Paljonko satoa tuli?
Enpä osaa sanoa! Enemmän kuin riittävästi! Olisi kerrassaan mielenkiintoista joskus punnita satokauden kertymää, mutta meillä se olisi varmaankin liian hankalaa, sillä syömme niin paljon satoa suoraan puutarhasta kannettuna sitä mukaan, kun sitä tulee ja mitä nyt päivittäin tulee noudettua ruokiin.
Kasvattamisen taloudellisuuteen tulen paneutumaan ensi vuoden aikana kirjoituksen merkeissä tarkemmin, joten en mene tänään siihen aiheeseen sen enempää, kuin toteamalla, että ruoan kasvattamisen hyötyjä voi mitata kovin monella tapaa. Usein esimerkiksi sanotaan, ettei perunaa kannata kasvattaa itse, sillä se on niin edullista kaupassa. Näin toki onkin, että se on edullista kaupassa, mutta vielä edullisempaa se on itse kasvatettuna, eikä oman maan perunan makua voita mikään! Peruna on satoisa ja nopea ruoka maasta pöytään, toisin kuin esimerkiksi sitruuna, joita me myös kasvatamme omaksi iloksi ja huviksi. Vuotuinen noin 20 sitruunan sato ei määränä ole paljon, ja hedelmien matka kukinnasta korjuukypsään hedelmään vie vajaan vuoden, mutta onhan se mukavaa maistella itse kasvattamiaan sitruunoita, joiden makukin on aivan eri maata, kuin maailman ääristä kauppaan matkanneet serkkunsa. Molempia saimme tänä vuonna, perunaröykkiöitä ja ihania omia sitruunoita. Nyt tosin sitruunoiden kanssa tulee tauko, koska ne eivät kukkineet kesällä. Kukinta alkanee taas vasta alkuvuodesta.