SUNNUNTAIPOSTAUS 1

28.04.2019

Kuulumisia Jovelasta Blogin vanhassa osoitteessa ehti postauksia kertymään vuosien aikana melkein 500, joista satakunta julkaistiin lempinimellä sunnuntaipostaus. Tämä on uuden osoitteen ensimmäinen sunnuntaipostaus, jossa kerron tavalliseen tapaan kuulumisia kuluneelta viikolta täältä Jovelasta.

Huutokaupoilla

Aloitetaan hieman käänteisesti tuoreimmasta päästä päiviä. Kävimme eilen kirkonkylällä vanhan kyläkoulun huutokaupassa ja myyjäisissä. Ilma oli mitä upein ja kansaa oli paikalla sen verran, etten moista autoruuhkaa ole ennen täällä nähnyt. Kaupan oli kaikenlaista vanhaa kyläkoulun tavaraa. Itse havittelin vain muutamaa kohdetta, mutta jäin toiseksi huudoissa kahdesta syystä: hinnat nousivat sellaisiksi, että Pääkaupunkiseudullakin jälleenmyyntiliikkeiden kassakoneet olisivat ollen kiitollisia ja toiseksi, koska tavaraa oli niin paljon, ettemme ehtineet jäädä katsomaan kaikkia huutoja. Pelkästään erilaisia opetustauluja oli varmaan reippasti yli puolen sataa, ellei enemmänkin, ja kaikki huudettiin yksitellen - ainakin niin kauan kun me olimme paikalla. Tuo mehiläishoitajataulu ja alla oleva papukaijataulu olivat omia suosikkejani.
Opetustauluja oli tosiaan aivan valtavasti kaikista mahdollisista aiheista uskonnollisista tapahtumista luontoon ja eläimiin, sekä Ebba Masalinin mustista halutuista kädentaitoihin ja tekniikkaan. Hinnoissa taisi olla ripaus ja rapiat oman kylän tukea mukana, sillä ihan yksivärinen ääriviivapiirrostaulukin rispaantuneessa kunnossa saattoi nousta huutohinnassa 70 euroon. Se oli sen verran suolaista, että suuremmitta murheitta annoimme periksi. Huutokaupan tuotto menee kuitenkin erittäin hyvään käyttöön paikkakunnan koululle. Muutenkin oli mukavaa käydä paikallisessa tapahtumassa ja kurkata vanhan koulun sisälle. Tyhjilleen komea rakennus ei suinkaan ole jäämässä, sillä pellon toisella puolella asuva rouva kertoi, että siihen olisi tulossa lastentarha. Kirkonkylälle on valmistumassa koululaisille ihan uusi koulu, vieläpä puinen, mikä on upeaa kerrassaan.

Eikä me vallan tyhjin käsin sieltä kotiuduttu muutenkaan. Masussa oli markkinamakkaraa ja sylissä pieni pino kirjoja, sillä kaikki koulun vanhan kirjaston kirjat myytiin pikkurahalla pois ennen huutokaupan alkua.
Vanhan kyläkoulun pienestä kirjastosta löytyi meille Hyönteisiä värikuvina (1961), Sienet värikuvina (1959) Hyötykasvit värikuvina (1990) ja Joka kodin luonnonopas (1976), joissa kaikissa on sangen viehättävä kuvitus.

Hyönteishotelli 2

Tuo Hyönteiset värikuvina -kirja onkin nyt tarpeen, kun olen innostunut ihan kunnolla tutkimaan erilaisia ötököitä pihallamme. Nakuttelin aiemmin sen pienen jutun biologisesta tuholaistorjunnasta houkutus- ja torjuntakasvien sekä yrttien ja hyönteisten avulla ja tässä ihan alkukeväästä tehty kukkiva hyönteishotelli on nyt saanut suuremman kaverin, joka nimettiin Bug's By -hyönteiskyläksi. Siinä missä toisten sanotaan höpöttelevän kukilleen, minä höpöttelen nykyään ötököille kysellen kukas se siinä on ja mikä on homman nimi, hyvis vai pahis?

Virkatut valeampiaispesät?

Olen instassakin huomannut, että meneillään taitaa olla jokin valeampiaispesäbuumi, siis ne virkatut ampiaiskarkottajat, jotka imitoivat ampiaisen pesää. Toimiiko ne oikeasti? Itse en ole sellaisia virkkaamassa, kun mielummin teen tyypeille pesiä, mutta joskus viime vuonna katsoin jotain ohjelmaa, jossa hyönteistutkija sanoi, ettei hämäyspesät oikeasti toimisi, koska pesä ei tuoksu lajitovereille. Hänen näkemyksensä oli, ettei virkattu tai muuten tehty nyssäkkä ampiaisia estelisi, mutta moni niitä tekee ja kun itsellä ei ole asiasta kokemusta, niin kysellään teiltä, josko jollain olisi!

Mutta se Bug's By - hyönteiskylä, tällainen siitä tuli ja pikkuaitan seinään se meni!

Tuossa ötökkähotellissa on kuivia käpyjä, kaarnaa, kuivia lehtiä, kuivaa kanervaa, kariketta, erilaisia putkikorsia, lastuja, oksia, kaadetun puun kaunista naavaa ja kyllä, isännän kuivunut valmistujaisruusukin kahden vuoden takaa! Ullakon ruukkuihin tulee vielä jotain valuvaa kukkaa houkuttelijoiksi, varmaan koristekrassia.

Terassikausi alkaa

Kyllä tässä alkaakin grilliruokahammasta kolottelemaan, kun säät ovat olleet mitä upeimpia! Vielä ei ole grilliä tai savustuskaappia käytetty tänä keväänä, mutta vappuna olisi tarkoitus käyttää taas molempia. Saimme näet terassin kesäkuntoon. Tässä alkuviikolla, heti pääsiäisen jälkeen isäntä hurautti Virtasen maalitehtaan tehtaanmyymälään ostoksille ja haki meille purkillisen Virtasen tervapetsiä, jonka sävyttivät siellä myymälässä meille mustaksi (sävy piki). Tuosta terassimme maalaamisesta on tullut jokaisen kevään homma, kun aiemmin valittu väri ei ole siinä pysynyt. Meillä on likimain kaikki ulkopinnat tontilla vedelty Virtasen maaleilla, ja nyt sitten terassikin. Jospa nyt sitten välttyisimme jokakeväiseltä terassikäsittelyltä, kun vaihdoimme tuohon tervapetsiin.

Tuon terassin aidan takana on melkoinen pudotus ja sellainen pintaryteikkö, että sinne ei suosiolla kukaan mene kävelemään. Tiedä mitä siellä oksissa ja kivissä väijyy. Kyitä ei meillä enää pihalle tule, mutten epäile olisiko niitä aidan toisella puolella. Olen yrittänyt viskellä sinne syvänteeseen siemeniä, jotta saisi jotain nättiä kasvamaan pitkin aidan viertä, mutta eihän ne siemenet asetu minne haluaa tai pärjää kilpailussa rikkakasvien kanssa. Ajattelin kokeilla pommittaa paikkaa siemenpommeilla, joihin hurahdin pari viikkoa sitten. Jos siemenpommit ei sano mitään, niin kurkkaa tänne - tein jutun niistäkin aiemmin.

Tässä vaiheessa kevättä terassi ja tuo meidän vankkurisauna näyttää aina niin mustanpuhuvalta, mutta kunhan maiseman ja saunan takana olevat saarnipuut avaavat taas lehtensä ja viljelyspelto muuttuu vihreäksi, terassi on kuin keitaan keskellä Sitä odotellessa laittelin jo kukkia terassille väriläiskiksi. Osa kukista meni isoihin ruukkuihin ja kukka-astioihin, osa istutuslaatikoihin, jotka isäntä nikkaroi yhtenä iltana tällä viikolla. Jos kaipaat helppoa puulaatikko-/istutuslaatikko-/kasvatuslaatikko-ohjetta, niin kurkkaa tänne! Tuon helpommaksi ei homma enää mene, ja laatikon kasaa puolessa tunnissa kaikkineen.

Tuossa mustassa tynnyrissä lukee barbecook. Se on näet tynnyrigrilli.

Vankkurisauna

Uudemmille lukijoille kerrottakoon, että tuo kaarevakattoinen rakennus terassin toisessa päässä on tosiaan meidän sauna ja se on aito vankkurisauna, joka muistuttaa kiertolaisromanien vankkurikoteja. Jos haluaisimme ja miten laki nyt sallii, meidän saunaa voisi vedellä pitkin kyliä traktorin tai jonkun vetoauton perässä ja kaipa siihen, jos veto-osan vaihtaisi aisoihin, saisi hevosetkin eteen kyyditsemään kylpijöitään. Toistaiseksi kuitenkin ollaan pysytty siivosti omalla tontilla saunamme kanssa. Saunan seinässä oleva tyyppi on Mansikki-Mustikki-Yrmeli. Pitäähän tilalla yksi lehmä sentään olla ja kun lehmästä ei ole saatu paikalle kuin pää, nimen pitää kompensoida puuttuvia osia olemalla erityispitkä. Remington-kirjoituskoneen vanha kupu on suoja, jonka alla pidetään joitain terassiastioita ja savustuskaapin savustuslastuja suojassa pölyltä ja auringolta (sekä linnunkakalta). Löysimme joskus tuon pelkän peltisen suojakuvun kirppikseltä vitosella ja se on toiminut toimessaan terassisuojana oikein hyvin.

Kevään etenemistä


Sellaista vauhtia kevät on nyt harpponut
, ettei siihen kauaa mene, kun maisema on jo ihan vihreä. Monivuotiset yrtitkin jo puskee keittiöpuutarhassa uutta kasvua mullasta. Tässä alla olevassa kuvassa vasemmalla on monivuotista minttua ja oikealla yhden kasvatuslaatikon kokonaan vallannut iisoppi, joka talvehtii meillä helposti. Tässä vaiheessa kevättä puska näyttää vielä risukolta, mutta ei mene kuin tovi, kun iisoppi on taas vehreä puska täynnä mehiläisiä ja kimalaisia.
On kyllä ollut metka sääviikko ja rapiat päälle. Tiedä mitä tässä ajatella, kun hellerajaa ollaan koputeltu jo huhtikuun puolella kevättä. Ihan joka vuosi ei tällaisesta saa nauttia, joskus on viimeisten lumien leijailua ihmetelty vielä toukokuussakin. Saas nähdä millainen toukokuusta sitten tulee tänä vuonna. Vaikka sää taas ennusteiden mukaan hieman viilenee, tuskin sen saralla ennatyksiä tehdään. Toivotaan ainakin ettei, vaikka sää hieman ailahtelisikin. Sanonta "kevät keikkuen tulevi" ei muuten liity kevätsäiden vaihteluihin, vaan nälkään ja ravinnon heikkoon laatuun. Vanhaan aikaan ruokavarannot alkoivat keväällä olla vähissä niin ihmisillä kuin karjallakin, ja siitä johtuen keväällä hoiperreltiin ihan konkreettisesti. Nälkävuosina sitten hoiperreltiin tavalla, joka jäi historiaankin, kun väkiluku väheni 20% ruoan loputtua.

Olen usein ajatellut tämän meidän talon historiaa, miten monia keväitä ja vuodenaikoja talo onkaan nähnyt 150-vuotisen taipaleensa aikana. Alku olikin sieltä kovimmasta päästä säähistoriaa, kun talon rakennusvuotena 1868 elettiin sitä nälkävuotta. Edellisenä vuotena oli ollut ankara talvi ja myöhäinen kevät. Jäät lähtivät vasta kesäkuussa. Kesää ei kestänyt kuin hetken. Halla vei viljan jo elokuussa ja perunasadot epäonnistuivat. Oli se kamalaa aikaa ihmisille. Täällä Lounais-Suomessa ihmiset selvisivät paremmin kuin muualla, mutta kovaa se elämä silloin oli ollut ja ihmiset täysin säiden armoilla.

Tuolloin 1868 pääkaupunkiseudullakaan koko toukokuun keskilämpötila ei yltänyt edes kahteen asteeseen. Vaikka säät taas hieman viilenevätkin, niin kevät on jo askeleen päässä kesästä. Ollaan iloisia ja toivotaan vähän sadettakin. Luonto alkaa olla jo hieman janoinen.

Täällä meillä ainakin luonto tuntuu jo kaipaavan vettä. Maisema on jo kovin vihreä paitsi "saarnien suunnassa" sillä saarnet tekevät lehdet aina hieman muiden jälkeen. Koivut availevat kilvan lehtiään, maisema on vihertynyt, siitepölynorkot ovat valtavia, marjapensaat ja muutkin pensaat, kuten tuo alavasurissa oleva hunajamarjapensas ovat jo ihan vihreinä ja perennat ovat vahvassa kasvussa. Kielotkin tuntuivat puskeneen lehtensä maasta ylös melkein yhdessä yössä. Ensin niitä ei ollut ollenkaan ja hetken kuluttua tupapäädyn pieni kukkaniitty oli täynnä kielon lehtitötteröitä täydessä mitassa. Ensi viikolla alkaa "Oi ihana toukokuu" mutta kyllä tätä vuoden 2019 huhtikuuta voisi kutsua hurmaavaksi huhtikuuksi Ihana kevät kerrassaan tänä vuonna, erityiskiva suorastaan, vaikka ainahan kevät on ihanaa aikaa ajoittaisesta siitepölynuhasta huolimatta.

Kiitos

Tähän loppuun vielä lämmin kiitos teille kaikille tällä viikolla täällä uudessa osoitteessa käyneille. En tiedä mitä sanoa, mutta teitä on ollut kovin paljon. Luentalukema ensimmäiselle viikolle oli jo eilen yli 6000 ja se tuntuu ihan uskomattomalta. Kiitos siis kaikille teille Pari parannusehdotustakin saimme, kiitos niistä! Muutin manuaalisesti tekstin tummimpaan mustaan kaikkiin jo julkaistuihin juttuihin ja jatkossa tekstit ovat sen haaleamman mustan sijaan tummia mustia, kuten tässä. Pari juttupyyntöäkin on tullut sekä meiliin että instaan privana, iso kiitos myös niistä, ja kuten olen ehdottajille jo vastannutkin, saamanne pitää! Yksi tällainen juttu on narun tervaaminen ja tervanarun käyttö. Tervauksen teemme jo ensi viikolla, mutta pieni tovi menee sen jälkeen, ennen kun saan jutun kasaan, koska narulla menee pidempi tovi kuivua, kuin vetedessä uitetulla narulla. Toivottu on myös itse tehdyn tofun testiä ja raejuustotestiä resepteineen - tulossa on! Lisää toiveita saa laittaa vaikkapa tuon lomakkeen kautta jos jotain tulee mieleen

Kanssabloggaajat hoi!

Sellainen asia vielä tiedoksi kanssabloggaajille, että tämä alusta, jolla nyt olemme, ei tunne blogilinkkilistoja kuten blogspot tekee, mutta teen sellaisen itse tulevan kuun aikana. Listaan mielelläni aihealueittain muiden blogeja, joissa kirjoitellaan esimerkiksi arkisista asioista, puutarhasta, omavaraisempaan elämään liittyvistä jutuista, maaseudusta, kierrätyksestä, käsitöistä, omatoimisuudesta, ruoasta, leivonnasta ja resepteistä, vanhoista taloista ja niiden elvyttämisistä sekä yksinkertaisesta elämästä, mitä se sitten pitääkään sisällään. Jos haluat oman blogisi listalle (säästä minut nololta hetkeltä, että unohdan jonkun teistä), laita meille meiliä kirjeet@omavarainen.fi ja kerro muutamalla lauseella blogisi sisältö esittelynä ja tietenkin linkki blogiin (ja instaan jos sellainen on). Voit tehdä sen myös tuon alla olevan lomakkeen kautta. Ole vielä kultainen ja kerro mikä olisi mielestäsi sopivin pääkategoria, jonka alle blogisi tulisi laittaa. Sellainen voi olla vaikka käsityöt, hyötypuutarhat, elämää vanhassa talossa, omavaraisempi elämä, vanhan talon elvytys, reseptit, nikkarointi.. eli mikä on sinun blogisi pääaihe. Kasailen sitten niiden perusteella kivoja blogeja yhdeksi pysyväispostaukseksi kaikkien iloksi ja hyödyksi. Katson vielä kasausvaiheessa laitanko jonkun screenshotin kunkin blogin pääsivusta mukaan esittelyyn, joten varauduthan siihen.

Jaetaan tarinoitamme ja tekemisen ilojamme

Iloista lähestyvää vappua ja kauniita kevätpäiviä kaikille suunnillanne!
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

KOMMENTTEJA

Lähettäjä: Pauliina
Kommentti: Siis voiko raejuustoa tehdä itse?? Tai siis miksei voisi, mutta onko se vaikeeta? Nimimerkillä raejuuston suurkuluttaja..
Vastaus: Voi toki! Ja se on vielä helppoa ja nopeaa! Pääsen käymään tässä toukokuussa maitotilalla ja haen sieltä lypsymaitoa ja vuohenmaitoa, jonka jälkeen teen taas pari juustojuttua. Ihan kaupan maito kyllä raejuustoon käy, ei tarvitse olla erikoismaitoa, mutta koska olen menossa kaverin kanssa käymään maitotilalla, ajoitan seuraavan juustohääräilyn siihen

Lähettäjä: Marika
Kommentti: Ihana sauna! Saanko kysyä mistä se on ja mitä tuollainen maksoi? Vai.onko sekin teidän itse tekemä? Laitan mun blogin esittelyn sinulle ensi viikolla kun ollaan kotona. Kivaa sunnuntaita Jovelaan 💗💗
Vastaus: Kiitos Ei ole omaa tekoa, vaan aikoinaan ostettu Kajaanilaiselta saunanikkarilta. Valitettavasti yhteystietoja meillä ei ole enää, ihan tori.fistä aikoinaan tuo löytyi. Laita vaan esittely tulemaan, niin lisään sen mielelläni!

Lähettäjä: Maritta
Kommentti: Kiitos tekstin värin muutoksesta, nyt näkyy paljon paremmin. Jännästi teksti ei edelleenkään ole mustaa, mutta tosiaan nyt hyvin luettavaa. Ne valeampiaispesät, toimii ne! Kaverin mökillä ampiaiset olivat tehneet pesän talon verannan seinään laudoituksen rakoon ja tunkivat itsensä jaolle ruokapöytään aika röyhkeällä tyylillä. Siinä vaiheessa, kun meinasin viinilasista saada suuhuni yhden juopon ampiaisen, säikähdin tosissani, sillä olen hyvin allerginen ampiaisten ja kimalaisten pistomyrkylle. Virkkasin muhkean valepesän ja ripustettiin se pesäaukon lähelle verannan seinään. Pari päivää ampiaiset olivat kiukkuisena pyörineet valepesän ympärillä, mutta kun ei pesä hävinnyt minnekään, päättivät muuttaa vähän kauemmas ja ruokarauha palasi talon väelle. Ei vissiin ollut kukaan kertonut ampiaisille, että pesän pitäisi myös tuoksua lajitovereille...
Vastaus: Voi ei! Itsekin olen allerginen pistomyrkyille ja aina hieman huolissaan jos sattuisi kaulan tai kasvojen alueelle pistos. Kiva kuulla, että ne valepesät toimivat. Asia on hieman hämännyt itseäni, että miksi samat ihmiset tekee valepesiä suvesta toiseen jos ne ei toimi lainkaan. Oisko sitten niin, että ohjelman hyönteistutkijan kotimaassa (vissiin britti) ampiaiset käyttäytyy eri tavalla :D Itse laitan muuten paperisen muffinssikupin juomalasin päälle siihen aikaan kesää, kun pörriäiset ovat ahnaasti juomien perään. Välttyy pistiäisbotoxilta ;)

Lähettäjä: Sari
Kommentti: Toi teidän vankkurisauna.. Voi elämä miten ihana!!
Vastaus: Kiitos Se oli sattuman kauppaa, kun tuo löytyi ja nykyään en oikeen tiedä mikä sauna tänne Väärän vänkyrän taloon paremmin sopisikaan!

Lähettäjä: Satu -Tsajut
Kommentti: Ensimmäistä kertaa täällä vierailulla ja tässä taitaa mennä hetki nautiskellessa <3
Vastaus: Ihanaa kun tulit :) Muista laittaa oman blogisi kuvaus tulemaan, niin saan sen lisättyä blogisuosituslistalle ;) Laitan sen tosin muutenkin, mutta jos haluat jotain tiettyä mainittavaksi, niin laitapa tulemaan :)


Uusimmat kirjoitukset

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...

SULOINEN SUOPA

24.07.2022

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä- elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Nyt kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta. Kirjoitus on...

Heinäkuu saapui helteineen ja hyötypuutarhassa on melkein kaikki hyvin! Kuun ensimmäisenä maanantaina omavaraistelevat bloggaajat kokoontuvat jälleen Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaamana yhteisen aiheen äärelle, joka tällä kertaa on paras oma säilöntäohje sekä itseäni inspiroiva viihde, joka voi olla ohjelma, podcast, mitä tahansa!...