YRTTI KUIN KARKKI

29.04.2021

Saisiko olla colaa, salmiakkia, tai vaniljaa hitusella kanelia, vai maistuisiko minttusuklaa? Yrtteinä tietenkin! Uuden kasvihuoneen lumoissa tämä kotipuutarhuri innostui taas kaikenlaisesta uudesta ja vaikkakin meillä on ihanaa, vahvasti salmiakkista lakritsiyrttiä ollut jo usean vuoden ajan, cola-juomille reilusti tuoksuva colayrtti (kolayrtti), vaniljainen, perennana tunnettu tuoksumatara tai aromaattinen suklaapiparminttu eivät vielä ole tehneet ensiesiintymistään hyötypuutarhassamme - pian ovat!

Sanottakoon ensin, että kun puutarhassa puhutaan yrteistä, niiksi mielletään yleensä selkeät yrttikasvit, kuten persilja, tilli, basilika ja niin edelleen, mutta kasvitieteessä sana yrtti tarkoittaa mitä tahansa aromaattista kasvia tai sen osaa, jota käytetään mausteena tai rohtona.

Aloitetaan uuden kasvihuoneen karkkipöydän antimet meille jo entuudestaan tutusta lakritsiyrtistä

Lakritsiyrtti, salmiakkiyrtti (Tagetes filifolia)

Myydään myös nimellä lakritsayrtti ja lakritsisamettikukka sekä salmiakkiyrtti. Yrtti on nimensä mukaisesti vahvan lakritsinen, jopa hämmentävän aidosti lakritsalle maistuen. Yksivuotinen lakritsiyrtti viihtyy aurinkoisella ja tuulensuojaisella paikalla, ja saattaa lämpimässä kukkia myöhään kesällä tai alkusyksystä. Lakritsiyrttiä myydään nykyään sekä taimina että siemeninä mainituilla myyntinimillä. Yrtti on aivan ihana naposteltava sellaisenaan, kuten myös salaateissa, jälkiruoissa ja juomissa, mutta se antaa upean ja yllättävän virkistävän maun myös kala- ja liharuoille.

Lakritsiyrtistä on tullut yksi omista suosikkiyrteistäni. Kuvassa lakritsiyrttiä puutarhassamme kesällä 2020. Yrtti on herkkä kuivumiselle, joten säännöllinen kastelu on suotavaa. Lakritsiyrtti säilyttää arominsa mukavasti myös kuivattuna. Tänä vuonna lakritsiyrtit hankittiin Plantagenista, ja ne ovat luomumerkittyjä.

Colayrtti - Kolayrtti (Artemisia abrotanum)

Colayrtin oksien tuoksu on vahva ja sen aromit muistuttavat selkeästi colajuomia tai colapullomakeisia. Todella ihastuttava yrttikasvi, joka ensikokemuksella yllättää varmasti!

Monivuotinen colayrtti tai kolayrtti - kasvia myydään molemmalla nimellä, on puolipensaskasvi, jonka virallinen nimi on aaprottimaruna eli aaprotti. Kasvia on viljelty satoja vuosia eritoten lääke- ja juomamaustekasvina. Kasvi on miedosti myrkyllinen (kuten esimerkiksi kanelikin), joten sitä tulee käyttää maltillisesti. Aaprotti viihtyy auringossa, se on helppohoitonen ja lisäksi vielä tehokas torjuntakasvikin tuholaishyönteisiä vastaan.

Meille kolayrtti tulee taimina puutarha.comista, jonka taustalla häärii monelle puutarhurin perjantaipostista tuttu puutarhuri Juha. Puutarhurin perjantaiposti on perjantaisin lähetettävä uutiskirje, jossa puutarhuri Juha antaa rennon iloisella, mutta aina asiantuntevalla otteellaan hyviä vinkkejä puutarhan hoitoon ja kertoo samalla ajankohtaisista asioista puutarhaan liittyen. Ilmaisen uutiskirjeen voi tilata itselleen ko. sivustolta, suosittelen!

Tuoksumatara (Galium odoratum)

Valkoisin kukin kukkivan tuoksumataran lehdissä on kieltämättä aitovaniljan ja kanelin makua. Vaniljahan ei ole makea ennen kun se makeutetaan. Myös kasvin kukat, joiden sanotaan tuoksuvan makean vaniljaiselle, ovat syötäviä, mutta kukkia en ole maistanut vielä.

Tuoksumatara tunnetaan yleisesti maanpeittokasvina, mutta sitä käytetään myös mausteena, erityisesti juomissa, sillä kuivatussa tuoksumatarassa on voimakas kanelista tuttu kumariinin aromi. Kuten kanelikin, tuoksumatara on miedosti myrkyllinen, joten sen elintarvikekäytön on syytä olla maltillista, sillä suuret annokset kumariinia vahingoittavat maksaa.

Suklaaminttu (Mentha piperita 'Chocolate')

Piparmintun makuhan on aina niin voimakas ettei se jätä paljon tilaa muille aromeille, mutta suklaamintussa on maistelemalla tunnistettavissa minttusuklainen jälkimaku. Suklaaminttu on erityisen hyvä teeyrtti, mutta se sopii myös liha- ja kasvisruokiin jälkiruokia unohtamatta!

Kuten mintut ja piparmintut yleensäkin, myös suklaaminttu leviää herkästi ja monivuotisena yrttinä valtaa kasvupaikkansa. Piparminttua ei voi kasvattaa siemenistä. Viihtyy auringossa, mutta myös puolivarjossa.

Kuvat, ellei toisin merkitty, Pix/Pex -kuvituskuvia.

Yrttien lumoissa - jälleen kerran Jovelan Johanna
Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...