MARJAREMMIT

24.07.2021

Kuivurilla valmistuvat marjaremmit ovat kuin makeisia tai marjaisia välipalaherkkuja, jotka tuovat mukavaa vaihtelua monimuotoiseen sadon säilöntään! Tällä kertaa testailimme punaherukkaa, josta tuli upeita, kirpeän herkullisia marjaremmejä, mutta marjaremmejä voi tietenkin valmistaa erilaisten marjojen lisäksi myös hedelmistä ja makuyhdistelmiä on rajattomasti!

Marja- ja hedelmäremmit

Marjaremmit imitoivat remmimakeisia, mutta ne valmistetaan marjoista tai hedelmistä, valitusta makeuttajasta ja mausteista, mikäli remmien makua haluaa vielä korostaa. Valmistus on yksinkertaista ja valmiiden remmien tekstuuri on sangen miellyttävä: hieman tahmea, hieman sitkeä ja maku raaka-aineista riippuen kirpeän maukas tai makean täyteläinen.

Marjaremmejä varten tarvitset

1 l puhdistettuja marjoja (tai hedelmää)
n. 3 rkl hunajaa (tai muuta makeuttajaa)
1/2 sitruunan mehu

Surauta marjat, hunaja ja sitruunamehu blenderissä ja levitä seos kuivurilevylle joko kuivureille sopivalle silikoni-/tai kuivurimatolle tai leivinpaperille, mikäli sinulla ei ole kuivurimattoja. Levitä seos ohuelti, mutta kuitenkin niin, että marjaseosta on muutaman millin paksuinen, tasainen kerros.

Säädä kuivurin lämpö 57 C. Kuivausaika riippuu kuivurin tehosta ja ilmankierrosta - meillä sopiva kuivuus vei n. 6 tuntia. Marjaremmejä voi valmistaa myös kiertoilmauunissa, mutta valmistumista kannattaa seurata huolella.

Kun marjaseos on kuivauksen jälkeen edelleen tahmea ja muuttunut kiinteäksi, ota kuivurimatto tai leivinpaperi pois kuivurista ja laita marjalevy kiinteä marjasose alaspäin leivinpaperin päälle. Taivuta kuivurimattoa varoen siten, että nahkea marjalevy irtoaa siitä.

Marjalevyn tekstuurin tulee olla nahkean nahkamainen. Kun levy on irrotettu kuivatusmatosta, marjalevy laitetaan vielä hetkeksi kuivuriin ilman alustaa - n. 30 minuuttia riittänee. Marjaremmilevy on valmis kun sen rakenne pysyy kasassa vaikka levyn nostaisi ilmaan. Varo kuivaamasta marjalevyä liikaa!

Leikkaa marjalevy muutaman sentin levyisiksi remmeiksi ja kiedo ne rulliksi joko käsin käsin tai vaikkapa syömäpuikon avulla. Marjaremmit säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin viikon, jääkaappisäilytys on suositeltavaa. Marjaremmit voi myös pakastaa!

Erilaisia makuja kannattaa kokeilla rohkeasti!

Omiin suosikkeihini kuuluu mm. mustaherukka-salmiakkijauho, omena-kaneli (makeutus fariinisokerilla) ja kurpitsasose-karamelli (makeutus itse tehdyllä karamellikastikkeella ja mausteeksi hieman piparkakkumaustetta).

Hyvä kasvikuivuri

Meillä kuivataan paljon erilaisia herkkuja keittoaineksista ruususokeriin ja yrttisuolasta juureksiin ihania "aurinkokuivattuja" tomatteja unohtamatta! Kuivuria harkitsevalle suosittelen lämpimästi kunnon monitasoista kuivuria, jolla voi samaan aikaan kuivata paljon ja jossa ilma kiertää kunnolla. Meillä on ollut jo usean vuoden ajan käytössä 6-tasoinen kuivuri, jollaisia pidän hyvänä.

Lisää kuivurireseptejä

löydät julkaisuista Kuivataan satoa sekä Herkkuja tomaateista!

Lämpimin terveisin kuivurin hurinasta Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Me suomalaiset olemme sitkeä, katajainen kansa, joka osaa varautua ja tarvittaessa toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikeuksien keskellä meistä kumpuaa verenperintönä saatuja voimavaroja, jotka parempina aikoina tuntuvat ehkä olevan piilossa, mutta eivät sentään ole kadonneet kokonaan.

Pohjolan sydäntalven keskellä aurinko kuiskailee kevään olevan jo matkalla ja samaan aikaan Välimeren maissa appelsiini- ja veriappelsiini- sekä verigreippisadot alkavat pian olla parhaimmillaan. Miten on, maistuisiko sangen ihana, kesästä muistuttava appelsiini-porkkanamarmeladi rapeaksi paahdetun leivän päällä, kevättä lupailevien talviaamujen...

VAAHTOKARKIT

08.12.2024

Jovelassa otettiin pieni varaslähtö joulutunnelmiin glögi- ja appelsiinivaahtokarkkien merkeissä, ja voi, miten hyviä itse valmistetut vaahtokarkit ovatkaan! Niin kuohkeita, pehmeitä, venyvän kiinteitä ja ihanan maukkaita! Itse tehdyt vaahtokarkit toden totta pesevät teollisesti
tuotetut serkkunsa mennen ja tullen.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.