MARJAREMMIT

24.07.2021

Kuivurilla valmistuvat marjaremmit ovat kuin makeisia tai marjaisia välipalaherkkuja, jotka tuovat mukavaa vaihtelua monimuotoiseen sadon säilöntään! Tällä kertaa testailimme punaherukkaa, josta tuli upeita, kirpeän herkullisia marjaremmejä, mutta marjaremmejä voi tietenkin valmistaa erilaisten marjojen lisäksi myös hedelmistä ja makuyhdistelmiä on rajattomasti!

Marja- ja hedelmäremmit

Marjaremmit imitoivat remmimakeisia, mutta ne valmistetaan marjoista tai hedelmistä, valitusta makeuttajasta ja mausteista, mikäli remmien makua haluaa vielä korostaa. Valmistus on yksinkertaista ja valmiiden remmien tekstuuri on sangen miellyttävä: hieman tahmea, hieman sitkeä ja maku raaka-aineista riippuen kirpeän maukas tai makean täyteläinen.

Marjaremmejä varten tarvitset

1 l puhdistettuja marjoja (tai hedelmää)
n. 3 rkl hunajaa (tai muuta makeuttajaa)
1/2 sitruunan mehu

Surauta marjat, hunaja ja sitruunamehu blenderissä ja levitä seos kuivurilevylle joko kuivureille sopivalle silikoni-/tai kuivurimatolle tai leivinpaperille, mikäli sinulla ei ole kuivurimattoja. Levitä seos ohuelti, mutta kuitenkin niin, että marjaseosta on muutaman millin paksuinen, tasainen kerros.

Säädä kuivurin lämpö 57 C. Kuivausaika riippuu kuivurin tehosta ja ilmankierrosta - meillä sopiva kuivuus vei n. 6 tuntia. Marjaremmejä voi valmistaa myös kiertoilmauunissa, mutta valmistumista kannattaa seurata huolella.

Kun marjaseos on kuivauksen jälkeen edelleen tahmea ja muuttunut kiinteäksi, ota kuivurimatto tai leivinpaperi pois kuivurista ja laita marjalevy kiinteä marjasose alaspäin leivinpaperin päälle. Taivuta kuivurimattoa varoen siten, että nahkea marjalevy irtoaa siitä.

Marjalevyn tekstuurin tulee olla nahkean nahkamainen. Kun levy on irrotettu kuivatusmatosta, marjalevy laitetaan vielä hetkeksi kuivuriin ilman alustaa - n. 30 minuuttia riittänee. Marjaremmilevy on valmis kun sen rakenne pysyy kasassa vaikka levyn nostaisi ilmaan. Varo kuivaamasta marjalevyä liikaa!

Leikkaa marjalevy muutaman sentin levyisiksi remmeiksi ja kiedo ne rulliksi joko käsin käsin tai vaikkapa syömäpuikon avulla. Marjaremmit säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin viikon, jääkaappisäilytys on suositeltavaa. Marjaremmit voi myös pakastaa!

Erilaisia makuja kannattaa kokeilla rohkeasti!

Omiin suosikkeihini kuuluu mm. mustaherukka-salmiakkijauho, omena-kaneli (makeutus fariinisokerilla) ja kurpitsasose-karamelli (makeutus itse tehdyllä karamellikastikkeella ja mausteeksi hieman piparkakkumaustetta).

Hyvä kasvikuivuri

Meillä kuivataan paljon erilaisia herkkuja keittoaineksista ruususokeriin ja yrttisuolasta juureksiin ihania "aurinkokuivattuja" tomatteja unohtamatta! Kuivuria harkitsevalle suosittelen lämpimästi kunnon monitasoista kuivuria, jolla voi samaan aikaan kuivata paljon ja jossa ilma kiertää kunnolla. Meillä on ollut jo usean vuoden ajan käytössä 6-tasoinen kuivuri, jollaisia pidän hyvänä.

Lisää kuivurireseptejä

löydät julkaisuista Kuivataan satoa sekä Herkkuja tomaateista!

Lämpimin terveisin kuivurin hurinasta Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...