PERUNAMAAN HELMET

31.03.2022

Kyllä on peruna kaunista ruokaa, eikä vain kaunista, vaan myös terveellistä. Voidaan ihan puhua superruoasta! Tänään ajattelin jutustella hieman erilaisista perunoista ja niiden kotiviljeystä ja siitä, miksi peruna on niin hyvää ja terveellistä ruokaa.

Tämä postaus kuuluu Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelevien bloggaajien yhteisen aiheen kuukausipostaussarjaan, jonka aiheena tässä kuussa on, mitä tulee ottaa huomioon ruokaeläimiä ottaessaan (hätäteurastus, lihan käsittely) tai jos saisi kasvattaa vain viittä eri kasvia puutarhassaan, mitkä ne olisivat? Meillä ei ole ruokaeläimiä, joten jutustelen sen sijaan niistä viidestä, joista en millään luopuisi omassa puutarhassamme. Yksi näistä on peruna. Seuraavaksi kerron miksi.

Peruna on pop

1. Peruna on äärettömän monipuolinen ja maukas ruokakasvi. Yritin listata kaikkea mitä perunasta voi valmistaa siten, että peruna on ruoan pääraaka-aineena ja parissa minuutissa listasta tuli seuraava:

Paistetut, paahdetut tai keitetyt perunat, perunamuusi, röstiperunat, duchesse-perunat, perunakroketit, lohkoperunat, ranskanperunat, perunakeitto, gnocchit, perunapihvit, perunasalaatti, perunakakut, perunapuuro, uuniperunat, hasselbackan perunat, perunajauho, valkosipuli-, kerma- tai juustoperunat, perunarieskat, perunagratiini, hölskypotut, perunapyörykät, imelletty perunalaatikko, sipsit..

niin, ja vielä perunaliima, jota ei tietenkään syödä (vaikka voisi), mutta keitettyä perunaa voi käyttää tarvittaessa paperiliimanakin.
2. Käyn mielummin hakemassa ateriaa varten painavat perunat omasta maasta ateria kerrallaan, kuin kannan perunoita kaupasta. Koska meillä ei ole maakellaria, joudumme myös ostamaan perunaa ja se hieman harmittaa, koska omat perunamme ovat niin hyviä.
3. Peruna on satoisa ja mielestäni sen kasvattaminen kannattaa. Yksi siemenperuna voi tuottaa jopa 30 perunaa. Tällä hetkellä, huhtikuussa 2022 yksi hyvä varhaisperuna (Annabelle) maksaa kaupassa noin *12 snt/kpl ja väriperunat noin 18-20 snt/ kpl (hintavertailujen keskimääräiseen kilohintaan *1,19 suhteutettuna). Luomuperunat maksavat noin 2€/kg, puikulat n. 3€.
4. Peruna on todettu erittäin terveelliseksi ravinnoksi. Peruna sisältää C-, B6- ja D-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kaliumia sekä kuituna toimivaa resistenssiä tärkkelystä. Väriperunoissa on huomattavia määriä vastustuskykyä lisääviä antosyaaneja eli flavonoideja, jotka myös ehkäisevät 2. tyypin diabetesta ja säätelevät verensokeria.
5. Mainio omavaraistelijan ruokakasvi. Osta siemenperunat kerran, kasvata sato, säilytä joitain perunoita siemenperunoiksi ja olet perunaomavarainen, mikäli sinulla on säilytysmahdollisuus perunoille talven yli. Siemenperunat olisi hyvä säilyttää n. +4 °C valottomassa tilassa. Me yritämme tänä vuonna ensimmäistä kertaa säästää joitain siemenväriperunoita ämpärissä mullan kera, sillä perunan saatavuuden kanssa on haasteita - ihan ruokaperunankin, jonka ennustetaan kuluvana vuonna 2022 loppuvan ruokakaupoista ennen toukokuun alkua.

Valossa siemenperunoiden iduista tulee vahvoja ja vihreitä. Valkoisiksi jäävät idut ovat hauraita ja katkeavat helposti perunoita istutettaessa. Katkeilevat idut hidastavat sadon kehittymistä.

Perinoiden kotiviljely yksinkertaisesti

Ensin perunat idätetään valoisassa paikassa noin 2-4 viikkoa, kunnes perunoihin on kasvanut napakan vihreitä ituja, ehkäpä jo pieniä lehtiäkin. Hyvä idätyslämpötila on +10-15 °C, huoneenlämpökään ei haittaa. 

Kun kasvimaan maalämpö yltää 8 asteeseen perunat voidaan istuttaa. Ensin maa-aines kuohkeutetaan kääntelemällä ja multa lannoitetaan peruna- tai yleislannoitteella.

Siemenperunat laitetaan maahan 30 cm välein ja perinteisellä perunamaalla kohopenkkien väliin jätetään n. 70 cm tilaa. Perunoita voi kasvattaa myös kestokasseissa, ämpäreissä ja erilaisissa astioissa. Perusämpäriin (10 l) voi laittaa 2-3 perunaa.

Siemenperunoiden päälle kasataan 15 cm paksuinen kerros multaa. Peruna on hallanarka kasvi. Maa kannattaa aluksi peittää hallaharsolla.

Perunantutkimuslaitoksen mukaan peruna pitää hieman alle +20 °C lämmöstä, jolloin mukuloita  muodostuu eniten ja ne kehittyvät parhaiten. Yli +30 °C asteessa mukulanmuodostus pysähtyy.

Perunoita kastellaan tarvittaessa. Perunamaa ei saisi olla rutikuiva, sillä silloin mukuloiden kehitys hidastuu.

Perunamaalta pöytään

2-4 viikkoa: taimet nousevat maasta
6-10 vkoa: peruna kukkii
8-12 vkoa: perunaa voi nostaa

Meillä perunaa kasvaa milloin avomaalla kohopenkissä, viljelylaatikoissa, jopa vanhassa paljussa, jonka keskellä kasvaa mustaselja. Paljussa on yleensä kasvatettu pinkkejä perunoita.

Oma perusperunasuosikkimme on kiinteämaltoinen ja maukas varhaisperuna Timo, jota myös esikasvatetaan sisällä pieni määrä juhannusperunoiksi. Timo on satoisa ja varhainen, mutta ei mielestäni menetä makuaan pidemmälle syksyyn kasvatettunakaan. Syksyllä perunat saattavat olla melkoisen suuriakin.

Superterveellinen Blue Congo kuuluu omiin suosikkeihimme. Raakana ja pestynä peruna on kuin kiiltävän hohtava lila helmi, kypsennettynä väri muuttuu siniseksi. Blue Congo on jauhoinen perunalajike. Tänä vuonna 2022 Blue Congon siemenperunat oli myyty loppuun jo maaliskuussa, joten sen sijaan meillä kasvatetaan Violet Queenia, joka on sini-violetti, satoisa ja herkullinen syysperuna. Lajityypiltään Violet Queen on yleisperuna.

Omia suosikkejamme on myös ruusunpunainen, hieman jauhoinen yleisperuna Mulberry Beauty. Tämä pinkki peruna on sillä tavalla hauska, että paistettuna ja paahdettuna se näyttää aivan makkaran paloilta säilyttäessään vaaleanpunertavan sävynsä. Raakana ja pestynä peruna on vahvan pinkki ja helmiäishohtoinen.

Tänä vuonna meillä kasvaa kolmea perunalajiketta: Timo, Violet Queen ja Mulberry Beauty.

Perunoiden tyypeistä

Kun puhutaan kiinteistä ja jauhoisista perunoista, ne eivät ole pelkästään lajikeriippuvaisia perunan ominaisuuksia. Saman lajikkeen perunoiden kiinteys ja jauhoisuus voi vaihdella kasvatusolosuhteiden vaihdellessa. Mitä vähemmän tärkkelystä perunassa on, sen kiinteämpi se on ja perunan malto pysyy paremmin kasassa. Tärkkelyspitoisia perunoita sanotaan jauhoisiksi perunoiksi ja ne myös muuttuvat herkemmin makeiksi jääkaapissa säilytettäessä, kun perunoiden tärkkelys muuttuu sokeriksi.

Perunoiden rikoodit

Muusiin käytetään jauhoisia perunoita, kaupassa värikoodi punainen.
Keittoihin, laatikoihin ja salaatteihin ja keitetyt perunat: kiinteämaltoisia perunoita, kaupassa värikoodi vihreä ja keltainen.
Lohko- ja paahtoperunat: kaupassa värikoodi punainen ja keltainen.

Ne neljä muuta

Kovin ovat värikkäitä nämä neljä muutakin valitsemaani puutarhan kasvattia. Ajatus siitä, että saisin kasvattaa vain viittä ruokakasvia puutarhassa tuntuu ihan kamalalta, mutta lopulta päädyin seuraaviin hyötykasveihin, jotka edustavat eri kasvityyppejä. Yritin valinnassa miettiä hieman kokonaisuutta ja että eri kasvityypeistä vihannes-juures-marja-hedelmä-lehtikasvi olisi joku edustaja. Tosin peruna ei ole juures, vaan koisokasvi, mutta saa nyt edustaa juureksia maan alla satonsa tuottavana kasvina.

Nämä kaksi seuraavaa tuskin yllättävät ketään, joka on taivaltamme seurannut. Ihana punamaltoinen ja superterveellinen Baya Marisa -omena ja salaattina tai pinaatin tapaan syötävä maukas ja pirteän pinkki, myöskin superterveellinen tarhamaltsa. Näistä en haluaisi luopua millään!

Meillä kasvaa monelaisia ihania marjoja mesimarjoista tyrniin, mutta silti se ykkösvalintani on mustaherukka. Sen ihanan vahva ja täyteläinen maku on mielestäni voittamaton. Niin ihania mehuja, likööreitä, hyytelöitä ja hilloja siitä saa valmistettua, että mustaherukasta en luopuisi sitten millään.

Viimeisenä viiden jengiin liittyy tomaatti, sekin tietenkin makunsa vuoksi, mutta myös monikäyttöisyytensä perusteella. Tomaattia kuluu meillä tuoreena, kuivattuna, öljyyn säilöttynä, tomaattisipseinä, yrttiaromisuolan raaka-aineena, soseena, ketsuppina, patojen ja pastojen raaka-aineena.. Tomaatti on valtavan monikäyttöinen ja sillä on niin valtava määrä eri lajikkeita, että tomaattiin ei ihan hetkessä kyllästy.

Vielä yksi uusi tulokas kasvimaalle 2022

Lyhyinä kuulumisina kerrottakoon, että vielä yksi meille uusi kasvi pääsee koekasvatukseen meillä, nimittäin parsa. Olisin halunnut laittaa parsaa kasvamaan meille jo pari vuotta sitten, mutta olin hieman liian myöhään asialla ja parsajuurakot olivat jo loppuneet. Viime vuonna muistin parsat ajoissa, mutta juurakot oli taas myyty loppuun, nyt 2 kuukautta aiempaa aikaikaisemmin (koronan synnyttämä puutarhakuume). Tänä vuonna sitten ehdittiin ajoissa ja ensi vuonna toivon mukaan meillä on ensimmäinen parsasato - kunhan nyt tuonne jääkentälle pääsisi jotain laittamaan!

On kyllä niin outo kevät menossa, ettei moista ole ennen ollut meidän aikanamme täällä.

Vaan mitä kuuluu muille omavaraistelevien poppoolaisille? Käypä kurkkaamassa!

Mainiot kanssabloggaajat saman aiheen äärellä tänään

4.4.2022 klo 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 1:
Multavarpaan maailma .
Kakskulma .
Kasvuvyöhykkeellä 2:
Sarin puutarhat .
Pilkkeitä Pilpalasta .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Kohti laadukkaampaa elämää .
Metsäläisten elämää .
Luomulaakso .
Villa Varmo .
Sanni ja farmi .
Rakkautta ja maan antimia .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Korkeala .
Puutarhahetki .
Kasvuvyöhykkeellä 7:
Korpitalo .

Herttaista huhtikuuta toivotellen  Jovelan Johanna

Ps. Käy kurkkaamassa kuukauden kirjasuosituksemme, joka on juuri nyt ajankohtainen, hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaamiseen erikostunut kirja Leikkaa! Me jo leikkelimme omena- ja kirsikkapuut kirjan oppien mukaan ja nyt tuvassa kukkii niin ihanasti!

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta tai alla olevalla lomakkeella Yritän parhaani mukaan julkaista kommentteja aina kun siihen on ajallisesti mahdollisuuksia. Aina ei ole, mutta jokainen viesti ilahduttaa silti. Mikäli sinulla on kysymys johon haluat vastauksen, voit hihkaista sen Instassa tai laittaa viestiisi sähköpostiosoitteesi, jotta voin vastata sinulle suoraan.

Uusimmat kirjoitukset

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...

SULOINEN SUOPA

24.07.2022

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä- elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Nyt kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta. Kirjoitus on...

Heinäkuu saapui helteineen ja hyötypuutarhassa on melkein kaikki hyvin! Kuun ensimmäisenä maanantaina omavaraistelevat bloggaajat kokoontuvat jälleen Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaamana yhteisen aiheen äärelle, joka tällä kertaa on paras oma säilöntäohje sekä itseäni inspiroiva viihde, joka voi olla ohjelma, podcast, mitä tahansa!...

FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa...