PERUNAMAAN HELMET

31.03.2022

Kyllä on peruna kaunista ruokaa, eikä vain kaunista, vaan myös terveellistä. Voidaan ihan puhua superruoasta! Tänään ajattelin jutustella hieman erilaisista perunoista ja niiden kotiviljeystä ja siitä, miksi peruna on niin hyvää ja terveellistä ruokaa.

Tämä postaus kuuluu Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelevien bloggaajien yhteisen aiheen kuukausipostaussarjaan, jonka aiheena tässä kuussa on, mitä tulee ottaa huomioon ruokaeläimiä ottaessaan (hätäteurastus, lihan käsittely) tai jos saisi kasvattaa vain viittä eri kasvia puutarhassaan, mitkä ne olisivat? Meillä ei ole ruokaeläimiä, joten jutustelen sen sijaan niistä viidestä, joista en millään luopuisi omassa puutarhassamme. Yksi näistä on peruna. Seuraavaksi kerron miksi.

Peruna on pop

1. Peruna on äärettömän monipuolinen ja maukas ruokakasvi. Yritin listata kaikkea mitä perunasta voi valmistaa siten, että peruna on ruoan pääraaka-aineena ja parissa minuutissa listasta tuli seuraava:

Paistetut, paahdetut tai keitetyt perunat, perunamuusi, röstiperunat, duchesse-perunat, perunakroketit, lohkoperunat, ranskanperunat, perunakeitto, gnocchit, perunapihvit, perunasalaatti, perunakakut, perunapuuro, uuniperunat, hasselbackan perunat, perunajauho, valkosipuli-, kerma- tai juustoperunat, perunarieskat, perunagratiini, hölskypotut, perunapyörykät, imelletty perunalaatikko, sipsit..

niin, ja vielä perunaliima, jota ei tietenkään syödä (vaikka voisi), mutta keitettyä perunaa voi käyttää tarvittaessa paperiliimanakin.
2. Käyn mielummin hakemassa ateriaa varten painavat perunat omasta maasta ateria kerrallaan, kuin kannan perunoita kaupasta. Koska meillä ei ole maakellaria, joudumme myös ostamaan perunaa ja se hieman harmittaa, koska omat perunamme ovat niin hyviä.
3. Peruna on satoisa ja mielestäni sen kasvattaminen kannattaa. Yksi siemenperuna voi tuottaa jopa 30 perunaa. Tällä hetkellä, huhtikuussa 2022 yksi hyvä varhaisperuna (Annabelle) maksaa kaupassa noin *12 snt/kpl ja väriperunat noin 18-20 snt/ kpl (hintavertailujen keskimääräiseen kilohintaan *1,19 suhteutettuna). Luomuperunat maksavat noin 2€/kg, puikulat n. 3€.
4. Peruna on todettu erittäin terveelliseksi ravinnoksi. Peruna sisältää C-, B6- ja D-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kaliumia sekä kuituna toimivaa resistenssiä tärkkelystä. Väriperunoissa on huomattavia määriä vastustuskykyä lisääviä antosyaaneja eli flavonoideja, jotka myös ehkäisevät 2. tyypin diabetesta ja säätelevät verensokeria.
5. Mainio omavaraistelijan ruokakasvi. Osta siemenperunat kerran, kasvata sato, säilytä joitain perunoita siemenperunoiksi ja olet perunaomavarainen, mikäli sinulla on säilytysmahdollisuus perunoille talven yli. Siemenperunat olisi hyvä säilyttää n. +4 °C valottomassa tilassa. Me yritämme tänä vuonna ensimmäistä kertaa säästää joitain siemenväriperunoita ämpärissä mullan kera, sillä perunan saatavuuden kanssa on haasteita - ihan ruokaperunankin, jonka ennustetaan kuluvana vuonna 2022 loppuvan ruokakaupoista ennen toukokuun alkua.

Valossa siemenperunoiden iduista tulee vahvoja ja vihreitä. Valkoisiksi jäävät idut ovat hauraita ja katkeavat helposti perunoita istutettaessa. Katkeilevat idut hidastavat sadon kehittymistä.

Perinoiden kotiviljely yksinkertaisesti

Ensin perunat idätetään valoisassa paikassa noin 2-4 viikkoa, kunnes perunoihin on kasvanut napakan vihreitä ituja, ehkäpä jo pieniä lehtiäkin. Hyvä idätyslämpötila on +10-15 °C, huoneenlämpökään ei haittaa. 

Kun kasvimaan maalämpö yltää 8 asteeseen perunat voidaan istuttaa. Ensin maa-aines kuohkeutetaan kääntelemällä ja multa lannoitetaan peruna- tai yleislannoitteella.

Siemenperunat laitetaan maahan 30 cm välein ja perinteisellä perunamaalla kohopenkkien väliin jätetään n. 70 cm tilaa. Perunoita voi kasvattaa myös kestokasseissa, ämpäreissä ja erilaisissa astioissa. Perusämpäriin (10 l) voi laittaa 2-3 perunaa.

Siemenperunoiden päälle kasataan 15 cm paksuinen kerros multaa. Peruna on hallanarka kasvi. Maa kannattaa aluksi peittää hallaharsolla.

Perunantutkimuslaitoksen mukaan peruna pitää hieman alle +20 °C lämmöstä, jolloin mukuloita  muodostuu eniten ja ne kehittyvät parhaiten. Yli +30 °C asteessa mukulanmuodostus pysähtyy.

Perunoita kastellaan tarvittaessa. Perunamaa ei saisi olla rutikuiva, sillä silloin mukuloiden kehitys hidastuu.

Perunamaalta pöytään

2-4 viikkoa: taimet nousevat maasta
6-10 vkoa: peruna kukkii
8-12 vkoa: perunaa voi nostaa

Meillä perunaa kasvaa milloin avomaalla kohopenkissä, viljelylaatikoissa, jopa vanhassa paljussa, jonka keskellä kasvaa mustaselja. Paljussa on yleensä kasvatettu pinkkejä perunoita.

Oma perusperunasuosikkimme on kiinteämaltoinen ja maukas varhaisperuna Timo, jota myös esikasvatetaan sisällä pieni määrä juhannusperunoiksi. Timo on satoisa ja varhainen, mutta ei mielestäni menetä makuaan pidemmälle syksyyn kasvatettunakaan. Syksyllä perunat saattavat olla melkoisen suuriakin.

Superterveellinen Blue Congo kuuluu omiin suosikkeihimme. Raakana ja pestynä peruna on kuin kiiltävän hohtava lila helmi, kypsennettynä väri muuttuu siniseksi. Blue Congo on jauhoinen perunalajike. Tänä vuonna 2022 Blue Congon siemenperunat oli myyty loppuun jo maaliskuussa, joten sen sijaan meillä kasvatetaan Violet Queenia, joka on sini-violetti, satoisa ja herkullinen syysperuna. Lajityypiltään Violet Queen on yleisperuna.

Omia suosikkejamme on myös ruusunpunainen, hieman jauhoinen yleisperuna Mulberry Beauty. Tämä pinkki peruna on sillä tavalla hauska, että paistettuna ja paahdettuna se näyttää aivan makkaran paloilta säilyttäessään vaaleanpunertavan sävynsä. Raakana ja pestynä peruna on vahvan pinkki ja helmiäishohtoinen.

Tänä vuonna meillä kasvaa kolmea perunalajiketta: Timo, Violet Queen ja Mulberry Beauty.

Perunoiden tyypeistä

Kun puhutaan kiinteistä ja jauhoisista perunoista, ne eivät ole pelkästään lajikeriippuvaisia perunan ominaisuuksia. Saman lajikkeen perunoiden kiinteys ja jauhoisuus voi vaihdella kasvatusolosuhteiden vaihdellessa. Mitä vähemmän tärkkelystä perunassa on, sen kiinteämpi se on ja perunan malto pysyy paremmin kasassa. Tärkkelyspitoisia perunoita sanotaan jauhoisiksi perunoiksi ja ne myös muuttuvat herkemmin makeiksi jääkaapissa säilytettäessä, kun perunoiden tärkkelys muuttuu sokeriksi.

Perunoiden rikoodit

Muusiin käytetään jauhoisia perunoita, kaupassa värikoodi punainen.
Keittoihin, laatikoihin ja salaatteihin ja keitetyt perunat: kiinteämaltoisia perunoita, kaupassa värikoodi vihreä ja keltainen.
Lohko- ja paahtoperunat: kaupassa värikoodi punainen ja keltainen.

Ne neljä muuta

Kovin ovat värikkäitä nämä neljä muutakin valitsemaani puutarhan kasvattia. Ajatus siitä, että saisin kasvattaa vain viittä ruokakasvia puutarhassa tuntuu ihan kamalalta, mutta lopulta päädyin seuraaviin hyötykasveihin, jotka edustavat eri kasvityyppejä. Yritin valinnassa miettiä hieman kokonaisuutta ja että eri kasvityypeistä vihannes-juures-marja-hedelmä-lehtikasvi olisi joku edustaja. Tosin peruna ei ole juures, vaan koisokasvi, mutta saa nyt edustaa juureksia maan alla satonsa tuottavana kasvina.

Nämä kaksi seuraavaa tuskin yllättävät ketään, joka on taivaltamme seurannut. Ihana punamaltoinen ja superterveellinen Baya Marisa -omena ja salaattina tai pinaatin tapaan syötävä maukas ja pirteän pinkki, myöskin superterveellinen tarhamaltsa. Näistä en haluaisi luopua millään!

Meillä kasvaa monelaisia ihania marjoja mesimarjoista tyrniin, mutta silti se ykkösvalintani on mustaherukka. Sen ihanan vahva ja täyteläinen maku on mielestäni voittamaton. Niin ihania mehuja, likööreitä, hyytelöitä ja hilloja siitä saa valmistettua, että mustaherukasta en luopuisi sitten millään.

Viimeisenä viiden jengiin liittyy tomaatti, sekin tietenkin makunsa vuoksi, mutta myös monikäyttöisyytensä perusteella. Tomaattia kuluu meillä tuoreena, kuivattuna, öljyyn säilöttynä, tomaattisipseinä, yrttiaromisuolan raaka-aineena, soseena, ketsuppina, patojen ja pastojen raaka-aineena.. Tomaatti on valtavan monikäyttöinen ja sillä on niin valtava määrä eri lajikkeita, että tomaattiin ei ihan hetkessä kyllästy.

Vielä yksi uusi tulokas kasvimaalle 2022

Lyhyinä kuulumisina kerrottakoon, että vielä yksi meille uusi kasvi pääsee koekasvatukseen meillä, nimittäin parsa. Olisin halunnut laittaa parsaa kasvamaan meille jo pari vuotta sitten, mutta olin hieman liian myöhään asialla ja parsajuurakot olivat jo loppuneet. Viime vuonna muistin parsat ajoissa, mutta juurakot oli taas myyty loppuun, nyt 2 kuukautta aiempaa aikaikaisemmin (koronan synnyttämä puutarhakuume). Tänä vuonna sitten ehdittiin ajoissa ja ensi vuonna toivon mukaan meillä on ensimmäinen parsasato - kunhan nyt tuonne jääkentälle pääsisi jotain laittamaan!

On kyllä niin outo kevät menossa, ettei moista ole ennen ollut meidän aikanamme täällä.

Vaan mitä kuuluu muille omavaraistelevien poppoolaisille? Käypä kurkkaamassa!

Mainiot kanssabloggaajat saman aiheen äärellä tänään

4.4.2022 klo 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 1:
Multavarpaan maailma .
Kakskulma .
Kasvuvyöhykkeellä 2:
Sarin puutarhat .
Pilkkeitä Pilpalasta .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Kohti laadukkaampaa elämää .
Metsäläisten elämää .
Luomulaakso .
Villa Varmo .
Sanni ja farmi .
Rakkautta ja maan antimia .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Korkeala .
Puutarhahetki .
Kasvuvyöhykkeellä 7:
Korpitalo .

Herttaista huhtikuuta toivotellen Jovelan Johanna
Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.

Silmä silmästä, punkki punkista! Biologinen tuholaistorjunta esimerkiksi leppäkerttujen avulla, on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille ja herättää kiinnostusta myös kotipuutarhureiden joukossa. Aiemmin torjuntaeliöitä myytiin lähinnä kauppapuutarhoille, mutta onneksi nykyään kotipuutarhurikin voi tilata niin sanottuja...

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon, kun säätkin suosivat kotipuutarhureita