PUUTARHAAN 2024 

15.02.2024

Hyvää päivää puutarhakärpäsen pureman saaneet, ja tervetuloa altistumaan puutarhakuumeelle! Täältä löydät sekä vuoden 2024 puutarhatapahtumia että omia suosikkejani taimien ja siementen hankintaan!

Esikasvatuspuuhat monella siellä jo käynnistyvät ja aurinkokin valoisina päivinä lupailee kevättä, vaikka siihen onkin vielä aikaa. Koostin teille tässä hengessä yhden julkaisun verran omia suosikkejani paikoista, joihin kannattaa tutustua siemen- ja taimiostopäätöksiä tehdessään. Lopusta löydät myös puutarhatapahtumien kalenterilistan, jota päivitän myöhemmin lisää, kun niiden tietoja julkaistaan.

Aloitellaan siemen- ja taimipaikoista, mutta samalla vinkkaan, että jos olet pohtinut kasvikohtaisia satomääriä, niin kurkkaapa julkaisua Maksaako vaivan? Voit avata jutun omaan ikkunaan tästä.

Puutarha.com

Puutarhurin Perjantaiposti -ilmaisuutiskirjettä julkaisevan ammattipuutarhuri Juhan kasvihuoneilla kasvaa monenlaisia puutarhan ihanuuksia hyötykasveista kesän kauneimpiin kukkiin. Juha on valikoimansa suhteen hyvällä tavalla kranttu. Hän myy vain sitä, minkä hyväksi tietää ja jonka takana voi seistä. Yrityksellä ei ole puutarhamyymälää, sillä heillä ollaan erityisen tarkkoja kasvien terveydestä. Siksi Laatutarha-sertifikaatin saanut puutarha.com myy taimia ainoastaan verkkokaupan kautta tauti- ja tuholaisriskejä välttääkseen. Puutarhalla on kyllä avointen ovien päivät syksyisin, kun kasvatuskausi on ohi. Suosittelen muuten lämpimästi tilaamaan tuon mainitun uutiskirjeen, joka tarjoaa viikottain ajankohtaista ja tärkeää tietoa kasveista ja mitä milloinkin kannattaa tehdä, hyviä tarjouksia unohtamatta!

Kotisivut

Hyötykasviyhdistys

Hyötykasviyhdistys tai näin ystävien kesken Hyötäri, oli varmaan ensimmäisiä paikkoja, josta ostin meille siemeniä. Kun siemeniä myyvä yhdistys kertoo yhdeksi toimintansa tärkeimmäksi asiaksi vanhojen kasvien säilyttämisen, ei sellaista voi kuin arvostaa. Hyötykasviyhdistys on nimensä mukaisesti yhdistys, kotipuutarhureiden oma kerho, joka jakaa auliisti kasveihin ja puutarhanhoitoon liittyvää tietoa ja järjestää monenlaisia tapahtumia pitkin vuotta sekä Annalan huvilalla Helsingissä että ympäri Suomea alueosastoillaan. Siemeniä, puutarhatarvikkeita ja tuotteita sekä kirjoja on saatavilla kaikille halukkaille sekä verkkokaupassa että Helsingin Pasilassa sijaitsevassa Alku ja Juuri -kivijalkapuodissa.

Kotisivut

Viherpeukalot

Omassa hyötypuutarhassamme on lukuisia Viherpeukaloiden monipuolisesta valikoimasta hankittuja kasveja hedelmäpuista marjakasveihin. Kouvolan lähellä sijaitsevassa puutarhamyymälässä en ole koskaan käynyt, sillä asumme täällä Lounais-Suomessa, mutta Vihepeukut ovat niin kokeneita kasvien verkkokaupan puolella, että taimet ovat aina saapuneet perille moitteettomassa kunnossa ja niillä on myös kasvuunlähtötakuu. Arvostan kovasti tällaista osaamista ja asiaan paneutumista, jonka myötä asiakkaalla on mahdollista hankkia erilaisia taimia puista pensaisiin omasta sijainnistaan huolimatta. Tarkan markan kotipuutarhurin kannattaa ottaa Viherpeukut seurantaan somessa, sillä heillä on usein mukavia tarjouksia tarjolla.

Kotisivut

Mustila Puutarha

Mustilan Puutarha ja yksi siemensuosikkikaupoistani Exotic Garden ovat fuusioituneet, mikä yhdistelmä! Tässä voidaan jo puhua kotipuutarhurin karkkikaupasta, kun Mustilan sadan vuoden puutarhakokemus ja puutarhamyymälä yhdistyi vuosikymmeniä monipuoliseen siementarjontaan erikoistuneen Exoticin kanssa. Keväästä syksyyn saakka avoinna oleva puutarhamyymälä sijaitsee Elimäellä, mutta laaja valikoima on saatavilla myös verkkokaupan kautta. Kasvit, taimet, puut, siemenet, sipulit, siemenpuerunat, juurakot ja tarvikkeet, kaikkea löytyy ja jos satut ajelemaan Elimäen suunnilla, varaudu viettämään Mustilassa useampi tunti - paikkaa ei turhaan kutsuta puutarhamatkailukohteeksi.

Kotisivut

FLÖR Kukka ja Puutarha

Turussa sijaitseva ihana puutarhakeskus sekä verkkokauppa ovat kotipuutarhurien paratiisi. Pelkästään siemeniä on tarjolla huikean 1500 lajikkeen edestä ja taimipuolella löytyy kaikkea mahdollista hedelmäpuista yrtteihin kesäkukkia unohtamatta. Samalla ostosreissulla voi hankkia tarvittavia puutarhatarvikkeita ja ruukkuja sekä multaa ja lannoitteita. Nautin kovasti käynnistä Flörin puutarhaliikkeessä, josta tulee mieleen brittiläiset puutarhamyymälät. Suosittelen!

Kotisivut

Pirilän Kukkatalo

30-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävän Pirilän Kukkatalon puutarhamyymälät sijaitsevat Helsingissä, Kaarinassa, Raisiossa, Riihimäellä, Salossa, Tampereella ja Tuusulassa. Itselleni tutuin näistä on Raision toimipiste, jossa vierailen aina heti, kun routa sallii kaivaa maata. Puutarhamyymälöiden valikoima on valtavan laaja, ihan kaikkea siemenistä suurempii puihin ja kaikkea niiden väliltä, myös heidän itse kasvattamiaan taimia. Myös Kukkatalon somekanavia kannattaa seurata ahkerasti, sillä heillä on runsaasti hyviä tarjouksia pitin vuotta. Tarjous- ja sesonkituotteiden mainoksia julkaistaan myös heidän kotisivuillaan.

Kotisivut

Kukkatarhurit

Kukkatarhurit on kahden naisen, Botanist & Poetin puutarhurin Maijun ja Monisilla Gardenin Sannaliinan yhteisyritys, joka toi kotimaisille markkinoille jotain sangen ihanaa: tarkkaan kuratoituja leikkokukkien siemeniä ja huolella valittujen kukkasipuleiden valikoiman. Todella upeita kukkia! Toiminnan ytimessä on pieni maalaispuutarha Uudellamaalla, ekologisuus ja halu tarjota aidosti luonnonmukaisia leikkokukkien sipuleita ja siemeniä. Siemenpussit ovat muuten kuin pieniä taideteoksia! Käypä ihailemassa! Kukkatarhureilta saa myös niitä valtavan käteviä ja tilaa säästäviä soil blockereita, joista olen maininnut useasti.

Kotisivut

Kurjen Puutarha

Jos etsit luomutaimia, katse tähän suuntaan! Kurjen Puutarha on erikoistunut nimenomaan luomutaimiin ja tuottaa yli 200 erilaista yrttien, vihannesten ja koristekasvien lajiketta. Taimia on saatavilla noutona suoraan puutarhalta Lapualla, tai verkkokaupan kautta tilattuna toimituksella kaikkialle Suomeen. Kurjen puutarhan valikoimaan kuuluu muuten monia sellaisia erikoisyrttejä, joista olen maininnut vuosien aikana, ja joista usein kysellään. Jos siis himoitset esimerkiksi ananas- tai mustaherukkasalviaa, niitä löytyy heiltä!

Kotisivut

Myllypellon taimet

Mäntsälässä sijaitseva Myllypellon taimet on pieni suuren valikoiman puutarha, joka kasvattaa taimia ilman keinotekoisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Taimia voi ostaa paikan päältä silloin, kun puutarha on avoinna tai sopimalla käyntiajan sekä jälleemyyjiltä, joita löydät heidän kotisivuiltaan. Värikylläisen herkulliseen valikoimaan kannattaa todellakin tutustua, sillä heiltä löytyy sellaisiakin hyötykasveja, joita ei muualta tunnu löytyvän millään, kuten niitä ihania mustikkakoisoja, joita olen hehkuttanut vuosi toisensa jälkeen, ja joita en tiedä muiden myyvän.

Kotisivut

Perhospuutarhuri 

Erityisesti vanhoja maatiaiskantoja vaalivan Perhospuutarhurin taimisto sijaitsee Sotkamossa. Kasvatuksen pääpaino on perhosia ja muita pölyttäjiä houkuttelevissa perennoissa ja luonnonkasveissa. Täältä löytyvät juuri ne kaikki ihanat perinneperennat ja isoäitien puutarhoen ihanuudet, jotka auttavat myös hyötypuutarhaa runsaampien pölyttäjämäärien merkeissä. Perhospuutarhuri on myös niitä taimikauppiaita, jotka panostavat taimien matkustusmukavuuteen. Kun löysin omaan puutarhaamme heiltä Kultapalloja, en meinannut uskoa silmiäni, miten terveinä pitkänhuiskeat taimet saapuivat meille melkein 700 kilometrin päästä!

Vakka-Taimi

Uudenkaupungin lähellä, Pyhärannan Ihodessa sijaitseva puutarhassa kasvatetaan satoja kotimaisia taimia puista perennoihin ja marjakasveista pähkinäpensaisiin, joista monia on vaikeaa  löytää muualta. Tarjonnan paino on mahdollisimman hyvin Suomessa viihtyvissä ja talvenkestävissä lajikkeissa. Vierailu Muurilan koepuutarhassa on elämys. Alue on jaettu lähes sataan teemapuutarha-alueeseen metsäpuutarhasta ruusutarhoihin. Taimia voi ostaa taimistolta, mutta rajoitettu valikoima on saatavilla myös verkkokaupan kautta. Jos haaveilet esimerkiksi omasta pähkinätarhasta, Vakka-Taimi on ihan ykkösvierailupaikka!

Muutama muu vinkki!

Nostan esille vielä 3 erityistä tuotetta, joita on saatavilla puutarhamyymälöistä ja -verkkokaupoista.

Buzzy Xotican aasialaiset lehtivihannekset

Jos kaipaat todella satoisia ja helposti kasvatettavia lehtivihanneksia, voin suositella Buzzy Xotican aasialaisia lehtivihanneksia. Niitä myyvät lukuisat puutarhamyymälät ja siemenverkkokaupat. Meillä oli nämä siemenet ensimmäistä kertaa testissä kesällä 2023 ja satomäärä oli aivan valtava! Erityisesti parsasalaatti Wosun on mielenkiintoinen, sillä sen lehtiä voi syödä salaattina tai käyttää esimerkiksi wokissa, ja kasvin varren voi syödä parsan tapaan kypsennettynä. Todella monipuolinen ja satoisa hyötykasvi.

Sertifioidut siemenperunat

Oman puutarhansa ja eritoten perunamaansa saa melkoisiin ongelmiin jos ei käytä sertifioituja siemenperunoita. Älä siis laita omaan maahan ruokakaupasta ostettuja, edes kotimaisia perunoita, sillä ne kantavat kasvitauteja ja pahimmillaan aiheuttavat puutarhaan isoja ongelmia. Lukaise tuo linkitetty juttu, ja ymmärrät miksi riski on niin suuri. Käytä mielummin ja samalla tue kotimaista siemenperunatuotantoa, joka panostaa puutarhojemme hyvinvointiin ja siihen, etteivät kasvitaudit pääse leviämään ympäriinsä. Itse käytämme siemenperuna.fi:n sertifioituja siemenperunoita, joita on saatavilla kaikista hyvin varustelluista puutarhamyymälöistä ja vähittäistavarakaupoista Tokmannista alkaen.

Nelson Gardenin 3 yhdessä kylvönauhat

Kylvönauhat helpottavat ruokakasvien kasvattamista monella tapaa. Kylvö on vaivatonta ja taimet nousevat valmiiksi sopivin kasvatusvälein. Bongasin tässä juuri NG:ltä kivan uutuuden, "3 yhdessä" kylvönauhat, joissa on kivasti yhdistetty samaan nauhaan kolmea eri hyötykasvia. Yhdessä kylvönauhassa on porkkanaa, punajuuria ja palsternakkaa, toisessa salaattia, porkkanaa ja retiisiä ja kolmannessa kerä-, jäävuori- ja sidesalaatin siemeniä. Vaivatonta hyötypuutarhurointia!

Puutarhatapahtumia 2024

Tämä lista täydentyy tässä kevään aikana, kun lisää tapahtumia julkaistaan järjestäjiensä taholta. Jos sinulla on tiedossa jokin listalta puuttuva tapahtuma, kerro ihmeessä kirjeet@omavarainen.fi tai IG:ssä jovelan_johanna, niin lisään sen listalle.


24.-25. helmikuuta Annalan siementori - Helsinki

22.-24. maaliskuuta Tukholman puutarhamessut - Hyötykasviyhdistyksen matka
21.-24. maaliskuuta Kevätpuutarha Kevätmessut, - Helsingin Messukeskus

13. huhtikuuta Puutarhapäivä, - Kuopion kansalaisopisto
12.-14. huhtikuuta Turun Kevät - Turun Messukeskus
20.-21. huhtikuuta Koti & Piha - Karhuhalli, Pori
26.-28. huhtikuuta Pihapiiri-messut - Lahden Messukeskus

10-12. toukokuuta Matka Riikan ja Pärnun taimimarkkinoille - Hyötykasviyhdistyksen matka
18. toukokuuta Pohjois-Suomen puutarhamessut - Ruukin Hevoskeskus
18.-9. toukokuuta Minifarmi, Maaseutu ja kukkamessut -
Oma suosikkimme! - Uudenkaupungin Jäähalli
25. toukokuuta Matildan taimitapahtuma -
Mathildedal
25. toukokuuta Lapua kukkii -puutarhamessut - Jokilaakson matkailupuutarha

9. kesäkuuta Ruissalon taimipäivä 2024 - Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha
15.-16. kesäkuuta Avoimet portit Kristiinankaupungissa - Kristiinankaupungin keskustan alue
16. kesäkuuta Avoimet puutarhat -tapahtuma - kaikkialla Suomessa 

15.-17. elokuuta Puutarha- ja viheralan ammattinäyttely Lepaa 2024 - Hattula
16.-18. elokuuta Kukkakuhhaus - Rääkkylän Rasivaara, Pohjois-Karjala

Kuvat: Unsplash

Helliä puutarhakärpäsen puremia toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?