SOMAT SIEMENKIRJASET

16.08.2023

Kesän kääntyessä syksyyn puutarha valmistaa kotipuutarhurin tulevia satoja varten siemeniä, jotka omavaraistelun hengessä tietenkin kerätään talteen. Tällä kertaa siementen säilytystä varten tehdään pieniä kirjasia, jotka kulkevat kätevästi taskussa puutarhaan ja takaisin, ja joissa siemenet on lajiteltu valmiiksi lajeittain, alueittain ja kylvöajankohtineen - miten kukin parhaaksi katsoo!

Kirjoitus sisältää *merkityn affiliatelinkin.

Siemeniä voi säilöä monella tavalla. Pääasiahan on, että ne ovat valolta suojattuna ja kuivassa. Intohimoisena oman puutarhan tuottamien siementen kerääjänä kehittelen välillä uusia tapoja säilöä siemeniä. Vaikkakin meillä on nykyään pieni pöytälipasto, joka toimii kotoisana siemenpankkinamme, olen kaivannut jotain pientä, taskuun mahtuvaa siemensäilytintä, jonka voin ottaa puutarhaan mukaan silloin, kun tietyn teema-alueen kylvöika on käsillä. Tähän tarkoitukseen näpertelin omaksi ilokseni pieniä teemojen mukaisia siemenkirjasia. Ne mahtuvat taskuun ja siemenpankkimme laatikoihin, eikä ulos lähtiessään tarvitse pelata sekalaisella setillä irtonaisia siemenpusseja. Pienet siemenkirjaset ovat yksinkertaisia ja helppoja valmistaa, mutta myös somia, jos haluaa käyttää pienen hetken niiden koristeluun. Pieni hifistely tuo lisää iloa puuhaan.

Siementen kerääminen

Aloitetaan muutamalla sanalla siementen keräämisestä - lisää voit lukaista täältä

Siemenet kerätään mielellään vasta, kun ne ovat kypsiä ja kuivia. Joidenkin hyötykasvien siemenet ovat sangen pieniä ja varisevat helposti maahan, joten voi olla hyvä ottaa koko kasvin siemenpesä mukaan ja varistella siemenet irti paperin päällä. Tällainen kasvi on esimerkiksi sipuli, jonka siemenkukka on upea valkoinen pallo, mutta siemenet ovat pieniä. Jotkut kasvit tekevät siemeniä vasta toisena vuotena. Tällaisia hyötykasveja ovat mm. porkkanat, persilja ja palsternakka, joista osa kannattaa jättää talven yli maahan, jotta kasvi pääsee tuottamaan myös siemeniä.

Siemenkirjaset

Kirjasten materiaalina on käytetty pieniä paperipusseja, joita myy edullisesti mm. *Adlibris (julkaisuajankohtana 100 kpl pusseja maksoi 15 euroa). Pussin pohjasta leikataan ohut viipale pois, jotta pussin molemmat päät ovat avoimet. Jos pussin suuosassa on toispuolinen lieve, se leikataan pois siten, että suuaukko on tasainen. Pussin avoimiin päätyihin taitetaan pienet taitokset ja lopuksi pussi taitetaan keskeltä kuvan osoittamalla tavalla.

Yksinkertaisimmassa mallissa pussit silitetään hellästi ja asetellaan sisäkkäin. Napakan pinon läpi painetaan muutama reikä paksulla neulalla ja kirjanen ommellaan selästään kasaan muutamalla ompeleella.

Kirjasen voi sitoa kahdella eri tavalla. Vasemmalla päälekkäin ladotut pussit, oikealla sisäkkäin laitetut pussit.
Pussin taitokset on silitetty napakasti kiinni pussiin.

Vielä enemmän kirjaa muistuttavan muodon saa tehtyä silittämällä keskeltä taitetut pussit napakaksi pinoksi, selkään tehdään reiät, joista ompeleet viedään pinon läpi ja lopuksi taitteen päälle liimataan pieni paperinen viimeistelijä ja yksi pussitaitos kanneksi. Kun kyseessä on vain siemenkirjanen, ei tähän tarvita tämän monimutkaisempia kirjansidontataitoja.

Pinoksi nidotulla kirjasella on selkeä selkä.

Pussin suut sulkevia taitteita ei tarvitse liimata tai sulkea pysyvästi kiinni, mikäli taitteet on silitetty kunnolla. Jos pussit haluaa sulkea siten, että ne joutuu myöhemmin repimään auki, myrkytön (lasten käyttöön tarkoitettu) liimapuikko on kätevä tässä puuhassa.

Pussin suun sulkevaan taitteeseen kannattaa kirjoitella kunkin pussin siementen nimi, jolloin kirjasen käyttö on helppoa. Siemenpussin päälle voi kirjoittaa (tee se ennen täyttöä) siemeniin liittyviä tarkempia tietoja ja kylvön yhteydessä merkitä ylös myös niiden toteutuneen kylvöajankohdan.

Ja sitten koristellaan! Siemenvihkosia voi tehdä eri teemoissa, kuten syyskylvettävät, perhosia houkutteevat kukat, yrtit, tomaatit, kasvihuoneeseen kylvettävät, varhain kylvettävät.. juuri miten kukin itselleen parhaaksi katsoo.

Siementen "parasta ennen"

Siementen elinkelpoisuusajat vaihtelevat lajikohtaisesti, ja elinkelpoisuuteen vaikuttaa toki myös se, miten siemeniä säilytetään. Omat siemenemme ovat aina itäneet hyvin. Siementen elinvoimaisuutta voi myös testata ennen varsinaista kylvöä. Ota muutamia siemeniä sattumanvaraisesti pussistaan ja ripottele ne kostean talouspaperin päälle. Taita kostea paperi siementen päälle ja laita se suljettavaan pussiin siten, että paperi on pussissa levynä. Tarkista, kuinka moni siemenistä on itänyt lajin itävyysajan puitteissa, ja saat käsityksen siitä, kuinka elinvoimaisia siemenesi ovat.

Siementen keskimääräinen elinkelpoisuus korjuusta laskien

basilika 2–4 vuotta
chili 5 vuotta
herneet 2 vuotta
juuriselleri 5 vuotta
kaalit 7 vuotta
kasvihuonekurkku 10 vuotta
kesäkurpitsa 6–10 vuotta
kurpitsat 4–9 vuotta
lanttu 2 vuotta
lipstikka 1 vuosi tai alle (kannattaa kylvää jo syksyllä kun lämpöä on enää max. 5 C)
maissi 3 vuotta
mansikka 2 vuotta
mintut 2–4 vuotta
palsternakka 1 vuosi
paprika 2 vuotta
pavut 3 vuotta
porkkana 3 vuotta
punajuuri 6 vuotta
sipuli 2 vuotta
tarhamaltsa 5–6 vuotta
tilli 3–5 vuotta
tomaatti 5–10 vuotta

Pienten siemenkirjasten näpertely on hauskaa puuhaa. Yhdestä pussista tulee kaksi sivua ja kaksi siemenpussia. Sivuja lisätään tietenkin sen mukaan, millainen tarve kussakin eri teemassa on. Voisin ajatella, että soma pieni siemenkirjanen voisi olla myös mieluinen lahja puutarhapuuhista ja omavaraistelusta pitävälle ystävälle, joka arvostaa itse tehtyjä lahjoja.


Syyskesäisin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Tee itse herkullisia kasvo-, käsi- ja huulivoiteita, joissa tuoksuu ja maistuu ihana kaakao, suklaa ja piparminttu - minttukaakaota siis! Näiden voiteiden ohjeet ovat yksinkertaisia ja nopeita, eikä raaka-aineitakaan tarvita määräänsä enempää, sillä molempiin käytetään pitkälti samoja aineita.

Kesän päättävä ja syksyn aloittava satokuukausi on saapunut ja sen myötä on jälleen kuulumisten ja kuukauden puheenaiheen aika! Tänään Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaama omavaraistelijoiden poppoo keskustelee kirjoitusten muodossa sangen mielenkiintoisesta aiheesta, nimittäin mahdollisista muutoksista, joita elämä saattaa heittää...

... ja muita etikkaisia herkkuja! Sadonkorjuun aikaan tekee mieli kokeilla myös ehkä itselle uusia reseptejä, ja niitä olisi nyt tarjolla. Mitä sanot vaikka inkiväärillä ja valkosipulilla täytetyistä kurkuista, joiden resepti on 1700-luvulta? Tervetuloa pikkelöimään ja herkuttelemaan etikkaisilla mauilla!

Kesän kääntyessä syksyyn puutarha valmistaa kotipuutarhurin tulevia satoja varten siemeniä, jotka omavaraistelun hengessä tietenkin kerätään talteen. Tällä kertaa siementen säilytystä varten tehdään pieniä kirjasia, jotka kulkevat kätevästi taskussa puutarhaan ja takaisin, ja joissa siemenet on lajiteltu valmiiksi lajeittain, alueittain ja...

Sateisissa merkeissä alkanut elokuu kääntää kesää hiljalleen kohti syksyä. Kieltämättä aistit ovat jo rekisteröineet syksyn tunnun iltojen pimentyessä ja hengitysilman käydessä sakeaksi silkasta ilmankosteudesta. Linnut ovat lentäneet pesistään ja kesäinen liverrys hiljenee päivien edetessä. Kurjet huutelevat jo pelloilla ja sirkat soittavat öisin....

Ruokakomero vanhanajan tyyliin on samalla kotivara, jonka ansiosta arkikin on astetta helpompaa ja jolla voi säästää sievän summan rahaa! Meillä ruokakomero syntyi aikoinaan ajatuksesta, joka yhdisti mielikuvan vanhanajan kyläkauppatyyppisestä ruokakomerosta, jonne voi kävellä sisälle, ja ruokavarastosta, joka toimisi yhtälailla oman sadon...