YRTTI KUIN KARKKI

29.04.2021

Saisiko olla colaa, salmiakkia, tai vaniljaa hitusella kanelia, vai maistuisiko minttusuklaa? Yrtteinä tietenkin! Uuden kasvihuoneen lumoissa tämä kotipuutarhuri innostui taas kaikenlaisesta uudesta ja vaikkakin meillä on ihanaa, vahvasti salmiakkista lakritsiyrttiä ollut jo usean vuoden ajan, cola-juomille reilusti tuoksuva colayrtti (kolayrtti), vaniljainen, perennana tunnettu tuoksumatara tai aromaattinen suklaapiparminttu eivät vielä ole tehneet ensiesiintymistään hyötypuutarhassamme - pian ovat!

Kirjoitus sisältää * -merkityn affiliatelinkin nettiantikvariaattiin.
Kuvat, ellei toisin merkitty, Pix/Pex -kuvituskuvia.

Sanottakoon ensin, että kun puutarhassa puhutaan yrteistä, niiksi mielletään yleensä selkeät yrttikasvit, kuten persilja, tilli, basilika ja niin edelleen, mutta kasvitieteessä sana yrtti tarkoittaa mitä tahansa aromaattista kasvia tai sen osaa, jota käytetään mausteena tai rohtona.

Aloitetaan uuden kasvihuoneen karkkipöydän antimet meille jo entuudestaan tutusta lakritsiyrtistä

Lakritsiyrtti, salmiakkiyrtti (Tagetes filifolia)

Myydään myös nimellä lakritsayrtti ja lakritsisamettikukka sekä salmiakkiyrtti. Yrtti on nimensä mukaisesti vahvan lakritsinen, jopa hämmentävän aidosti lakritsalle maistuen. Yksivuotinen lakritsiyrtti viihtyy aurinkoisella ja tuulensuojaisella paikalla, ja saattaa lämpimässä kukkia myöhään kesällä tai alkusyksystä. Lakritsiyrttiä myydään nykyään sekä taimina että siemeninä mainituilla myyntinimillä. Yrtti on aivan ihana naposteltava sellaisenaan, kuten myös salaateissa, jälkiruoissa ja juomissa, mutta se antaa upean ja yllättävän virkistävän maun myös kala- ja liharuoille.

Lakritsiyrtistä on tullut yksi omista suosikkiyrteistäni. Kuvassa lakritsiyrttiä puutarhassamme kesällä 2020. Yrtti on herkkä kuivumiselle, joten säännöllinen kastelu on suotavaa. Lakritsiyrtti säilyttää arominsa mukavasti myös kuivattuna. Tänä vuonna lakritsiyrtit hankittiin Plantagenista, ja ne ovat luomumerkittyjä.

Colayrtti - Kolayrtti (Artemisia abrotanum)

Colayrtin oksien tuoksu on vahva ja sen aromit muistuttavat selkeästi colajuomia tai colapullomakeisia. Todella ihastuttava yrttikasvi, joka ensikokemuksella yllättää varmasti!

Monivuotinen colayrtti tai kolayrtti - kasvia myydään molemmalla nimellä, on puolipensaskasvi, jonka virallinen nimi on aaprottimaruna eli aaprotti. Kasvia on viljelty satoja vuosia eritoten lääke- ja juomamaustekasvina. Kasvi on miedosti myrkyllinen (kuten esimerkiksi kanelikin), joten sitä tulee käyttää maltillisesti. Aaprotti viihtyy auringossa, se on helppohoitonen ja lisäksi vielä tehokas torjuntakasvikin tuholaishyönteisiä vastaan.

Meille kolayrtti tulee taimina puutarha.comista, jonka taustalla häärii monelle puutarhurin perjantaipostista tuttu puutarhuri Juha. Puutarhurin perjantaiposti on perjantaisin lähetettävä uutiskirje, jossa puutarhuri Juha antaa rennon iloisella, mutta aina asiantuntevalla otteellaan hyviä vinkkejä puutarhan hoitoon ja kertoo samalla ajankohtaisista asioista puutarhaan liittyen. Ilmaisen uutiskirjeen voi tilata itselleen ko. sivustolta, suosittelen!

Tuoksumatara (Galium odoratum)

Valkoisin kukin kukkivan tuoksumataran lehdissä on kieltämättä aitovaniljan ja kanelin makua. Vaniljahan ei ole makea ennen kun se makeutetaan. Myös kasvin kukat, joiden sanotaan tuoksuvan makean vaniljaiselle, ovat syötäviä, mutta kukkia en ole maistanut vielä.

Tuoksumatara tunnetaan yleisesti maanpeittokasvina, mutta sitä käytetään myös mausteena, erityisesti juomissa, sillä kuivatussa tuoksumatarassa on voimakas kanelista tuttu kumariinin aromi. Kuten kanelikin, tuoksumatara on miedosti myrkyllinen, joten sen elintarvikekäytön on syytä olla maltillista, sillä suuret annokset kumariinia vahingoittavat maksaa.

Suklaaminttu (Mentha piperita 'Chocolate')

Piparmintun makuhan on aina niin voimakas ettei se jätä paljon tilaa muille aromeille, mutta suklaamintussa on maistelemalla tunnistettavissa minttusuklainen jälkimaku. Suklaaminttu on erityisen hyvä teeyrtti, mutta se sopii myös liha- ja kasvisruokiin jälkiruokia unohtamatta!

Kuten mintut ja piparmintut yleensäkin, myös suklaaminttu leviää herkästi ja monivuotisena yrttinä valtaa kasvupaikkansa. Piparminttua ei voi kasvattaa siemenistä. Viihtyy auringossa, mutta myös puolivarjossa.

Meidän suklaamintut hankittiin Plantagenista.

Ihana yrttikirja

Tähän loppuun laitan vielä kirjasuosituksen koskien yrttejä. Kyseessä on norjalaisen Annemarta Borgenin kirja Minun yrttini, joka on yksi lempikirjoistani.

Kyllä, kyseessä on yrttiopas - miten kasvatat, miten käytät, mutta se on niin paljon muutakin. Kirja on Annemartan matka erilaiseen elämään, oman puutarhan saloihin ja yrttien ihanaan maailmaan maustettuna hurmaavilla tarinoilla niin omasta elämästä kuin menneistä ajoistakin, yrtteihin nivoutuen. Jo kirjan esipuhe (kuvassa alla) sai itseni valtavan liikutuksen valtaan silloin, kun kirjan ensimmäisen kerran käteeni sain vuonna 2017, blogin lukijan lahjana muuten
(Kiitos Ulla & Ebba!)

70-luvulla kirjoitetusta kirjasta on otettu monta painosta, mutta kirjakaupoista sitä ei enää löydä. Onneksi on kirjastot ja antikvariaatit! Esimerkiksi *Finlandia Kirjan nettiantikvariaatista löytyy tätä ihanaa kirjaa käytettynä useampi kappale, eivätkä sanat riitä kertomaan, miten paljon tuota ihanaa kirjaa suosittelen kaikille puutarhahaaveilijoille ja yrteistä pitäville kanssakulkijoille.

Suut ja sielut makeaksi yrttien parissa siis!

En millään malttaisi odottaa sitä, että uuden, kauan odotetun kasvihuoneen viimeistelyvaihe on ohi ja kasvihuoneen istuskelunurkka saa tasolleen tuon karkkiyrttivalikoiman. Vielä joudumme odottamaan muutaman päivän sitäkin, että pienet yöpakkaset ovat ohi. Siihen saakka yrttejä kuin karkkeja hoivataan vielä hetki sisällä. 

Yrttien lumoissa - jälleen kerran Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Ulla
Viesti: Onnistuin viime vuonna talvettamaan sisällä viileässä lakritsiyrtin, tuon tagetes filifolian. Nyt se jatkaa kasvuaan jo puutarhassa.
Vastaus:  Meillä ei ole onnistunut talvettaminen :( Yrtti kuivui hiljalleen kastelusta huolimatta, mutta siitä huolimatta pitää yrittää uudelleen ;)

Nimi: Sari
Viesti: Kysyin colayrtin hoito-ohjetta mutta sain vastauksen, että on yksivuotinen kasvi. Viime vuonna ostamani yrtti alkoi vihertämään, joten pystyin olemaan eri mieltä :) Tuoksuu niin ihanalle, että kannattaa kasvattaa vaikka "kesäviherkasvina". Kävin tänään uuden colayrtin ja innostuin samalla myös ananas- ja mansikkamintusta. Niitä on mukava napsia jälkiruoaksi suoraan ruukusta suuhunsa, kun ulkona ruokailee.
Vastaus: Näin on! Colayrtti ei ole perinteisessä mielessä yrttivihannes, vaan puolipensas, joka on saksankataja, eli aaprotti ja se on kyllä monivuotinen, mutta toisilla alueilla talvi voi toki olla sille liian ankarakin :) Aaprotti on myös hyvä torjujakasvi puutarhan tuholaisia vastaan, joten ei hassumpaa ollenkaan, jos sitä olisi puutarhassa enemmänkin :)

Nimi: Henna
Viesti: Prismaan oli tullut rullakollinen yrttiharvinaisuuksia, joita en ole siellä aiemmin tavannut, mukana mm. juurikin aaprotti, lakritsiyrtti, curry-yrtti ja mansikkaminttu. Hämmästyttäviä kyllä nuo yrtit, esim. mansikkaminttu tuoksuu aivan mansikkaesanssille.
Vastaus: Oi! Mansikkaminttua pitää kyllä kokeilla ja curryakin voisi taas ottaa pari tainta. Tässä onkin sen kanssa ollut jo parin vuoden tauko kun viime vuonna loppuivat kesken!

Nimi: Marika
Viesti: Täällä pitäisi olla varoitus, että lukeminen aiheuttaa ostohimoja :oD Tilasin jo alkuvuonna 2 sellaista punaomenaa ja ruusukvitteneitä. Näitäkin on saatava :oD
Vastaus: Vaarallisia ovat kaikki puutarhakuvastot ja kasvi-innostukset! Olen itsekin aivan niiden uhri ja vuosittainen lajikemäärä eri kasvatettavilla vaan kasvaa kasvamistaan, vaikka aina muka päättää vähän hillitä itseään. Menestys on ollut huono sillä saralla ;)

Nimi: Mirja
Viesti: Tuo lakritsiyrtti kuullostaa ihanalta! Pelottaa vaan tilata tänne, kun varmaan lojuu jossain matkahuollon kellarissa päiviä yöpakkasessa... Mulla on myös tuo kirja! Upeeta kun kertoo oikeasti kokemuksistaan ja käytännön toimista😀 Iloa sinne kevääseen!
Vastaus: Se on todella upea yrtti! Suosittelen! Itse tilaan taimia vain ihan alkuviikosta, jos ne tulee toimitettuna ja juurikin siitä syystä, ettei halua taimien seisoa viikonlopun yli jossain umpiossa nääntymässä. Nykyään voi niin kivasti seurata lähetysten etenemistä, että siihen saapumiseen voi varautua ja vaikka soittaa noutopisteelle, että se ja se paketti sisältää eläviä kasveja, otattehan sen huomioon kun lähetys saapuu. Tämä on meillä toiminut mukavasti ja taimet ovat saapuneet virkeinä :)

Nimi: Riitta
Viesti: OOH la la mikä idea 😍😍😍 Näitä on saatava kesäkeittiön reunalle. Maistuvat varmaan ihanilta jäätelön kanssa 😛
Vastaus: No varmasti! Juuri luin tuolta kasvaripostauksesta kommenttia, jossa toinen oli saanut lakusiirappia, joka oli maustettu lakritsiyrtillä, ja sitä aion kyllä itse kokeilla. Jäätelön kanssa totta kai ;)

Uusimmat julkaisut

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...