KOMMENTTEJA
Lähettäjä: Laura eli Javis
Kommentti: Tuo vessapaperinhylsyjen käyttö on loistava idea. Mun pitäisi ottaa se käyttöön kukkapenkeissäkin. Juuri kiskoin kaksi pientä syysleimun alkua irti ennekuin tajusin virheeni. 😭 Onneksi niitä jäikin vielä muutamia..
Vastaus: Voi ei! Mutta tuo siemenrengas on tosiaan niin simppeli ja todella niin toimiva juttu, että suosittelen! Meillä ei ole ollut mitään ongelmia sen enempää väärien poistojen kuin rikkaruohojenkaan osalta sen jälkeen kun aloin käyttää rinkuloita!
Lähettäjä: Korkealan Viheltäjä
Kommentti: Tunsin piston muistoista tuossa kitkin kylvetyt pois. Olen kitkenyt kukkapenkin pois vahingossa. Naapuri ehdotti silloin jos vaikka opettelisit yhden rikkaruohon vuodessa. Päädyin istuttamaan vain tulppaaneita.
Vastaus: Tekeville sattuu :D Mäkin yritin opetella rikkaruohoja yhden kesän, mutta hitsi miten on ihmisen muisti lyhyt. Seuraavana keväänä sitä on taas kuin ö aapisen lopussa arpomassa mikä mikin on ja jotkut rikkakasvit muistuttaa hämmästyttävästi toivottua tainta. Yksi rikkaruoho, en muista mikä se on, on ihan saman näköinen kuin porkkanan vasta maasta noussut taimi ja pitkän aikaa sen jälkeenkin imitoi porkkanaa. Ärsyttäviä valepukutyyppejä!
Lähettäjä: marketta
Kommentti: Olipas kattava tietopaketti! =D
Vastaus: Kiitos :) Toivottavasti siitä on iloa sinulle :)
Lähettäjä: Harmaan torpan emäntä
Kommentti: Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta :) yksi kysymys nousi mieleen tuosta 1000m2 omavaraistilasta eli se että missä siat saivat ruokansa?
Vastaus: Onpa hyvä kysymys! Mutta kirja ei siihen vastaa :( Nopea ajatus voisi olla perheen keittiöjäte, ruokaylijäämä ja puutarhaperkeet, mutta kirja tuonnenpana, sikojen kasvattamisesta lyhyesti kertovilla sivuillaan mainitsee, että ruokajätteen sijaan siat kehittyy parhaiten tasapainotetulla ruokavaliolla (eikä sitten kerro tarkemmin mitä se on), ja että ruokajäämää olisi hyvä antaa vain täydennyksenä. Kirjassa mainitaan, että possujen saapumisen ja niiden teurastuksen välinen aika on n. 120 vrk. Mun veikkaus on, että ajatuksena on ruokkia sikoja sen ajan kuten sikoja tulee ruokkia (jota ei siis avata mitenkään), ja ettei kirjan ajatuksena ylipäätään ole ihan 100% omavaraisuusaste. Tuo neljänneseekkerin käyttötila on vaan esimerkki mitä sen kokoisella tilalla mahdollistuu :)
Lähettäjä: Sanni / Riippumattomammaksi
Kommentti: Kiitos jälleen kerran ihan mahtavista vinkeistä! Kumppanuusviljely kiinnostaa todella paljon, täytyykin ottaa mallia tuosta havainnollistavasta kaaviosta tämän kevään kylvöihin.
Vastaus: Mulla on tuo kumppanuusviljely ajatuksen kanssa yhtenä teemana tänä vuonna ja erityisesti tuholaistorjunnan osalta. Meinaan myös kokeilla piparminttua yhdessä pottulaatikossa ja vertailla miten piparminttukumppani vaikuttaa siihen perunan makuun :D Jovelan koepuutarhasta, päivää :D
Lähettäjä: Ellu
Kommentti: Mahtava paketti tietoa! Kiitos!! Nuo rinkulat menee meillä heti käyttöön!
Vastaus: Kiitos :) Ja suosittelen! Ne on tosi auttavaisia apulaisia kasvatushommissa :)
Lähettäjä: Monika/ Elämää korvessa
Kommentti: Mielenkiintoinen tuo siemenrengasviljely! Täytyykin muistaa tuo, kun alkaa kyllästyttää joku kerta rikkaruohojen tunnistaminen.. Vuoroviljelyä mekin harrastetaan, unohdin tosin kirjoittaa siitä tekstissäni.. 😅 Hieno kirjoitus!
Vastaus: Nuo rinkulat on olleet meidän pelastus, joten suosittelen ;)
Lähettäjä: Maatiaiskanasen Elämää/Hillevi
Kommentti: Wautsi, mikä postaus! Ihan mielettömän paljon hyvää tietoa <3
Vastaus: Kiitos :) Ihanaa jos niistä on iloa muillekin!
Lähettäjä: Kotivaaraska
Kommentti: Mahtavan tietopaketin olet kasannut, nuo kumppanuuskasvit ovat ihan oleellinen osa viljelyä, kuten myös tuo viljelykierron toteutus. Jonkinlaista maa-alan tarve laskelmaa koetin joskus tehdä, monesta lähteestä etsin tietoa ja hyvin ristiriitaista sellaista oli lopputuloksena. Niinpä päädyin ajatukseen, että jostain aletaan ja lisätään tarvittessa :) Jokaisella on niin erilainen maanlaatu, ilmasto ja se kauden sää, että joka vuosi sato on lopulta ihan omanlaisensa. Mukavaa kevään jatkoa :)
Vastaus: Juuri niin! Mitään 1:1 aina toimivaa esimerkkiä ei taatusti ole olemassa. Nostin tuon esille jonain esimerkkinä, koska esimerkkejä ylipäätään on niin vähän saatavilla ja omavaraisempaa elämää vasta suunnittelevalle tuo maatarve on yleensä ihan hepreaa. Ainakin meille oli! Ei oikeen mitään käsitystä siitä, pitääkö olla maata sinne saakka minne silmä siintää vai miten sen kanssa on ;D
Lähettäjä: Satu - Tsajut
Kommentti: Ihanan kattava tietopakkaus. Ja tuhannen neliön tontin pohjapiirrokset ovat aina kiehtoneet minua. Niissä vain tunnutaan usein olettavan, että paljon asioita tulee oman tontin ulkopuolelta. Olisi kiva kuitenkin lukea kirjasta enemmän mielipiteitäsi ja ajatuksiasi.
Vastaus: Näinhän se on, eikä maa ja maa ole koskaan sama asia. Joitain esimerkkejä on ihan kiva olla saatavilla, että on edes joku käsitys miten paljon maata tarvitaan. Teen myöhemmin kirjaesittelyitä ja otan tuon kirjan siihen mukaan jossain vaiheessa. Tuo kirjahan ei sen enempää oikeastaan tuohon maatarpeeseen perehdy, vaan siirtyy käsittelemään yksittäisiä kasvatusaiheita. Kirjassa Omasta maasta on satoennusteita pr m2, mutta ainakin perunan osalta olin ihan eri mieltä. Siinä taisi olla perunalle satoennuste muistaakseni vaan kilon tai parin luokkaa.
Lähettäjä: Tuula/Maalaiskaupungin piha
Kommentti: Mahtava tuo pahvihylsy-idea ja kumppanuuskasvit ovat varmasti hyvä idea pienissä tiloissa viljellessä.
Vastaus: Se on todella toimiva juttu. Pääsee niin paljon helpommalla rikkakasvien kanssa. Nuo kumppanuuskasvihimmat ovat olleet kovasti tapetilla myös laajemmassa viljelyssä. Esimerkiksi rapsipelloilla on tehty tutkimuksia hyvin tuloksin houkutuskukkien käytöstä osana biologista torjuntaa, ja uumoilen, että kumppanuuksista tulee isompikin juttu nyt, kun ihmiset alkaa olla niin kiinnostuneita ja tiedostavia ruokansa alkuperästä myös torjunnan saralla :)
Lähettäjä: Stellan kolmas luonto
Kommentti: Noita pinta-alajuttuja olen itsekin blogissani miettinyt. On kuitenkin eri asia syökö vaikka lihaa kasvisten lisäksi ym. kuten mainitsitkin. Itselleni riittäisi jopa 150-200 neliötä, jos leipäviljoja ei lasketa.
Vastaus: Näin on! Ja toi sun oman tarpeen arvio kuulostaa osuvalta. Kirjassa Omasta maasta - omavaraisen puutarhurin käsikirja mainitaan esimerkkinä, että nelihenkinen perhe (2 aikuista, 2 teiniä) tarvitsee 500 m2 kasvimaata, jotta itse viljeltyjä kasviksia riittää perheeseen koko vuodeksi. Siinä varmaan puhutaan sekasyöjistä, mutta neliömäärä on kuitenkin 125 m2 per perheenjäsen, jos sato onnistuu ;)
Lähettäjä: Sorakukka
Kommentti: Olen syyllistynyt tuohon väärän kasvin kitkentään itsekkin. Minä nyppäsin pois mustajuuret ja mietin että mikä ihmeen heinä näin tasaisin välein oikein kasvaa.
Vastaus: ;D Vain tekeville sattuu ja onneksi vahingoista oppii :)
Lähettäjä: Kaarina
Kommentti: Jäin miettimään tuota kasvimaakiertoa, kun maanparannuskasvien jälkeen tulevat vähän ravinteita tarvitsevat kasvit. Eikö siihen pitäisi tulla paljon ravinteita tarvitsevia kasveja? Toinen asia mikä pistisilmään on tapasi puhua lajikkeista vaikka ilmeisesti tarkoitat lajeja. Porkkana ja punajuuri ovat lajeja ja niillä on erilaisia lajikkeita. T: Maanviljelijä
Vastaus: Voi ristus! Kiitos kun huomasit ja laitoit viestiä! Tekstiosuudessa tuo kierto oli oikein, mutta kuvassa oli mulla käynyt moka ja väärä numero oli mennyt väärään lootaan. Korjasin sen nyt heti. Iso kiitos sinulle tarkkaavaisuudesta! :) Tuossa lajike/laji -jutussa tarkoitin nimenomaan lajiketta :) Itselläni on käynyt niin, että esimerkiksi tomskujen siemeniä säästäessä en ole muistanut kirjata kunkin lajikkeen nimeä ja ominaisuuksia ylös, ja niin jännää kun ylläritomskujen kasvattelu onkin, olisi ollut hyödyllisempää laittaa ylös mitä lajiketta missäkin nyssäkässä olikaan ;)