien mukaan kysyntä on ylittänyt saatavuuden, mutta älä odota sen hankinnan kanssa kuitenkaan yhtään edemmäs. Seuraavan vuoden polttopuut kaadetaan edellisenä talvena. Kysyntä on suurta ja polttopuiden saatavuus heikkenee varmasti talven lähestyessä.
Lisätehoa puulämmitykseen!
Onnekkaimmat meistä saavat lämmittää kotinsa puulla, mutta puulämmityksen tehoa voi vielä parantaa puumäärää lisäämättä. Meillä on tuvan puuliedellä käytössä kamiinatuuletin, joka on sähkötön, kamiinan päälle asetettava tuuletin, joka levittää lämmön huoneeseen ja siten vähentää puun kulutusta ihan merkittävästi. Lämpö leviää nopeammin ja laajemmalle alalle tuulettimen avulla. Tuuletin kannattaa sijoittaa lieden tai kamiinan pinnan päälle sen takaosaan, jolloin tuuletin puhaltaa edestään nousevaa lämpöä huoneeseen.

Omakohtaisena kokemuksena sanoisin, että kun tällaisen hankkii, kannattaa hankkia hyvä. Näissä kamiinatuulettimissa on paljon eroja, niin hinnoissa kuin tehoissakin. Jotkut tuulettimet ovat niin prutkuja, että markkinahyrräkin ajaisi saman asian. Kamiinatulettimen saa toki alle 50 eurolla, mutta niiden tehot eivät välttämättä ole kummoisia. Meillä on Sunwindin ensimmäisiä markkinoille tulleita tuulettimia (200 m3/h) ja vaikka valmistaja on laadukas ja tietää asiansa, ensimmäisten kamiinatuulettimien tehot on huomattavasti vähäisempiä kuin uusimpien mallien, kuten Sunwindin uudempi kamiinatuuletin, jonka ilmanvirtausteho on jo 425 m3/h. Mikäli ilmanvirtaustehoa ei tuotteessa mainita, älä osta sitä. Maksa mielummin pari kymppiä enemmän kuin maksat tyhjästä. Tehokas tuuletin kyllä maksaa itsensä takaisin pian. Sunwindin tehokas kamiinatuuletin löytyy mm. *Stayprosta.
Lisää varaavuutta varaamattomaan uuniin
Tuvassa olevan puulietemme uunin sisällä on tulitiiliä, jotka hieman lisäävät lämmön varaavuutta muuten varaamattomassa uunissamme, mutta tätä talvea varten tilasimme lieden päälle
ystävämme vinkkaamana 40 mm paksun, varaavan vuolukivilevyn, joka koostuu neljästä osasta. Levyjen alle laitetaan pienet asennuspalat (irtopalat), jotka vähentävät levyjen halkeamisen riskiä.
Testasimme jo levyn varaavuutta seuraavin tuloksin. Sateinen ilta, ulkona yölämpö 9C. Sisällä ei ollut muuta lämmitystä.
Testilämpömittaus tehtiin polttamalla 6 tai 7 klapia noin reilun tunnin sisällä pienipesäisessä liedessämme. Taaimpien levyjen lämpö nousi melko nopeasti 77 asteeseen. Tuntia myöhemmin (19:45)
, palamisen jo päätyttyä, taaimpien levyjen lämpötila oli 124 C. Tuntia myöhemmin (20:45) taaimpien levyjen lämpö oli 83 C, tästä tunti edemmäs (21:45) 57 C ja klo 23:00 se oli 42 C. Aamulla klo 6.30 levyjen lämpö oli vielä 25 C.
Positiivinen yllätys! Myös lämpöä levittävä, lämmöstä aktivoituva (50 C) kamiinatuulettimemme toimi normaalia pidempään.

Vuolukivilevyjen avulla pyrimme siihen, ettei tuvassamme tarvitsisi ylläpitää yölämpöä pienellä sähköpatterilla kuin kovina pakkasöinä. Vuolukivilevyt tilasimme HelaStonesta mittatilauksena. Levyille asennuspaloineen tuli hintaa 209,50 + rahti, jonka jaoimme kimppatilauksena ystävämme kanssa.
Vähemmällä lämmöllä pärjätään kyllä!
Vanhassa talossa, jota ei ole täysin eristetty rakenteita avaten, talven kylmyys hiipii nurkkiin, mutta nyt kun lämmityksen määrää on yleisesti hyvä vähentää, vanhojen talojen asukkaiden niksit ovat käypiä muuallakin.
Jos ikkunat hieman falskaavat ja kotoisa lämpö tekee tuttavuutta ulkoisen viiman kanssa oven alta tai karmien raoista, kohtaamista kannattaa pehmentää vaikkapa pellavariveellä, joka hengittää, mutta estää kuitenkin lämmön karkailun. Pellavariveellä voi kätevästi tilkitä tällaiset lämpökarkuriaukot. Vetoisan oven eteen voi ripustaa paksun verhon tai vaikkapa armeijan ylijäämätuotteita myyvistä kaupoista löytyvän paksun villahuovan, joka estää vetoa. Kunnon paksut matot lattioilla estävät lattian viileyden leviämisen huoneeseen ja luovat muutenkin lämpimän tunnelman pelkällä paljaalla lattialla asteluun verrattuna.

Kynttilät tuovat lämmintä tunnelmaa, mutta niiden lämmitysteho on kuitenkin melko vähäinen. Nyt kun kynttilöiden raaka-aineiden hintojen nousu on heijastunut jyrkästi myös kynttilöiden kuluttajahintoihin, kynttilöiden lämpö on myös kustannustehotonta. Esimerkiksi Ikean klassinen 50 kruunukynttilän erä maksoi vielä vuosi sitten alle 10 euroa ja nyt jo senttiä vaille 16 euroa. Jos kuitenkin olet kynttiläihmisiä, kuten itse vahvasti olen, kaikki lämpö on toki aina kotiin päin. Kynttilät ovat ihania ja luovathan ne valoakin, mutta juuri nyt kynttilät ovat harmillisen kalliita ja hinnat nousevat vielä. Varaudu ajoissa!
Öljylamput
Kotivaraamme kuuluu muutama soma ja hyvä öljylamppu, jotka toki tuottavat hieman lämpöäkin, mutta niiden käyttötarkoitus on kuitenkin tuottaa valoa silloin, kun sähkövaloja ei ole mahdollista käyttää tai kun sähkövaloja ei halua käyttää. Yksi kattolamppu ja muutama pienempi pöytälamppu riittävät hyvin tällaisessa normaalikokoisessa talossa.

Kärytön lamppuöljy
Lamppuöljy
on tuotenimi, mutta itse neste on käytännössä samaa kuin velopetrooli,
jota käytetään myös lämmittimissä. Lamppuöljyissä, kuten petroolissakin
on kuitekin puhtauseroja. Omakohtaisesti voimme sanoa, että lampuissa
kannattaa polttaa parafiinipohjaisia lamppuöljyjä, kuten Kemetylin
T-lamppuöljy, joka ei meillä ole kertaakaan päästänyt käryn käryä ja
muutenkin palaa hajuttomasti ja kauniisti. Itse en tuhlaisi rahaa
kauniissa pullossa, joskus jopa likeemmäs 20 euron litrahinnalla
myytävään lamppuöljyyn, kun laatua saa (tällä hetkellä (08/2022) alle 6 eurolla
tuon T-lamppuöljyn merkeissä ihan tavallisista kaupoista.
Mukavuuslämpöä
Villasukat! Miten mukavaa onkaan käyskennellä villasukissa. Noin muutenkin, kun kodin lämpöä hieman alennetaan, pieni lämpöpudotus ei alenna mukavuutta kun pukeutuu oikein. Talvi on talvi eikä kotonakaan tarvitse kulkea bikinivarustuksessa. Tietenkään sekään ei ole tarkoitus, että kotona palellaan tai että sisällä tarvitsee pukeutua niin, ettei käsiä enää saa taivutettua. Sen sijaan otetaan ilo irti tästäkin. Pehmoiset villasukat jalkaan. Kotoisa villatakki päälle,. Uni on rentouttavinta kun huone on hieman muita huoneita viileämpi ja kuumavesipullon lämmittämään sänkyyn voi kömpiä kuin pesään konsanaan.

Koska meillä makuuhuone pidetään hyvinkin viileänä, ihan mieltymyssyistä, meillä on käytössä sängynlämmitin, tai vuoteenlämmitin, jota myös lämpöpetariksi kutsutaan. Lämpöpetari on ollut itselleni tärkeä selkävaivan vuoksi, jota lämpö helpottaa paljon. Lämpöpetari kuluttaa sähköä varsin maltillisesti, maksimitehollaankin usein vain 50-60 W. Erilaisten lämpöpetareiden lämmitysasetusvaihtoehdot ovat sangen usein 1 ja 2, joista vaihtoehto 2 tekee sängystä niin kuuman, ettei siinä voi nukkua. Pienin asetus riittää luomaan lämpimän pesän ja on edullisempaa lämmittää hieman sänkyä, jossa uinuu peiton alla, kuin koko huonetta peiton ulkopuolella.
Oman kulutuksen laskeminen ja sen hinta
No niin, nyt päästään itse asiaan. Paljonko se patteri, läppäri, jääkaappi tai KAUSIVALOT oikeasti maksavat käytössä? Tätähän meistä monet nyt miettivät, mekin, tietysti!
Fingridin mukaan sähkön keskihinta tällä viikolla (elokuussa 2022) on ollut 47,7 snt/kWh. Tähän kun lisää sähköveron ja vähän energiaa kuluttavan talouden keskimääräisen sähkönsiirtomaksun kuukausikertamaksuineen, n. 10 snt/ kWh, sähkön kokonaiskulutuskeskihinta on ollut melkein 60 snt /1 kWh ja tämä on vasta alkua, arvioidaan.
Sähköyhtiö Helen on listannut esimerkkejä mitä yhdellä kWh:lla voi tehdä. Jos olet elokuussa 2022 ollut tukkuhintaisen sähkösopimuksen varassa, 0,6 euroa on tällä viikolla maksanut:
Suihku 2 min
Omakotitalon (100m2) lämmitys: 20 min
Astianpesukone 2 h
Pöytätietokone 5 h
Televisio (vähän energiaa käyttävä) 17 h
Jääkaappipakastin 24 h
Led-lamppu (11W) 90 h
Sähkön laitekohtaisen hinnan laskeminen
Laitteissa ilmoitetaan laitteen maksimikulutus watteina. Jaa se tuhannella ja saat kilowattitunnin, eli paljonko laite maksimitehollaan käyttää energiaa tunnissa.
Kulutuksen hinta lasketaan kertomalla sähkön ostohinta, jonka löydät sähkösopimuksestasi (snt/kWh) x laitteen tuntikulutus = kWh. HUOM! Tämä kertoo vasta sen hinnan, jonka maksat pelkästä sähköstä. Tämän hinnan päälle tulee vielä paikallisesta perusmaksusta ja omaan energiankulutukseesi perustuvasta kWh-maksusta koostuva sähkönsiirtomaksu, jonka hinnan määrittelee paikallinen jakeluverkkoyhtiö sekä sähkövero, joka vuonna 2022 kotitalouksilla on noin 2,8 snt/kWh. Esimerkiksi meillä tässä elokuussa sähkönsiirtomaksu oli (Yleissiirto 25A) 4,56 snt/kWh + perusmaksu 25,80€/kk.
Jos laitteen maksimiteho on vaikkapa 500 W, simppeli laskukaava on seuraava:
500 W: 1000 = 0,5 kWh
0,5 kWh x *22,98 snt/kWh (*sähkösopimuksen esimerkkihinta) = 11,49 snt/ per laitteen käyttötunti. Tämä on siis se perustuntihinta, jonka maksat laitettasi käyttäessäsi. Tämän lisäksi tosiaan tulee vielä talouskohtainen sähkönsiirtomaksu + sähkövero. Todellinen kokonaishinta tässä esimerkissä on siis noin 20 snt/käyttötunti.

Laitteen maksimiteho löytyy jokaisesta sähkölaitteesta. Esimerkiksi kuvan patterissa on 3 lämpöasetusta: 800 W, 1200 W ja 2000 W, mutta laitteeseen merkitään silti sen maksimiteho.
Omat sähkökulut
Päätin hieman laskeskella mitä oman taloutemme sähköaparaatit kustantavat käytössä tähän maailmanaikaan. Meidän sähkömenomme ovat sangen maltillisia tässä askeettisten mukavuuksien talossamme, kunhan ei vaan tarvitse kytkeä sähköpattereita lämmitystueksi. Yleensä talvella olemme joutuneet joinain viikkoina ainakin yölämpöä tukemaan pienillä sähköpattereilla (minimiasetuksilla), mutta tulevana talvena sitäkin vältetään kaikin mahdollisin keinoin.
Sähköä meillä kuluu ja se kustantaa:
Pakastin: 0,76 kWh/ vrk = 17,46 snt/ vrk ja 5,24 €/kk
Jääkaappi 0,37 kWh/ vrk = 8,5 snt/ vrk ja 2,55 €/kk
Erottelevan vessan tuuletin 0,06 kWh/ vrk = 1,38 snt ja 41,4 snt /kk
Lämpöpetari 1,37 snt/h, eli n. 11 snt/yö ja keskimäärin 3,3€ /kk
Vedenkeitin: 2200 W = 2 kWh = 0,76 snt /minuutti
Mikroaaltouuni: 700 W = 0,7 kW = 0,27 snt /minuutti
Puhelimen lataaminen keskimäärin: 0,02 kWh = 0,46 snt (per latauskerta)
Kannettava tietokone 4W = 0,04 kWh = 0,92 snt /tunti
6-levyinen kasvikuivuri: 630 W = 0.63 kWh = 14,5 snt /tunti
Airfryer: 2200 W = 2,2 kWh = 50,56 snt /tunti
Pieni pöytäuuni (40 l) 1800 W = 1,8 kWh = 41,36 snt /tunti
Huom! Näissä omaan sähkösopimukseemme perustuvissa hinnoissa (22,98/kWh) ei ole sähkönsiirtomaksua tai sähköveroa, joka kirjoitushetkellä meillä on yhteensä noin +7,40 snt/kWh.

Sähköpattereiden sähkönkulutus ja hinta
Patterit, joissa 3 eri lämpöasetusta: 800 W (0,8 kWh) 1200 W (1,2 kWh) ja 2000 W (2 kWh)
Sähköpatterin kustannus per tunti, vuorokausi ja kuukausi jos patteri on päällä 24h/vrk:
800 W: 18,38 snt/h (4,42 €/vrk), 132,60 €/ kk
1200 W: 27,57 snt/h (6,61 €/vrk), 198,30 €/ kk
2000 W: 46 snt/h (11,04 €/vrk) 331,1 €/ kk + sähkönsiirtomaksu! Yksi pieni patteri!
Lämpöpuhallin: 2000 W: 41,36 snt/h. Lämpöpuhallin on laite, jota käytetään vain hetki, joten sille riittää tuntihinta.
Huom! Näissä omaan sähkösopimukseemme perustuvissa hinnoissa (22,98/kWh) ei ole sähkönsiirtomaksua tai sähköveroa, joka kirjoitushetkellä meillä on yhteensä noin +7,40 snt/kWh.

Meillä on salissa 2 pikkupatteria talven tueksi. Nämä söpöiset, mutta modernit, vain ulkonäöltäään vintage-malliset pikkupatterit ovat *KitchenOnesta, hinta alk. 90€. Pattereita on kahta eri väriä, sininen ja kaunis vihreä ja niitä löytyy kolmea eri kokoa. Linkki vie niistä pienimpään, jossa lämpöasetukset 600 W, 900 W ja 1500 W.
Sähkölämmityksen sijaan
No nyt päästään vihdoinkin saliimme! Iso huone, kakluunin hintava remontti edelleen odottaa toteutumistaan, mutta ellei salin ovea suljeta talveksi, saliin pitää saada lämpöä. Oven voi toki sulkea ja antaa salin mennä talviunille pahimpina pakkaspäivinä ja -öinä, mutta noin muuten saliin pitää saada lämpöä tänäkin talvena. Tänä talvena se ei vaan mielellään ole pienillä sähköpattereilla, ellei ole ihan pakko. Salin seinän toisella puolella on pönttöuuni, josta kyllä läpöä saliinkin tulee, mutta ei läheskään riittävästi.
Taloudestamme löytyy kaksi varalämpölähdettä: kaasulla toimiva infrapunalämmitin ja valopetroolilämmitin, joista molempia suosittelen. Huom! Kumpaakaan lämmitintä ei tule käyttää yöaikaan ihmisten nukkuessa!
Molemmat lämmittimet ovat käytössä sähköä edullisempia ja teholtaan sellaisia, ettei saavutettua lämpöä tarvitse tohottaa vuorokauden ympäri tai edes maksimiasetuksilla. Molemmat lämmittimet ovat meillä käytössä ollessaan ensin puoli tuntia täydellä teholla ja sen jälkeen tarvittavan ajan minimiasetuksella.

Petroolilämmitin on vain säilössä pöydän alla kesäisin.
Tehokkaan kaasulämmittimen käyttökustannukset
Ison (11 kg) kaasupullon vaihto täyteen maksaa tällä hetkellä n. 25€.
Mimimi, eli saavutetun lämmön ylläpitolämpö: 110 g/h, pullo riittää n. 100 tuntiin = 0,25€/h
Keskilämpö: 210 g/h, pullo riittää n. 52 tuntiin = 0,48€/h
Maksimilämpö, nopea teholämmitys: 305 g/h, pullo riittää n. 36 tuntiin = 0,69€/h
Kaasulämmittien hinnat ovat nousseet kesän 2022 jälkeen. Edullisimmillaan laadukkaita kaasulämmittimiä löytää alle 150 eurolla, esimerkiksi 4,2 kW:n lämmitin *Virtasenkaupasta. Kaasulämmittimet, joissa on lisäksi lämpöä levittävä tuuletin, maksavat noin 250 euroa, esimerkiksi Sunwindin tehokas 4,2 kW:n kaasukamiina infrapunalämmöllä *Stayprossa.
Vahva suositus infrapunalämmitimille! Infrapunalämmittimen lämpö on erityisen miellyttävää, pehmeää ja lihaksiin saakka leviävää lämpöä.
Valopetroolikamiinan käyttökustannus
Petroolikamiina käyttää n. 3 dl valopetroolia tunnissa maksimilämpöasetuksella, joka on sangen tehokas ja meillä käytössä ainoastaan nopealle alkulämmölle. Valopetroolia myydään usein 5 tai 10 litran kanistereissa. Valitettavasti niidenkin hinnat ovat nousseet jyrkästi - siinä missä 10 litran kanisterin sai ennen 23 eurolla, nyt hinta hipoo ja ylittääkin 30 euroa. Meillä oli tuuria, tai no, ei tuuria, vaan ominaista varautumista, joten tämän talven yli tukilämmitetään vielä edullisesti, koska meillä on petroolia varastoituna, mutta uusilla hinnoilla petroolilämmitin kuluttaa maksimitehollaan noin 0,90€/h, normiteholla noin puolet siitä. Valopetroolilämmitin on kuitenkin sangen tehokas ja miellyttävä, nopeasti lämmittävä lämmitin, joka toimii myös sähkökatkon aikana (kuten kaasulämmitinkin) ja kun polttoaineena käyttää laadukasta, tuoksutonta ja puhdasta valopetroolia, lämmitin ei haise käytössä. Hyvä Sunwindin petroolilämmitin löytyy mm. *Stayprosta.
Energiansäästöä ja aurinkoenergiaa
Aurinkopaneelien kauppa käy kuumana vaikka lähestymme vuoden pimeintä aikaa ja ilmalämpöpumppujen asennusta saa odottaa kuukausia, jos edes saa sellaisen itselleen hankittua. Niin kuumana markkinat käyvät nyt. Tämä on taas hyvä esimerkki siitä, miten nopeasti tilanteet voivat muuttua ja miten tietynlainen paniikkiostaminen aiheuttaa saatavuushaasteita. Suosittelen lämpimästi aurinkoenergiaa suunnitteleville tai järjestelmiä jo hankkineille kotimaista kirjaa Aurinkoenergia Suomessa. Se on seikkaperäinen tietokirja aiheestaan, säästää rahaa ja auttaa puolueettomasti ymmärtämään miten kannattaa toimia. Uudelleen kirjasuosituslistoille on noussut myös kirja Säästä energiaa, joka neuvoo energiaa säästävän kodin saloihin. Kirjoja on saatavilla myös verkkoantikvariaateista, joten laitan kuvan alle linkit moisiin ja kirjastoistahan toki molempia myös saa, mikäli varauskirjat eivät ole jo aivan täynnä.

Säästä energiaa
*Finlandia Kirjan antikvariaatissa
*Adlibriksessä
Aurinkoenergia Suomessa
*Finlandia Kirjan antikvariaatissa
*Adlibriksessä
Niiden kausivalojen kustannukset!
Illat pimenevät ja yöt ovat mustia ennen kun lumi taas sataa maahan. Kaikkea turhaa energiankulutusta pitäisi nyt karsia ja välttää, mutta entä nuo kausivalot.. Tulevatko ne hirmuisen kalliiksi jos edes joulukuun pitäisi pienet valot tuikkimassa pimeydessä?
Kukin tietenkin päättäköön mikä on tarpeen ja mikä ei, mutta kausivalojen tuoma ilo ei nyt ihan mahdottomasti maksa. Toki ne hieman kuormittavat verkkoa massana, mutta maltillisesti silti. Esimerkiksi meidän ulkokausivalot 250 led-lampulla, (5W = 0,005 kWh) kuluttavat 0,11 snt tunnissa + sähkönsiirtomaksu ja sähkövero.
Tosin kuka tietää mitä sähkö joulukuussa maksaa. Nykyisen sopimuksemme tarjoilee sen 22,98 snt/kWh hinnalla, toistaiseksi.

Saunamme kupeella on retrohenkinen aurinkokennovalaisin, jonka hankimme puolisentoista vuotta sitten Clasulta. Marraskuun jälkeen se ei jaksa valaista kuin hetken, ennen kun jälleen heräilee eloon helmikuun aikana.
Mikä sähkösopimus nyt kannattaa ottaa?
..jos uusi sopimus on otettava tai vanha umpeutuu lähikuukausina? Meillä kävi niin, että käyttämämme sähköyhtiö lopetti toimintansa ja jouduimme solmimaan uuden sopimuksen, joka tuplasi sähkön hinnan, joten päädyimme kuitenkin tukkusähköön, emmekä ole katuneet päätöstä. Kulutuksemme on niin vähäistä, ettei kulutuksemme suuria summia kerryttäisi muutenkaan, mutta kaikki säästö on aina kotiin päin. Tällä hetkellä myös arvioidaan, että Olkiluoto 3:n käynnistyttyä ja muiden tukitoimien, kuten uusien tuulivoimaloiden käynnistyessä Suomi saavuttaisi sähköomavaraisuuden jo 2023 aikana. Se toisi sähkön hinnan taas pysyvästi ihmimilliseksi.
Oma kulutuksemme (päivitys)
Julkaisun kirjoituksen jälkeen siirryimme pörssisähkösopimukselle ja olemme maksaneet sähköstä pääsääntoisesti vain muutamia senttejä - 20 snt /kWh. Laitan tähän muistiin ja esimerkiksi oman 120 m2-kokoisen kotimme sähkönkulutuksen 8 edeltävän kuukauden ajalta. Kuukausittainen kulutus on vaihdellut pääasiassa 81-116 kWh välillä poissulkien kesäkuun 136,1 kWh, jonka aiheutti sadettajien käyttö, eli porakaivon vesipumppu.
Toukokuu 2022: 108,94 kWh
Kesäkuu 2022: 136,10 kWh
Heinäkuu 2022: 104,30 kWh
Elokuu 2022: 84,48 kWh
Syyskuu 2022: 104,17 kWh
Lokakuu 2022: 92,11 kWh
Marraskuu 2022: 81,35 kWh
Joulukuu 2022: 116,16 kWh
Pieniä tekoja
Pieniä tekoja, niitä tässä tarvitaan. Jos peset koneella, pese täysiä koneellisia. Sammuta laitteet kun et käytä niitä, esimerksi televisio vain taustaäänenä muuta hääräillessäsi. Alenna huonelämpöä asteella, lyhennä suihkuaikaa. Vaihda lamput led-lamppuihin ja jos mahdolliista, paljon sähköä kuluttavia laitteita vähäenergisiin malleihin. Vähennä kulutusta pienillä muutoksilla. Kun esimerkiksi keität riisiä tai pastaa, keitä vain puolet ajasta, peitä kattila kannella ja keittiöpyyhkeellä ja ruoka hautuu kypsäksi puolet vähemmän energiaa käyttäen. Pieni juttu, joka vähentää sähkön kulutustasi pelkästään lieden osalta 30 tuntia vuodessa.
Pienistä säästöistä kasvaa suuria, kun tämän talven yli menemme. Helppoa siitä ei tule, mutta ei siitä tarvitse tehdä turhan vaikeaakaan. Ja muistetaan se kotivarakin, eikös vaan! Tämä aika jos mikä on näyttänyt meille sen, miksi tervehenkinen varautuminen on järkevää ja talven saapuessa se tulee näkymään vielä kirkkaammin. On parempi ja halvempaa ennakoida kuin reagoida, niin se vaan on..
Yhteishengessä tästäkin selvitään ♥
Jovelan Johanna
Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta ♥