JOULUA KOHTI

07.12.2020

Joulukalentereiden ensimmäiset luukut on avattu ja itsenäisyyspäivää on vietetty kodeissa kautta Suomenmaan. Jouluun on enää muutama viikko ja pienet jouluvalmistelut ovat alkaneet. Tämän postauksen myötä saadaan päätökseen omavaraistelevien bloggaajien vuoden 2020 yhteispostaussarja, jossa ollaan voitu seurata Tsajut-blogin Sadun ja Korkeala-blogin Heikin johdolla omavaraistelevien bloggaajien puuhia kuluneen vuoden aikana.

Jovelassakin jouluvalmistelut ovat alkaneet.  Olen ollut niin kiitollinen tästä omasta hiljaisesta kuplastamme täällä, elämästä näiden vanhojen hirsien suojassa, narisevista tuvan lattioista, iloa tuovista linnuista lintulaudalla ikkunan takana ja omasta palasta maata, vaikkei se juuri nyt erityisen kauniilta kaiken harmauden keskellä näytäkään. Vuosi on loppua kohti ollut hieman raskas kantaa, kuten monilla muillakin. Joulu taitaa olla nyt juuri se, mitä tähän olotilaan tarvitaan.

Tämän erikoisen ja raskaan vuoden päätteeksi ja näillä seuduilla vallitsevan pitkäkestoisen sääharmauden taitteeksi oli jo saatava hieman valoa, iloa ja lämpöä, joka löytyi jouluaarrelaatikoista. Niiden avaaminen on joka vuosi yhtä hauskaa. Ihan kaikkia laatikoiden aarteita ei meinaa muistaakaan, vanhan tutun lisäksi laatikoista löytyy aina jotain melkein kuin uutta, vaikka vanhaa onkin.

Me olemme saaneet viettää joulua Jovelassa vuodesta 2013, tosin silloin vasta joulupyhistä alkaen, sillä aaton vietimme Helsingissä äitini luona, joka sitten seuraavana jouluna jo nukkuikin pois juuri ennen joulua. Sen jälkeen olemme viettäneet joulun täällä kotona, Jovelan tuvassa ystävien kanssa joulua juhlistaen. Poikkeuksena tosin tässäkin viime vuoden joulu, jolloin jouduin viettämään joulun sairaalassa. Ehkä siksi tänä vuonna jouluaarrelaatikoiden avaaminen tuntui niin mukavalta - kaikki vanhat tutut ja muutama unohtunutkin joulukoriste ilahdutti ulkona vallitsevan harmauden keskellä.

Jouluaikaan tuvassa on aivan erityinen lämpö ja hehku, josta oman osansa luo isännän laittama kuparinen keittiösaarekkeen taso. Ruokapöydän yllä oleva orsi koristeltiin jo viikonloppuna joulua varten. Jouluorren himmeät patterivalot saavat palaa aina joulupyhiin saakka, jolloin yleensä tuntuukin jo siltä, että joulun saa pakata pois.

Tänä vuonna Aukusti-tonttu nojailee puutarhan viimeisen kurpitsan kylkeen, joka sekin on saanut hieman juhlasomisteita. Sadon viimeinen syödään ennen kun vuosi vaihtuu. Kurpitsa on melkoinen omavaraistelevan kestovihannes. Sen säilyvyys on uskomattoman hyvä! Pianhan se sitten onkin taas se aika, kun hypistellään uusia siemenluetteloita ja aletaan suunnittelemaan vuoden 2021 puutarhasatoja. Siitäkin on tullut jo jouluperinne täällä, siis siemenluetteloiden hypistelystä ja tutkailusta joulupyhien aikaan, jolloin puutarhakuumeen ensioireet yleensä ilmenevät.

Vitsailemme usein asuvamme 1800-luvulla, sillä meillä ei ole niitä yleisiä nykyajan mukavuuksiksi kutsuttuja juttuja, kuten juoksevaa vettä, viemäröintejä, astianpesukonetta tai sähköhellaa. Olemme tulleet nuukiksi mitä tulee sähkölaitteisiin. Yhtään välttämätöntä ei tee mieli hankkia. Nyt kuitenkin hankimme kuvassa näkyvän Philipsin XXL Premium airfryerin ja olen hankintaan kovin tyytyväinen. Meillä on ollut pieni sähköuuni puulieden tueksi lähinnä kesähelteiden aikaan, jolloin ei tee mieli lämmittää tuvan puuhellaa. Se pieni sähköuuni on ollut kovin ärsyttävä monella tapaa, vaikka sillä ollaankin pärjätty. Nyt kuitenkin pikkuärsyttävä sai lähdöt ja tilalle tuli airfryer, enkä ole vielä keksinyt mitä sillä ei voisi tehdä, jota on voitu tehdä pikku-uunilla. Tällä airfryerillä voi myös tehdä paljon sellaisia, mitä pikku-uunilla ei ole voinut tehdä, kuten aivan loistavaa riisipuuroa ilman jatkuvan hämmentämisen vaivaa! Laite on todella mainio ja teen sitä jonkun jutun erikseen vielä myöhemmin. Olemme ehtineet testata laitteella kaikenlaista paahdetuista juureksista kanaan ja lihapullista kakkuihin ja olen aivan tuon mainion ilmauunin lumoissa. Se on todella viiden tähden arvoinen hankinta, paras hankintamme sitten mainion tasokuivurin!

Noin muuten täällä on aikalailla vietetty hiljaiseloa. Mieli on välillä ollut hieman haalea ja olo kovin aikaansaamaton. Ei oikeen mikään ole jaksanut innostaa tavalliseen tapaan. Yli puolen vuotta kestänyt työhiljaisuus on tuntunut väärällä tavalla, enkä ole osannut ottaa annetusta vapaa-ajasta kiinni hyödyllisellä tavalla. Ollaan kuitenkin isännän kanssa saatu pysyä terveinä täällä omassa kuplassamme. Säät ovat olleet uuvuttavan harmaata ja sateista huttua, josta joulu on kaukana, mutta huonomminkin asiat voisivat olla. Ehkä pieni melankolia on ollut tarpeenkin, tiedä tuota. Oppii arvostamaan sitä mitä on ja miettimään asioita eri kanteilta.

Tässä olimme laittaneet hieman väriä harmauteen itsenäisyyspäiväksi. Kävyt ovat aikoinaan pihalta kaadetusta itsenäisyyden kuusesta. Kävyt ripustellaan jouluksi porstuan peiliin, kuten ennenkin.

Punainen torppakin sai koristeita jouluaarrelaatikon kätköistä. Tietää joulu sitten tulla taloon. Kunpa vaan tuo mittari painuisi sinne nollan alapuolelle ja vesisade muuttuisi lumisateeksi. Ei sitä lunta tarvitse hangen verran tulla, mutta jos hieman saisimme valkoista maahan jouluksi. Joulun jälkeen ei lumella ole niin väliä, pikkupakkaset ja huurapuut riittävät. Sopii kevään sitten tulla aikaisin, niin pääsee taas puutarhapuuhiin! Että jos joulupukki ja sääjumalat kuulevat, niin nämä riittäisivät meille, kiitos!

Muistoja kesästä

Tässä ollaan aloiteltu joululahjapuuhia. Kuivatut oman maan piparmintun kukat ja lehdet tulevat jalkakylpyä varten ja voitte uskoa, mikä hurmaava tuoksu tuvassa oli, kun istuin lattialla nipsuttelemassa kukkia ja lehtiä irti oksista! Tuli ihan hirmuinen kaipuu kesään ja niin iso ikävä aurinkoa - ja samalla hirmuinen ilo siitä, että voi kasvattaa itse ihanuuksia, joista on iloa muillekin.

Tällä viikolla olisi vuorossa joululaatikoiden valmistus. Lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja porlankkaa, joka on oma joululaatikkoversiomme ja sisältää porkkanaa, palsternakkaa ja lanttua. Perunalaatikkoa en ole tavannut tehdä itse, vaan sen on perinteisesti tehnyt ystävämme, joka viettää joulua kanssamme. Pian on aika tehdä myös perinteiset joulukakut ja leipoa hieman torttujakin. Kaivelen kaikki äitini ja sen kautta sukuni juurten reseptit esille ja hissukseen laittelen isännän kanssa valmista hyvissä ajoin ennen jouluviikkoa. Jouluapua-perheelle pitää viedä jouluiloa, kosmetiikkalahjoja valmistaa, mehiläisvaha- ja soijakynttilöitä tehdä ja miettiä joulun kalapöydän antimet tälle vuodelle. Kovasti on pientä puuhaa ja pohdittavaa tiedossa tuleville päiville ja viikoille.

Joulu 2020 - uuden ajan vanhaan tapaan

Oli maailma millaisessa myllerryksessä tahansa, tänäkin vuonna joulu on samalainen kuin ennen. Samat hirret, samat narisevat lautalattiat, samat astiat ja joulukoristeet ja samat joulun tutut tuoksut ja sävelet. Vaikka juuri nyt tuntuu siltä, että se mitä oli ennen, ei palaa ehkä enää koskaan sellaisena kuin se oli ennen, joulu pysyy samana. Asiat ja elämä muuttuvat ja vaikkemme juuri nyt tiedä mitä on tuleman, se mitä tulee, tulee kuitenkin ajallaan ja sitten pitää vaan sen mukaan jatkaa edelleen. Jouluperinteet ovat lohdullisia, ovat ne sitten ikiaikaisia tai itse luotuja. Tämän kaiken keskellä joulu tulee, kuten on ennenkin tullut ja oli aika tai tilanne mikä tahansa, joulusta saa nauttia valitsemallaan tavalla.

Ehkä juuri nyt, enemmän kuin sukupolvemme aikana koskaan, tarvitsemme hetken joulun ihmemaan taikaa, joka luo uskoa siihen, että kaikki vielä järjestyy. Aina on kansakuntana selvitty ennenkin, miksei siis nytkin! Kunpa joululahjaksi voisi toivoa hyvää mieltä, kestävyyttä tämän ajan kanssa ja tavallisen arjen pikaista paluuta meille kaikille - ja miksei voisi, minä ainakin toivon!

Olen saanut viettää lapsena ihania jouluja, joiden muistot ovat edelleenkin lämpiminä mielessä ja aikuisena olen saanut luoda oman jouluihmemaan tunnelmaa ja nauttia rauhallisista, hiljaisista, mutta iloisista jouluista omassa kodissa. Tänä vuonna meidän jouluihmemaamme aukeaa porstuan hämärässä, tuossa takan päällä, toivottaen saapujan tervetulleeksi ikivanhojen hirsien suojaan - oli saapuja sitten talon asukas tai ystävä. Joulusoittorasioiden lumisadetta katsellessa ja musiikkia kuunnellessa maailman murheet eivät meitä siinä hetkessä tavoita.

Tule joulu, sitten jo kevät ja ihana aurinko, joka vie meidät taas valoon

Mitä kuuluu muiden jouluvalmisteluihin?

Se selviää loikkaamalla seuraavien mainioiden omavaraistelevien bloggaajien tarinoiden pariin 7.12.2020 klo 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 2:
Sarin puutarhat .
Oma tupa ja tontti .
Harmaa torppa .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Metsäläisten elämää .
Rakkautta ja maanantimia .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Puutarhahetki .
Korkeila .

Mitä suloisinta joulunalusaikaa toivotellen
Jovelan Johanna & Isäntä

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä

VIESTEJÄ


Nimi: Marketta
Viesti: Ihanalta kuulostaa Jovelan jouluun valmistautuminen!😍 Leppämäessä on tehty myös jalkakylpyaineksia kuivatuista yrteistä. Meillä ei ole enään piparminttua, koska onnistuin sen hävittämään. Voitko uskoa!😅 Mutta onneksi luonnosta löytyi kesällä kuivattavaa, niin niitä aineita sitten käytetään. Kiitos airfryier kokemusten jaosta! Sellaista ollaan harkittu. Meillä on puuhellan lisäksi ihan hyvä sähköhella uuneineen. Mutta tuollainen pieni "uuni" kahden hengen taloudessa olisi hyvä. Ihanaa joulun odotusta teille!
Vastaus: Piparmintun hävittäminen on jo melkein taitolaji, niin sitkeä ja vinhasti leviävä kaveri se on, mutta niinpä kävi itsellekin kerran siirrossa :D Onneksi pari pientä alkua kuitenkin lähti, jotta saatiin uusi aluevaltaaja, joka hoiti sitten hommansa niin hyvin, että vuodessa valtasi uuden paikkansa umpeen :D Laita mulle tuossa keväällä viestiä jos haluat taimen teille sinne. Kyllä se postissa hengissä pysyy siihen saakka että perille pääsee. Tuo XXL Premium airfryer on todella hyvä laite ja siihen mahtuu ruokaa enemmänkin. Eilen juuri tein färssiä sillä ja lopputulos oli aivan loistava! Ihanaa jouluaikaa myös sinne :)

Nimi: Lukija Minna
Viesti: Olen lukenut suurella mielenkiinnolla kirjoittamastasi omavaraisesta elämästä teidän ihanassa torpassa. Olen saanut paljon inspiraatiota ja tietoa omaan omavaraisempaan elämään kohti menemiseen, kiitos siitä. Toivotan hyvää ja teille mieluisaa loppuvuotta. Terv. Minna ps. onko teillä vielä se ihana namukaappi johon syttyy valot joulun aikaan?
Vastaus: Ihanaa kuulla, kiitos! Ja pahoittelut kun en vastannut nopeammin. Pientä 2020-uupumista ollut täällä, mutta kyllä se tästä taas :) Ja toki sama kaappi on edelleen samassa käytössä ;) Muussa käytössä se ei meillä ole ollutkaan ja näin joulun lähestyessä joulunamit ovat vallanneet kaapin jälleen :) Iloista joulua ja parempaa alkavaa vuotta meille kaikille saman taivaan alla :)

Nimi: Jenni
Viesti: Onhan tuo aivan ymmärrettävää, ettei lisääntyneestä vapaa-ajasta osaa nauttia, jos on huoli huomisesta. Hienoa kuitenkin, että osaatte nauttia lähestyvästä joulusta ja saatte viettää sen tuttuun tapaan rakkaassa ympäristössä. Tulipa mieleen, että siun vanhassa blogissa törmäsin ensi kertaa tähän Desiderata-tekstiin, ehkä sen sanoista olisi noina ankeina hetkinä iloa. (: Ihanaa ja rauhallista joulua teille molemmille!
Vastaus: Desirata! Sinäpä sen sanoit! Se jos mikä sopii tähän aikaan! Ihanaa jouluaikaa myös sinne :)

Nimi: Sirkku S.
Viesti: Airfryerin esittelyä jäänkin mielenkiinnolla odottamaan. On ihan uusi vekotin ja nimen kirjoitusasukin piti kahteen kertaan tarkistaa. Voi, kun olisi aikaa perehtyä aiempiin teksteihisi tarkemmin. Tuo yksinkertainen huushollielämäntapa kiinnostaa kovasti.
Vastaus: Varmaan tuossa joulun ja uudenvuoden välillä teen jonkun postauksen aiheesta, yritän ainakin :) Meidän jutut ei katoa mihinkään ja niitä voi lueskella silloin kun on aikaa ja kiinnostusta :) Iloista joulua sinne :)

Nimi: Satu - Tsajut
Viesti: Ihanaa joulun aikaa perheellenne <3
Vastaus: Sitä samaa sinne uutteralle poppoollenne! Ja sitten tulevaa, toivottavasti parempaa ja huolettomampaa uutta vuotta kohti! <3

Nimi: Taikku
Viesti: On niin mukava lukea tätä sivua,, itsekin yritän omavaraisuutta lisätä.. Ensi kevät alkaa varmaan kolkutella joulun jälkeen.. Ihanaa Joulunaikaa sinne Jovelaan..
Vastaus: Ihanaa kuulla, kiitos :) Tässä jo hieman multasormia syyhyttää ;) Mukavaa jouluaikaa myös sinne :)

Nimi: Vivi
Viesti: Suloinen joulu Jovelassa! ♥ Ihanaa vuodenvaihdetta ja iloa ja aurinkoa tulevalle vuodelle! Pistetään siemenluettelot rapisemaan... =)
Vastaus: Näin teemme! Siemenet ropisemaan! Hyvää alkanutta vuotta sinne :)


Löydät meidät myös instagramista

Uusimmat kirjoitukset

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...