PUHTAAT PUHTEET

06.04.2020

Millaista elämä kantovesitaloudessa on nykyajan mittapuulla? Yllättäen aika helppoa, vaikka toisin voisi luulla. Tänään omavaraisuusbloggaajien kuukauden aiheena on hygienia ja me kerromme siitä omalta osaltamme siten miten meillä hommat hoituvat. On vankkurisaunaa, pulsaattori-pyykinpesukonetta ja muutamia pieniä niksejä, esimerkiksi kotitekoisia puhdistusaineita ja vinkki miten kuparit saa kiiltämään ilman niille korvamerkittyjä puhdistusaineita. Terveisiä siis kantovesitaloudesta vuonna 2020 - täällä ollaan ihan putsis clean!

Hygienian merkitys on korostunut viime aikoina koko kansakunnan pyrkiessä estämään pandemian leviämistä ja tämän kokemuksen myötä mm. käsihygieniaan tullaan varmasti kiinnittämään huomiota pitkään.

Poikkeustilan vuoksi monet ovat alkaneet katselemaan kotinurkkiaankin kevätsiivoukset mielessään. Puhtaus, putsaus ja niihin liittyvät puhteet ovat hyvää tasapainoa vallitsevassa tilanteessa, melkein terapeuttista puuhaa. Valmista tulee heti ja itse tehdyillä aineilla voi hifistellä oman mielen mukaan luontoa säästäen. Monella on nyt aikaa kotoilla ja puuhailla tavalla, joista aiemmin arjen melskeissä ollaan vaan haaveiltu.

Pyykkipäivä

Jovelassa ei ole juoksevaa vettä tai viemäröintejä, joten monet asiat tehdään vanhaan tapaan. Perinteisen pyykkikoneen sijaan meillä on pulsaattori, jonka pesuohjelma kestää vain 15 minuuttia ja linkous 5 minuuttia, mutta puhdasta tulee kyllä ja eritoten kesäaikaan pyykkääminen on mukavaa, sillä pesutupa voi olla vaikka keskellä puutarhaa tai terassilla. Täällä on pyykätty oman mielen mukaan vähän joka nurkalla niin sisällä kuin ulkona, sillä kevyttä (11 kg) laitetta on helppo siirrellä.

Pulsaattori on vanhanajan pyykinpesukone, joka ei tarvitse viemäröintejä tai vesihanaa toimiakseen ja pulsaattoreita on sekä käsi- että sähkökäyttöisenä. Meidän pulsaattorimme on modernimpaa mallia, siis sähkökäyttöinen ja mallia Midea MTB60-701S. Pulsaattori ei lämmitä vettä, vaan vedet otetaan joko hanasta, jos sellainen on, tai kuten meillä, kaatamalla sekä kylmää että puuhellalla tai saunassa lämmitettyä vettä ämpärillä suoraan pulsaattorin pesuosaan. Pesun, huuhtelun ja linkouksen jälkeen käytetty vesi kannetaan ulos ämpäreillä. Koska meillä ei käytetä teollisia pesuaineita, pesu- ja huuhteluvesillä voi kastella vaikka pensaita.

Pulsaattoria säilytetään mankelointitason alla verholla suojatussa kätkössään, josta se on helppo ottaa esille tarvittaessa ja itse sekoitettu pyykkipulveri on helppo tehdä muutamasta edullisesta aineesta.

Pesuaineina meillä on ekologisempia vaihtoehtoja, eli pesupähkinöitä (harvemmin), luonnonkosmetiikkaan erikoistuneiden puotien (linkissä suosikkini) tuotteilla valmistettua kotitekoista pyykkipulveria tai oman puutarhan antimista valmistettua rohtosuopayrtistä tehtyä pyykkisuopaa, jolla pestään erityisesti villavaatteita.

Kotitekoinen pyykkipulveri

Sekoita keskenään:

3 dl pesusoodaa
3 dl ruokasoodaa (bikarbonaattia)
1 dl epsom-suolaa
1 rkl merisuolaa
*1 rkl SCI (sodium cocoyl isethionat)
*eteeristä öljyä oman tuoksumaun mukaan (itse käytän laventelia, appelsiinia, sitruunaa tai sypressiä.

Käytössä: 1-2 rkl rkl/koneellinen. Määrä riittää 25-50 koneelliseen pyykkiä (51 rkl).

Ruokasooda raikastaa, pehmentää ja valkaisee valkoisia, mutta ei kokemukseni mukaan himmennä muita värejä. Pesusooda poistaa rasvaa ja tahroja, kuten suolakin, joka myös kirkastaa pyykkiä. Epsom-suola tasapainottaa vettä ja poistaa saostumia, joten sillä on hyvä samalla puhdistaa pesukonetta. Mainittu SCI on kookoksesta valmistettua biohajoavaa likaa ja rasvaa poistavaa tensiditiä, joka pienentää veden pintajännitystä ja siten parantaa lianpoistokykyä. Olen lisännyt sitä pyykkijauheeseen, mutta se ei ole välttämätöntä, kuten ei eteerinen öljykään, jota en lisää suoraan pyykkipulveriin, vaan tipan tai kaksi huuhteluveteen.

Tämä pesuaine ei ole hyvä silkille tai villalle, joiden pesuun käytän pyykkisuopaa.

Rohtokaapissamme on monia erilaisia eteerisiä öljyjä, joita on mukavaa käyttää eri tavoilla myös pyykkituotteisiin. Oletko muuten kokeillut tehdä itse tuoksuvaa hyllypaperia liinavaatekaappiin? Vilkaise!

Ennen kun puhtaat pyykit laitetaan liinavaatekaappiin, ne mankeloidaan. Oikealla kuvassa on tuo lempilaitteeni, vaikka en sähkölaitteista yleensä niin piittaakaan, mutta mankeli on mahtava masina. Se lisää tekstiilien käyttöikää vahvistamalla kangasta puristaen kankaan kuidut takaisin kiinni pesun jälkeen ja mankeloidut vuodevaatteet vievät paljon vähemmän tilaa liinavaatekaapissa mankeloimattomiin verrattuna. Kyllä ne ennen ymmärsi, miten hyvää tulee!

Omavaraisen valinta -  pyykkisuopa

Kesäisin, suloisten rohtosuopayrttien kukkiessa meillä tehdään pyykkisuopaa, jonka ohjeen löydät täältä. Pyykkisuopa on hellävaraista pesuainetta, jota käytetään myös museoissa arvotekstiileille. Meillä oli saunassa talven yli pari pulloa viime kesänä tehtyä suopaa ja ilokseni huomasin niidenkin olevan edelleen käyttökelpoisia.

Vankkurisaunalla

Kun ei ole juoksevaa vettä, eikä viemäröintejä, ei ole kylpyhuonettakaan, mutta henkilökohtaisesta hygieniasta ei silti tingitä. Meillä on pieni pihasauna, joka on ihan oikea vankkurisauna, ja jota voisimme vedellä auton perässä halutessamme. Ihan niin villeiksi ei sentään olla ryhdytty, vaikka saunommekin kiertolaisten vankkureissa. Sauna meillä lämpiää joka toinen päivä ja pesuvesi on pääosin sadevettä - nykyään myös talvisin, koska lumet tulevat sateena. Sadeveden lisäksi meillä on toki oma kaivokin pihalla.

Sauna on pieni, ns. neljän peffan löylytin, mutta hyvin sinne mahtuu vieraatkin. Pieni sauna lämpiää nopeasti ja mitäs me kaksi millään saunapalatsilla tekisimmekään. Saunan terassi on sitten hieman suurempi ja siellä on mukavaa viettää aikaa kesällä. Terassi on kesäisin myös pyykkitupamme. Pulsaattorin puksutellessa voi pulahtaa vaikka uimaan ja pyykit saa suoraan koneesta narulle kuivamaan.

Tiesitkö muuten, että kantovesitalous ei tarkoita kirjaimellisesti sitä, että vesi pitää kantaa? Itsekin luulin  asian olevan niin silloin kun tänne muutimme, mutta vaikkakin Jovela on kirjaimellisesti kantovesitalous, meillä saisi tulla kaivosta vesijohto sisälle ilman, että menettäisimme kantovesitalouden statuksen. Talous on kantovesitalous niin kauan kun veden käyttö on maltillista, eikä tulovettä kytketä johonkin laitteeseen, kuten talousveden lämmitysjärjestelmään, suihkuun tai vaikkapa astianpesukoneeseen.

Tiskivuorossa

En ole kaivannut astianpesukonetta. Sellaista meillä ei ole ollut 6 vuoteen ja tässä talossa sellaista ei ole tainnut olla koskaan. Meillä on iso posliininen 2-altainen lavuaari, jossa astiat pestään käsin. Vesi lämpiää puuhellan 25 litran kattilassa. Nykyaikana vissiin laitetaan jopa 2 astianpesukonetta samaan köökkiin, jotta yhdessä voi asuttaa likaisia ja toisessa puhtaita astioita. Meillä on tätä samaa hommaa varten astiapyyhe, jolla astiat saa heti kuivattua ja laitettua paikoilleen omille paikoilleen. Aikoinaan kaupungissa tuli kyllä lepuutettua astioita siellä astianpesukoneessa. Se tuntuu nyt tosi etäiseltä ajatukselta.

Tykkään tehdä itse erilaisia puhdistusaineita tarpeen mukaan. Yksi niistä on tiskiaine, jonka ohjeen löydät täältä. Ohjeesta löytyy myös konetiskiaine, jota serkkuni on käyttänyt vuosia. Tiskiaineessa on pohjimmiltaan samoja aineita kuin pyykkiaineessakin. Tämä on taas yksi näiden itse tehtyjen pesuaineiden etuja. Pienellä variaatiolla syntyy samoista raaka-aineista tarvittavat puhdistusaineet, joten siivouskaapilliselle erilaisia aineita ei ole tarvetta ja mikään ei lopu kesken, kunhan pitää kotivarassa tarvittavat jauheet. Eipä meillä tosin siivouskaappia olekaan.

Kiiltoa kupariin

Tässä talossa asuu kuparihaukka, jonka saaliita roikkuu isännän takomassa kattilatelineessä. Koska kuparit ovat myös käytössä, niitä on hyvä välillä kiillotella, mutta mitään varsinaisia kuparinpuhdistusaineita meiltä ei löydy.

Kupariahan voi toki puhdistaa monella tapaa, esimerkiksi sitruunamehulla, mutta itse olen todennut etikkapohjaisen ketsupin hyväksi kuparinpuhdistuaineeksi. Ensinnäkin se on edullista ja myrkytöntä ja toiseksi ketsupin rakenteen vuoksi sillä saa myös pinttyneet tummentumat ja liat poistettua ilman kovaa jynssäämistä.

Nämä alla olevat kuvat ovat vanhasta blogistamme. Kuvassa vertailukavereina on käyttämätön ja käytetty kuparikattila. Käytössä tummentunut kuparikattila peitetään ketsupilla ja jätetään muhimaan tunniksi tai pariksi. Ketsuppi huuhdellaan pois lämpimällä saippuavedellä, kuparikattila kuivataan ja sen pintaa hangataan talouspaperilla tai kankaalla, jotta ketsupin irrottama vihreäksi ja mustaksi muuttunut lika irtoaa.

Kuvassa on myös tupamme saareke, jonka pintalevy on kuparia. Kupari on superhygieninen keittiössä, sillä sen pinnassa mikrobit, mm bakterit ja virukset eivät pysty elämään. Siksi esimerkiksi vesijohtoputket olivat aikoinaan kuparia ja sairaaloissa portaikkojen kaiteet ovat olleet kuparia tai messinkiä, joista kupari on kaikista hygienisin. 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan edes koronavirusperheen pöpöt eivät selviä hengissä kuparilla. Me päätimme tuvan kokkaustilan pintamateriaaliksi kuparin jo ennen muuttoamme tänne ja se on toiminut erittäin hyvin. Vuosien myötä kupari tummuu ja saa ajan patinaa pintaansa, mutta jos sen haluaisi takaisin kiiltäväksi, sekin onnistuu ketsupilla.

Ennen - jälkeen

Kuparikattila ennen ketsuppipuhdistusta ja sen jälkeen. Oikealla alla käyttämätön kattila ja päällä vanha puhdistettu kattila. Ilman punaista lankaa niitä ei olisi erottanut toisistaan kuin pohjasta.

Pieni arvonta

Onko siellä kevätsiivoukset mielessä? Siivoamisenhan ei tarvitse olla silkkaa arkista aherrusta, vaan nurkkiin ja pään sisälle tilaa tekevää puhdistautumista ja usein puuhaan ryhdyttyään on enemmän kuin tyytyväinen sen lopputulokseen, vaikka alkuun lähtö olisikin säestetty huokauksilla.

Puhdistusaineiden valmistaminen omin kätösin on taas usein edullisempaa ja luontoa säästävämpää kuin kaupan puhdistusaineiden hankita, sillä niissä usein maksetaan pääasiassa vedestä, johon milloin mikin on sekoitettu. Itse tehtyjä puhdistusaineta kannattaa ainakin kokeilla. Meillä ei olla taidettu enää vuosiin ostaa kuin mäntysuopaa, sen verran hyviä itse tehdytkin vaihtoehdot ovat.

Myös kotikosmetiikkaa on mukavaa tehdä. Hemmotella itseä ja muitakin arkisten aherrusten lomassa. Näinä haastavina aikoina kaikenlainen kotoilu onkin noussut entistä korkeampaan arvoonsa ja siinä hengessä ajattelinkin, että laittaisimme tämän alla olevan kirjan jakoon jollekin, jota se ilahduttaisi. Meillä on tätä kirjaa 2 kappaletta ja toinen olisi valmiina lähtemään ilahduttamaan ihmistä jossain toisessa kodissa. Kirja on muuten varmaan yksi kauneimmista, ellei kaunein tämän aihepiirin kirjoista, joita olen nähnyt ja sen ohjeet ovat sangen hurmaavia.

Kirjan arvontaan voi osallistua kommenteissa ja instassa, miten vaan itse mielii. Hihkaisu riittää!

Entä millaisia hygieniavinkkejä tänään tarjoilevat muut omavaraisuusbloggaajat? Käypä kurkkaamassa!

Tsajut .
Korkeala .
Urban farming - Kaupunkiviljely .
Harmaa torppa .
Puutarhahetki .
Iso-Orvokkiniitty .
Laura eli Javis .
Sarin puutarhat . Sarilla on muuten puutarha-aiheisia verkkokursseja. Tarjolla on mm. mielenkiintoinen Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi, joka on "etenkin näin kylvöjen ja puutarhatöiden aikaan tosi hyödyllinen."
Oma tupa ja tontti .
Rouva Yrttinen . Käy kurkkaamassa myös Yrttisten perheen Yrttipajaa, joka on nimensä mukaisesti yrtteihin erikoistunut perheyritys. Valikoimasta löytyy kotimaiset, villeinä kerätyt ja luonnonmukaisesti viljellyt kasvit sekä niistä valmistetut maustesekoitukset, yrttiteet ja -kylvyt.
Metsäläisten elämää .
Rakkautta ja maanantimia .
Koivun juurella .
Airot ulapalla .
Caramellia .

Kevät on täällä, onhan kevätmielikin?

Pysykää turvassa ja terveinä siellä. Aika on haastava, mutta kuten maailmalla on tapana, tästäkin vielä selvitään. Me täällä Jovelassa olemme olleet eristyksissä jo usean viikon. Kaupassakaan ei olla käyty enää pariin viikkoon kuin kerran, ruokakomeron ja pakasteen kotivara kestää ja naapurivaaran ystävä toi omalta kauppareissultaan meille hieman tuoretäydennystä. Kyllä tämä tästä. Maltilla ollaan.

Nautitaan keväästä ja otetaan tästä ajasta se irti, mitä siitä tahoillamme saadaan. Monella on suuriakin huolia näinä poikkeusaikoina. Jos niin on, toivottavasti päiviin mahtuu myös ilon aiheita. Pyritään siihen. Autetaan toisiamme minkä kykenemme ja uskalletaan pyytää apua jos ihan kaiken kanssa ei itse jakseta.

Hyviä huomisia kera lämpimien terveisten Jovelan erakoilta Hihkaise jos kirja kiinnostaa!
Jovelan Johanna

Asiaa meille? Laita viestiä alla olevan lomakkeen kautta 
Löydät meidät myös
instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Johanna W.
Viesti: Moikka! Oletteko olleet tyytyväisiä veden aurinkolämmittimeen? Harkitsen sellaisen hankintaa vesijohdottomaan talouteemme. Puuta kuluu niin paljon, aurinkoenergia olisi ekologisempaakin.
Vastaus: Se on toiminut vallan mainiosti! Me hankimme omamme sillä ajatuksella, että kesäkuumalla ei haluta lämmitellä puuhellaa tuvassa enempää kuin on tarpeen. Talvellahan tuota aurinkolämmitintä ei voi käyttää jos pakkasasteita on mittarissa, sillä keräinputkissa oleva vesi jäätyy ja lasiputket rikkoutuvat :)

Nimi: Jaana k.
Viesti: Hei, etsin sivultasi palashamppoon ohjetta ,jolla kerran tein se oli tosi hyvä, mutta en löydä sitä enään täältä.
Vastaus: Hei Jaana! Tuota ohjetta onkin kaivattu kovasti ja laitan sen ja pari muuta kotikosmetiikkajuttuun kunhan vaan saan sen aikaiseksi ;) Jotta et joudu odottelemaan juttua, niin tässä on se ohje vanhasta blogista. Tekemisen iloa sinne!

Tyrni-vuohenmaito palashampoo
n. 500g vuohemaitosaippuamassaa
0,5 tl kookosöljyä tai mangovoita
1 tl risiiniöljyä
1 tl tyrniöljyä
10-15 tippaa laadukasta eteeristä öljyä jos haluat tuoksua!

Sulata vuohenmaitosaippuamassa, älä anna massan kiehua sulaessaan, äläkä hämmennä massaa liikaa, ettei siihen tule ilmakuplia pinnalle. Kuplat tosin ovat lähinnä visuaalinen haitta, käyttöä pintakuplaisuus ei haittaa. Kun saippuamassa on sulaa, lisää risiiniöljy ja kookosöljy tai mangovoi sekä tyrniöljy ja lisää lopuksi eteerinen öljy jos haluat sellaista käyttää. Pidä seos lämpimänä, sillä massa jämähtää yllättävän nopeasti. Niin kävi itselleni ensikokeilulla, kun kaadoin seoksen kylmään posliinikannuun (typerys!) mutta en asiasta sen kummemmin piitannut, vaan lämmitin massan uudelleen. Kaada massa haluamiisi muotteihin. Näissä shampookakuissa on käytetty muottina minikakkusilikonimuoteja.

Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna

Nimi: Emma
Viesti: Aivan huikeat systeemit! Rohtosuopayrttiä yritän saada kasvuun tännekin, pari kesää sitten sain siemeniä kerätyksi mutta unohdin ne sitten takintaskuun traagisin seurauksin. Sopisi täydellisesti savusaunan vierelle kasvamaan :)
Vastaus: Suopis on kyllä valtavan kaunis, ihanalle tuoksuva ja hyödyllinen kukka. Meillä sitä kasvaa villinä ja hieman ollaan jouduttu rajoittamaankin sen rehotusta, ettei valla ota valtaa koko puutarhassa ;)

Nimi: Satu - Tsajut
Viesti: Tuo teidän keittiön taso on aivan ihana <3 Meillä on vähän isompi kärrysauna, tosin saunojiakin on pari enemmän. Olemme olleet omaan saunaamme hyvin tyytyväisiä. Renkaat alla helpottavat, sillä saunan lopullista sijoituspaikkaa ei tarvinnut päättää sitä hankkiessa :) Osallistun arvontaan.
Vastaus: Se kuparitaso on osoittautunut nappivalinnaksi. Vettä ei vaan saa seisottaa yhtään pinnalla, ettei tule vihreitä rinkuloita, mutta nekin saa pois pyyhkäisemällä jos epähuomiossa joku tippa jonnekin jää :) 

Nimi: Urban Farming
Viesti: Teidän elämä tuntuu ihan sadulta. Kun siihen vielä lisää nämä ihanat kuvasi, niin voi siirtyä itsekin hetkeksi pilvilinnoihin. Olet taitava kaikessa visuaalisuudessa, itselleni se on täysin mystistä ja perin vaikeaa. Luot ympärillesi kauneutta käytännöllisyyttä unohtamatta, se on valtavan hieno taito!
Vastaus: Voi kiitos! :) Tämä kieltämättä taitaa monen silmään ollakin sellaista satuelämää, ja on sitä meillekin kyllä. Tällaiseksi tämä luotiin täällä :D Meidän lähtökohtana oli miettiä mitä ja millaista elämää me oikeasti haluaisimme elää jos riisutaan pois kaikki "ei mahdollista" -esiajattelut pois ja sen sijaan luodaan se mitä halutaan. On toki arkisia harmejakin aina, kuten missä tahansa, mutta ne kuuluvat elämään. Niiden selättämiseen riittää tunne siitä, että saadaan elää tällaista huvikummun ja uudisraivaajien välimaastoelämää, jollaisesta haaveilimme ja jota nyt sitten saamme elellä ;)

Nimi: Henna
Viesti: Kiinnostaa kirja. :-)
Vastaus: Onnea arvontaan!

Nimi: Sorakukka
Viesti: Tuota pulsaattoria olen ajatuksissa pyörittänyt mutta kun entinen pyykkikone losahti niin silti jotenkin tuli hankittua se perus metallirytkytin tuonne kylpyhuoneen nurkkaan.
Vastaus: Haha, metallirytkytin :D Pulsullakin saa aikaan jumputusta jos ei laita pyykkejä tasaisesti linkoon. Se melkein hyppää syliin jos pyykit on kovin toispuoleisesti :D

Nimi: Javis
Viesti: Tuota rohtosuopayrtistä tehtyä saippuaa kokeilen tänä vuonna! Se olisi loistava vaikka ulkona olevalle käsienpesupaikalle kun vesi lorotetaan maahan. Kiitos vinkistä!
Vastaus: Totta! Ja sitä suopaa saa tehtyä ihan lehdistäkin, ei tarvitse odottaa kukintaa. Mukavaa sekin, että heti voi tehdä lisää kun edellinen käy vähiin tekemättä mitään hankintoja.

Nimi: Merja / Metsäläisten elämää
Viesti: Kiitos muistutuksesta rohtosuopayrtistä :) olen pesuohjeen aikoinaan täältä blogistasi lukenut ja viime kesänä keräsin ja kuivasin kukkia. Täytyypä tehdä liuosta ja pestä kaikki villavaatteet ennen kesäsäilöön laittamista. Kirjakin kiinnostaa :)
Vastaus: Itse tein viime kesänä suopaa valmiiksi saakka ja hyvin säilyi ulkosaunassa talven yli :)

Nimi: nelli-noora
Viesti: Hihkaisen! Kirja kiinnostaa kovasti!
Vastaus: Onnea arvontaan!

Nimi: Marketta
Viesti: Ihania ohjeita itse tehtyihin pesuaineisiin!
Vastaus: Kiitos :)

Nimi: Susa
Viesti: Ehdottomasti yes to the book! Täällä myös yksi kuparihamsteri. Sen kauniimpaa materiaalia ei olekaan. Harmi vaan, että nykyisin lähes kaikki valmistetaan ruostumattomasta teräksestä. Hemaiseva vaihtoehto esimerkiksi sisustuksessa on messinki. Pesuaineiden tekeminen itse olisi minullakin haaveissa, mutta kotona on kovasti ei niin yllättävää vastustusta sen sortin ekohipsteröinnille.... just ja just suostutaan käyttämään kaupan ekoserti aineita, ja taitaa ei voi vaihtaa mihinkään.
Vastaus: Meillä on uusia kupariastioita ihan käyttöön hankittuna, koska vanhoissa on usein alumiinia ja tinaakin saattaa olla määrinä, joita ei enää katsota turvallisiksi :) Sun pitää kouluttaa jukuripäitä :D Tee ekona ja laita vanhoihin purkkeihin, kunnes siedätyshoito on suoritettu :D

Nimi: Leena T. (sukunimi lyhennetty)
Viesti: Kiitos taas ihanasta blogista. Joitain niksejäsi olen jo aikaisemmin kokeillut. Nyt tulossa kokeiluun lisää. Arvontaan myös osallistuisin.
Vastaus: Kiitos ja onnea arvontaan :)

Nimi: Minna-Liisa S
Viesti: Mukana arvonnassa :) Ihana tuo teidän vankkurisauna <3 Ja kiitos näistä siivousvinkeistä! Mun mummulassa elettiin kantovesitaloudessa. Tai siis tuli sinne vesi sisällekin sisävessaan ja keittiöön omasta kaivosta. Mutta mummun ja papan mielestä vesivessa oli suurta haaskuuta, joten käytettiin huussia. Saunaan tuli vesi kantaen ja pyykit peseytyi sähköttömässä pulsaattorikoneessa. Mummulta perintönä on jäänyt se, että joka ikinen kerta kun vedän vessan niin mietin, että siinä meni hirveä määrä juomakelpoista vettä ihan turhaan. Mummulla oli hiukset aina puhtaat ja siististi laitettu. Ja puhtaat vaatteet päällä. Toisin kuin minulla vesijohtotaloudessa :D Toki en asunut mummulassani, mutta vietin siellä paljon aikaa lapsena. Ja kaikki oli yllättävän helppoa. Ja siinä samalla oppi kaikenlaisia niksejä.
Vastaus: Tuo vankkurisauna oli kyllä tärppilöytö aikoinaan, Kuusamosta saakka tuli tänne Kiitolinjan kyydillä. Oma mummonikin asui kantovesitaloudessa ja koska hän asui kivenheiton päässä masta lapsuudenkodistani, siellä tuli vietettyä aikaa melkein yhtälailla kuin omassa kodissakin. Meillä täällä Jovelassa on sisävessa, vaikkei olekaan vesivessa. Selkävamman (joka aiheuttaa joskus tarvetta käydä pisulla yölläkin) ja ihan mukavuudenhalunkin vuoksi ajatus kaiken sään vessareissuista milloin pakarat pakkasessa ja milloin hyttysten ruokana oli sellainen rajanveto, että sitä ei kiitos ;) Meillä on siis ihan tavallista vessaa muistuttava erotteleva vessa kotona. Se on ollut myös tärppivalinta :)

Nimi: Jenni
Viesti: Kiitoksia mukavasta ja hyödyllisestä postauksesta, pyykinpesuainetta ja tiskiainetta aion testata kunhan saan aikaiseksi hankkia ainekset. Ja rohtosuopayrttikin tulee sitten joskus oman tuvan pihalle. Hihkaisu arvontaan, pysykäähän tekin terveenä! (:
Vastaus: Jos hankintapaikka on hakusessa, niin tuota limepop.fi suosittelisin. Olen sieltä hankkinut meidän tarvitsemat jutut jo monta vuotta ja kaikki on aina ollut nappiinsa :)

Nimi: Sari / Rouva Yrttinen
Viesti: Tuo kattilateline on upea! Haaveilen sellaisesta itsekin että saa sitten joskus kaikki valurautaiset kaunokaiset esille. Enpä olisi ikinä tullut ajatelleeksi kuparista keittiön tasoa mutta se käy kyllä ihan järkeen!
Vastaus: Tuo kattilateline on niin kätevä ja ihana ollut. Isäntä tekee niitä jossain vaiheessa myyntiinkin, joten jos kiinnostaa, niin täältä saattaisi sellainen löytyä myöhemmin ;) Tuo kuparipinnoitettu keittiötaso taisi meillä ajatuksena lähteä jostain viktoriaanisesta brittikartanosta, jonka näin jossain dokkarissa aikaan kivi ja kirves :D Jotain tällaista muistelen.

Nimi: Päivi S
Viesti: Hihkua täältäkin. Toiveikkaana ja innolla mukana arvonnassa! Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista.
Vastaus: Kiitos ja onnea arvontaan!

Nimi: Roosa K
Viesti: Tuo kirja olisi ihana piristys tähän ajankohtaan! Ja lisää vinkkejä aiheeseen kaivataan :)
Kiitos upeasta blogista!
Vastaus: Kiitos ja onnea arvontaan!

Nimi: Kirsi
Viesti: Heippa! Me täällä myös ilman juoksevaa vettä, eikä tunnu niin hankalalta. Mutta näin 6 vuoden jälkeen olen kovasti alkanut toivomaan viemäriä 😁 Sellainen on kyllä tulossa jahka eteisen remppa valmistuu ja saadaan putket siitä läpi. Kantovedellä kuitenkin jatketaan. Meillä on hankittuna samanlainen pulsaattori minkä sun blokista bonkasin ja hyvin toimi käytössä niin kauan kun aggrekaatti pelitti. Syksyyn mennessä toivottavasti saadaan aurinkosähkö asennettua ja silloin olisi myös käyttöä näille saippuaohjeille.! Meillä mennään edelleen myös ulkohuussilla. Senkin tilalle olisi tarkoitus sisähuussi saada, mutta minkälainen... Vielä mietinnässä! Ihanaa kevättä ja terveyttä. Sun blokia on aina niin mukava lukea. Ja niin kuin hyvä kirja, siihen voi aina palata uudestaan ja uudestaan 😊
Vastaus: Tehän nyt vallan hurjiksi meinaatte heittäytyä, viemäri ja kaikki ;D Yksi vaihtoehto voisi olla sauna seppo -imeytin, johon vedet ohjataan. Se yleensä riittää kantovesitaloudessa enemmän kuin hyvin ja sen asennus on helppoa, ei tule viemäreille tyypillisiä kovia kuluja ollenkaan ;) Kun sitä vessa-asiaa mietitte, jos ette ole ihan vesivessalinjalle menossa viemäröinteineen, niin edelleen suosittelen erottelevaa vessaa, jonka kanssa me ollaan eletty nyt 6 vuotta ja edelleen valinta tuntuu oikealta ;) Siitä on yksi juttukin täällä https://www.omavarainen.fi/l/viemaritonvessa


..tai oikeastaan suuria. Arjen pienet ilot ovat suuria, mutta eipäs mennä asioiden edelle. Hei! mehän olemme päässeet joulukuuhun ja maa on valkeana. Mikä ilo Joulu, tuo ihmeellisen ilon aika, joulun taika, ihmisillä hyvä tahto ja kaikille hyvää mieltä - tai ainakin näin toivoisi olevan. Tiedän ettei se niin mene, mutta silti saa toivoa...

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Saapuihan se ensimmäinen kuuran maahan puhaltava yöpakkanen vihdoin Jovelaankin, vaikkakin vain lyhyen vierailun verran. Kovin ovatkin olleet leutoja ja märkiä niin yöt kuin päivätkin, ja maisema on enemmänkin peittynyt sumuun kuin kuuraan. Vaan saimmepa silti sen ensimmäisen kuura-aamun ja lupauksen talvesta tallennettua kuvien muistokirjaan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

JOULUKALENTERI

01.11.2022

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille. Tämä joulukalenteri on alun...

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...